nr.1 foodmagazine

40x zomerse zalm

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
freekeh en zalm - delicious

Verlang je een lichte, verse maaltijd die net zo straalt als het zomerseizoen? Kijk dan niet verder, want zalm is het antwoord! Van alle vissoorten die er in de oceaan zwemmen, is dit misschien wel onze favoriet. Je kan er ook zoveel mee – een echte shape shifter van een vis: gemarineerd, gerookt (op een bagel), als sashimi, op een burger (pulled) of delicaat sous-vide gegaard. Met onze top 40 zomerse zalm-hits heb je alle inspiratie die je nodig hebt.

Zomerse zalm: welke sla jij aan de haak?

Bijna alle gerookte en verse zalm die wordt verhandeld is afkomstig van kwekerijen uit Noorwegen, Schotland en Ierland. En de zalm in de supermarkt? Dat is vrijwel altijd gekweekte zalm. Zo’n kweekzalm (met het etiket ‘ordinary’ of ‘superior’) heeft een wat hoger vetgehalte en zoetere smaak. Wilde zalm is duurder – want wordt niet gekweekt maar zwemt vrij rondom Schotland en Alaska – en heeft droger visvlees en een sterkere smaak.

Op Fish Tales leren we over de geschiedenis van zalm: ‘Vroeger zwom er in bijna alle rivieren van Europa zalm, van Scandinavië tot aan Frankrijk. Zelfs in Nederland zwom er zalm, de Amsterdamse grachten zaten er vol mee. Maar door de aanleg van stuwdammen en sluizen in de achttiende en negentiende eeuw kon de zalm niet meer terugzwemmen naar de rivieren om zich voort te planten. Eén van de redenen waarom er bijna geen wilde zalm meer rondzwemt in de Atlantische Oceaan. Zalm uit bekende zalmlanden als Noorwegen en Schotland is dus bijna altijd gekweekt.’

Knapperige zalm op de huid begint met deze stap

Bij vis moet je je altijd laten leiden door het aanbod, niet altijd alleen maar door het recept, dat geldt ook voor zalm. Perfect gebakken zalm begint dus bij de aankoop! Let op kleur, vettigheid en check ook hoe stevig de zalm is, want dat is nodig voor een knapperige stukje gebakken zalm. Een oudere vis is in de regel minder stevig.

Veel chefs pekelen de vis voordat-ie in de pan gaat. Daarvoor meng je per liter water 80 gram zout en laat je de vis badderen in het gepekelde water. Zorg dat de zalm helemaal onderstaat. Zet het dan een uurtje in de koelkast (niet langer!). Het pekelwater zorgt ervoor dat er vocht wordt onttrokken en de zalm steviger wordt: precies wat we willen. Na het uur haal je de vis uit de pekel, spoel je hem af en laat je de vis drogen.

Zo doe je dat

Door zalm op de huid te bakken wordt de vis beschermd en gaart het vlees langzamer zonder te karamelliseren. In de pan kun je het bakproces goed controleren. In principe kun je elke pan gebruiken, maar heb je de techniek nog niet zo goed onder de knie, kies dan voor een koekenpan met anti-aanbaklaag.

Laat de pan goed heet worden en gebruik genoeg boter – het liefst geklaarde boter, zoals ghee zodat de eiwitten in de boter niet verbanden – zodat de hele huid bedekt is. Leg de zalm op de huid in de pan en raak ‘m niet aan. Aan de kleur van de vis kun je zien wanneer je de zalm moet omdraaien. De zalm wordt lichter, als de garing tot halverwege de zalm komt, zet je het vuur uit, keer je de zalm om en laat je ‘m nog kort garen. Laat je de zalm langer liggen, dan gaart hij verder door, en dat is zonde.

40x zomerse zalm

tijmcrêpes met zachtgegaarde uienmousse en gerookte zalm
De meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Deze zoete kokoscrêpes met aardbeien moet je zeker ook eens proberen!
naar recept
tijmcrêpes
omelet met zalm en rucola
Deze omelet met zalm en rucola behoort tot de klassiekers. Door toevoeging van citroen is dit gerecht lekker fris. Altijd een succes voor bij het ontbijt!
naar recept
omelet met zalm en rucola
kokoswafels met gerookte zalm en crème fraîche
Vergeet even de blini: gerookte zalm is net zo knap op een wafel als op een Russisch pannenkoekje. Extra spannend: door het wafelbeslag gaat kokosrasp én -melk en je maakt je eigen vlugge pickles. Een feestontbijt!
naar recept
ontbijtwafels-delicious
zalmbroodjes met citroenboter
Krijg je vandaag toch nog onverwacht lunchgasten? Verras je gasten dan met deze heerlijke zalmbroodjes: eenvoudig, snel en feestelijk. Helemaal met een glaasje bubbels!
naar recept
zalmbroodjes-delicious
omelet met bacon, courgette en warmgerookte zalm
Deze goedgevulde omelet is heerlijk comfortfood. Maak 'm voor de lunch, als avondmaaltijd of zelfs als superstevig ontbijt. Meer omelet-inspiratie? Maak een Spaanse, Franse of Italiaanse versie!
naar recept
omelet bacon en zalm - delicious

