Moeilijk is het niet om een bevredigend Italiaans menu samen te stellen. Je begint met wat bruschetta, olijven, misschien een bordje met gefrituurde visjes: ofwel antipasti, dan serveer je een steengoede pasta, gnocchi of risotto, en dan komt de secondo op tafel: een Italiaans hoofdgerecht.
Geef de Italianen eens ongelijk: dineren moet je langzaam en aandachtig doen. Het liefst zoveel mogelijk uitgesmeerd over de avond. De groenten of salade eet je als eerste of ernaast, de pasta apart om je maag te vullen, en dan het hoofdgerecht in al zijn eenvoud: een goed stuk vlees, verse vis uit de oven of op koudere dagen een stoofpot.
Bestel dus niet standaard pasta als hoofdgerecht, maar kies iets onder het kopje ‘secondo’ op het menu, het Italiaanse hoofdgerecht. Secondo is de tweede hoofdgang, meestal een proteïnerijk gerecht als vlees of vis. Dit is het meest substantiële deel van de maaltijd. Ben je in het binnenland van Italië, dan tref je meer vleesgerechten op de kaart en aan de kust vanzelfsprekend meet visgerechten.
Om je te inspireren hebben we onze favoriete Italiaanse hoofdgerechten, secondi dus (want enkelvoud is secondo, en meervoud secondi), op een rij gezet. Wil je nog een extra vleugje Italië toevoegen aan je keuken, bestel dan ons gloednieuwe Italië-nummer, een special met extra veel recepten (wel 51 stuks).
Vis hoofdgerechten
Italiaans hoofdgerecht met vlees
Vega Italiaans hoofdgerecht
Toch liever een bordje pasta? 18 pasta’s met een scheutje wijn, want daar wordt alles lekkerder van