Zo maak je thuis fantastische polenta

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Bij ons niet echt bekend, maar al eeuwen geliefd in Italië: polenta. En wij snappen wel waarom! Met polenta kan je namelijk van alles: serveer het bij een lekker stoofgerecht, bak er knapperige frietjes van of geef een volle smaak aan taart of cake. Overtuigd? Met deze tips & tricks kan jij zelf aan de slag met deze Italiaanse klassieker.

Lekker als borrelhapje bij een glas wijn of bier: krokante polentaballetjes met gorgonzola.

Wat is polenta eigenlijk?

In feite is polenta een soort maispap. Gemalen graan gaat in een koperen pan en wordt lang, héél lang geroerd met een houten stok. Vroeger werd het gemaakt van spelt, rogge, gerst, gierst of sorghum (een oud graanras). Het was dé buikvuller voor arme mensen. Sinds de middeleeuwen komen de ingrediënten uit de nieuwe wereld en wordt polenta zoals wij het nu kennen van maïs gemaakt. Heerlijk met wilde paddenstoelen en tijm.

Polenta met duivelse kip

kip diavola en courgette | delicious

kip diavola met polenta en courgettebloemen

Kip diavola (duivelse kip) is een heerlijke afwisseling op ‘gewone kip’. Dit typisch Italiaanse gerecht zit vol met smaak en de chilivlokken geven de kip pit. Ook fijn: het bereiden ervan kost 5 minuten, de oven doet de rest!

Soorten & malingen

Er zijn meerdere soorten en malingen: grove en fijne polenta, polenta taragna met boekweit erdoor en witte polenta van witte maïs. Fijne polenta geeft een zachtere polenta en grove is het meest geschikt voor gestolde polenta, die je met een draad in stukken snijdt en daarna bakt of grilt. Gebruik voor een smeuïge polenta 200 g polenta op 1 liter water, 250 g polenta op 1 liter water voor een half-smeuïge polenta en 300 g polenta op 1 liter water voor een harde polenta. Giet harde polenta op een houten plank om af te koelen en op te stijven. In het traditionele recept wordt geen voorgekookte polenta gebruikt en dat betekent ruim 45 min. zachtjes laten koken onder voortdurend roeren, roeren, roeren over de bodem van de pan. Serveer het met deze procureur-stoof of met octopus.

Verrukkelijk: polentafriet met parmezaan & rozemarijn

polentafriet met parmezaan en rozemarijn

Rechtstreeks uit Janneke’s trattoria: polentafriet met parmezaan en rozemarijn. In delicious. juni geeft Janneke in familietijd vijf Italiaans geïnspireerde recepten waar het hele gezin van geniet. En ze staan vaak vlug op tafel.
De polenta voor deze friet kookt Janneke ’t liefst al een dag van tevoren: ‘Zo schuif je de frieten op een doordeweekse dag in no-time in de oven en maak je alleen nog snel de bonensalade klaar.’

Zo eet je het

Neem een ruime pan, want hete polenta bubbelt en er is dus spatgevaar. Het resultaat is geweldig! Eet heerlijk lichte en smeuïge polenta met geroosterde groenten en kruiden, gegrild in een salade of belegd met ham, kaas en ander lekkers. Of eet het in de winter met grove vleessaus of worst. Of bak deze heerlijke kersen-vlierbloesemtaart met polenta.

Fotografie: Saskia van Osnabrugge