de favoriete taart van Alison Roman: citroenroomtaart met zeezout

Alison Roman citroenroomtaart met zeezout
aantal 1 | taart | | amerikaans |
In het nieuwe boek Zoet Genoeg van Alison Roman vind je geen citroenmeringuetaart, maar een citroenROOMtaart. Want waarom zou je rauw eiwit met suiker eten, als je ook voor room kunt kiezen?
Alison Roman: 'Voor deze taart doe ik een moord. De citroen (fris, zuur) kan de meringue wel hebben, maar heeft de slagroom (vol, vettig) echt NODIG als tegenwicht, voor een uitgebalanceerd en compleet stuk taart.'
We spraken met Alison Roman over toetjesmensen, haar succes en waarom imperfecties gezien mogen worden. Lees hier het volledige interview.

Kookgerei

  • Ook nodig: ronde taartvorm van ø 23 cm

ingrediënten

Voor de bodem

  • 225 g vanillewafels, grahamcrackers of speculooskoekjes
  • 85 g (6 el) boter, gesmolten
  • 4 g (1 tl) grof zeezout

Voor de vulling en topping

  • dooiers van 4 grote eieren
  • 1 blikje (400 ml) gezoete gecondenseerde melk
  • 300 ml (1¼ cup) vers citroensap (ca. 6 citroenen)
  • 230 ml (1 cup) room
  • 30 g (¼ cup) poedersuiker
  • 240 ml (1 cup) zure room

instructies

  • Deze taart kun je 4 dagen van tevoren maken en losjes afgedekt bewaren in de koelkast.
  • Voor de bodem: verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de wafeltjes in een kom en verkruimel ze met je handen tot grove kruimels, niet groter dan linzen. (Of doe ze in een zipzak en plet ze met een deegroller, of gebruik een foodprocessor.) Meng ze met de gesmolten boter en het zout tot je echt smeuïge kruimels hebt, ongeveer zoals nat zand. Druk de kruimels in een taartvorm van 23 cm.
  • Bak de bodem 12 à 15 minuten tot de randen wat bruin beginnen te worden. Haal de vorm uit de oven en laat hem afkoelen. Laat de oven aan staan.
  • Voor de vulling: doe de dooiers in een grote kom en klop ze een paar minuten flink met een garde tot ze lichtgeel en glad zijn. Doe de gecondenseerde melk erbij en klop nog een paar minuten tot je een lichte, luchtige massa hebt. Klop het citroensap erdoor met een flinke snuf zout.
  • Giet de vulling in de voorgebakken bodem en zet de vorm terug in de oven. Bak de taart nog 30 à 35 minuten tot het midden nauwelijks meer trilt. Let op: de bovenkant hoort niet bruin te worden, dus houd de kleur in de gaten. Laat de taart helemaal afkoelen.
  • Voor de topping: maak de topping vlak voordat je deze fantastische taart gaat serveren. Doe de room in een grote kom en klop de poedersuiker er met een garde door tot zich middelgrote pieken vormen (als je de garde optilt, blijven de pieken staan). Dat kan ook met een elektrische mixer. Klop de zure room er met een garde door (spatelen hoeft niet; de room is stevig genoeg). Strijk dat uit over de hele bovenkant van de taart, zo hoog of decoratief als je wilt.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
RECEPT: ALISON ROMAN | FOTOGRAFIE: CHRIS BERNABEO
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook de andere recepten van Alison Roman.

Alison Roman citroenroomtaart met zeezout
RECEPT: ALISON ROMAN | FOTOGRAFIE: CHRIS BERNABEO