Künefe uit De Bakatlas van Rutger

kunefe taart met pistache

Knafeh is een Midden-Oosterse dessert dat ook schuilgaat onder de namen kanafeh en künefe. Krokante laagjes zoet kadayif-deeg of gemalen griesmeel, met een kern van zoute, smeltende kaas. De ultieme combi van zoet, hartig, krokant én zacht! Het recept is afkomstig uit het boek De Bakatlas van Rutger van den Broek.

Rutger: ‘Traditioneel wordt dit Turkse dessert in een speciale schotel op het gasfornuis gemaakt. Halverwege wordt de künefe omgekeerd, zodat beide kanten worden gebakken. In dit recept bak ik ’m in de oven, dat vind ik een stuk makkelijker en vraagt minder oefening.’

Meer recepten van Rutger? We deelden eerder deze aardbeienslof.

aantal 8 | dessert, nagerecht, taart | feestelijk, weekend | turks |
Rutger: ‘Kaas en suikersiroop in een dessert lijkt misschien wat raar, maar geloof mij: je blijft ervan eten!’
kooktijd15 minutes
oven40 minutes
totale tijd55 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: bakvorm van 23-25 cm Ø

ingrediënten

  • 225 g suiker
  • sap van 1⁄4-1⁄2 citroen
  • 250 g kataifideeg*
  • 100 g boter, gesmolten
  • 200 g mozzarella*
  • 50 g pistachenoten, fijngehakt

instructies

  • Doe voor de suikerstroop 160 ml water en de suiker in een pan en breng het aan de kook. Laat het op laag vuur 5 min. koken. Neem de siroop van het vuur, roer het citroensap erdoor en laat de siroop afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Plaats het ovenrooster iets onder het midden van de oven.
  • Doe het kataifideeg in een grote kom. Trek de sliertjes uit elkaar en scheur ze in kleinere stukken. Meng de gesmolten boter goed door het deeg, zodat alle deegsliertjes bedekt zijn. Neem de helft van het deeg en doe dit in de bakvorm. Druk het deeg goed aan. Verdeel de mozzarella over het deeg, maar houd de buitenste 1 1⁄2 cm van het deeg vrij. Druk de kaas voorzichtig aan en bedek dit met de rest van het deeg. Druk ook dit stevig aan.
  • Bak de künefe 30-40 min. iets onder het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin is. Verdeel de helft van de suikersiroop over de künefe en wacht 2-3 min. Stort de künefe dan op een bord en besprenkel met de rest van de suikersiroop. Garneer tot slot met de gehakte pistachenoten en serveer de künefe direct.
Voedingswaarde:
calorieën: 454kcal
|
eiwit: 10g
|
vet: 21g
|
koolhydraten: 56g
auteur: delicious.
* Kataifideeg is een soort filodeeg dat in heel dunne sliertjes is gesneden. Je koopt het in de mediterane supermarkt. Voor de vulling kun je zowel uitgelekte bollen mozzarella in plakjes of geraspte mozzarella gebruiken. Je kunt ook Turkse ongezouten kaas nemen zoals dil peyniri.
TIPS
• Het is ook lekker om door de gesmolten boter 1 el pekmez (druivenmelasse) te mengen. Je vindt dit in de Turkse supermarkt.
• De suikersiroop kun je naar wens op smaak brengen met wat rozen- of oranje- bloesemwater.
• Serveer de künefe met een flinke klodder kaymak, Turkse zure room.
RECEPTEN, BEREIDING RUTGER VAN DEN BROEK. STYLING ALEXANDRA HEREIJGERS. FOTOGRAFIE SASKIA LELIEVELD.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
kunefe taart met pistache