Doe je ogen dicht en waan je even aan de mediterrane kust. Kook je een recept met garnalen uit onderstaande lijst, dan wordt dat makkelijker dan ooit.
Fancy aangekleed of simpel en snel: een garnaal kan altijd. Een van de grootste voordelen van koken met garnalen is dat ze razendsnel gaar zijn. Hierdoor is het een perfect ingredient voor een snelle, doordeweekse maaltijd. Natúúrlijk hebben we in deze lijst diverse recepten voor spaghetti met garnalen meegenomen en een simpele eenpanner met garnalen en spinazie. Dat is wat je doordeweeks wil, toch?
Uitpakken kan ook prima met de schaaldieren: zo’n lekkere garnalenbisque, een -cocktail of fritto misto valt bij de meeste mensen direct in de smaak. En tip: het geheim zit hem in de presentatie.
Waar moet je verder rekening mee houden? Ontdooi diepvriesgarnalen volledig voordat je ze bereidt. Let op dat je ze niet te lang laat koken. Ze zijn perfect zodra ze roze en ondoorzichtig kleuren. Wees niet bang om te expermenteren met kruiden, specerijen en marinades in combinatie met garnalen.
Voorgerechten
Behalve als maaltijd kun je deze aspergesoep ook als een chic voorgerecht serveren. De hoeveelheid is dan genoeg voor 6-8 personen. Ook lekker met vlokken warmgerookte zalm.
naar receptVega tip: Vervang de garnalen door grof gehakt gekookt ei of uitgestoken rondjes omelet.
naar receptDit recept maak je met L’OR Fortissimo: koffiebonen. Een complexe, rijke koffie met tonen van donker fruit en specerijen. De donkere branding zorgt dat de koffiesmaak goed doorkomt en perfect samengaat met de avocado en garnalen.
naar receptPompoenliefhebbers opgelet! Chef-kok Niven Kunz maakte deze heerlijke comfortmaaltijd met pompoensoep, Hollandse garnaaltjes met pompoenpitten.
naar receptDeze bisque is een perfect voorgerecht voor de feestdagen. Bomvol smaak, een mooie rode kleur en ook nog snel klaar. Wij zijn gek op deze klassieker!
naar receptDe garnalen in deze soep zijn een beetje dronken van een flinke scheut tequila. Nog drie soepen waar wij graag nog een kommetje van nemen!
naar receptHet staartje van de lente en het begin van de zomer is een fijne periode: veel feestdagen (inmiddels achter de rug) een mooi zonnetje! Geniet met familie en vrienden van simpele, maar verrukkelijke gerechten die net even iets extra’s hebben. Zoals deze sla-looksoep met chiligarnalen!
naar receptEen kom van deze snelle tom yum met garnalen, tomaatjes en oesterzwammen gaat er altijd in, of het nu zomer is of winter. De basis voor deze lichte en pittige Thaise soep is kippenbouillon óf visbouillon, net wat je lekker vindt.
naar receptHoofdgerechten: recept met garnalen
Proef de mediterrane zomer met deze Spaanse bonensalade vol garnalen en chorizo. Gerookt paprikapoeder geeft dit gerecht nét iets meer pit. Stop restjes in een bakje, zo heb je volgende dag een geweldige lunch.
naar receptVan deze pasta paccheri met garnalen maak je eenvoudig een volwassen versie door de garnalen te blussen met een scheutje wodka!
naar receptAglio, olio e peperoncino, de klassieke pasta met knoflook, olijfolie en chili, krijgt hier een luxe extra: garnalen en boter! Dit wil je vanavond op je bord.
naar receptDit is een eenvoudige en snelle versie van een Indiase rijstgerecht: biryani met garnalen en sugarsnaps. Het aroma van de garam masala die wordt gebruikt, kan per merk verschillen: proef en voeg gerust wat extra toe. Biryani wordt vaak met kip gemaakt, maar met garnalen is het ook superlekker! En binnen 30 min. klaar, dus prima voor een doordeweekse dag.
naar receptGrote, gepofte aardappels met romige kip en garnalen. Bimi met crème fraîche erop en smullen maar! Vervang voor een volledige vismaaltijd de kipfilet door kabeljauw- of zalmfilet.
