Pas op, afblijven! Nog niet openmaken! Er zijn maar weinig items in de keuken waar we zó behoedzaam mee omgaan als de snelkookpan. Sexy is hij zeker niet, maar oh, wat is hij efficiënt. Deze power-pan verkort op magische wijze de kooktijd van de meest stugge ingrediënten.
Kun jij ook wel zo’n Hans Klok in de keuken gebruiken en wil je weten wat je er allemaal mee kunt bereiden? Is hij de aanschaf én de ruimte in je keukenkast waard? Je leest het hier!
Ook handig: nog even alle kooktechnieken op een rij.
Tijdloze alleskunner
Snelkookpannen waren al ver voor de flower power-periode mateloos populair. De hogedrukpan zag al in 1697(!) het levenslicht dankzij de Franse uitvinder Denis Papin. Liefkozend werd zijn vondst de Papiniaanse pot genoemd.
Deze pot werd nog niet uitsluitend voor culinaire doeleinden gebruikt. Pas in 1937 kwam er een kleine versie van de enorme snelkookpan op de markt, die geschikt was voor huishoudelijk gebruik. In de jaren ’50 en ’60 werd het een veelgebruikt keukenhulpmiddel en in de jaren ’70 werden de pannen steeds verfijnder.
Huisvrouwen, koks in tv-show en kookboeken wakkerden de liefde voor deze pan verder aan en het werd een onwijs gewild cadeau bij huwelijken en housewarmings. Tegenwoordig zijn de pannen wederom niet aan te slepen dankzij het enthousiasme van Hiske Versprille, Joël Broekaert, Yvette van Boven en Teun van der Keuken.
Maar wat maakt deze pan – ondanks zijn logge voorkomen – dan zo speciaal? En waarom lijkt heel voedselminnend Nederland zich wederom te bekeren tot de religie van het koken onder hoge druk?
Wat doet ‘ie?
De snelkookpan is niet direct een allemansvriend. Door zijn sissende special effects kan hij afschrikwekkend overkomen. Maar als je de gebruiksaanwijzing volgt, is juist deze krachtpatser ideaal om sneller en met veel smaakbehoud te koken.
In de snelkookpan laat je vocht tot stoom verdampen. De stoom wordt vastgehouden in de pan en de temperatuur in de pan kan tot 121°C stijgen. Zo wordt de inhoud sneller gaar en blijft alles lekker mals.
Ook smaak blijft optimaal behouden, omdat vocht, smaak en geur niet kunnen ontsnappen. In een snelkookpan gaart eten ± 40% sneller dan in een gewone pan. Daardoor zet je niet alleen stoofgerechten en bonen razendsnel op tafel, je bespaart ook nog flink wat energie.
Energie-bewust koken? Zo doe je dat.
Goede ingrediënten voor in de snelkookpan
Eigenlijk zijn je mogelijkheden met een snelkookpan eindeloos. De delicious. redactie gebruikt hem graag voor de volgende doeleinden:
- Groenten – kook groenten zoals wortels, bloemkool, broccoli, etc. in enkele minuten.
- Peulvruchten – als je vaak gedroogde bonen en erwten eet, ga je enorm veel profijt hebben van deze pan. De gedroogde peulvruchten hoef je van te voren niet te weken, je gooit ze gewoon ‘hup’ in de pan en laat de druk het werk doen!
- Graanproducten – snelkookpannen kunnen ook worden gebruikt voor het bereiden van graanproducten zoals rijst, quinoa en havermout.
- Vlees – dit wordt lekker snel en gelijkmatig mals in een pan met hoge druk! Bereid kip, rundvlees, varkensvlees en wild in weinig tijd.
- Soepen en stoofschotels – snelkookpannen zijn ook handig voor het maken van soepen en stoofschotels, die normaal gesproken lang op het fornuis zouden moeten staan.
- Gestoomde gerechten – sommige snelkookpannen bieden de mogelijkheid om gerechten te stomen (door middel van speciale, meegeleverde accessoires) waardoor ze een snelle en makkelijke methode zijn om maaltijden op een gezonde manier te bereiden.
- Steriliseren – snelkookpannen kun je ook gebruiken om flessen en potten te steriliseren. Super handig als je graag groenten inmaakt, chef-zelfgemaakte-jam bent of een kleintje rond hebt lopen thuis.
Stap voor stap: zo gebruik je een snelkookpan
Zo’n roestvrijstalen, ronde doos van Pandora is vriendelijker in gebruik dan je denkt. Er zijn een paar stappen die je moet doorlopen, maar als culi kun je dat prima aan. Zo ga je te werk:
- Voeg de ingrediënten toe aan de snelkookpan en sluit het deksel goed.
