We trokken er toevallig deze week op uit om een bezoekje te brengen aan een regeneratieve boerderij in de Achterhoek, en wat stond er nog veel lekkers op het land! We geven je een overzichtelijke lijst met seizoensproducten die in november vers van het land komen.
Eigenlijk zou elke kok – elk seizoen opnieuw – een tripje naar een tuin moeten inplannen. Het aanzicht van knetterverse groenten maakt je gewoon direct hongerig. De weelderige toppen van venkel en de gigantische bladeren van snijbiet, in lange rijen in de grond, daar wil je toch mee koken?!
Eten volgens het seizoen brengt je echt een stukje dichter bij de natuur. In de zomer snak je naar verfrissing, met lichte groenten zoals komkommer en tomaat. Maar in de herfst en winter verandert dat; je hebt dan juist zin in verwarmende maaltijden met aardappelen, pompoen, knollen en bieten. Stevige kost. En dat smaakt niet alleen lekkerder, het past ook bij wat je lichaam nodig heeft.
Seizoensgebonden eten zorgt bovendien voor kortere ketens. Je koopt producten van dichtbij, waar het aanbod ruimer is en de prijzen lager zijn. Koop je in de winter groenten of fruit die er eigenlijk niet bij horen, zoals bramen, bessen, sperziebonen of sla, dan ben je duurder uit. Wie volgens de seizoenen eet, heeft niet alleen controle over de portemonnee, maar ook over de inhoud van de koelkast en voorraadkast.
Om je een handje te helpen: het groenten en fruit overzicht van de maand november
Rooster aubergineparten langzaam tot ze goudbruin en zijdezacht zijn. Maak ze dan aan met sesamolie, ponzu, geroosterd sesamzaad en fijngesneden bosuitjes. Geen ponzu kunnen vinden, vervang het dan door mirin en sojasaus. Met gestoomde rode of zilvervliesrijst en krokante tofoe of omelet met chilipeper maak je er een volwaardige maaltijd van.
tomatensoep met miso en bosui (Vrijheidssoep 2024)
Vrijheid vier je op 5 mei samen met je buren, je beste vrienden, kennissen en vage bekenden en nieuwe gezichten. Op tafel een pan soep – déze tomatensoep van Nick – en verhalen over de betekenis van vrijheid.
Deze steak met paddenstoelenboter en uitjes is superlekker en tjokvol ‘gewone’ en toch erg gezonde ingrediënten. Bak de steak zoals jij ‘m lekker vindt en serveer met citroen en uitjes.
geroosterde knolselderij, venkel en clementine met amandelaioli
Anna Jones hoort bij de nieuwe lichting chefs zoals Gill Meller en Joshua McFadden, die gezond maar vooral met heel veel smaak koken. Anna brengt je op ongelofelijk leuke frisse ideeën en gebruikt naar hartelust specerijen en groente. Ze haalt inspiratie uit India en het Midden-Oosten die ze moeiteloos mixt met haar Engelse achtergrond.
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
Wie gek is op zalm uit de oven, wil ook zeker deze zalm in zoutkost maken. De oven is bij dit gerecht je beste vriend. De venkelzoutkost geeft extra smaak en crunch.
Lasagne à la Jamie Oliver: met langzaam gegaarde florentijnse venkel, zoete prei en kazen
Bij deze briljante lasagne draait alles om het optimaal benutten van de geweldige zoete smaken van de venkel en prei. Als je ‘m met liefde en aandacht opbouwt, zet je hiermee een volmaakte klassieker op tafel. Maak ook eens deze heerlijk krokante cobb salad van Jamie Oliver.
Kun je wel een lekkere opwarmer gebruiken? Deze soep met langzaam gegaarde kip, zachte venkel en voedzame rijst zal je beste vriend zijn. Niet alleen het huis zal heerlijk geuren terwijl de pan staat te pruttelen: de soep geeft je precies wat je nodig hebt in de koudere maanden. Maak hem gerust in grote hoeveelheden, want een dag later is hij nóg lekkerder. Zin in meer kommetjes kippensoep met een twist? We hebben er 5 voor je op een rijtje gezet!
Maak maar een dubbele hoeveelheid van deze gyoza's, want ze zijn superlekker! De officiële naam is potstickers, omdat ze na het stomen gebakken worden en dan een beetje aan de pan plakken.
gepocheerde vis met weizen-beurre blanc, venkel en venkel-ansjovisolie
Dat gepocheerde vis perfect samengaat met een weizen biertje, bewijst dit recept. Culinair expert Merijn daalde af naar Limburg voor ál het goede van onder de rivieren en bedacht dit recept met lokale ingrediënten, zoals weizen bier. Bekijk ook dit recept van Merijn voor uiensoep met bier, gepocheerd ei en chili-olie.
gekonfijte venkel en wortel met citroen en walnoten
Ja, konfijten duurt lang – al doen wij wel aan snel konfijten! – maar één hap van deze gerechten en je bent verkocht. De venkel en wortel smaken nóg rijker. Meer weten over konfijten? Wij vertellen je alles over het konfijten van vis, venkel en fruit.
rucolasalade met vijgen, pistaches en zoetzure uien
Lange tijd waren fruitsalades een no go. Hoogste tijd om ze van dit imago te verlossen. Vijgen zijn juist de bom in deze royale zomersalade. Serveer het bij de bbq, als voorgerecht of op warme dagen als lunch.
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.
kip marsala met pancetta, rucola & pastinaakwaaiers
Tip: Serveer deze kip marsala ook eens met lintpasta als linguine of pappardelle. Oh en grote pastinaken vragen een langere oventijd. Dek ze eventueel af met aluminiumfolie als ze te donker kleuren. Of halveer ze in de lengte en snijd ze dan in.
Meera Sodha: ‘Pad krapow, te vertalen als ‘roerbakgerecht van heilig basilicum’, dingt mee naar de titel ‘populairste en geliefdste streetfoodgerecht van Thailand’. Ik noem het vaak ‘kra-POW!’, omdat het hoofdingrediënt, heilig basilicum, een sprankelende smaak van kruidnagel en peper heeft die, als je het er op het laatst door mengt, dit gerecht geweldig veel kracht, pracht en levendigheid geeft.’
Elke dag lekker eten, maar dan zonder uren in de keuken te staan en met minimale afwas? Alleen daarom al zijn we fan van Jamie’s nieuwste boek EEN, Simpel & lekker uit 1 pan! Jamie: ‘Ideaal voor doordeweeks, het staat vol gerechten waar mijn hele gezin gek op is.’ Deze hasselback-auberginetaart is niet alleen een plaatje: je hebt hem ook in een handomdraai gemaakt. Weinig afwas, veel smaak en een royale hoeveelheid groenten!
De zon schijnt en deze kleurrijke maaltijdsalade past daar érg goed bij. Puntpaprika´s zijn net even wat zoeter dan gewone paprika’s. Samen met de dadels krijgt je salade een zomers-zoete smaak.
Met een knipoog naar de Fransen (want die weten zo goed wat lekker eten is!) maken we vandaag deze courgettecake. Misschien een tikkie najaar, maar dat lijkt het sowieso wel als je naar buiten kijkt! Tip: cake die je overhoudt is de volgende dag heerlijk als koude lunch!
Paprika is een populaire vruchtgroente, logisch want je kun ‘m in tal van gerechten verwerken. De puntpaprika is wat zoeter dan de gewone paprika en is goed geschikt om te vullen. Deze Midden-Oosterse variant zet je binnen een handomdraai op tafel. Je serveert hem als bijgerecht.