naar receptGEURIGE ROZENHARISSA , ZURIGE CITROEN & VERSE PETERSELIETunesiërs behoren tot de grootste pasta-eters van de wereld en kennen daarom een heleboel eigen vormpjes en technieken. De harissa versterkt de zoete smaak van de garnalen – subliem!VOOR 2 PERSONEN
naar receptWhen life gives you lemons, make pasta! Want van een scheut citroensap, versgeraspte citroenschil of een paar schijfjes citroen wordt elk gerecht lekkerder. Maar vooral deze klassieker!Deze pasta is ook verrukkelijk: pasta met chorizo, vongole en garnalenolie
naar receptChun juan heten ze in het Chinees en dat betekent lenterolletje. Het gaat om die rolletjes met dat prachtige, transparante rijstvel* erom. Gevuld met verse groenten, noedels, garnalen of vlees. Fris, knapperig en ultra vers.'Laat je niet afschrikken door de rijstvellen. Die behoren tot de makkelijkste velletjes om mee te werken. Haal ze een voor een door handwarm water om ze wat zachter te maken, vul ze, rol ze op en maak dicht.'
naar receptKort in de keuken en toch smullen: wie wil dat niet? Deze gebakken rijst met garnalen is geweldig! Lekker &makkelijk met een Aziatische touch. En dat binnen 30 minuten.
naar receptAls je van vis houdt, wordt deze burger met kabeljauw en garnalen zeker een van je nieuwe favorieten. Tip van Janneke: 'Maak de burger en de saus 1 dag van tevoren, dan ben je op de dag zelf in 15 min. klaar!'Ken je dit recept al met garnalen en pittige kimchi?
naar receptVerfrissend is deze koude noedelsalade zeker! Een stralend gerecht bomvol verse kruiden, een chili-limoendressing en verse mango voor de zoetzure balans. Maak 'm vegan door de gamba’s te vervangen door plakjes tempé en de vissaus door sojasaus. Marineer de tempé 30 min. met 1 el chili-limoendressing en bak daarna krokant in een koekenpan.Zin in nog meer noedels? Ga voor een van deze recepten!
naar receptSlablaadjes zijn verschrikkelijk ondergewaardeerd. Wij zien ze vooral als een vervanger voor wraps en taco's, maar in Azië is het een volwaardig gerecht: san choy bow. Deze variant met kimchi is heerlijk fris en pittig. Maak ook deze variant met sinaasappel en eendenborst
naar receptJanneke: 'Gumbo is stoof uit Louisiana. Chorizo en pittige cajunkruiden mogen niet ontbreken. Ook garnalen vind ik er heerlijk in, maar andere vis of schelpdieren kunnen ook.'
naar receptDit recept uit Janneke's kookboek Bakplaatbijbel is lekker met witte rijst of pitabrood.Je kunt blind vertrouwen op Jannekes recepten, want die zijn makkelijk te maken én je oogst er altijd succes mee. Als geen ander verstaat ze de kunst om met een simpele draai van gewone ingrediënten iets bijzonders te maken.
naar receptHet leven is te kort om gezond eten saai te laten smaken. Deze heerlijke eenpanner geeft het goede voorbeeld! Lekker veel groenten, low carb én je krijgt meteen een goede portie eiwitten binnen. In plaats van garnalen kun je ook stukken zalm of witvis gebruiken: doe vooral waar jij zin in hebt! Binnen een half uur kun je aan tafel, beter kan bijna niet. Ook snel klaar en bomvol smaak: vega goulashsoep met miso en kikkererwten.
naar receptTrakteer dit weekend op pittige mini-pizza’s met garnalen. Natuurlijk homemade, want die zijn het allerlekkerst! Maak meteen een paar extra porties deeg en saus als je toch bezig bent, handig om in de vriezer te hebben. Toch liever een grote pizza? Probeer dan deze snelle pizza met pepperoni en burrata.
naar receptSaté van kip is altijd goed, maar wist je dat garnaal op een stokje ook heel lekker is? Vooral met een sticky honingsaus en knapperige edamamebonen!Nog niet uitgespiest? Probeer een van deze heerlijke satérecepten.
