Culinair gezien is het voorgerecht misschien wel het spannendste onderdeel van het kerstdiner. Want het hoofdgerecht is vaste hap: een goede klassieker zoals hert, boeuf bourguignon, of zalm. Het dessert dito; vast een Italiaanse lieveling. Maar dat voorgerecht… dáár ligt de uitdaging.
Laten we eerst op een rijtje zetten waar een geslaagd voorgerecht aan moet voldoen. Dat zo’n eerste gang niet te machtig mag vallen op de maag en tegelijkertijd moet aanzetten tot zin, trek, en verlangens naar het hoofdgerecht – of tussengerecht natuurlijk – staat vast, toch?
Nog twee voorwaarden voor geslaagde voorgerechten
Dan voorwaarde twee: het moet met een beetje gemak op tafel staan. Het is tenslotte de start van het maal. Daarom zijn wij erg voor simpele koude voorgerechten. Uiteraard heb je daarom deze lijst aangeklikt. Dat soort voorgerechten koud, kun je uit de koelkast trekken (wel even op kamertemperatuur laten komen voordat je het serveert) en hoef je idealiter alleen even af te maken met een dressing, een paar mooie blaadjes of een krokant nootje.
En dan de laatste, maar misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor simpele voorgerechten koud, is dat je ze tot in detail wil kunnen voorbereiden. Van het snijden van de verse kruiden tot het uit elkaar trekken van de makreel voor de salade. Als je de mise en place onder controle hebt, dan kan je gerecht eigenlijk niet meer mislukken. En die garantie heb je nodig op een toch al vrij stressvolle kerstavond.
Vlees
Vis
Vegetarische voorgerechten koud
Probeer ook eens de gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes!
Ook heel lekker: steak tartare tonnato met kruidenboter.
Bekijk ook: zo maak je zelf het allerlekkerste vanille-ijs