Diner met zalm

thaise salade met gekaramelliseerde zalm
Eet je op een warme dag graag een verkoelende maaltijdsalade? Dan zit je in de rijke, Aziatische keuken precies goed. Verrassend genoeg is dat niet altijd een ijskoud gerecht, maar juist lauwwarm. Met Aziatische smaakmakers en verse Thaise basilicum, munt, koriander en kaffir limoenblaadjes geef je alles nóg meer geur en smaak.
Voor dit recept karamelliseer je zalm in de oven en verdeel je deze over een kruidige salade met komkommer, tomaat en flinterdun gesneden kool.
naar recept
thaise salade zalm
zalm met doperwtenpuree en venkelsalade
Romige puree, knapperige venkelsalade en easy zalm. In een half uur staat dit elegante gerecht op tafel. Haal wel de mooiste olijfolie die je hebt uit de kast, maar dat hoeven we je vast niet meer te vertellen.
naar recept
zalm met doperwtenpuree | delicious
gebakken zalm met peterselie-macadamiaboter
Wauw, is het geen plaatje? Deze gebakken zalm steelt de show tijdens het kerstdiner. En de peterselie-macadamiaboter maakt het geheel compleet. Ook lekker bij stokbrood! 
Nog zo'n lekker snel zalmrecept: sesamzalm met honing-paksoi.
naar recept
gebakken zalmforel met macadamiaboter - delicious
freekeh met zalm en honing-paprikaglazuur
Gek op zalm? Dit recept met freekeh en honing-paprikaglazuur is een echte aanrader!
Nog een lekker recept met freekeh: een salade met freekeh, koriander en merguez.
naar recept
freekeh en zalm - delicious
crunchy aardappels met zalm uit de oven
Gerechten met aardappel en zalm zijn altijd goed. Dit gezonde recept kan niet ontbreken in dat lijstje. De aardappel wordt heerlijk crunchy door het roosteren en getopt met veel kruiden. Het gerecht staat snel op tafel en is daardoor ideaal voor doordeweeks.
naar recept
Crunchy aardappels met zalm
broodje pulled zalm met basilicumsaus
Streetfood, wie heeft het niet gemist? De foodfestivals worden langzaamaan voorzichtig weer georganiseerd en Janneke veranderde haar eigen keuken om naar foodtruck. In het julinummer deelt ze haar favoriete streetfoodrecepten, waaronder deze broodjes pulled zalm met basilicummayonaise. Zó lekker, die konden we je niet onthouden.
Tip: bewaar de zalmbouillon voor risotto of maak er heldere soep van met knapperige venkel, prei en verse kruiden.
naar recept
Broodje pulled zalm met basilicumsaus
mini-zalmburgers met kool, paprika & dillecrème
Verse zalmfilet is een echte smaakbom en ideaal om snel zelf gehakt van te maken. Maak er kleine burgers van en leg ze op een broodje samen met gebakken kool en dillecrème.
naar recept
mini-zalmburgers-delicious
sumakzalm met grapefruitsalade
Met zalm kun je alle kanten op: probeer eens deze sumakzalm. De smaak van sumak is fris-zurig (bijna als citroen), maar dan nog aromatischer. Heerlijk met de citrussalade! Gek op zalm? Hier vind je nog 5 gerechten met zalm in de hoofdrol!
naar recept
sumakzalm-delicious
sesamzalm met honing-paksoi
Weinig ingrediënten, veel vitaminen en een korte bereidingstijd. Deze sesamzalm met honing-paksoi is het perfecte doordeweekse gerecht!
naar recept
honing-paksoi zalm
geroerbakte zalm met gember en sobanoedels
Je hoeft niet lang achter de pannen te staan om iets heerlijks te maken. Deze waanzinnig lekkere roerbak is in een halfuur gepiept!
naar recept
zalm met noodles - delicious
groene-koolcurry met gestoofde zalm
Janneke maakt heerlijk comfortfood vol met specerijen. Haar kruidig gestoofde koolcurry met kokos en zalm hoort daar ook bij. Je gebruikt er groene kool voor, dat behoudt zijn structuur als je het niet te lang gaart en is erg lekker met garam masala en kokosmelk.
naar recept
koolcurry-delicious
frisse courgette-citroensoep met zalm & gratinbroodjes
