Koken voor een groot gezelschap is een leuke uitdaging: wat vinden je gasten lekker, hoeveel heb je nodig en hoe plan je de boel zodat alles op tijd en warm op tafel komt? Om je te helpen zetten we onze favoriete makkelijke desserts voor grote groepen op een rij!
Kook je voor een grote groep, dan wil je een recept dat goed is voor te bereiden en waar je indruk mee maakt. Niets ongezelliger dan nog uren in de keuken moeten staan wanneer je gezelschap al aan tafel zit. Zeker desserts zijn in de meeste gevallen prima op de dag zelf te maken. Of zelfs eerder.
Wat zijn lekkere desserts voor een groep?
Een cobbler of crumble kun je prima voorbereiden en een cheesecake maak je simpelweg een dag van tevoren. Met tiramisu of trifle maak je direct een grote schaal waar iedereen uit kan scheppen. Een zoete pavlova doet het na veel gerechten goed. Alle losse onderdelen kun je al voorbereiden, zodat je hem op het moment suprême alleen nog maar hoeft op te bouwen.
Veel van de recepten hieronder komen uit de feestnummers van delicious. Zo is de chocoladetaart met bladgoud voor 20 personen, de makkelijke trifle met madeleines en de chai-spice tulband voor 12 personen. Bovenaan ieder recept zie je ‘aantal’ staan gevolgd door een cijfer. Dit is voor hoeveel mensen het recept minimaal is.
Dit zijn onze beste makkelijke desserts voor grote groepen vanaf 8 personen.
Makkelijke desserts voor grote groepen
Crumbles en cobblers
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
naar receptStoere toet van halve peren met elk een eigen topping van bramen en kokoscrumble. En als bonus ook nog glutenvrij!
naar receptIn Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Deze crumble komt uit zijn boek Keukenkronieken: een optelsom van alles wat hij heeft geleerd in 25 jaar als receptenmaker. Nigel: 'Friszure pruimen smeken bijna om een zoete, gelige double cream, maar je kunt ook voor custard kiezen.'
naar receptChef-kok Letitia Clark kwam tot dit heerlijke recept voor crumble uit pure nood. ‘Het is gebaseerd op ingrediënten die op Sardinië makkelijk te krijgen zijn, gemaakt om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen!’ De abrikoos is verwant aan amandel, dus die twee gaan prachtig samen. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Wie wil laat hem opstijven in de koelkast. Serveer de room dan met koekjes en een glas zoete wijn als eenvoudig maar elegant dessert.
naar receptWarme fruitcompote van appels en bessen in zachte boterbrioche en bovenop crunchy crumble: wat wens je nog meer als dessert?
naar receptCheesecake
Basken weten wat lekker is! Zacht, vol en romig in combinatie met gestoofde perzik, vanille en rozemarijn. Loopt het water je al in de mond? Begin wel ruim op tijd aan deze basque cheesecake want hij moet zeker 6 uur afkoelen en opstijven.
naar receptBegin minstens 6 uur en 30 min. eerder met dit recept. Gevriesdroogd frambozenpoeder koop je bij de bakwinkel of online.
naar receptVoor koele toetjes hoeft de oven niet aan en dat is wel zo fijn bij zomertemperaturen. Je maakt ze makkelijk van tevoren en bewaart ze in je koelkast of vriezer. Perfect na een BBQ of een dagje strand of stad. Maak alvast wat ruimte vrij in de koelkast en het plezier kan beginnen. Deze cheesecakebars met passiefruit zijn de beste combinatie tussen spannend en zoet. Crispy basis, romige cheesecake en fris fruit on top!
naar receptOf een eenpansgerecht ook zoet kan zijn? Tuurlijk! Jamie Oliver laat in zijn nieuwste boek 'EEN' zien (en proeven) hoe lekker dat is. Deze gebakken cheesecake is zijn nieuwe favoriet, en ook die van ons. Het voelt een beetje als smokkelen, maar je bakt hem toch echt in één pan. Denk aan een boterige speculoosbodem, zachte roomkaas en frisse frambozen. Genoeg voor 12, maar die hoef je natuurlijk niet allemaal uit te nodigen. Enjoy!
