Bijgerechten zijn de piek op de kersttafel! Denk aan romige gratins, goudbruin geroosterde groenten, frisse salades en natuurlijk die klassieke stoofperen. Of je nu gaat voor traditioneel of een moderne twist, met de juiste side dishes steel je de show.
Aardappelgerechtjes
Aardappelpuree dit is de gouden formule voor zijdezachte puree waar je altijd je eigen draai aan kunt geven met specerijen, of juist een lekker krokant spekje.
Gratin maar dan op z’n delicious., want de ene gratin is de andere niet. We hebben mini-gratins met bleekselderij en laguiole-kaas in de aanbieding, aardappelgratin met gruyère of een dauphinoise met pompoen.
Gebakken aardappeltjes uit de oven of de pan passen bij zo’n beetje alles. Vooral als je er een lekkere saus bij geeft. Ga voor geroosterde aardappels met roquefort, nieuwe aardappeltjes met spinazie, of onze krokantste aardappels ooit.
Zoet & fruitige bijgerechten voor kerst
Stoofperen moeten natuurlijk op tafel! We hebben er een heel stoofperen dossier aan gewijd, of klik direct op dit recept voor oma’s stoofpeertjes.
Cranberrysaus, want wat is kerst zonder cranberry’s? Precies, een kleurloze bedoeling. De felrode besjes geven zelfs het meest eenvoudige gerecht een goede dosis sjeu. Dit is hoe wij de klassieker maken. Heb je cranberry’s over, maak dan ook deze carpaccio met cranberry-kappertjes.
Niet zoet en niet fruitig, maar wel een saus waar je mee aan kunt komen tijdens de feestdagen: mierikswortelroom. Dat is lekker fris en scherp en dus altijd een goed idee om op tafel te zetten.
Bijgerechten met groenten
Salades in alle vormen en maten zijn een no brainer: de perfecte manier om ook nog een beetje gezond te eten tijdens de feestdagen. In deze lijst vind je een overzicht met onze beste saladerecepten.
Gegrilde of geroosterde groenten zijn altijd lekker. Het lekkerste is om te kiezen voor een verschillende seizoensgroenten. In december zijn dat onder meer spruitjes, rodekool en pastinaak. Hier delen we het volledige overzicht.
Pureer het!
Het is het summum van alles wat zacht en zalig is: puree! Comfort food waar we de grens niet voor over hoeven, want de basis halen we gewoon van eigen bodem.
Pompoenpuree als je van zoet en een zijdezachte textuur houdt. Varieer vooral met (Aziatische) smaken als limoenblad, gember, kaneel, chili, miso, maar ook salie, blauwe kaas, kastanje en rozemarijn. Eén ding is zeker: puree hoeft niet saai te zijn. We geven je 6 recepten.
Aardpeerpuree met mascarpone voor een extra romig bijgerecht.
Cannellinibonenpuree want er is meer dan enkel hummus!
Pastinaakpuree of maak een mix met verschillende knolgroenten, zoals knolselderij en wortel. Of ga voor schorseneren-aardappelpuree met beurre noisette en knapperige walnootjes. Da’s lekker!
Bloemkoolpuree maak je net iets spannender met venkelzaadjes. Dit is Janneke’s versie.
Hasselback groenten
Je kunt vrijwel elke groenten de hasselback treatment geven: een kooktechniek(je) waarbij je inkepingen maakt aan de bovenkant van de groenten zodat de aardappel, pompoen, of noem maar op, heel blijft, maar je extra smaak kunt toevoegen aangezien het oppervlakt wordt vergroot. Plus het ziet er mooi uit. Win-win-win!
Hasselback van zoete aardappel met een zadenpesto. Klik hier voor het recept.
Hasselback aubergines van Jamie oliver op een feestelijke taart.
Hasselbackbieten met geitenkaas en sinaasappelsalade