naar receptChinese varkensworstjes – lap cheong – smaken fantastisch in congee, dat in dit recept een heerlijke, hartige, aangeklede soep is geworden.
naar receptSnelle, makkelijke gerechten zijn een uitkomst voor drukke dagen in nog drukkere weken. Deze noedels met garnalen zet je in 30 minuten op tafel!
naar receptEen simpel gerecht bomvol smaak dat snel op tafel staat… Dat is dit stoofpotje! Niet te zwaar op de maag door de zachte vis en genoeg umami om je met een voldaan gevoel van tafel te laten gaan. Wil je er nog iets lekkers naast? Maak dit marjolein-knoflookbrood met spanakopita-dip!
naar receptRooster de paprika’s in de oven zodat ze wat zoetig worden, duw de garnalen in je saus en neem al gesneden, getoast stokbrood mee naar het strand. Aanvallen maar!Trek in een vega versie? Maak dan deze shakshuka met venkel en gekonfijte citroen.
naar receptOef wat lekker! Zoete sjalotten, crunchy cashews, sappige garnalen en dan royaal pittige limoendressing erover.
naar receptRozenharissa is een Noord-Afrikaanse chilipeperpasta, op smaak gebracht met rozenblaadjes. Hij geeft je tajine net dat beetje extra.
naar receptOkonomiyaki is een Japans streetfood gerecht en kun je het best omschrijven als een kruising tussen een hartige pannenkoek en een omelet. In de meeste recepten worden in ieder geval kool, eieren, Japanse mayonaise en speciale Okonomiyakisaus gebruikt. Vaak worden de pannenkoekjes ook nog getopt met katsuobushi: gedroogde tonijnvlokken. Allemaal even heerlijk, hoewel deze variant met garnalen wel extra speciaal is.
naar receptSommige dagen vragen om iets extra snels & pittigs. Deze soep vol krachtige smaken heb je zo op tafel, zeker als je zo’n fijne Quooker-kraan in de keuken hebt. Want daaruit tap je direct kokend water en zo is je bouillon in no time klaar.Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.
naar receptOok in de zomer kan stamppot heel lekker zijn! Deze stamppot met prei en tuinkers wordt geserveerd met Hollandse garnalen.
naar receptDe Aziatische keuken staat bekend om haar lichte gerechten bomvol smaak. Deze tom yam is goed gevuld en kun je prima als hoofdgerecht eten.
naar receptOm te genieten deze risotto met garnalen. Romige risotto, heerlijke garnalen en een smaakvolle korianderpesto erbij. Deze risotto staat ook nog eens binnen 25 min. op tafel!
naar receptPsst… deze risotto met zoete aardappel, pancetta, garnalen en dilleroom is zo lekker, die houd je het liefst voor jezelf. Romig, zout en zoet, deze risotto maakt je dag weer goed. Serveer het met een frisse salade. Zoals deze knolselderijsalade met spinazie & honingdressing.
naar receptEen hartstikke simpel gerecht voor door de week: garnalenroerbak met spinazie en zoete mango. Tip van Janneke: ‘Vervang voor niet garnalenliefhebbers de garnalen door stukjes kippendijfilet en maak voor iedereen een kom naar smaak.’ Serveer met je favoriete rijst of noedels.Probeer ook gebakken rijst met garnalen.
naar receptEenvoud kan zo heerlijk zijn. Met een paar simpele ingrediënten maak je dit mooie kipgerecht. De superlekkere saus smaakt ook heel goed met pasta.
naar receptDit heerlijke pastagerecht met garnaal, knoflook en chilivlokken staat in een kwartier op tafel!Probeer ook deze supersnelle pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
naar receptEen dampende kom maaltijdsoep met garnalen, parelcouscous en prei. Het is even schillen, hakken en snijden, maar daarna doen specerijen, kruiden en de tijd het werk. Dan alleen nog bestrooien met een lekkere topping!
naar receptPaella is zó lekker, zó zomers en zó makkelijk voor veel mensen te maken. Een ideaal veel-vrienden-gerecht. Het fijne aan paella is alle ingrediënten kunnen vervangen worden door iets gelijkwaardigs: konijn door kip, zeefruit door verse vis van de markt en voeg gerust doperwten of broccoli toe. Dus trommel je vrienden op en eet, lach en feest samen!Tafel vol met mensen? Hier vind je de lekkerste paella's!