- Zet de snelkookpan op het fornuis en stel de druk in op het gewenste niveau.
- Wacht tot de snelkookpan onder druk staat en laat de ingrediënten koken volgens het recept.
- Als het kookproces voltooid is verwijder je de snelkookpan van het fornuis en laat je hem afkoelen. Het duurt dan 10 tot 30 minuten totdat de druk is afgenomen en het deksel verwijdert kan worden. Dit proces kun je versnellen door de speciale knop op de pan in te drukken: hierdoor verlaagt de druk met een beetje hulp. Ook kun je de pan onder een koude kraan zetten, waardoor de druk ook sneller afneemt.
- Open het deksel daarna voorzichtig en zorg ervoor dat de druk volledig is verminderd voordat je de inhoud van de snelkookpan verwijdert: probeer nooit een deksel van een pan te verwijderen die nog onder druk staat.
Om zeker te weten dat je de pan op een veilige manier gebruikt, houd je de drukmeter van de pan goed in de gaten. Loopt de meter te hoog op? Haal de pan dan van het vuur.
Laat de snelkookpan ook met rust zodra je hem hebt verzegeld en voeg daarna geen ingrediënten meer toe. Na bereiding laat je hem volledig afkoelen (om brandwonden en ander letsel te voorkomen) en reinig de pan grondig na gebruik. Zo voorkom je vorming van bacteriën en verlengt je de levensduur van de pan.
Zo kies je de juiste snelkookpan
Nieuwsgierig geworden naar het verschil dat zo’n speciale pan in je leven kan maken? Snappen we helemaal. We sturen je niet met een kluitje het riet in. Let op deze zaken wanneer je een nieuwe snelkookpan kiest:
1. Formaat
Neem liever een te grote pan dan een te kleine, want in een pan van 6 liter – de meest verkochte maat – kun je ‘maar’ 4 liter bereiden. In sommige pannen kun je een inzetmandje plaatsen om te stomen of twee dingen tegelijk te koken. Dat kan extra ruimte goed van pas komen.
2. Materiaal
Snelkookpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder aluminium, roestvrij staal en keramisch. In die laatste kun je makkelijk ingrediënten bakken zonder dat ze aan de bodem kleven. Ideaal voor het aanbraden van vlees in dezelfde pan. En als je het graag zou willen: een ei kun je er ook in bakken! Overweeg goed welk materiaal het beste bij jouw wensen en budget past.
3. Drukbeveiliging
Kies een pan met een goed functionerend veiligheidsmechanisme om te voorkomen dat de pan onder druk uit elkaar barst.
4. Drukinstellingen
Vind je het belangrijk om verschillende instellingen tot je beschikking te hebben? Check dan goed welke pan aansluit bij jouw kookbehoeften.
5. Bedieningsgemak
Zorg ervoor dat je een snelkookpan kiest die eenvoudig te bedienen is en een makkelijk af te lezen drukmeter heeft. Het is belangrijk dat je een pan kiest waar je met vertrouwen mee aan de slag kunt.
6. Reinigingsgemak
Welke van je beoogde pannen is het makkelijkst schoon te maken? Sommige versies hebben een pan en binnenwerk die in de vaatwasser kunnen. Een deksel van een snelkookpan mag nooit in de vaatwasser!
7. Merkreputatie
Vertrouw op je eigen merkvoorkeur en lees recensies en beoordelingen van andere gebruikers.
Snelkookpan recepten
Ondanks het mateloze enthousiasme rond deze solide klassieker, beschikt ons magazine nog niet over een aparte sectie met snelkookpanrecepten. We hebben echter wél een hoop recepten die je met een snelkookpan stukken sneller op tafel zet dan de vermelde bereidingstijd aangeeft.
Zo verandert die speciale pan in een kleine tijdmachine en tart je de natuurwetten vanuit eigen keuken. Winning!
Bonen en peulvruchten snelkookpan
Of duik nog even verder in de wereld van bonen! Peulvruchten: alles over de (bijna) heilige bonen + recepten.
Soep en bouillon snelkookpan
Stoofvlees snelkookpan
Maak vooraf aubergines met groene tahinidressing en als toetje pannenkoekjes met zoete dukkah en je hebt een heel Midden-Oosters diner.
Razendsnel comfort food
…Dat maak je dus makkelijker dan ooit met je nieuwe (of aanstaande) snelkookpan. Zin in nog meer inspiratie? Je vindt het in ons nieuwste magazine!