Ceviche staat voor het ‘garen’ van rauwe vis in zuur, meestal in citroen of limoensap. Het zure sap maakt de vis mals, sappig en heerlijk fris. Een echte zomerbereiding dus die heerlijk smaakt bij courgettesoep!
naar recept
tarte flambée met zalm
Een plat brooddeeg belegd met crème fraiche, zalm en gruyère. Simpel, weinig ingrediënten en een feestelijk resultaat. Ook ideaal om te serveren als hartig hapje bij de borrel. 
naar recept
tarte flambée met zalm
ricotta-maïstaartjes met gemarineerde zalm
Eet je liever zonder vis of vega? Deze taartjes zijn ook heerlijk met reepjes ardennerham of schouderham. Laat voor vegetarische taartjes de vis weg en voeg een handvol grof gehakte noten toe aan de maïs.
Serveer er een lekkere peulen-kruidensalade met burrata en grissini erbij.
naar recept
sobanoedels met zalm en zoete aardappel
Als je na een drukke dag thuis komt dan is het fijn als je een snelle, maar ook een lekkere maaltijd op tafel kan zetten. Dat kan met deze sobanoedels met zalm en zoete aardappel!
naar recept
zalm soba zoete aardappel - delicious
botermalse zalm met avocado-caesarsaus & geroosterde broccoli
Zoals de naam al doet vermoeden, smelt deze botermalse zalm met avocado-caesarsaus op je tong. De geroosterde broccoli geeft een heerlijke bite aan het gerecht. Tip van Janneke: “Doe de zalm-basilicumbouillon niet weg! Ik bewaar ’m in de koelkast of diepvries en zet de bouillon later in voor een zalmrisotto.”
naar recept
zalm-avocado-delicious
bourride met zalm, garnalen en kervel
Naast bouillabaisse kent de Franse keuken nog meer heerlijke vissoepen. Zoals deze bourride: delicate vissoep gebonden met citroen-aïoli voor fluwelige romigheid.
naar recept
bourride
zalmforel met tahin en kruidensalade
Wát een plaatje deze zalmforel met tahin en kruidensalade… En lekker dat ‘ie is. Een handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmforel… Dat maakt dit gerecht tot de ultieme maaltijd om je gasten te verwennen. Meer inspiratie met zalm? Dit zijn onze 5 favorieten.
naar recept
zalmforel-tahin-delicious
zalm-nori pakketje met voorjaarsgroente en wasabimayo
Zó lekker, en het ziet er ook nog eens geweldig uit op je bord: deze zalm-nori pakketjes met groente en wasabimayo.
Ook lekker: tarte flambée met zalm.
naar recept
Zalm-noripakketjes-delicious
peterselie-quinoasalade met avocado & ceviche-zalm
Een gezond en lekker ‘power’ recept van onze delicious. friend Janneke Philippi. Een fijne lichte maaltijd met al het goede van ceviche-zalm, quinoa en avocado! Ook lekker: zalm met bieten en mieriksworteldressing!
naar recept
quinoa salade ceviche zalm - delicious
zalm met bieten en mieriksworteldressing
Bietjes, dille, zalm, komkommer, avocado, feta en kiemblaadjes, dat is al wat nodig is voor een kleurenexplosie op je bord. Tip: gebruik rauwe geraspte bieten, die kan mooi smaak en kleur aan de zalm geven.
naar recept
zalm met bieten-delicious
thaise zalmpakketjes met noedels en paksoi
Met Jannekes wereldkeuken ben je snel en makkelijk even weg uit eigen land! Ga voor Thaise zalm met noedels en frisse paksoi. Met een gerecht in bananenblad (je koopt het bij de toko) kun je op veel ooh’s en aah’s rekenen. Ideaal dus voor een etentje met vrienden.
naar recept
thaise zalmpakketjes met noedels en paksoi | delicious
gegrilde zalm met avocado-dillesalade
Dat semi-zomerweer waar we op dit moment van genieten vraag om lichte gerechten. En wij grijpen elk excuus om de barbecue aan te steken gretig met beide handen aan. Deze zalm krijgt daar heerlijke grillstrepen van en de romige & simpele salade die erbij hoort is een regelrechte blijmaker.
naar recept
gegrilde zalm avocado dille saus | delicious