naar receptDeze geniale gebakken citroentaart van Jamie Oliver is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen.
naar receptTaarten en tulbanden desserts voor grote groepen
Oven voorverwarmen, fruit over een mooie schaal verdelen, en dan overgieten met een beslagje: clafoutis klinkt heel chic, maar je maakt het in 10 minuten.Tip: Varieer met fruit uit het seizoen. Ook lekker om het amandelmeel te vervangen door hazelnootmeel.
naar receptTip: Maak de taart als het even kan 1 dag eerder. De textuur wordt aangenamer als de taart even staat. De smaken versmelten dan ook mooi – als onwaarschijnlijke vrienden die wat tijd nodig hebben om elkaar te leren kennen. De smaken versmelten de tweede dag nog mooier. Serveer dan als borrelhapje of lunchsnack.
naar receptElk feestje verdient een taart, of andersom! Zet deze vast op je lijstje voor de feestdagen of welk reden voor een taart dan ook.
naar receptAls alle smaken van de herfst ineengerold zouden kunnen worden, zou deze meringuerol het resultaat zijn: verwarmende kaneel, gebrande honing, zoete appels en pittige sinaasappel komen bijeen. Zo krijg je een dessert dat heel geschikt is voor de feestdagen van het najaar en de winter! Zorg ervoor dat alle onderdelen volledig koud zijn voor u ze samenvoegt – het is niet de bedoeling dat er veel vocht in de rol ontstaat. Begin een dag van tevoren met de appels en de room en houd ze tot gebruik in de koelkast.
naar receptStop, drop and roll! Natuurlijk kun je een Italiaans maal afsluiten met een espresso. Maar als je ook voor zo’n waanzinnig lekker espressotoetje kunt kiezen, hoef je vast niet lang na te denken. Het leven is te kort voor brave kopjes koffie, tijd om te bakken!
naar receptElk feestje verdient een taart, of andersom! En dan het liefst deze tulband! Dus kies maar uit en vier ons jubileum mee met een taart naar jouw smaak: van rijk & romig tot klein & verfijnd, van royaal & robuust tot fris & fruitig. Je vindt ze allemaal in het november-nummer van delicious. dat nu nog in de winkels ligt. Hieronder een preview van de chai-spice tulband met amandelen en kardemomglazuur.
naar receptAls bakken een erkende topsport was, dan vielen er met deze gracieuze taart vele prijzen te winnen. Ons jubileum vieren we met een tafel vol taarten, waar deze chocoladetaart subtiel schittert. Hij is rijk & romig, perfect voor de wintermaanden – en de feestdagen in het bijzonder. Begin minstens 1½ dag van tevoren aan dit recept. De taart is goed voor 20 puntjes, dus je weet wat je te doen staat. Trek je bladgoud uit de kast, tijd om deze beauty te bakken!
naar receptDit chocoladedessert met mokkaroom is een echt comfort kersttoetje. Met een knapperige top, fudgy binnenkant en een dikke chocoladesaus onderin, is dit een fantastisch dessert. Een kwestie van uit de oven halen en niets meer aan doen… Of toch een bolletje ijs erbij?
naar receptBegin je al te watertanden bij het denken aan chocolade? Dan is deze chocoladetaart met dubbele chocolade-ganache een droom voor jou. Begin ten minste 6 uur eerder aan dit recept. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.
naar receptDeze heerlijke taart vol noten en chocolade is afkomstig van het Italiaanse eiland Capri. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig dingen zó lekker als Italiaanse desserts. Extra fijn: de taart is glutenvrij!
naar receptDeze kersen-chocoladecrèmetaart kost even wat moeite, maar je geduld wordt rijkelijk beloond. En je laat een diepe indruk achter bij vrienden en familie. De kersen-chocoladecrèmetaart smaakt niet alleen hemels, hij ziet er ook nog eens fantastisch uit. Een showstopper van formaat!
naar receptLet’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen! Deze luchtige schuimtaart maak je zonder bloem (yes, helemaal glutenvrij) en vul je met amandelen en abrikozen. Zijdezachte ricotta-room on top en hij is extra speciaal dankzij halva.Halva is een zoete specialiteit uit het Midden-Oosten. Van oorsprong Arabisch: 'halwa' betekent zoet in het Arabisch. Gemaakt van gemalen sesamzaad, suiker, honing, noten als amandelen of pistaches en plantaardige olie. Dit recept komt uit het laatste nummer van delicious.. Bestel hem hier!
