In bijna alle families gaat er wel eentje rond: het ultieme recept voor een sublieme chili con carne! Er zijn net zoveel variaties denkbaar als dat er mensen zijn en die ‘con’ verandert steeds vaker in ‘sin’. Maar waar komt dit gerecht vandaan en wat gaat er allemaal in?
Hoe geef je een standaard recept makkelijk meer smaak, hoe zet je een fusion variant op tafel en welke chili’s hebben wij in de collectie? Je leest het hier! Scroll naar beneden, voorbij de recepten, voor onze next level tips.
Nog zo’n gerecht waar iedereen dol op is – 13x lasagne recepten: vegetarische lasagne, snel of juist uitgebreid.
De oorsprong van chili
Waar het gerecht nou echt vandaan komt? Dat is moeilijk vast te stellen. Vaak associëren we chili con carne met de Mexicaanse keuken, maar in een Mexico zal je het niet snel op de kaart zien staan. Dat brengt ons bij de volgende kandidaat: Amerika! De staat Texas, om precies te zijn.
De ene purist beweert dat het gerecht van Mexico – samen met Texaanse cowboys – naar Amerika is gereisd, een ander zal je vertellen dat dat andersom is gebeurd. Hoe het ook zij: chili is een tijdloze, wereldwijde favoriet. Ja, ook in heel wat Hollandse huishoudens!
Een vlug Amerikaans uitstapje tussendoor: mac ’n cheese met prei en mierikswortel.
Dit gaat er allemaal in chili con carne
De basis van de meeste recepten voor chili con carne bestaat uit gehakt, bonen, tomaten, uien en verschillende kruiden en specerijen, waaronder chilipeper. Vaak wordt het geserveerd met rijst, wraps, tortilla chips of brood. Vergelijkbare gerechten zijn chili sin carne (zonder vlees) en de Texaanse chili verde (groene chili).
In Texas wordt voor een traditionele chili con carne recept alleen rundvlees gebruikt, terwijl in andere delen van de Verenigde Staten vaak verschillende soorten vlees – zoals varkensvlees of kip – worden gebruikt. In sommige regio’s worden bonen aan het gerecht toegevoegd, terwijl andere regio’s die juist achterwege laten.
Bovendien wordt de hoeveelheid chilipeper vaak aangepast aan de smaakvoorkeuren van de lokale bevolking, dus kan chili con carne variëren van mild tot extreem heet. Goed nieuws dus voor iedereen die de schaal van Scoville het liefst zo links mogelijk laat liggen. Het hoeft allemaal niet zo pittig!
Waarom pijn (voor sommigen) fijn is
Kan het voor jou juist niet heet genoeg? Dan behoor je tot een select groepje waaghalzen. Niets mis mee overigens. Sommige studies suggereren dat het eten van pittig voedsel kan leiden tot het vrijlaten van endorfines in de hersenen. Daardoor kun jij je gelukkiger en meer ontspannen voelen. Twee vliegen in één klap dus.
Chili con carne recepten
Niet zo dol op freestylen? Geen zorgen, we hebben 12 chili con carne recepten in onze collectie die heerlijk zijn en waar je niets aan hoeft te veranderen. Gewoon de ingrediënten op je boodschappenlijst zetten, schort voor binden en aan de slag!
Lekker en handig voor erbij: 9 alternatieven voor een gewone wrap.
Liever sin carne?
Chili con – maar nu dus sin – carne is bij uitstek geschikt om vegetarisch of vegan te bereiden. Op zich zullen de bonen in het recept al redelijk vullend en verzadigend werken, maar voor iedereen die behoefte heeft aan variatie in textuur en smaak zijn er veel opties.
Het liefst gaan we voor ingrediënten die zo min mogelijk bewerkt zijn, maar het staat je uiteraard vrij om een kant-en-klare, plantaardige eiwitbron uit de supermarkt te gebruiken. Ga je voor puur? Dan zijn dit goede vervangers voor vlees in chili sin carne recepten:
- Linzen zijn een populaire vervanger voor vlees omdat ze een stevige textuur hebben en veel eiwitten en vezels bevatten. Rode of bruine linzen werken goed in dit gerecht en kunnen gekookt worden tot ze zacht zijn voordat ze aan de chili worden toegevoegd. Ga je voor deze optie? Zorg dan dat je voldoende drinkt. De extra vezels hebben dat vocht nodig om soepel door je spijsvertering te kunnen bewegen.
- Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en heeft een stevige textuur en nootachtige smaak. Snijd de tempeh in blokjes of kruimels en bak ze knapperig voordat je ze aan de chili toevoegt.
- Tofu is gemaakt van sojamelk en heeft een zachte textuur die goed past bij de saus van de chili sin carne. Gebruik stevige tofu en snijd deze in blokjes of kruimels voordat je ze verder verwerkt.
