12x chili con carne recept + tips voor next level chili

In bijna alle families gaat er wel eentje rond: het ultieme recept voor een sublieme chili con carne! Er zijn net zoveel variaties denkbaar als dat er mensen zijn en die ‘con’ verandert steeds vaker in ‘sin’. Maar waar komt dit gerecht vandaan en wat gaat er allemaal in?

Hoe geef je een standaard recept makkelijk meer smaak, hoe zet je een fusion variant op tafel en welke chili’s hebben wij in de collectie? Je leest het hier! Scroll naar beneden, voorbij de recepten, voor onze next level tips.

Nog zo’n gerecht waar iedereen dol op is – 13x lasagne recepten: vegetarische lasagne, snel of juist uitgebreid.

De oorsprong van chili

Waar het gerecht nou echt vandaan komt? Dat is moeilijk vast te stellen. Vaak associëren we chili con carne met de Mexicaanse keuken, maar in een Mexico zal je het niet snel op de kaart zien staan. Dat brengt ons bij de volgende kandidaat: Amerika! De staat Texas, om precies te zijn. 

De ene purist beweert dat het gerecht van Mexico – samen met Texaanse cowboys – naar Amerika is gereisd, een ander zal je vertellen dat dat andersom is gebeurd. Hoe het ook zij: chili is een tijdloze, wereldwijde favoriet. Ja, ook in heel wat Hollandse huishoudens!

Een vlug Amerikaans uitstapje tussendoor: mac ’n cheese met prei en mierikswortel.

Dit gaat er allemaal in chili con carne

De basis van de meeste recepten voor chili con carne bestaat uit gehakt, bonen, tomaten, uien en verschillende kruiden en specerijen, waaronder chilipeper. Vaak wordt het geserveerd met rijst, wraps, tortilla chips of brood. Vergelijkbare gerechten zijn chili sin carne (zonder vlees) en de Texaanse chili verde (groene chili). 

In Texas wordt voor een traditionele chili con carne recept alleen rundvlees gebruikt, terwijl in andere delen van de Verenigde Staten vaak verschillende soorten vlees – zoals varkensvlees of kip – worden gebruikt. In sommige regio’s worden bonen aan het gerecht toegevoegd, terwijl andere regio’s die juist achterwege laten. 

Bovendien wordt de hoeveelheid chilipeper vaak aangepast aan de smaakvoorkeuren van de lokale bevolking, dus kan chili con carne variëren van mild tot extreem heet. Goed nieuws dus voor iedereen die de schaal van Scoville het liefst zo links mogelijk laat liggen. Het hoeft allemaal niet zo pittig! 

Waarom pijn (voor sommigen) fijn is

Kan het voor jou juist niet heet genoeg? Dan behoor je tot een select groepje waaghalzen. Niets mis mee overigens. Sommige studies suggereren dat het eten van pittig voedsel kan leiden tot het vrijlaten van endorfines in de hersenen. Daardoor kun jij je gelukkiger en meer ontspannen voelen. Twee vliegen in één klap dus. 

Chili con carne recepten

Niet zo dol op freestylen? Geen zorgen, we hebben 12 chili con carne recepten in onze collectie die heerlijk zijn en waar je niets aan hoeft te veranderen. Gewoon de ingrediënten op je boodschappenlijst zetten, schort voor binden en aan de slag!