naar receptWij vieren dit jaar ons jubileum en maakten een feesttafel vol showstoppers. Onze laagjestaart met kaneel laat ieder gezelschap stilvallen en verlangen naar meer. Zet de bordjes en vorkjes maar klaar, want hier blijft geen kruimel van over! Begin minstens 1 dag voor het feest aan dit recept.Helemaal de smaak van laagjes te pakken? Dan is deze chocoladepavlova met kruidige peren en butterscotchsaus ook echt wat voor jou.
naar receptJuist nu wil je zoveel mogelijk buiten zijn, easy koken en ongecompliceerd lekker eten. Wij serveren je daarom deze onweerstaanbare amandeltaart met bessen. Relax, het wordt sowieso lekker.Luchtig, zoet en met een topping van gemarineerde bessen. Bonus: deze taart is glutenvrij!
naar receptNog niet klaar om de zomervibes los te laten? Maak dan deze Aperol spritz plaattaart! Perfect om te vieren, groot of klein. Een video-uitleg waarin culi Julia dit recept maakt, vind je op onze Instagram.
naar receptFeeds a crowd dus ideaal voor een groot gezelschap. Bovendien kun je deze laagjestaart heel goed voorbereiden, so no stress!
naar receptDit jaar maken we kersentaart met hazelnoot. De reden? Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft. Maak deze taart eventueel een dag eerder. Bewaar hem in de koelkast, maar laat een uur voor serveren op kamertemperatuur komen.
naar receptRutger: ‘Kaas en suikersiroop in een dessert lijkt misschien wat raar, maar geloof mij: je blijft ervan eten!’
naar receptBestrijk de crostata met een dikke laag frangipane, voor de variatie gemaakt met macadamianoten in plaats van amandelen – dit is een topcombinatie met de aardbeien! Het deeg wordt nog knapperiger als je de crostata op een pizzasteen bakt. SEIZOENSFRUIT: Deze crostata kun je natuurlijk ook met ander seizoensfruit als nectarines, pruimen of peren maken. Alles wat je maar lekker vindt.
naar receptAlison Roman: 'Dit is geen cheesecake. Het is een cake gemaakt met cottagecheese (hüttenkäse). Hij is wat aan de custardachtige kant, dus als je ooit verlangd hebt naar iets wat tussen een cheesecake en een gewone cake in zit, dan is dit wel wat voor jou.' 'Het is een van de makkelijkste recepten in Zoet Genoeg; je maakt hem in één kom met gesneden fruit naar keuze. Net uit de oven is hij wat soufflé, met een donkerbruine, prachtig glanzende toplaag, terwijl het binnenste onmogelijk verfijnd en smeuïg blijft. Wat ik het lekkerste vind: de gekaramelliseerde korreltjes cottagecheese op de bodem.'Probeer ook de citroenroomtaart met zeezout van Alison Roman.
naar receptEen stevige chocoladetaart met een zachte, smeuïge kern. Wat wil je nog meer? Deze mudcake met witte-chocoladeglazuur heeft het allemaal. Extra lekker door een vleugje kaneel.
naar receptPeren worden veel minder vaak in cakes gebruikt dan appels. Zonde eigenlijk, want een goede perencake is minstens zo lekker als een appelcake. De ricotta in dit recept maakt de cake heerlijk zacht van structuur, terwijl de hazelnoten juist weer voor een knapperige bite zorgen. Onweerstaanbaar!Zin in meer met peer? Hebben we voor je! Deze lijst geeft je inspiratie voor 15x bakken met peren.
naar receptTiramisu
De bodem van deze taart krijgt een subtiele koffiesmaak door de gebruikte gemalen koffie. No waste dus!
naar receptEen Italiaanse klassieker mag je niet veranderen, behalve als je er chocoladepasta in kunt doen! Ben je op zoek naar een écht spektakelstuk? Maak dan tiramisutaart!
