Koken met postelein: 3x lekkere recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Liefhebbers van bladgroenten opgelet: van postelein gaan jullie smullen, dat kan haast niet anders! De smaak van postelein is fris en heeft iets licht pittigs. Postelein kun je vanaf half maart vinden bij de groenteboer: dan begint het seizoen. Maar ook bij de supermarkt zie je de fragiele blaadjes steeds vaker liggen. Omdat de textuur zo zacht is, kun je postelein het beste kort verwarmen of rauw gebruiken, dan komt de groente het beste tot haar recht.

Winterpostelein en zomerpostelein

Het is een beetje verwarrend die twee soorten. De meest gangbare soort is zomerpostelein en groeit vliegensvlug, maar verlept helaas ook snel. Dat betekent snel opeten na aankoop en niet te lang in de koelkast laten liggen. De tweede soort is de wintervariant, deze blaadjes zijn geel en het blad is groter, bijna als veldsla. Hoewel de soorten veel gelijkenissen hebben, zijn het twee totaal verschillende planten.

Mari Maris schrijft er het volgende over in haar kookboek ‘groenten’: “de zomervariant wordt al zeker tweeduizend jaar gegeten en stamt uit India, terwijl haar oorspronkelijk Noord-Amerikaanse nicht door zeerovers als Columbus uit Cuba werd meegenomen.’

Postelein voorbereiden

Goeie postelein heeft frisse, stevige blaadjes. Zijn ze wat slap? Dompel ze dan onder in een bak met koud water, 30 minuten kunnen wonderen doen.

Net als bij spinazie, andijvie en andere bladgroenten, heeft ook postelein maar weinig tijd in de pan nodig. Voordat je begint met het bereiden van de postelein kun je het beste even proeven of de stelen niet al te taai zijn. Ris in dat geval de blaadjes eraf. De stelen kun je verwerken in een soep, pesto of saus. Dat geldt niet bij winterpostelein: daarvan kun je alle delen eten.

Omdat postelein flink slinkt heb je een ruime portie nodig. Een vergietje vol verse blaadjes is genoeg voor 1 persoon. Rauw is een handje of 2 voldoende.

Koken met postelein

Voor warm gebruik kun je de postelein heel laten of even snijden. Smoor de blaadjes héél kort met een klont boter of scheutje olijfolie, 2 minuten is genoeg. Serveer op toast bijvoorbeeld bij een omelet met lekker veel boter. Of roer op het laatst een handje rauwe postelein door de pasta, een stamppot, granen, rijst of zelfs door een curry. Nog meer inspiratie? We hebben drie recepten voor je uitgezocht met deze friszure seizoensgroente.

penne met artisjok, postelein en amandelen
Voor penne met artisjok gebruiken we verse artisjokken die een beetje knarsen als je ze tegen elkaar wrijft. Proef de zomer met deze heerlijke salade!
naar recept
penne artisjok - delicious
flammkuchen met savooiekool
Groenten, groenten, groenten… Een onuitputtelijke bron van inspiratie en een prima ingrediënt op deze vega flammkuchen met savooiekool. Je maakt hem extra lekker met posteleinpesto. Als postelein niet verkrijgbaar is, is rucola een prima alternatief.Ook lekker: flammkuchen met pulled pork en geroosterde ui.
naar recept
flammkuchen met savooiekool
romige posteleinpasta met zalm
Romige pasta met postelein en zalm is hét gerecht voor als je weinig tijd hebt en je avondeten toch een feestje mag zijn. Gebruik postelein en raapstelen voor in de romige saus (nu volop in het seizoen), of ga voor wilde spinazie.
naar recept

FOTOGRAFIE EN STYLING HOMECOOKING DEPT.