- Seitan is gemaakt van tarwegluten en heeft een stevige, vleesachtige textuur die goed past bij chili sin carne. Snijd de seitan in blokjes of reepjes en bak ze tot ze bruin zijn voordat je ze in de pan met chili stopt.
- Paddenstoelen hebben vaak een prettige structuur die in de buurt komt van vlees. En ze nemen smaken ook nog eens goed op. Bak de paddestoelen eerst even hard op zodat ze krokant worden voordat je ze aan de chili toevoegt. Of laat ze lekker mee sudderen met de andere ingrediënten in de saus voor een zacht, mals effect.
Nog meer plantaardige ideeën: 27x lekkere vegan recepten voor doordeweeks!
Ingrediënten voor een next level chili con carne recepten
Heb je al een goed recept voor chili con carne maar wil je ‘m graag wat extra karakter geven? Ga dan eens aan de slag met deze ingredienten, wie weet wordt je favoriete recept er nóg beter door!
- Gebruik verschillende soorten vlees: In plaats van alleen gehakt kun je ook kiezen voor een combinatie van gehakt, short ribs en/of stoofvlees.
- Verschillende soorten chilipepers: denk aan een mix van ancho, guajillo, chipotle en pasilla om een complexere smaak te creëren.
- Gebruik specerijen: komijn, koriander, (Mexicaanse) oregano, kaneel, paprika en chilipoeder, kunnen de smaak verrijken.
- Ga voor een combinatie van bonen: zwart, bruin, wit, gespikkeld – ze geven allemaal net een andere smaak!
- Gerookte ingrediënten. Gerookte paprika, gerookt zout of gerookte tomaten kunnen worden gebruikt om de smaak dieper te maken.
- Bier: een donker biertje kan een extra dimensie van smaak toevoegen aan chili con carne. Voeg een halve kopje bier toe aan de chili terwijl het suddert en schenk bij indien nodig.
- Espresso of donkere chocolade. Het toevoegen van een beetje espresso of stukjes donkere chocolade kan de chili con carne extra diepte en complexiteit geven.
- Voeg umami toe: ingrediënten die rijk zijn aan umami zoals paddenstoelen, miso, sojasaus, vissaus, Worcestersaus of simpelweg een snufje MSG.
- Maak je de chili sin carne? Voeg dan ook walnoten toe. Deze jongens bevatten de juiste stofjes voor een extra krachtige umami-boost. Dit komt doordat ze zowel glutamaat als nucleotiden bevatten: door de synergie van die stoffen worden hartige smaken zo’n 20 tot 30 keer sterker!
- Gebruik een slow cooking techniek. In plaats van je maaltijd snel op tafel te willen zetten, kan wat extra tijd een hoop verschil maken! Sudderen op laag vuur gedurende enkele uren kan de smaken van de ingrediënten in de chili con carne intensiveren en de textuur van het vlees verbeteren. Zeker wanneer je voor steviger vlees kiest (short ribs, sukadelappen, riblappen).
- Experimenteer met toppings. Van geroosterde pompoenpitten, verkruimelde nacho’s, salsa macha, zure room, frisse avocado en geraspte kaas tot een flinke dosis korianderblaadjes of knapperige sla. Stuk voor stuk geven ze je bord een extraatje!
- Voeg vlak voor serveren een scheutje citroensap toe: dit blaast de smaken extra leven in.
Of ga voor extra pit met chili-olie, sambal en andere pittige sauzen: dit zijn de favorieten van de redactie!
Fusion + fusion
Wil je het eens over een compleet andere boeg gooien? Ga dan aan de slag met ingredienten uit verschillende windstreken. Kies een ander land met een uitgesproken keuken om een nieuwe versie van chili con carne te maken!
- Koreaanse chili con carne – voeg gochujang (Koreaanse chilipasta) toe aan het recept voor extra smaak en pit. Serveer met rijst en ingelegde groenten zoals kimchi.
- Italiaanse stijl – voeg Italiaanse kruiden zoals oregano, basilicum en tijm toe, samen met een blikje tomatenpuree voor extra smaak. Serveer met pasta of polenta.
- Indiase variant – voeg garam masala (Indiase kruidenmix) toe aan het recept, samen met kikkererwten en spinazie. Serveer met rijst of vers naanbrood.
- Thaise stijl chili con carne – voeg Thaise smaakmakers zoals citroengras, kaffir limebladeren en een scheutje kokosmelk toe voor een romige en aromatische chili. Serveer met rijst en Thaise basilicum.
- Caribische invloeden: chili con carne empanadas – vul empanadas met chili con carne, maïs, kaas en een pittige Caribische saus.
- Grieks: Chili con carne gyros – serveer chili con carne met pita, tzatziki en Griekse salade.
Is dat geen vloeken in de kerk? Nee, want chili con carne ís al fusion. Ga dus lekker los met de ingrediënten die jou het lekkerst lijken. Creëer je eigen familierecept, dan kan ’t weer een paar decennia mee!
Over klassiekers gesproken: 10x recepten die je leren koken als een Italiaanse oma.