Bij delicious. zijn we gek op Aziatische recepten. Niet zo gek, want dit werelddeel loopt over van de meest kleurrijke curry’s, de lekkerste noedels en de beste wokgerechten.
Het liefst nuttigen we die Thaise, Japanse en Indiase specialiteiten in het land van oorsprong. Maar ja, doordeweeks moeten we dat verlangen naar Azië toch anders vervullen.
Gelukkig kun je de Aziatische vibe thuis heel goed nabootsen. Zeker nu hier zoveel Aziatische smaakmakers te krijgen zijn. We doken onze registers in om je te voorzien van een – haast eindeloze – lijst aan Aziatische inspiratie voor een makkelijke, doordeweekse maaltijd. Voor momenten waarop je druk bent, maar niet wilt inleveren op smaak!
Of je nu fan bent van Katsu curry met kip, snelle ramen met biefstuk of vega pad thai: er is genoeg lekkers om te ontdekken.
Vul je (online) boodschappenmandje maar vast met ingrediënten als kokosmelk en tover je keuken in 30 minuten om tot een Aziatisch paradijs. Wel even je ogen dicht doen en zelf het plastic meubilair, getoeter van ronkende scootertjes en vrolijke locals erbij denken, okay?
Meer snelle recepten? Ons huidige nummer staat helemaal in het teken van recepten die je binnen 30 minuten maakt! Lees er hier meer over.
Snelle Aziatische recepten
thaise viscurry met pompoen en tomaat
Curry-liefhebbers opgelet! Deze heerlijke, snelle Thaise viscurry met schelvisfilet, pompoen en tomaat is heerlijk. Ook lekker met zalmfilet of coquilles!
Janneke maakt heerlijk comfortfood vol met specerijen. Haar kruidig gestoofde koolcurry met kokos en zalm hoort daar ook bij. Je gebruikt er groene kool voor, dat behoudt zijn structuur als je het niet te lang gaart en is erg lekker met garam masala en kokosmelk.
Maak maar een dubbele hoeveelheid van deze gyoza's, want ze zijn superlekker! De officiële naam is potstickers, omdat ze na het stomen gebakken worden en dan een beetje aan de pan plakken.
De Aziatische keuken staat bekend om haar lichte gerechten bomvol smaak. Deze tom yam is goed gevuld en kun je prima als hoofdgerecht eten. Meer uit de Thaise keuken: rode curry drumsticks
Je hebt niet veel tijd nodig om heerlijke doordeweekse gerechten op tafel te zetten. Deze rijstnoedels met biefreepjes staan binnen 15 min. op tafel. Geniet vanavond van dit supersnelle recept.
Katsu curry is een Japans gerecht met gebakken kip in panko. Panko is een soort broodkruim die de kip een lekker krokant jasje geeft. Samen met de edamameboontjes en bimi is dit een smakelijk gerecht en perfect voor een doordeweekse dag.
Ramen noedelsoep: lekker makkelijk te maken en je kunt eindeloos variëren! Kip, biefstuk of ga voor een vegetarische variant. Lekker met paddenstoelen, groenten én niet te vergeten een eitje. Deze snelle ramen met biefstuk zet je binnen een half uur op tafel. Ook lekker: kipramen met spinazie.
De Aziatische keuken kent gerechten uit vele verschillende streken, maar sojasaus, gember, pepers en lente-ui komen in bijna alle variaties voor. Zo ook in dit roerbak gerecht met rundvlees en snelle kimchi.
Culinair schrijver en receptontwikkelaar Emma de Thouars reisde van hot naar her in Azië en verzamelde zo easy vega-recepten voor elk moment van de dag, waaronder dit recept voor Koreaanse bosuipannenkoek. Je vindt dit recept ook in haar boek Amazing Asia VEGA, de opvolger van haar eerste boek Amazing Asia. Emma: 'Door het bruiswater en de baksoda wordt dit beslag heel luchtig, terwijl de buitenkant heel knapperig is. Dat komt door rijstbloem, vervang die nooit door iets anders!'
Deze milde kerriesoep met varkensgehakt, udonnoedels en sake is het ideale Japanse comfortfood. Extra fijn: de soep staat in 30 minuten op tafel. We geven je hier nog drie soepen die binnen 30 minuten op tafel staan!
