naan brood: zo maak je het stap voor stap

naan brood

Versgebakken naan kan niemand weerstaan. Hoeft ook niet, want we geven je hét recept voor de allerlekkerste naan brood ever, dus dan kun je dit heerlijke Indiase brood zo vaak bakken als je zelf wilt.

Moeilijk is het niet. Voor de beginnende bakker is er een basisrecept waarmee je, als je het onder de knie hebt, helemaal los kan gaan met de gepimpte versies. En gevorderde bakkers kunnen direct door naar de variaties.

Elke keuken heeft zijn eigen platbrood, ken je deze Turkse variant met spinazie-kaasvulling al?

Basisrecept naan brood

vegetarisch
aantal 6 | bijgerecht | | indiaas | vegetarisch
Met dit stap-voor-stap-recept bereik je altijd een perfect resultaat. Yoghurt maakt het deeg wat dikker en geeft een zachte structuur en rijke smaak!
kooktijd25 minutes
wachten1 hour 40 minutes
totale tijd2 hours 5 minutes

ingrediënten

  • 450 g bloem + extra om te bestuiven
  • 7 g 2 tl gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 90 g Griekse yoghurt
  • 2 el olie
  • 30 g ghee gesmolten*
  • sesamzaad, geroosterd

instructies

  • Meng in een kom de bloem met de gist, het zout en de suiker. Voeg 185 ml lauwwarm water, de yoghurt en olie toe en kneed het deeg 5 min. tot het glad is.
  • Leg het deeg in een kom. Laat het afgedekt met plasticfolie op een warme plaats in ± 1 uur rijzen tot het dubbele volume.
  • Verwarm intussen de oven met pizzasteen 40 min. voor tot 250ºC, bij voorkeur op heteluchtstand. Sla het deeg terug en verdeel het in 6 porties.
  • Rol elk stuk op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ovaal van 10×15 cm.
  • Bestrijk de deeglappen aan beide kanten met een klein beetje olie. Schakel de oven weer terug naar 250ºC zonder hetelucht (alleen wanneer je een heteluchtoven gebruikt). Bak 1 naan ± 5 min. op de pizzasteen tot het mooi gerezen is en licht kleurt.
  • Bestrijk de naan met ghee en bestrooi met sesamzaad. Houd warm onder aluminiumfolie en bak de rest van de naan.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
*Ghee komt voor in veel Indiase recepten. Het is geklaarde boter en kant-en-klaar te koop bij (Indiase) toko’s en natuurwinkels. Vervang evt. door arachideolie of een andere olie die je tot hoge temperatuur kunt verhitten.
RECEPTEN: MICELLE SOUTHAN | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: MICHELLE NOERIANTO | BEREIDING: KERRIE RAY | VERTALING: MARTHE PHILIPSE | BEWERKING: DOSIA BREWER.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Naan met spannende specerijen

Voor zoete en hartige naan rol je elke portie deeg uit tot een cirkel van 15 cm. Verdeel de vulling (zie de recepten hieronder) over het midden en houd ± 1½ cm van de rand vrij. Klap de zijkanten over de vulling en druk ze goed  tegen elkaar, zodat de vulling goed omsloten is. Rol ze uit tot ovalen van 12×20 cm. Leg ze met de naad omlaag op een pizzasteen. Bak ze één voor één 5 min. op de voorverwarmde ovensteen of het bakplaat tot ze mooi gerezen zijn en licht kleuren.

Naan variaties

Het uitgerolde naandeeg vormt een ideale basis voor lekkere vullingen.

Aloo-naan
Prak 2 gekookte bloemige aardappelen grof, voeg ringetjes van 1 groene peper (zonder de zaadjes), 6 el fijngesneden korianderblad, 1 tl komijnzaad en 1 tl garam masala* toe. Bestrooi de gebakken naan met geroosterd komijnzaad in plaats van sesamzaad. (25 min.)

Peshwari naan
Meng 120 g fijngesneden (BlueThompson) rozijnen met 50 g fijngehakt amandelschaafsel, 75 g fijngehakte pistaches en 1 el ruwe rietsuiker. Bestuif de gebakken naan met een klein beetje poedersuiker in plaats van sesamzaad. 

Blue Thompson rozijnen worden gemaakt van de blauwe druivenras Blue Thompson. Ze zijn lekker dik en hebben een iets frissere smaak dan gewone rozijnen. Ze zijn te koop bij delicatessenwinkels en natuurvoedingwinkels.

Knoflook-kaas naan
Meng 165 g geraspte paneer* of jonge kaas,8 el fijngesneden korianderblad en 5 geperste tenen knoflook. Bestrooi de gebakken naan met fijngesneden korianderblad in plaats van sesamzaad.

Tips

Trucs
Met een pizzasteen krijg je min of meer hetzelfde effect als met een traditionele Indiase tandooroven. Heb je geen pizzasteen, gebruik dan een gewone bakplaat, zet ‘m helemaal onder in de oven en verwarm 15 min. voor.

Het bloemmengsel is nogal dik, gebruik daarom een niet al te scherp mes om de ingrediënten met snijdende bewegingen eerst door elkaar te mengen tot er een samenhangend  geheel ontstaat.

Bak de naan tot ze licht kleuren. Te lang gebakken brood wordt knapperig en hard.

Naan en curry zijn beste vrienden

Naan is lekker om curry en andere sauzige gerechten mee op te soppen.

kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer
Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
Benieuwd naar meer recepten met paneer? Probeer dan pompoen met krokante kikkererwten en paneer.
naar recept
aubergine-curry-delicious
bloemkool curry met peulvruchten & paneer
Paneer is verse, Indiase kaas, te koop bij ruim gesorteerde supermarkten en Aziatische winkels. Kerrieblaadjes koop je vers of uit de diepvries bij de Aziatische supermarkt. Gedroogde kerrieblaadjes hebben nauwelijks smaak. Laat ze eventueel weg.
naar recept
bloemkool curry peulvruchten paneer
thaise massaman curry met aardappel, bloemkool en ei
We love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.
Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.
naar recept
bloemkool
butterchicken met paksoi
Butter chicken is een bekend Indiaas kipgerecht met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept en jij straks ook!
Met kant-en-klare boemboe zet je hem binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop van de de keukenmachine fijn tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.
We gokken dat hier ook veel lekkers voor je tussen zit: 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
naar recept
Butter chicken met paksoi - delicious

uramaki! stap voor stap inside out sushi maken

naan brood
FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS