waarom je écht een snelkookpan wil kopen + 25 recepten

waarom je écht een snelkookpan wil kopen + 25 recepten
GETTY

Pas op, afblijven! Nog niet openmaken! Er zijn maar weinig items in de keuken waar we zó behoedzaam mee omgaan als de snelkookpan. Sexy is hij zeker niet, maar oh, wat is hij efficiënt. Deze power-pan verkort op magische wijze de kooktijd van de meest stugge ingrediënten. 

Kun jij ook wel zo’n Hans Klok in de keuken gebruiken en wil je weten wat je er allemaal mee kunt bereiden? Is hij de aanschaf én de ruimte in je keukenkast waard? Je leest het hier!

Ook handig: nog even alle kooktechnieken op een rij.

Tijdloze alleskunner

Snelkookpannen waren al ver voor de flower power-periode mateloos populair. De hogedrukpan zag al in 1697(!) het levenslicht dankzij de Franse uitvinder Denis Papin. Liefkozend werd zijn vondst de Papiniaanse pot genoemd.

Deze pot werd nog niet uitsluitend voor culinaire doeleinden gebruikt. Pas in 1937 kwam er een kleine versie van de enorme snelkookpan op de markt, die geschikt was voor huishoudelijk gebruik. In de jaren ’50 en ’60 werd het een veelgebruikt keukenhulpmiddel en in de jaren ’70 werden de pannen steeds verfijnder. 

Huisvrouwen, koks in tv-show en kookboeken wakkerden de liefde voor deze pan verder aan en het werd een onwijs gewild cadeau bij huwelijken en housewarmings. Tegenwoordig zijn de pannen wederom niet aan te slepen dankzij het enthousiasme van Hiske Versprille, Joël Broekaert, Yvette van Boven en Teun van der Keuken.

Maar wat maakt deze pan – ondanks zijn logge voorkomen – dan zo speciaal? En waarom lijkt heel voedselminnend Nederland zich wederom te bekeren tot de religie van het koken onder hoge druk? 

Wat doet ‘ie?

De snelkookpan is niet direct een allemansvriend. Door zijn sissende special effects kan hij afschrikwekkend overkomen. Maar als je de gebruiksaanwijzing volgt, is juist deze krachtpatser ideaal om sneller en met veel smaakbehoud te koken. 

In de snelkookpan laat je vocht tot stoom verdampen. De stoom wordt vastgehouden in de pan en de temperatuur in de pan kan tot 121°C stijgen. Zo wordt de inhoud sneller gaar en blijft alles lekker mals.

Ook smaak blijft optimaal behouden, omdat vocht, smaak en geur niet kunnen ontsnappen. In een snelkookpan gaart eten ± 40% sneller dan in een gewone pan. Daardoor zet je niet alleen stoofgerechten en bonen razendsnel op tafel, je bespaart ook nog flink wat energie. 

Energie-bewust koken? Zo doe je dat.

Goede ingrediënten voor in de snelkookpan

Eigenlijk zijn je mogelijkheden met een snelkookpan eindeloos. De delicious. redactie gebruikt hem graag voor de volgende doeleinden: 

  • Groenten – kook groenten zoals wortels, bloemkool, broccoli, etc. in enkele minuten.
  • Peulvruchten – als je vaak gedroogde bonen en erwten eet, ga je enorm veel profijt hebben van deze pan. De gedroogde peulvruchten hoef je van te voren niet te weken, je gooit ze gewoon ‘hup’ in de pan en laat de druk het werk doen!
  • Graanproducten – snelkookpannen kunnen ook worden gebruikt voor het bereiden van graanproducten zoals rijst, quinoa en havermout.
  • Vlees – dit wordt lekker snel en gelijkmatig mals in een pan met hoge druk! Bereid kip, rundvlees, varkensvlees en wild in weinig tijd. 
  • Soepen en stoofschotels – snelkookpannen zijn ook handig voor het maken van soepen en stoofschotels, die normaal gesproken lang op het fornuis zouden moeten staan.
  • Gestoomde gerechten – sommige snelkookpannen bieden de mogelijkheid om gerechten te stomen (door middel van speciale, meegeleverde accessoires) waardoor ze een snelle en makkelijke methode zijn om maaltijden op een gezonde manier te bereiden.
  • Steriliseren – snelkookpannen kun je ook gebruiken om flessen en potten te steriliseren. Super handig als je graag groenten inmaakt, chef-zelfgemaakte-jam bent of een kleintje rond hebt lopen thuis.