Ben jij ook zo gek op linzen? Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten en leveren fijne vitaminen. Hun zachte, nootachtige smaak zorgt dat ze in allerlei keukens passen. Deze keer gaan we voor een traditioneel Indiase dahl. Pak een stuk flatbread en schep de dahl daarmee op. Super lekker!Of maak onze all time favourite: kruidige linzensoep!
Kimchi: de pittige Koreaanse gefermenteerde groente die je in potten koopt bij Aziatische winkels en natuurwinkels. De smaak is rijk in umami en dus über hartig. Fantastisch in dit nasi-gerecht!Uitproberen! Zo maak je stap voor stap klassieke kimchi.
noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals andijvie.Zin in een snel vegetarisch recept voor doordeweeks? Dit recept voor noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s is dan ideaal.
Zin in frisse kip? Dan zit je met deze kipdijfilet met citroengras gebakken. Door de toevoeging van gember geef je de kip extra pit. Een heerlijk Aziatisch gerecht om te combineren met paksoi en rijst.Voeg één van deze spannende Aziatische watercocktails toe om het af te maken.
Janneke Philippi: ‘Als variatie op de traditionele telor kecap bak ik van de eieren ook weleens omeletten, ‘daar’ in het Maleis. Rol ze op en bind ze vast met een reepje prei. Vastzetten met een bamboeprikker kan ook. Verwarm ook de omeletten kort mee in de ketjapsaus.’
sesamzalm met honing-paksoi
Weinig ingrediënten, veel vitaminen en een korte bereidingstijd. Deze sesamzalm met honing-paksoi is het perfecte doordeweekse gerecht!
Kook de rijst voor deze nasi liefst een paar uur of een dag eerder. Afgekoelde rijst plakt minder en bakt mooi los en luchtig. Maak wat extra tomatensambal en bewaar in een gesteriliseerd potje in de koelkast.
Okonomiyaki is een Japans streetfood gerecht en kun je het best omschrijven als een kruising tussen een hartige pannenkoek en een omelet. In de meeste recepten worden in ieder geval kool, eieren, Japanse mayonaise en speciale Okonomiyakisaus gebruikt. Vaak worden de pannenkoekjes ook nog getopt met katsuobushi: gedroogde tonijnvlokken. Deze variant wordt gemaakt met garnalen.
Deze pittige curry met witte bonen, shiitake en ei is echt iets voor doordeweeks. Want dan moet het niet alleen lekker zijn, maar liefst ook snel klaar! Deze curry staat in 20 min. op tafel, dus dat zit wel goed.Meer weten over curry? Ontdek het in ons curry dossier!
Jamie Oliver's nieuwe kookboek 'VEG' zit vól met simpele vega gerechten, waaronder deze vegetarische pad thai. Dit heerlijke noedelgerecht met krokant gebakken eieren staat binnen een half uur op tafel. Liever een veganistische variant? Laat dan de eieren weg en voeg wat blokjes tofu toe, die je eerst in sojasaus en limoensap marineert.
Ooit in Thailand, Vietnam of Indonesië geweest? Dan weet je dat ze daar de verrukkelijkste soepjes maken. Citroengras, verse gember en bosui geven een bijzondere smaak aan deze geweldige kippensoep met citroengras en rijst. Blaadjes koriander en shiso-cress erover en klaar is je kippensoep Asian-style.
Citroengras, you love it? Probeer deze kipspiesjes!
Deze gevulde slaschuitjes vallen of staan met een lekkere saus. Het Vietnamese geheim? De juiste balans tussen zout, pittig, zoet en zuur. Probeer ook Vietnamese biefstuksalade!
Dit is een eenvoudige en snelle versie van een Indiase rijstgerecht: biryani met garnalen en sugarsnaps. Het aroma van de garam masala die wordt gebruikt, kan per merk verschillen: proef en voeg gerust wat extra toe. Biryani wordt vaak met kip gemaakt, maar met garnalen is het ook superlekker! En binnen 30 min. klaar, dus prima voor een doordeweekse dag.
