gratin dauphinoise van aardappel en pompoen

gratin dauphinoise aardappel pompoen

Weet jij al wat het gaat worden deze kerst? Mocht je nog een gaatje hebben voor een bijgerecht, maak dan zeker deze gratin dauphinoise. Of simpelweg: aardappel-pompoengratin.

Het toprecept komt uit het december-nummer van delicious. Haal hem in huis, nu het nog kan! Van hapjes tot winterpie en fantastische ijstaarten… met de homemade gerechten beleef jij een sprookjeskerst. Bovendien krijg je heel veel stylingtips & menusuggesties.

Bestel het nummer hier!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

gratin dauphinoise van aardappel en pompoen

glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | frans | glutenvrij, vegetarisch
Maak de gratin ½ dag eerder klaar t/m stap 2. Dek goed af en bewaar in de koelkast. Bak op de dag van serveren af.
kooktijd15 minuten
oven1 uur 30 minuten
totale tijd1 uur 45 minuten

Kookgerei

  • ovenschaal van ± 22×15 cm, goed ingevet

ingrediënten

  • 140 ml melk
  • 120 ml slagroom
  • 2 bosjes basilicum
  • 60 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 400 g iets kruimige aardappels, geschild, in ½ cm-schijfjes
  • 250 g flespompoen, geschild, in halve maantjes van ½ cm dik
  • 25 g boter, in vlokjes

instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C. Pureer de melk met de slagroom en bijna alle basilicum. Roer 30 g van de parmezaan erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de helft van de aardappelplakjes iets overlappend over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met zout en peper en schenk er een beetje van het melkmengsel over. Verdeel de helft van de pompoenschijfjes erover, bestrooi met zout en peper en schenk er weer wat van het melkmengsel over. Maak zo nog een laag aardappelschijfjes en een laag pompoenplakjes en schenk er zoveel van het melkmengsel over tot de aardappel net onderstaat.
  • Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en verdeel de boter in vlokjes over de bovenkant. Bak bovenin de oven in ± 1 uur en 30 min. gaar en goudbruin. Bestrooi voor het serveren met de overgebleven basilicum.
Voedingswaarde:
calorieën: 258kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 16g
|
koolhydraten: 19g
auteur: delicious.
Recept: Dosia Brewer, Hester de Goede
Fotografie: Jeroen van der Spek
Styling: Annemieke Paarlberg
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: haricots verts gratin met spek, krieltjes & olijvenmayonaise

gratin dauphinoise aardappel pompoen
R Dosia Brewer, Hester de Goede F Jeroen van der Spek S Annemieke Paarlberg