10x recepten die je leren koken als een Italiaanse oma

De kans dat je er één hebt is vrij klein en ze zijn helaas niet te koop: Italiaanse oma’s! Of ze nu nukkig, streng of brutaal zijn, we kunnen een hoop van ze hebben. Niet alleen omdat ze de tand des tijds zo gracieus doorstaan, ook omdat ze heerlijk (eigen)wijs zijn.

Wanneer het aankomt op kennis en kunde in de keuken zijn zij degenen waar we de fijne kneepjes van in de vingers willen krijgen. Daarom, voor iedereen zonder zo’n zeldzaam exemplaar: met deze recepten leer je koken als een onvervalste Italiaanse oma!

Wist je dat onze maart-editie bomvol Italiaanse recepten staat – ínclusief die van Pasta Grannies? We durven te wedden dat je hem wil hebben. Je bestelt ‘m hier!

Alleen het allerbeste wat Italië te bieden heeft

Maak een lijstje en sla de beste Italiaanse spullen in. Laat je daarbij leiden door de smaak en de looks van de pure ingrediënten. Dus die gelikte verpakkingen uit je favoriete delicatessenzaakje? Die laat je deze keer links liggen. Ritorno alle origini, zou je oma zeggen. Geen fratsen, gewoon terug naar de basis! 

Want in het domein van je favoriete Italiaanse dame op leeftijd is het eenvoud wat de pot schaft. Verse pasta’s, simpele sauzen en knallend groene kruiden. Alleen peper, zout en olijfolie van de bovenste plank. Denk maar aan de cucina povera: er zijn maar weinig keukens waarin zo simpel, duurzaam en seizoensgebonden gekookt wordt.

Dat kun jij ook! Zeker met deze tips: zo maak je thuis fantastische polenta

Wat zou je Italiaanse oma maken? 

Wanneer je even niet weet wat je deze keer op tafel wil zetten, probeer dan een gezellig setje Italiaanse oma’s voor je te zien. Wat zouden zij in hun koelkasten hebben, wat voor schatten schuilen er in hun voorraadkasten? Hoe beperkter je bent qua tools en ingrediënten, hoe creatiever je wordt. Maar de boel simpel houden is al een kunst op zich. Kijk maar! 

Altijd goed om achter de hand te hebben, stap voor stap ravioli maken.

10x koken als een Italiaanse oma

eierpasta van pasta grannies
Onze signore besluiten eerst hoeveel eieren ze gaan gebruiken en bepalen dan de hoeveelheid bloem: per ei gebruiken ze 100 gram bloem voor de methode met de deegroller. In Italië weegt een ei zonder schaal 55 gram. Eieren wegen alleen niet altijd even veel, en soms wil je andere eieren gebruiken, van een eend of kalkoen (zoals meerdere nonne ook doen).
naar recept
eierpasta recept
saltimbocca met groene asperges en rucola-ricotta

GEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
naar recept
saltimbocca
cacio e pepe
Met maar vijf ingrediënten is cacio e pepe – letterlijk kaas en peper – het toonbeeld van Italiaanse eenvoud. En daarom moet elk ingrediënt perfect zijn. Versgemalen zwarte peper uit India, kazen van de traiteur, de allerlekkerste olijfolie en uiteraard goede spaghetti, pici of bucatini. Ken je klassiekers!
naar recept
cacio e pepe
aubergine parmigiana
Waan je voor héél even in Italië met deze vega melanzane parmigiana. Een laagje aubergine, een laagje mozzarella, wat tomatensaus en genieten maar! Tip: venkel geeft dit gerecht een lekkere anijssmaak.
naar recept
aubergine parmigiana | delicious
homemade tagliatelle met lente ui, pancetta en tomatensaus
Pasta, pasta, pasta…we raken er niet over uit gepraat! Zelf pasta maken is natuurlijk allerleukst, dus legt Mister Maarten het ons in delicious.juni (2014) haarfijn uit en geeft ons op de koop toe ook nog dit recept voor homemade tagliatelle met lente-ui, pancetta en tomatensaus!
naar recept
tagliatelle_homemade_tomatensaus - delicious
basisrecept risotto
In Nederland is dit een voor- of hoofdgerecht. Het hangt af van wat je met het basisrecept doet. Je kunt risotto ook als bijgerecht geven i.p.v. aardappels.
naar recept
arancini basisrecept
Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!
Hier vind je het basisrecept voor risotto.
naar recept
arancini - delicious
ossobuco
Deze stoof van kalfsschenkels in een rijke groentesaus is een echte Italiaanse klassieker. Maak de ossobuco extra lekker met een frisse gremolata.
Iets minder lang de tijd? Maak dan deze stoof van kippendij met abrikozen.
naar recept
osso buco met tuinbonen en gremolata_preview (1)
torta di pere e mandorle – peren-amandeltaart
Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini: ‘Deze torta di pere e mandorle is boerig lekker!’
naar recept
perentaart-delicious
crostatine al limone
Deze miniversie van de Italiaanse taartklassieker ‘crostata’ vult Janneke met frisse citroencrème. Lekker als toet bij een espresso of geef er – liefst verse – frambozen of (bos)aardbeitjes bij.
naar recept

Misschien niet zoals oma ‘m zou maken, wél waanzinnig lekker: tiramisu met witte chocolade, hazelnoten en nootmuskaat.

italiaanse oma
SOPHIA VAN DEN HOEK