De meeste noedelrecepten zijn supersnel klaar. Ook deze courgette-tofoe yakitori met noedels is een fluitje van een cent. Tofoe en courgette marineren, aan prikkers rijgen en bakken in de koekenpan. Champignons roerbakken, noedels koken, klaar! Extra groenten? Neem nóg een courgette en bak in blokjes mee met de champignons.We hebben voor elke dag van de week wel een superlekker noedelrecept. Maak morgen bijvoorbeeld rijstnoedels met biefreepjes. In 15 min. klaar!
Een hartstikke simpel gerecht voor door de week: garnalenroerbak met spinazie en zoete mango. Tip van Janneke: ‘Vervang voor niet garnalenliefhebbers de garnalen door stukjes kippendijfilet en maak voor iedereen een kom naar smaak.’ Serveer met je favoriete rijst of noedels.Probeer ook gebakken rijst met garnalen.
Deze soul bowl met pittige kip zit tjokvol lekkere én gezonde ingrediënten en staat in een halfuur op tafel. Perfect voor een drukke dag. Vork in de aanslag!Probeer ook pittige kip met mangosalade.
Afhaaleten uit eigen keuken? Deze goreng maak je met een twist! In plaats van rijst gebruik je bloemkool, dat is nét iets zachter dan rijst. Extra fijn: je krijgt je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen zonder het te merken.Of ga eens voor lekker uitgebreid 'thuis uit eten': pekingeend met pannenkoekjes.
satéburger met sperziebonen en honing-kokospinda’s
Echt verrukkelijk op deze satéburger zijn zoetzure sperziebonen. Kook de sperziebonen een dag eerder beetgaar en doe ze in een (weck)pot. Schenk er een warme marinade van gelijke delen wittewijnazijn en suiker over en laat de bonen afkoelen. Zet ze minstens 12 uur koel weg om te marineren.Of ga voor deze mini-zalmburgers met kool, paprika & dillecrème!
Een kom van deze snelle tom yum met garnalen, tomaatjes en oesterzwammen gaat er altijd in, of het nu zomer is of winter. De basis voor deze lichte en pittige Thaise soep is kippenbouillon óf visbouillon, net wat je lekker vindt.
Een echte wintertopper met een Aziatische twist van Janneke Philippi. Voor een knapperige bite bestrooi je het gerecht met wat gehakte noten of gehakte wasabibollen. En vooraf? Snelle dumplings met zoetzure venkel natuurlijk!
Fris, een beetje spicy en lekker knapperig! Deze spicy kalkoen staat binnen no time op tafel. De limoenrasp geeft tijdens het na-stomen smaak af aan de rijst en maakt het gerecht zo extra fris. Enjoy!
Tijd voor Zeeuwse mosselen met een Aziatische twist! Dit recept komt uit het Zeeuwse Mossel Kookboek van Bart van Olphen, die maar al te graag aan de slag gaat met dit ingrediënt.
Kort in de keuken en toch smullen: wie wil dat niet? Deze gebakken rijst met garnalen is geweldig! Lekker &makkelijk met een Aziatische touch. En dat binnen 30 minuten.Probeer ook deze gestoomde garnalendumplings.
Deze groene curry maak je met lekker veel groente en paneer. Paneer is een verse Indiase kaas van koemelk. Ideaal in curry's of andere vega gerechten. Zelf paneer maken? Check hier hoe je dat makkelijk doet!Eet je 'm liever vegan? Vervang de paneer dan voor tofoe.
Saté van kip is altijd goed, maar wist je dat garnaal op een stokje ook heel lekker is? Vooral met een sticky honingsaus en knapperige edamamebonen!Nog niet uitgespiest? Probeer een van deze heerlijke satérecepten.
