9 alternatieven voor een gewone wrap

Tortilla, rijstvellen pitabroodjes… Maar er is nog veel meer om in te rollen. Van plat brood tot druivenbladeren en van chapati tot tortilla. En van authentiek tot funky en nieuw.

Probeer meteen deze rijstrolletjes met garnalen, chilimayonaise en sojasaus.

Piadine

Italiaans flatbread uit de Romagna regio. Gemaakt van bloem, zout, olijfolie en reuzel. Te vullen met alle heerlijke (liefst Italiaanse) ingrediënten die je je kunt bedenken, van gedroogde ham tot buffelmozzarella

Pita

Eigenlijk is het heel simpel brood: het gerezen deeg met gist wordt als bolletje flinterdun uitgerold en dan in een loeihete (houtskool) oven gebakken, waardoor er een luchtbel ontstaat, de pita pocket. Nu heb je een broodje wat je makkelijk openscheurt en vult. Met zo ongeveer alles.  

Arabisch flatbread

Dat geldt ook voor de grotere Arabische flatbreads, of ook Libanees brood genoemd. Ook die worden in een loeiend hete oven gebakken en bollen op tot een groot broodkussen. Als ze uit de oven komen, zakken ze plat weer in elkaar. Ze zijn ideaal om te vullen (de pita) of op te rollen(Arabisch flatbread). Als ontbijt worden ze gevuld en opgerold met za’atar, verse kaas, kruiden,tomaat, komkommer en olijven. Maar alles kan. Je vindt Arabisch flatbread en versgebakken pita bij Marokkaanse en Turkse winkels tot supermarkten.

Lavash

Lavash is een ander platbrood uit de Midden-Oosterse platbrood traditie, en komt uit Iran, Armenië en Turkije. Maar 1 verschil: Lavash wordt gemaakt zonder gist en is dus platter dan plat zonder pocket. Flinterdun, en meestal met een patroontje, van alleen water bloem en zout. In Turkije is er een soort platte pide die lijkt op Lavash, maar dan net iets broodachtiger. Je vindt beide bij Turkse winkels. Lavash is ideaal om op te rollen of dubbel te klappen. Lekker met witte kaas en dille.

Tortilla & wrap

De tortilla is het essentiële brood en bestek ineen in de Mexicaanse keuken. De originele tortilla of taco is alleen van (met kalk bewerkt) maïsmeel. Het grote verschil in tortilla’s is het meel:  tarwe of maïsmeel. Bij toko’s kun je vaak ook in de koeling vacuum verse kleine maistortilla’s vinden. Gril ze even kort op een grillplaat. De geroosterde maïssmaak van de maïstortilla’s combineert geweldig met vlees en vis en andere ingrediënten. Je kunt ze ook nog dubbelvouwen met vulling als een soort tosti.

Grotere bloemtortilla’s (veel gegeten in Noord-Mexico) kun je met van alles vullen (dichtvouwen of oprollen) en dat hoeft zelfs niet eens Mexicaans te zijn: de bloemtortilla als wrap komt waarschijnlijk uit Californië en is een uitvloeisel van een tarwetortilla.

Bloemtortilla’s en wraps vind je bij de supermarkt en maistortilla’s bij toko’s en online via bijv. de mexicaansewinkel.nl, kuarestaurant.com (restaurant in Den Haag en Rotterdam, dat ook eigen maistortilla’s maakt en verkoopt, ook van blauw maïsmeel), of taiyari.com

Rijstvelletjes

In de Vietnamese keuken rol je knapperige groente, noedels, garnalen en kruiden in natgemaakte rijstvelletjes tot mooie transparante rolletjes. En er kan nog veel meer in, van vlees, vis, kip tot tofu en aromatische verse kruiden.

Nori vellen

Uit de Japanse keuken komt plakkerige sushirijst in knapperige nori velletjes. Als onigiri maar ook met met nieuwe spannende variaties zoals op pag. 38 (delicious. 07) Je kunt met sushirijst en nori vellen ongebreideld je gang gaan met allerlei variaties, met bijv. gepekelde gember, geplukte misokip, en lenteui.  

Chapati

Chapat betekent plat, het zijn eigenlijk een soort simpele platte pannenkoekjes gemaakt van een speciale tarwebloem van harde tarwe, zout en water. Ook wel Indiase roti genoemd. Roti betekent gewoon brood. Vooral in India, Pakistan, Indonesië en Maleisië zijn de platte pannenkoekachtige broden de norm. Er bestaan vele varianten. De Surinaamse wordt vaak gemaakt met gele spliterwten en bloem en soms ook met aardappel. Maar soms zijn het ook dunne pannenkoekjes met kokosmelk en geelwortel erin (Maleisische versie). De Roti en Chapati liggen heel dicht bij elkaar en worden vooral als een soort bestek gebruikt. Maar zijn ook heel goed op te rollen met Indiaas of Surinaams geïnspireerde vullingen met vlees groente en ei. Bij toko’s vind je het attameel en hier kun je ze kant en klaar online bestellen: asianfoodlovers.nl 

Druivenbladeren

Bekend uit de Midden-Oosterse, Turkse (Ottomaanse) keuken. Gevuld met rijst en gehakt of met rijst en tomaat en kruiden en dan lang gegaard. Het is ook heerlijk om verse druivenbladeren te vullen met een granen, kruiden, kaas en of noten en fruit vulling en gelijk zo te eten.

Tekst: Merijn Tol

it's a wrap