gepofte aardappels met chili con carne
Niet zomaar ultiem comfortfood: het is ook nog eens heel voedzaam. Peulvruchten zijn lekker, betaalbaar, rijk aan voedingswaarden én multi-inzetbaar! Met deze royaal gevulde aardappels maak je iedereen blij.
naar recept
gepofte aardappels met chili con carne
chili sin carne
Hoewel vaak gedacht wordt dat chili een Mexicaans of Chileens gerecht is, komt het oorspronkelijk uit de zuidelijke staten van de USA. Een goedgevulde kruising tussen de Amerikaanse en de Mexicaanse keuken dus.
Wij maken chili sin carne met linzen in plaats van gehakt. Zo eet je minder vlees, maar lever je niet in op eiwitten. En ook niet op smaak, proef zelf maar!
naar recept
Chili con Carne
zwarte-bonenchili met vega gehakt en homemade tortillachips
Vega liefhebbers opgelet! Deze heerlijke zwarte-bonenchili met vega gehakt en homemade tortillachips mag je niet missen. De tortillachips maak je zelf waardoor je het gerecht net dat extra beetje liefde geeft dat het verdient.
Nog meer zin in vega? Bekijk dan hier onze mexicaanse lasagne.
naar recept
Zwarte-bonenchilli met vega-gehakt en homemade tortillachips - delicious
waanzinnige vega chili
Heerlijke zwarte rijst, knapperige salsa en yoghurt met chilisaus. De chili sin carne uit het nieuwe boek van Jamie Oliver 'VEG' is de moeite waard. Door de groenten rauw voor de salsa te gebruiken en ze in de chili te koken, maak je er niet alleen optimaal gebruik van maar wordt dit gerecht ook superlekker.
Nog meer zin in vega? Maak dan ook deze vega pad thai van Jamie.
naar recept
Waanzinnige vega chili - jamie oliver - delicious
wrap met chilistoof en ananas-koriandersalsa
Een lepel yoghurt en wat frisse ananas-koriandersalsa is heerlijk bij deze kruidige wrap met chilistoof. Scheur de wraps aan tafel en gebruik een stuk om de chili op je vork te schuiven.
naar recept
gezonde wrap met chilistoof
vega chili met doperwten en kidneybonen
Chili sin carne: vegetarisch comfort food. Deze variant maakten we met doperwten en kidneybonen. Want ook als je vegetarisch eet kun je genieten van chili. Toch liever met vlees? Maak deze verrassende stoof!
naar recept
vega chili doperwten-delicious
Mexicaanse linzen-bonenschotel met groenten
Linzen, kidneybonen én groenten. Dat betekent een goede portie vitaminen, een mooi setje eiwitten en flink wat vezels. En hadden we het al over die rijke smaak gehad? Een betere vega-dag wordt het niet! Extra prettig: in deze Mexicaanse schotel doet de tijd het werk. 
naar recept
Mexicaanse zwarte-bonenchili met chocolade
Misschien wel een van de meest populaire comfort food gerechten: chili con carne. Een pittige rode stoofpot met pepers en kruiden. Over de oorsprong is niet iedereen het eens. Ook de ingrediënten verschillen per streek. 
naar recept
choco chili - delicious
huevos rancheros uit de oven
Oorspronkelijk is huevos rancheros een Mexicaans ontbijtgerecht dat wordt geserveerd wanneer er uitgebreid wordt ontbeten of gebruncht. Door haar hartige ingrediënten is het echter ook heel goed serveren als lunch of zelfs als hoofdgerecht.
naar recept
vaderdag
vegetarische chili van velderwtjes en tofu
Vandaag gaan we voor een zomers gerecht: vegetarische chili van velderwtjes en tofu. Houd je niet zo van tofu? Maak ‘m dan met kidneybonen. Net zo lekker, net zo Mexicaans! 
naar recept
vegetarische chili met velderwten en tofu - delicious
chipotle-bonen met boerenkool, spek & ei
Deze Mexicaanse bonenschotel kun je heel makkelijk aanpassen naar eigen smaak. Eet niet iedereen tegelijk? Maak een eenpersoonsportie en voeg het ei pas op het laatst toe.
Nog meer smaak? Bak wat knoflook mee met de uien voeg 1 tl gemalen komijn en 1 tl gemalen koriander toe.
Voor de bonenliefhebber hebben we een hele lijst met recepten samengesteld, bekijk 'm hier!
naar recept
chipotle bonen
mexicaanse lasagne
We gaan out-of-the-box met deze vega lasagne in Mexicaanse stijl. Ga aan de slag en maak laagje na laagje dit verrukkelijke ovengerecht met zoete aardappel, kidneybonen en linzen in tomatensaus!
naar recept

Lekker en handig voor erbij: 9 alternatieven voor een gewone wrap.

Liever sin carne? 

Chili con – maar nu dus sin – carne is bij uitstek geschikt om vegetarisch of vegan te bereiden. Op zich zullen de bonen in het recept al redelijk vullend en verzadigend werken, maar voor iedereen die behoefte heeft aan variatie in textuur en smaak zijn er veel opties. 

Het liefst gaan we voor ingrediënten die zo min mogelijk bewerkt zijn, maar het staat je uiteraard vrij om een kant-en-klare, plantaardige eiwitbron uit de supermarkt te gebruiken. Ga je voor puur? Dan zijn dit goede vervangers voor vlees in chili sin carne recepten: 

  • Linzen zijn een populaire vervanger voor vlees omdat ze een stevige textuur hebben en veel eiwitten en vezels bevatten. Rode of bruine linzen werken goed in dit gerecht en kunnen gekookt worden tot ze zacht zijn voordat ze aan de chili worden toegevoegd. Ga je voor deze optie? Zorg dan dat je voldoende drinkt. De extra vezels hebben dat vocht nodig om soepel door je spijsvertering te kunnen bewegen.
  • Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en heeft een stevige textuur en nootachtige smaak. Snijd de tempeh in blokjes of kruimels en bak ze knapperig voordat je ze aan de chili toevoegt.
  • Tofu is gemaakt van sojamelk en heeft een zachte textuur die goed past bij de saus van de chili sin carne. Gebruik stevige tofu en snijd deze in blokjes of kruimels voordat je ze verder verwerkt.
  • Seitan is gemaakt van tarwegluten en heeft een stevige, vleesachtige textuur die goed past bij chili sin carne. Snijd de seitan in blokjes of reepjes en bak ze tot ze bruin zijn voordat je ze in de pan met chili stopt.
  • Paddenstoelen hebben vaak een prettige structuur die in de buurt komt van vlees. En ze nemen smaken ook nog eens goed op. Bak de paddestoelen eerst even hard op zodat ze krokant worden voordat je ze aan de chili toevoegt. Of laat ze lekker mee sudderen met de andere ingrediënten in de saus voor een zacht, mals effect. 