Stap voor stap: zo gebruik je een snelkookpan

Zo’n roestvrijstalen, ronde doos van Pandora is vriendelijker in gebruik dan je denkt. Er zijn een paar stappen die je moet doorlopen, maar als culi kun je dat prima aan. Zo ga je te werk: 

  1. Voeg de ingrediënten toe aan de snelkookpan en sluit het deksel goed.
  2. Zet de snelkookpan op het fornuis en stel de druk in op het gewenste niveau.
  3. Wacht tot de snelkookpan onder druk staat en laat de ingrediënten koken volgens het recept.
  4. Als het kookproces voltooid is verwijder je de snelkookpan van het fornuis en laat je hem afkoelen. Het duurt dan 10 tot 30 minuten totdat de druk is afgenomen en het deksel verwijdert kan worden. Dit proces kun je versnellen door de speciale knop op de pan in te drukken: hierdoor verlaagt de druk met een beetje hulp. Ook kun je de pan onder een koude kraan zetten, waardoor de druk ook sneller afneemt. 
  5. Open het deksel daarna voorzichtig en zorg ervoor dat de druk volledig is verminderd voordat je de inhoud van de snelkookpan verwijdert: probeer nooit een deksel van een pan te verwijderen die nog onder druk staat. 

Om zeker te weten dat je de pan op een veilige manier gebruikt, houd je de drukmeter van de pan goed in de gaten. Loopt de meter te hoog op? Haal de pan dan van het vuur. 

Laat de snelkookpan ook met rust zodra je hem hebt verzegeld en voeg daarna geen ingrediënten meer toe. Na bereiding laat je hem volledig afkoelen (om brandwonden en ander letsel te voorkomen) en reinig de pan grondig na gebruik. Zo voorkom je vorming van bacteriën en verlengt je de levensduur van de pan.

Zo kies je de juiste snelkookpan

Nieuwsgierig geworden naar het verschil dat zo’n speciale pan in je leven kan maken? Snappen we helemaal. We sturen je niet met een kluitje het riet in. Let op deze zaken wanneer je een nieuwe snelkookpan kiest:

1. Formaat

Neem liever een te grote pan dan een te kleine, want in een pan van 6 liter – de meest verkochte maat – kun je ‘maar’ 4 liter bereiden. In sommige pannen kun je een inzetmandje plaatsen om te stomen of twee dingen tegelijk te koken. Dat kan extra ruimte goed van pas komen.

2. Materiaal

Snelkookpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder aluminium, roestvrij staal en keramisch. In die laatste kun je makkelijk ingrediënten bakken zonder dat ze aan de bodem kleven. Ideaal voor het aanbraden van vlees in dezelfde pan. En als je het graag zou willen: een ei kun je er ook in bakken! Overweeg goed welk materiaal het beste bij jouw wensen en budget past.

3. Drukbeveiliging

Kies een pan met een goed functionerend veiligheidsmechanisme om te voorkomen dat de pan onder druk uit elkaar barst.

4. Drukinstellingen

Vind je het belangrijk om verschillende instellingen tot je beschikking te hebben? Check dan goed welke pan aansluit bij jouw kookbehoeften.

5. Bedieningsgemak

Zorg ervoor dat je een snelkookpan kiest die eenvoudig te bedienen is en een makkelijk af te lezen drukmeter heeft. Het is belangrijk dat je een pan kiest waar je met vertrouwen mee aan de slag kunt.

6. Reinigingsgemak

Welke van je beoogde pannen is het makkelijkst schoon te maken? Sommige versies hebben een pan en binnenwerk die in de vaatwasser kunnen. Een deksel van een snelkookpan mag nooit in de vaatwasser!

7. Merkreputatie

Vertrouw op je eigen merkvoorkeur en lees recensies en beoordelingen van andere gebruikers.

Snelkookpan recepten

Ondanks het mateloze enthousiasme rond deze solide klassieker, beschikt ons magazine nog niet over een aparte sectie met snelkookpanrecepten. We hebben echter wél een hoop recepten die je met een snelkookpan stukken sneller op tafel zet dan de vermelde bereidingstijd aangeeft.

Zo verandert die speciale pan in een kleine tijdmachine en tart je de natuurwetten vanuit eigen keuken. Winning!

Bonen en peulvruchten snelkookpan

winterse groentestoof met witte bonen
Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Hier komen geen vleesvervangers bij kijken, aan deze voedzame groentestoof heb je genoeg!
In tomatensaus garen groenten wat minder snel dan in water of bouillon. Dat komt omdat tomatensaus zuur is en zuur verlengt de gaartijd. Tegelijkertijd krijgt het gerecht zo wel meer tijd om goed op smaak te komen.
naar recept
wintergroentestoof witte bonen
stoofschotel met bonen en rookworst
Denk je aan een winterse maaltijd, dan denk je aan een heerlijke stoofschotel. Deze variant maak je met varkensvlees, bonen en rookworst. Bak wat brood af voor erbij, zodat je ook van de laatste restjes saus kunt genieten.
Bovendien kun je deze stoofschotel gerust een dag of twee koel bewaren, dan smaakt het zelfs nóg beter!
Toch zin in een stoof met iets meer pit? Dan is deze Perzische stoofschotel met saffraankip, venkel & zuurbes het gerecht voor jou.
naar recept
stoofschotel bonen rookworst - delicious
witte bonen met prei en paddenstoelen 

Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes.
Begin de avond van tevoren en zet de gedroogde bonen in de week, of gebruik een snelkookpan als fijne shortcut!
Ook het wachten waard: onze feestelijke knol-au-vin.
naar recept
witte bonen prei paddenstoelen

Of duik nog even verder in de wereld van bonen! Peulvruchten: alles over de (bijna) heilige bonen + recepten.

Soep en bouillon snelkookpan

Vietnamese pho
Pho is een heerlijk aromatische, Vietnamese runderbouillon. Gevuld met noodles, stukjes vlees en groenten. Je kunt er eindeloos mee variëren en de soep is heerlijk voedzaam!
Ook zeker proberen: deze Vietnamese slaschuitjes met gehaktballetjes.
naar recept
Perzische soep met peulvruchten en lamsvlees
Overal ter wereld komt soep op tafel. Wij snappen dat, want je hebt er maar één pan voor nodig en een beetje meer of minder van een ingrediënt maakt niet zoveel uit. Je maakt dus ook makkelijk extra! Voor vrienden, buren en ieder ander die een dampend kommetje kan gebruiken.
Deze keer een heerlijk geurige soep uit Perzië met lamsvlees: Ash-e Sholeh Qalamkar. Neem de tijd voor deze lekkere gelaagde soep, het beste kun je een dag van tevoren beginnen!
Dit recept komt uit het nieuwe nummer van delicious. magazine. Deze maand is delicious. net een wereldstad; een geweldige smeltkroes van culturen, smaken en kleuren. Shop het nummer hier.
naar recept
Perzische soep lamsvlees peulvruchten
geroosterde-groentebouillon
Als je de juiste ingrediënten in huis haalt en even de tijd neemt, maak je zo een hele krachtige groentebouillon. Dit basisrecept komt uit de keuken van Eke, die keer op keer de lekkerste geroosterde groentebouillon op tafel zet.
naar recept
groentebouillon
dahlsoep
In India zijn ze bekend met de aromabindende kracht van zetmeel. Aan de klassieke dahlsoep worden de meeste kruiden en specerijen vlak voor het serveren door de soep geroerd. Zo verliezen ze nauwelijks aroma.
naar recept
dahlsoep - delicious
gevulde peterseliesoep met gedroogde worst
Droge worst is een fijne hartige snack, maar ook ideaal als smaakmaker in soep en stoofgerechten, vooral in combinatie met peulvruchten. Kom maar door met de herfst!
naar recept
peterselie soep
bouillon van kool met gepocheerde eieren
Deze bouillon lijkt simpel maar dat doet niks af aan de smaak. De wintergroente maken het rijk en smaakvol. Voor een smaakexplosie gooi je er aan het einde nog een scheut sojasaus doorheen.
Zin in een visbouillon? Kijk dan hier.
naar recept
koolbouillon met gepocheerde eieren - delicious
vleesbouillon basisrecept
Neem de tijd én goede ingrediënten, zo trek je zelf de meest smaakvolle groente-, vis- en vlees- bouillon, verzekert delicious.friend Eke Mariën. En die bouillon is weer een fantastische basis voor de lekkerste soep en saus. Dit keer een basisrecept voor vleesbouillon.
naar recept
vleesbouillon-delicious
bouillon met massa de pimentão en cannellinibonen
Een royale kom bouillon met massa de pimentão en cannelliniboontjes, bruschetta erbij met massa de pimentão en roomkaas: echt comfortfood! En volgens Yvette van Boven kan comfortfood ook héél goed ’s zomers.
naar recept
bouillon met massa de pimentão | delicious
kruidige kippenbouillon
Zelfgemaakte kippenbouillon is zó veel lekkerder dan kant-en-klare. Je moet er even de tijd voor nemen, maar met een goede kippenbouillon geef je veel gerechten extra smaak. En: je geeft je weerstand er ook nog eens een boost mee. 
naar recept
krachtige runderbouillon van ossenstaart met shiitake
Deze krachtige runderbouillon is zo mooi op smaak dat je hem als gerecht kunt serveren. Je kunt hem natuurlijk ook gebruiken als basis voor saus of soep. De beste tips voor het maken van bouillon vind je hier!
naar recept
runderbouillon ossenstaart shiitake - delicious

Stoofvlees snelkookpan

Mexicaanse panuchos & cochinita pibil
Iedereen die zich een weg door Mexico gegeten heeft, zal warme herinneringen hebben aan deze karakteristieke snack & stoof. Ben je nog nooit aan die kant van de wereld geweest? Dan boek je gewoon een vliegensvlug food-retourtje met dit recept. Typisch Mexicaans streetfood maak je namelijk net zo makkelijk zelf en de smaak zal er niet minder om zijn. Wedden dat je het niet snel meer uit je hoofd krijgt?
De smaak te pakken? Ga dan lekker los met Mexicaanse tamales of taco’s con carne guisada.
naar recept
panuchos cochinita pibil
daube met wagyu rundvlees
Dit gerecht kun je maken met gewoon stoofvlees, maar met wagyu-vlees geef je het nét even een upgrade. Bestel dat van tevoren bij een gespecialiseerde slager. Serveer met aardappelpuree en geglaceerde worteltjes. Mmm!
naar recept
deglaceren daube met wagyu rundvlees delicious.
rendang met kurkumarijst
In Indonesië weten ze wat écht lekker is. Stoofvlees + zelfgemaakte kruidenpasta + romige kokossaus = verrukkelijk.
Heb jij nog stoofvlees over? Doe het dan op dit heerlijke broodje met smokey chilisaus.
naar recept
rendang met kurkumarijst - delicious recept voor rendang
lamsstoofschotel met walnoot en ananas
Matt Preston: culinair journalist, restaurantcriticus én kookboekauteur! In het septembernummer van delicious. geven we je een preview van zijn eerste kookboek: Matt Preston’s 100 beste recepten. Het recept voor gesmoord lam met walnoten en ananas móesten we echt proeven van Matt. Het recept komt van zijn schoonmoeder en is verrassen lekker én makkelijk te maken. Let’s try…
naar recept
Lamsstoofschotel met walnoot en ananas - delicious
broodje stoofvlees
De voorbereiding is zo gepiept en de oven doet de rest. Het duurt even, maar dan heb je ook écht wat. Of ben je zo'n geluksvogel die nog een restje stoofvlees over heeft? Warm dat op en beleg je broodje ermee.
naar recept
broodje stoofvlees - delicious
stoofvlees met pils, abrikoos en rozemarijn
Een dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
naar recept
20x herfststoof: voor wat warmte en comfort
hachee met vijfkruidenpoeder en gember
Simpeler kunnen we stoven niet maken, dan met deze hachee. Bak het vlees aan, voeg ui en gember toe en vervolgens een fijne lading smaakmakers. Dit klusje kost je hoogstens vijftien minuten en is het enige 'zware' werk in dit recept. Laat alles nog 1,5 uur stoven en tadaa: genieten maar.
naar recept
hachee met vijfkruidenpoeder
stamppot hazenpeper
Liefhebbers van stamppot opgelet: dit is een stamppot 2.0! Gecombineerd met hazenpeper is het een waanzinnig lekker stoofgerecht, perfect voor een winterse avond en ideaal tijdens kerst. Het recept is voor 4 personen, maar laat zich makkelijk verdubbelen voor een grotere groep. En wil je het van tevoren maken? Dat kan al helemaal.
naar recept
stamppot hazenpeper
runderwangen met pastinaakpuree
Dit is echt een weekendgerecht: de gesmoorde runderwangen gaan 2-3 uur (maar 6 uur mag ook!) de oven in. Een heerlijk ovengerecht met Midden-Oosterse smaken.

Maak vooraf aubergines met groene tahinidressing en als toetje pannenkoekjes met zoete dukkah en je hebt een heel Midden-Oosters diner.
naar recept
runderwangen met pastinaakpuree
Runderstoof met espresso, rozemarijn en hazelnoten
Espresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten.
naar recept
Runderstoof met espresso, rozemarijn en halzenoten - delicious
stoof van kippendij met abrikozen
Deze zoete stoofpot met sinaasappel en lekker veel specerijen smaakt heerlijk met roergebakken wilde spinazie of geroosterde peentjes.
Stoofvlees zacht én sappig krijgen is echt een kunst. Hier geven we je een korte stoofcursus waarin we je voorzien van allerlei stooftechnieken.
naar recept
zoete kippendijstoof met abrikozen - delicious
vlaamse wildstoof met knolselderijfriet
Voor Familietijd maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.
En als dat Vlaamse wel bevalt, dan maak je de volgende dag Vlaamse karbonades met spitskoolstamppot.
naar recept

Razendsnel comfort food

…Dat maak je dus makkelijker dan ooit met je nieuwe (of aanstaande) snelkookpan. Zin in nog meer inspiratie? Je vindt het in ons nieuwste magazine!