Deeg-boter-deeg-boter-deeg… Nee, we lopen niet vast: we hebben het gewoon over één van onze favoriete ingrediënten! Want bladerdeeg, de perfecte combinatie tussen smeuïg en krokant, is vaker wel dan niet het antwoord op onze kookvragen. Zin in zoet? Maak iets met bladerdeeg. Zin in hartig? Geen probleem, bladerdeeg it is!
Bladerdeeg zelf maken of kant-en-klaar?
Fanatieke culi’s maken het getoerde deeg het liefst zelf. Bijvoorbeeld aan de hand van dit snelle recept van topbakker Niemeijer, wat je in 5 minuten maakt en perfect is voor quiches en tarte tatins. Of volg ons stappenplan van chef-kok Stephane Reynaud, dan kan het ook niet mis gaan.
Werk je liever met kant-en-klaar bladerdeeg uit de koeling of bladerdeeg uit de diepvries? Dat snappen we helemaal en we geven je groot gelijk. Je hebt waarschijnlijk wel wat beters te doen in de aanloop naar je etentje. Extra handig: kant-en-klaar bladerdeeg is in veel gevallen plantaardig.
Enfin, nu we de administratie gehad hebben: door naar het leukere én lekkerdere deel. Tijd voor een goede dosis bladerdeeg-inspiratie! Van voorgerecht tot nagerecht, van op en top hartig tot gedistingeerd zoet, van supermakkelijk tot giga uitgebreid… We hebben het allemaal voor je.
Bladerdeeg inspiratie
Met deze recepten maak je de meest casual borrel en stuk chiquer en geef je je kerstdiner net dat extraatje waardoor je gasten helemaal versteld staan van je kookkunsten. We kunnen bijna geen redenen bedenken om géén bladerdeeg te gebruiken, dus ga lekker los en pak je gasten in met goudgele, krokante laagjes deeg.
Op zoek naar feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Hartige recepten met bladerdeeg
Een goede soep wordt een fantastische soep door de juiste smaakmakers en toppings toe te voegen. Bij dit recept voor pastinaaksoep kiezen we voor peer en amandelstengels. Tast toe! Tips voor toppings vind je hier! Gebruik bijvoorbeeld kaas, kokos of kikkererwten!
naar receptOp zoek naar iets uitdagends voor de feestdagen? Dan zit je met deze kalkoenpastei goed! Dit gerecht zit bordevol groente en kenmerkt zich met smaken van mosterd, kruidnagel en gember. Tip: maak de vulling een dag van te voren dan heeft deze nóg meer smaak. Liever een feestelijk vegetarisch recept? Kijk dan naar onze vega kerstmenu.
naar receptEen pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar receptZodra de herfst van zich laat horen, is de keuken natuurlijk de beste plek om je te verschansen. Niet alleen vanwege onze spontane trek in echt goed comfort food: we houden ons nou eenmaal graag warm aan een pruttelende stoofpan. Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik sneller dan je lief is? Schort om voor deze sappige zalm in een knapperig jasje van bladerdeeg uit het boek Slow.
naar receptZoet gekaramelliseerde tomaat & ui op een bodem van knapperige laagjes bladerdeeg. Een showstopper van een omgekeerde taart, waar je er gerust twee van wil bakken.Tip: heb je vegan eters te gast? Vervang dan de boter en het bladerdeeg door een plantaardige variant en laat de manchego achterwegen. Dan kunnen zij ook meegenieten van deze hartige tarte.
naar receptWarm na een koude herfstdag op met wildsoep met paddenstoelen. In deze versie zitten zowel gedroogde als verse exemplaren, afgedekt met een lekker krokant korstje. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar receptComfort food uit de oven: in deze vispastei vind je de perfecte combi van vis, room en anijs. Lekker met een krokant dakje van bladerdeeg. Perfect voor een zondagslunch!
naar receptSoms wil je een kaasje, dan weer eens een alternatief om 100% plantaardig te genieten. Ontdek hoe lekker plantaardige hapjes op je borrelplank kunnen zijn! Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Nurishh Coeur Fleuri, waar iedereen van kan genieten, want dit is een 100% plantaardig alternatief voor kaas. Vega(n), gluten- en lactosevrij, zonder soja en noten en daarmee ideaal voor zowel flexitariërs als vegans.
naar receptJe hebt echt niet veel nodig om een verrassend gerecht op tafel te zetten. Neem nou deze heerlijke tomatentaart met oude geitenkaas, die maak je met slechts 5 ingrediënten! Easy.Nog meer hartige taarten proberen? Maak deze taart met pesto en courgettesalade!