Nog meer plantaardige ideeën: 27x lekkere vegan recepten voor doordeweeks!

Ingrediënten voor een next level chili con carne recepten

Heb je al een goed recept voor chili con carne maar wil je ‘m graag wat extra karakter geven? Ga dan eens aan de slag met deze ingredienten, wie weet wordt je favoriete recept er nóg beter door! 

  • Gebruik verschillende soorten vlees: In plaats van alleen gehakt kun je ook kiezen voor een combinatie van gehakt, short ribs en/of stoofvlees.
  • Verschillende soorten chilipepers: denk aan een mix van ancho, guajillo, chipotle en pasilla om een complexere smaak te creëren.
  • Gebruik specerijen: komijn, koriander, (Mexicaanse) oregano, kaneel, paprika en chilipoeder, kunnen de smaak verrijken.
  • Ga voor een combinatie van bonen: zwart, bruin, wit, gespikkeld – ze geven allemaal net een andere smaak! 
  • Gerookte ingrediënten. Gerookte paprika, gerookt zout of gerookte tomaten kunnen worden gebruikt om de smaak dieper te maken. 
  • Bier: een donker biertje kan een extra dimensie van smaak toevoegen aan chili con carne. Voeg een halve kopje bier toe aan de chili terwijl het suddert en schenk bij indien nodig.
  • Espresso of donkere chocolade. Het toevoegen van een beetje espresso of stukjes donkere chocolade kan de chili con carne extra diepte en complexiteit geven.
  • Voeg umami toe: ingrediënten die rijk zijn aan umami zoals paddenstoelen, miso, sojasaus, vissaus, Worcestersaus of simpelweg een snufje MSG. 
  • Maak je de chili sin carne? Voeg dan ook walnoten toe. Deze jongens bevatten de juiste stofjes voor een extra krachtige umami-boost. Dit komt doordat ze zowel glutamaat als nucleotiden bevatten: door de synergie van die stoffen worden hartige smaken zo’n 20 tot 30 keer sterker!
  • Gebruik een slow cooking techniek. In plaats van je maaltijd snel op tafel te willen zetten, kan wat extra tijd een hoop verschil maken! Sudderen op laag vuur gedurende enkele uren kan de smaken van de ingrediënten in de chili con carne intensiveren en de textuur van het vlees verbeteren. Zeker wanneer je voor steviger vlees kiest (short ribs, sukadelappen, riblappen).
  • Experimenteer met toppings. Van geroosterde pompoenpitten, verkruimelde nacho’s, salsa macha, zure room, frisse avocado en geraspte kaas tot een flinke dosis korianderblaadjes of knapperige sla. Stuk voor stuk geven ze je bord een extraatje!
  • Voeg vlak voor serveren een scheutje citroensap toe: dit blaast de smaken extra leven in.

Of ga voor extra pit met chili-olie, sambal en andere pittige sauzen: dit zijn de favorieten van de redactie!

Fusion + fusion

Wil je het eens over een compleet andere boeg gooien? Ga dan aan de slag met ingredienten uit verschillende windstreken. Kies een ander land met een uitgesproken keuken om een nieuwe versie van chili con carne te maken! 

  • Koreaanse chili con carne – voeg gochujang (Koreaanse chilipasta) toe aan het recept voor extra smaak en pit. Serveer met rijst en ingelegde groenten zoals kimchi.
  • Italiaanse stijl – voeg Italiaanse kruiden zoals oregano, basilicum en tijm toe, samen met een blikje tomatenpuree voor extra smaak. Serveer met pasta of polenta.
  • Indiase variant – voeg garam masala (Indiase kruidenmix) toe aan het recept, samen met kikkererwten en spinazie. Serveer met rijst of vers naanbrood.
  • Thaise stijl chili con carne – voeg Thaise smaakmakers zoals citroengras, kaffir limebladeren en een scheutje kokosmelk toe voor een romige en aromatische chili. Serveer met rijst en Thaise basilicum.
  • Caribische invloeden: chili con carne empanadas – vul empanadas met chili con carne, maïs, kaas en een pittige Caribische saus.
  • Grieks: Chili con carne gyros – serveer chili con carne met pita, tzatziki en Griekse salade.

Is dat geen vloeken in de kerk? Nee, want chili con carne ís al fusion. Ga dus lekker los met de ingrediënten die jou het lekkerst lijken. Creëer je eigen familierecept, dan kan ’t weer een paar decennia mee!

Over klassiekers gesproken: 10x recepten die je leren koken als een Italiaanse oma.

Chili con Carne