naar receptTrifle toetje voor grote groep
Liever geen alcohol? Gebruik in plaats van rum sterke thee, bijvoorbeeld earl grey.Tip: heb je geen trifleschaal van deze afmetingen? Snijd de brownies dan in stukjes en verdeel ze over de lagen room in een ronde schaal.
naar receptLiever geen alcohol? Gebruik in plaats van de koffielikeur sterke gezoete koffie of aangelengde hazelnootsiroop.
naar receptJe kunt de trifle 1 dag eerder maken en in de koelkast bewaren. Klop dan samen met de kardemom nog 1 zakje slagroomversteviger mee. De pistache-cranberrynoga koop je online.
naar receptWauw, deze trifle met madeleines en rood fruit is te gek! Het perfecte feestelijke toetje voor kerst en ideaal voor een grote groep. Je kunt de trifle ruim van tevoren maken en iedereen vindt het lekker. En dan hebben we het nog niet eens over de looks… Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Bonne Maman, het bekende Franse jammerk met rood-wit geruite deksels dat ook tijdens de feestdagen volop wordt gebruikt. Niet alleen bij je ontbijt, maar ook in taarten en toetjes. Voor dit recept gebruiken we Bonne Maman madeleines en aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk naar hartelust variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tropische trifle met mango, passievrucht en abrikozenjam? Of ga voor een combinatie van chocolade en sinaasappel!
naar receptDeze Italiaanse trifle met romige vla, chewy koekjes en iets zilte amarettogelei is heerlijk! Je gebruikt de eidooiers in de vla en het eiwit voor de meringuelaag en gesuikerde amandelen, dus je houdt niets over. En als je de afzonderlijke elementen van tevoren maakt, hoef je de trifle op de dag van serveren alleen nog maar samen te stellen. Tiramisu is ook een Italiaanse trifle. Hier een prachtige tiramisutaart!
naar receptPavlova dessert voor grote groep
Bij het zien van deze meringuelaagjestaart krijg je spontaan trek. Een prachtige taart die doet denken aan een pavlova, met veel verschillende smaken waaronder limoncello en kokos. En het ziet er ook nog eens heel feestelijke uit. Perfect voor de kerstdagen!Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar receptDeze laagjespavlova is zo'n typisch kleine-moeite-groot-effect dessert (of snack, of…). Wat een plaatje! Maak de meringue een dag van tevoren.Liever vegan? Ga dan voor deze vegan ananas-meringuetaart, net zo lekker.
naar receptChocolademousse
Verras je gasten met dit vegan dessert! Ja dat lees je goed. Niemand vermoedt hoe makkelijk het te maken is én dat er geen zuivel aan te pas komt. De tofoe herken en proef je niet meer.
naar receptKlassieke chocolademousse als toetje is altijd een goed idee. Dit recept gebruikt pure chocolade van Fairtrade en slagroom. Zo is -ie het allerlekkerst!
naar receptVerwacht Oooooh’s en Aaaah’s wanneer je deze gelaagde ijstaart met chocolade en chili aansnijdt. Deze zelfgemaakte viennetta is een echte showstopper! Deze prachtige laagjesijstaart kun je ook heel goed dagen van tevoren maken.
naar receptIJstaart
Italiaanse ijstaart met meringues is romig, fris én knapperig… een absolute dooreter! Dit is schuimgebak in zijn beste – en snelste – vorm. Tip: Lekker met Italiaanse hazelnotenlikeur als frangelico.
naar receptRachel Simons: ‘Ik heb altijd ruimte voor iets kouds, zoets en romigs. Dit dessert kan je een paar dagen eerder maken en aan tafel in elegante plakken snijden. Je kunt de semifreddo ook in bekers of hoorntjes scheppen. Overweeg om het af te maken met een drizzle van de tahini-zoute-karamelsaus.’
naar receptHemels: zacht smeltende semifreddo, met een crunchy bite van de meringuekruimels. Niemand die gelooft dat dit nagerecht in 10 (!) minuten is gemaakt. Ideaal voor een easy doordeweeks dessert of als afsluiter van een lang weekend met vrienden!
naar recept














