Deze vegetarische taart noemen we ook wel pithiviers. Pithiviers, genoemd naar een plaatsje tussen Parijs en Orléans, is nu worldwide retro-eten. Dit is de hartige versie, maar een zoete vulling met amandelcrème kan ook.Meer hartige taart? Probeer deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta.
naar receptWarm jezelf eens op met een lekker winterse pastei. Onder het krokante dakje van deze pastei zit roze zalmfilet en romige prei verborgen. Na wat voorbereiding en een halfuurtje in de oven staat ie al op tafel, dus het is ook nog eens een snel recept. Fijn!
naar receptWij zijn dol op de Mediterrane keuken. En de quiche blijft favoriet. Zo ook deze quiche met romanesco, chorizo en manchego. Zo lekker, je blijft er van eten!Ook lekker: quiche met rode ui, verse vijgen & ricotta.
naar receptWow, dit wil je proeven: bierketchup! Een schuimende Pale Ale maakt deze zoetzure tomatensaus extra speciaal en past waanzinnig goed bij zo'n warm saucijzenbroodje. Geen fan van lamsvlees? Rundergehakt is een prima vervanger.Nog meer lekkere borrelhapjes vind je hier.
naar receptIdeaal na een drukke werkdag, een van onze homemade diepvriesmaaltijden. Stuk voor stuk heerlijk comfortfood! Zo hoef je deze pasteitjes met kipcurry alleen nog op te warmen in de oven.
naar receptElke maand kiezen we een kaaskampioen, kaas die speciale aandacht verdient en geven we je een toprecept. Op de plank: Hollandse geitenkaas. We maakten er deze prachtige geitenkaastaart met uienchutney & rucola mee. Een feestelijk voorgerecht of makkelijk hoofdgerecht voor doordeweeks. Nog meer hartige taarten!
naar receptEet je liever zonder vis of vega? Deze taartjes zijn ook heerlijk met reepjes ardennerham of schouderham. Laat voor vegetarische taartjes de vis weg en voeg een handvol grof gehakte noten toe aan de maïs.Serveer er een lekkere peulen-kruidensalade met burrata en grissini erbij.
naar receptTarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.
naar receptGeurige bouillon die z'n aroma's pas vrijgeeft na opening van de bladerdeegdeksel.
naar receptMakkelijker kan niet! Met een paar ingrediënten zet je deze heerlijke pompoentaart met warme, gesmolten geitenkaas op tafel.En die overgebleven pompoenpitten? Maak daarmee spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoentpitten.
naar receptHeerlijke pizzaspiraaltjes waarmee je je borrel extra glans geeft, je lekkere trek stilt, je kaasplankje upgrade… Kortom: het ideale hapje!
naar receptIn deze quiche kun je prima restjes wintergroenten verwerken. Vervang een deel van de koolraap bijvoorbeeld door pastinaak, aardpeer of knolselderij. Ook spinazie of snijbiet zijn lekker in deze romige quiche.
naar receptZoete recepten met bladerdeeg
Twee lagen knapperig bladerdeeg met een rijke vulling van amandelfrangipane, fris-zure stoofpeertjes en cranberrycompote: is dat geen mooie kerstgedachte?
naar receptMisschien wel het ultieme wintertoetje: warme appels uit de oven met kruidige gemberkoekvulling in een jasje van krokant bladerdeeg en vanille-lauriersaus.
naar receptRutger vertelt het zelf: "Knapperig bladerdeeg, romige vulling van roomkaas en zacht fris fruit! Juist de combi van al die structuren maakt deze gebakjes onweerstaanbaar!" Maak nu zijn lekkere bladerdeegtaartjes helemaal zelf met dit recept.
naar receptDeze abrikozen-frangipanetaart maak je met knapperig bladerdeeg, zacht-romige amandelfrangipane en frisse abrikozen. Een supertaart voor tussendoor of als feestelijk dessert.Frangipane is verslavend lekker. Dus vooruit, ook nog de recepten van Marokkaanse m’hencha en een mango-bessentaartje met frangipane.Wil je een keer zelf bladerdeeg maken? Zo doe je dat!
naar receptDe pastel de nata is bedacht door monniken in Portugal en óveral geliefd, dit verrukkelijke ‘gebakje’ met ei, suiker en kaneel. Met kant-en-klaar roomboterbladerdeeg maak je ze in no-time zelf. Hier zie je stap voor stap hoe dat moet.Ook een lekker gebakje: chocoladescones met cranberry’s.
naar receptZoek je een dessert om mee te imponeren, maar wil je niet te lang in de keuken staan? Dan is deze millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis iets voor jou. Extra leuk voor een feestelijk diner!Ook lekker: millefeuille pruimentaart.
naar receptVoor onverwachte visite of onaangekondigde trek: hele easy vijgentaartjes die je maakt met diepvriesbladerdeeg, amandelmeel, een beetje jam en verse vijgen.
naar receptEen tarte tatin met appel is al lekker an sich, laat staan deze tarte tatin met kersen en kokos! Nog lekkerder: bij sommige supermarkten kun je zure kersen krijgen, deze geven extra contrast aan het gerecht. Heerlijk bij de zoete karamel en het zoete ijs.
naar receptZin in nog meer kerstinspiratie? Bestel nu snel jouw delicious. december-editie!