Heb je zin in nasi met een twist? Ga dan voor de nasi van quinoa met pinda's en koriander. De pinda zorgt voor de nodige crunch en de koriander geeft het gerecht meer smaak. En ook niet vervelend; het staat binnen een half uur op tafel. Ben je op zoek naar een goede toevoeging in je keuken? Bekijk dan deze 8x Aziatische sauzen die in jouw keukenkastje horen.
taugésalade met witte kool, mango en kokosdressing
Taugé is een spruitgroente en wordt gekweekt uit katjang idjoe boontjes, een klein groen tropisch boontje. Te koop bij de toko en natuurwinkels. Taugé smaakt rauw heel lekker maar het is verstandig om het net 10-15 tellen in kokend water te dompelen om evt. aanwezige bacteriën te doden. Spoel dan gelijk koud als je het bijvoorbeeld in deze taugésalade wilt gebruiken. In spruitgroente zitten in verhouding meer vitaminen en mineralen dan volgroeide groente, omdat zo’n kiemplantje nog veel reserve moet hebben om tot wasdom te groeien.
Bomvol groente en met verse rundersoepballetjes is deze miesoep een ideaal gerecht voor doordeweeks. Heb je iets meer tijd? Maak dan zelf wontons en in plaats van de soepballetjes. Dol op Mie? Probeer dan ook eens dit heerlijke en snelle wokrecept met garnalen en shiitake.
Kurkuma, ketjap, kokos en koriander! Mm… Wat veel smaken passen in dit gerecht. Variatie: Doe in plaats van gekookt ei eens dikke stukken omelet door de stoof, ook heerlijk!Maak ook deze Indische speklapjes in ketjap-tomatensaus.
Saté kambing is malse geitensaté. Jonge geit is mild van smaak en goed geschikt voor saté. Dabu-dabu is een soort rauwe salsa sambal met groene tomaat uit Manado, Sulawesi. Hij wordt vaak bij gegrilde vis geserveerd, maar het frisse en pittige doet het ook goed bij een sateetje. Maak ook eens zelf sambal zoals sambal terasi, verslavend lekker!
Minta & Mae nemen de keuken van Janneke Philippi over en vieren de herfst. En wat is er nu meer herfstig dan een lekker bord vol rendang? Minta & Mae maken hun eigen easy cheat versie.Ga je toch liever voor de klassieke versie? Maak dan deze rendang met kurkumarijst.
Tijd om je ‘lunchbox’ een upgrade te geven. Maak thuis een voorraad en varieer met verschillende groenten per bakje. Wat dacht je van maïs? Of bimi? Na een kom van deze soep kun je er de rest van de middag weer tegenaan!
delicious. lezer Reinout Dehaene: 'Ik ben een aantal delicious. exemplaren kwijt, uitgeleend vermoed ik en nooit terug gekregen. Daarin stond een recept voor een heerlijk kokossoepje, dat ik dus kwijt ben. Zou ik dat recept kunnen krijgen? Volgens mij zat het in de 2007-2008 jaargang.'Redactie delicious.: 'In delicious. nummer 11 van 2007 stond de Thaise kip-kokossoep. Het recept geven we je graag hieronder. Geef er krokante maïskoekjes bij.' Deze lichte, romige tom kha gai – een klassieke Thaise soep – is een explosie van hete, zoete en zure smaken. Serveer deze soep met goudbruine maïskoekjes die je in zoete chilisaus doopt.
Matt Preston: ‘Omdat ze zoveel textuurelementen bevatten, vormen koolsla en varianten daarop een geweldige manier om kinderen en recalcitrante volwassenen zo ver te krijgen groente te eten, of je die salade nou serveert met een pittige Thaise dressing, zoals hier, of garneert met een mayonaise van Japanse rijstwijnazijn. Die laatste is geweldig als je een romig accent in een wrap of op je bordt wilt. Mocht je voor kinderen of iets minder avontuurlijke volwassenen koken, kies dan liever voor mayonaise.’
Weinig tijd en toch lekker koken en eten? Laat dat maar aan ons over. Probeer deze vegan hoisin-chilitofoe met paksoi en noedels maar! De kleinere shanghai paksoi die we gebruiken is niet altijd en overal goed verkrijgbaar. Je kunt ook prima gewone paksoi nemen en die lekker grof snijden.
sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer
Dit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
Haal voor de tofusaté de petehbonen bij de toko uit de diepvries. Extra lekker als je ze eerst 5 min. blancheert en dan met de paprika in de boter meebakt. Je kunt ook half tofu, half tempé nemen. Marineer de tempé dan ook 25 min. in het tamarindewater.
thaise massaman curry met aardappel, bloemkool en ei
We love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.