6x onmisbare Koreaanse ingrediënten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In de nieuwste editie van delicious. dompelen we ons helemaal onder in de Koreaanse keuken, die behoorlijk hot & happening is. Hij staat namelijk stijf van de interessante structuren en complexe smaken, zonder ingewikkeld te zijn! Wat dan weer prachtig past in een tijd waarin gezond eten, shared dining en onze voorliefde voor de Aziatische keuken nog steeds hoogtij vieren. Om je op weg te helpen hebben we de zes belangrijkste Koreaanse ingrediënten voor je op een rijtje gezet.

Ook lekker Koreaans: bibimbap met quinoa, boerenkool en entrecote

Waarom Koreaans koken?

Nu de Chinese, Thaise en Japanse keuken ondertussen aardig zijn ingeburgerd, is het tijd om een nieuw eetavontuur aan te gaan. Gelukkig is kennismaken met deze keuken helemaal niet zo moeilijk. Koreaanse restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en ingrediënten zijn goed verkrijgbaar in de good old toko en Aziatische supermarkt. Laten we vooral ook de bijdrage van de Netflix-serie Squid Game niet vergeten: hierdoor werd Korea in een klap veel minder een ver-van-ons-bed-show.

Koreaanse ingrediënten 

De honger naar de Koreaans keuken is er, nu de ingrediënten nog! We sommen een paar belangrijke smaakmakers voor je op. Zo kun je thuis lekker aan de slag om te shinen met bibimbap, bulgogi, jjigae en ricecakes. De meest gebruikte Koreaanse ingrediënten: 

Gochujang

Pikante, umami-rijke pasta van gefermenteerde sojabonen en chili. Gaat vaak in marinades, (dip)sauzen en geeft pit aan stoofgerechten en soep. 

Dunjang

Pasta van gefermenteerde sojabonen die lijkt op miso, met een iets meer uitgesproken smaak. Het is de basis van veel soep en stoofgerechten. 

Gochugaru

Gemalen gedroogde chilipepers met een iets rokerige, zoetige smaak. Koreaanse chilipepers zijn iets milder dan andere Aziatische pepers. Onmisbaar in de traditionele kimchi

Gim

Dunne velletjes zeewier die worden bestreken met (sesam)olie en dan geroosterd. In dunne reepjes gebruikt als topping. In de hele velletjes wordt bijvoorbeeld rijst gewikkeld om zo als snack te eten. 

Mareun mycolchi 

Gedroogde ansjovis wordt ingezet als extra hartige smaakmaker in veel gerechten. De kleinere exemplaren worden ook knapperig roergebakken gegeten als snack of bijgerecht. 

Josean gajang 

Korea kent twee soorten sojasaus. Gukganjang, de ‘gewone’ sojasaus in Japanse stijl en josean gajang: de sojasaus in Koreaanse stijl. Die laatste is lichter van kleur en flink zouter. 

Waar te koop?

  • Kokoro Market: St Jacobsstraat 19, Den Haag
  • Kazaguruma: Pannekoekstraat 99a, Rotterdam of online
  • Tjin’s Toko, Eerste van der Helststraat 64, Amsterdam of online
  • Persepolis, Twijnstraat 63, Utrecht of online

Beelden: Studio Philippi.