naar receptDe Mexicaanse keuken is véél meer dan alleen streetfood. Om dat te bewijzen, maken wij deze authentieke Mexicaanse koriandergarnalen gerecht vol smaak, om je vingers bij af te likken. De garnalen serveer je met een heerlijk frisse citrussalade. Probeer ook eens deze Mexicaanse eieren met krokante aardappels.
naar receptCasarecce betekent letterlijk 'huisgemaakt'. Deze heerlijke pastasoort komt oorspronkelijk uit Sicilië. Wij eten 'm met garnalen en een pittige pangrattato, maar de s-vormige uiteinden van de pasta maken 'm ook heel geschikt om te serveren met een dikke saus. Die neemt de pasta namelijk extra goed op. Ook heerlijk: casarecce met chorizo en ricotta.
naar receptDe wok wint van de klok vandaag. Op de drukke donderdag eens geen ingewikkelde maaltijden, maar een makkelijk doordeweeks recept. Max. 25 minuten en er staat een top vis-wokgerecht op tafel!
naar receptHapjes recepten met garnalen
Krokante garnalen met kokos: hartig, zoet en pittig is een ideale combinatie. Pas op: deze snack is gevaarlijk lekker.
naar receptEen nonna strooit geen kerriezout over haar fritto misto en geen chef zal in zijn traditionele trattoria daikon meekoken in de bollito misto. Tóch is ook dit op en top Italiaans. Een twist moet kunnen. Het kerriezout frist de gefrituurde vis lekker op: dat noemen we nou een geslaagde toevoeging aan een klassiek gerecht.
naar receptVan Jamie mogen ze in geen keukenkastje ontbreken: smaakmakers! Jamie: ‘Een briljante manier om snel veel smaak toe te voegen. Ik gebruik zelf graag mosterd, mangochutney, BBQ- of hoisinsaus. Er zijn zo ontzettend veel lekkere smaken in de wereld, dus gooi die keukenkastjes maar vol!’ Die van Yvette van Boven zijn dat natuurlijk al lang. Zij zet smaakmakers in voor de lekkerste Bloody Mary garnalen!
naar receptEen snelle versie van het origineel. Helemaal niet moeilijk te maken, alleen het drogen kost wat tijd. Je kunt dat in de oven doen, aan de lucht of buiten in de zon, als het zomer is. Dat laatste gaat het snelst. Deze kroepoek is heerlijk bij saté kambing dabu-dabu.
naar receptZo middenin het garnalenseizoen wordt de Belgische kust geroemd om z’n typische visgerechten. Maak eens deze garnalen- en kreeftkroketjes. Je kunt natuurlijk verse visbouillon gebruken (is het allerlekkerst!), maar een pot visfond is zeker en vast een goed alternatief. Een echte Vlaams klassieker!
naar receptEen gezonde, lekkere variant op de oud- Hollandse klassieker met mayo. Een fijn hapje in het weekend. Glas wijn of speciaalbier erbij, klaar!
naar receptNiemand weerstaat deze pasteitjes met garnalen & sesam. Serveer voor iedereen een crispy snack en maak je feest compleet met een paar heerlijk hartige hapjes.
naar receptOk, we bekennen: we houden van loempia’s. Niet alleen omdat ze zo lekker (kunnen) zijn, maar ook zeker omdat het maken zo leuk is! Zoals deze loempia’s met kip, garnalen en paddenstoelen. Easy en toch super lekker!
naar receptZelf dumplings maken is helemaal niet moeilijk. Je vouwt de heerlijke vulling van garnalen en shiitakes in een wontonvelletje en terwijl de dumplings stomen maak jij een lekkere dipsaus. Zo gepiept! Wil jij verschillende dumplings maken? Probeer dan ook onze snelle dumplings met zoetzure venkel.
naar receptBekijk ook: ovenschotel met vis en kruidengratin





















