thee en garam masala gerookte zalm
Thee is een fantastische ingrediënt om als ‘rookmot’ te gebruiken samen met rijst. De smaak van de thee komt subtiel terug in deze gerookte zalm.
naar recept
gerookte-zalm-delicious
sushiterrine met spicy zalm
Maki (rolletje), temaki (kegeltje), urmaki (inside-out)… Je hebt ze vast wel eens gezien bij het sushirestaurant of misschien zelf gemaakt. Maar heb je ooit een terrine van sushi gezien? Nou, bij dezen! Geen gedoe met rolmatjes, want deze megasushi gevuld met vis en groenten maak je heel easy in een cakeblik.
En als toetje: groene-thee-ijs!
naar recept
flammkuchen met prei en zalm
Weleens flammkuchen gegegeten? Als je ’t één keer hebt geproefd, ben je verkocht. Flammkuchen of tarte flambé is heerlijk luchtig en hartig. Een soort pizza, maar dan met een romige laag in plaats van tomatensaus. Supersnel gemaakt met kant-en-klaar deeg voor flammkuchen, dus no fuss.
naar recept
flammkuchen met prei en zalm - delicious
marokkaanse zalm met geroosterde paprika
Grote stukken vis bereiden lastig? Welnee! Het is makkelijker dan eenpersoonsporties en het fornuis of de oven doen al het gaarwerk voor je. Dit zorgt voor fantastisch veel smaak. Proef maar eens deze Marokkaanse zalm met geroosterde paprika.
naar recept
marokkaanse-zalm-delicious
gepocheerde zalm met komkommersalade
Dit gerecht zet je binnen 20 minuten op tafel! De frisse komkommersalade past fantastisch bij de zachte smaak van de gepocheerde zalm. 
naar recept
gepocheerde zalm
romige posteleinpasta met zalm
Romige pasta met postelein en zalm is hét gerecht voor als je weinig tijd hebt en je avondeten toch een feestje mag zijn. Gebruik postelein en raapstelen voor in de romige saus (nu volop in het seizoen), of ga voor wilde spinazie. Nog meer koken met postelein?
naar recept
Aziatische zalmsalade van Jamie Oliver
Een handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmfilet… Simpele (oosterse) ingrediënten tovert Jamie in no time om tot een verrukkelijke, lauwwarme salade. Eén en al smaak!
Jamie heeft ook heerlijke zoetigheid gemaakt: choco-gnudi!
naar recept
hele zalm met citroen en kruiden uit de oven
Deze hele zalm uit de oven is ideaal voor een etentje of feestje. Zet de vis op tafel en iedereen kan meegenieten! Een hele zalm gaart zachtjes in een pakketje vol peterselie, dille en dragon.
naar recept
hele zalm uit de oven - delicious
risoni met zalm en asperges
Risoni met zalm en asperges is lekker snel klaar. Risoni is pasta die op rijstkorrels lijkt, zeg maar risotto voor mensen zonder geduld! Wil je hem romiger, roer er dan op het laatst een gulle schep mascarpone door.
naar recept
risoni met zalm en asperges - delicious
Aziatische zalm met noedels & sesamspinazie
Op Aziatische wijze geef je zalm extra veel smaak. Bovendien is dit makkelijk en snel: het kokende water voor het pocheren van de zalm én voor het garen van de noedels komt direct uit de Quooker-kraan. Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.
naar recept
geblakerde zalm met avocadopuree & little gem
Zodra de zon zich vaker laat zien, ga je vanzelf lichter koken. Wij gaan los met lichte, verse gerechten boordevol smaak en met groenten van het seizoen. Zoals een heerlijk recept met zalm. Wat dacht je van deze geblakerde zalm met avocadopuree? Een feestje! 
naar recept
geblakerdezalm-deliciousmagazine
kikkererwtengnocchi met harissa-zalmforel
Zet in plaats van spaghetti of tagliatelle ook eens deze gnocchi met kikkererwten op tafel! De harissa-zalmforel, gember en komijn geven pit aan dit heerlijke familiegerecht.
Gnocchi is ook erg lekker in Italiaanse minestrone. Hier vind je het recept.
naar recept
kikkererwtengnocchi

freekeh en zalm - delicious