Het is op de redactie misschien wel onze favoriete manier van eten: allemaal lekkere dingen op tafel en gewoon van alles iets nemen. In het oosterse deel van het Middellandse Zeegebied noemen ze dit ‘mezze’. Met deze recepten zet je zelf de tafel vol.
Zeg je mezze, dan zeg je Midden-Oosten
De verrukkelijke bloemige geur van oranjebloesem, de friszure kick van sumak, intrigerende kardemom, de verfrissende anijsgeur van koele arak, romige tahini, kruidige za’atar in combinatie met tafels vol kleur, overvloed en gastvrijheid: geen wonder dat iedereen als een blok valt voor de Midden Oosterse keuken.
In Libanon en Beiroet is de mezze-cultuur het meest verfijnd: allerlei soorten romige dips, salades en mooie gerechtjes maken de mezze-tafel tot één groot feest.
Zo maak je thuis een mezze-tafel
Zorg altijd dat er een goede mix is van dips zoals hummus, labneh, moutabal (aubergine met tahini), muhammara (walnootpaprika-pasta), friszure salades als tabouleh of fattoush en vis- of vleesgerechtjes als tajèn of kibbehballetjes. Erbij altijd vers Libanees flatbread of zelfgebakken flatbread. Maak de schaaltjes mooi op want schoonheid is heel belangrijk bij een mezze!
Kook met passie
Als je deze recepten maakt, kook dan met alle liefde en passie die je hebt. Proef en proef opnieuw. Het is een keuken met veel contrasten en veel zuurgebruik in de vorm van citroensap of sumak. Dat is ABSOLUUT het geheim van de Midden-Oosterse keuken: smaak, smaak en nog eens smaak!
Voeg zout, citroensap of olie toe of dat waarvan jij denkt dat het nodig of lekker is. Maak het mooi! En het beste: neem de tijd. Want aandacht is het ingrediënt dat iets ultiem lekker maakt. Dat is wat de Libanese en alle andere Mediterrane mama’s ons leren in hun keukens.
Ons favoriete hapje van dit moment: knapperig brood, krokant Italiaans spek, zalvige hummus en lekker veel olijfolie.Ook lekker: bruschette met tomatenconfit en ricotta.
Maak deze snelle biefreepjes met hummus van bonen en linzen als je gek bent op de zinderende smaken van het Midden-Oosten. In een half uurtje klaar, dus een prima gerecht voor een doordeweekse dag.
Je trekt het keukenkastje open en *ploep*: daar staat weer dat restje peulvruchten. What to do with it? Hummus maken natuurlijk! Maar ook dat levert weer een ‘probleem’ op, want wat doe je met de restjes van die hummus? delicious.’ Trudelies helpt je uit de brand en geeft je hét recept voor hummus. No waste!
Vorige week spraken we Marleen van Es over haar prachtige seizoensboek Eten uit de Volkstuin. Nu de courgettes er in overvloed zijn deelt Marleen haar recept voor groene baba ganoush. ‘Kijk dat bakje met baba ganoush! Daar zitten wel twee courgettes in. Had je niet gedacht, hè? En zo lekker dat je het wel iedere dag kan eten. Dus vanaf nu heb je nooit meer courgettes te veel. Deze saus is erg lekker in een pitabroodje met pittige kip.’
gebakken aubergine met knoflook, sojasaus, mirin & shiso
Zet je tafel vol kleurrijke schalen met veel smaakexplosies en vraag iedereen die je lief is om te komen eten! Dit feestbuffet lokt jong en oud aan tafel. De internationale gerechten komen van over de hele wereld toch matchen ze wonderwel qua smaken en stijlen. Kruidig, opwekkend en vooral héél verleidelijk. Deze gebakken aubergine is toegankelijk en spannend tegelijk en helemaal vegan, dus fijn voor velen.Ook lekker… Deze feestelijke confit de canard-kroketjes!Voorbereiden: maak de aubergine en saus tot ± 1 dag eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Laat voor serveren op kamertemperatuur komen.
Libanese kibbeh bi saniyyeh van lam met yoghurt-tahini saus
Kibbeh is dé publiekslieveling van het Midden-Oosten. Ze doen denken aan bitterballen, maar dan gemaakt van gehakt, pijnboompitten, granen en geurige kruiden. De mix van granen en vlees (of een plantaardig alternatief) is niet alleen heel veelzijdig: het is bovenal zalig. De kibbeh van Annelien doet je direct aan de levendige straten van Libanon denken, maar maak je net zo lekker thuis, in eigen keuken. Van deze kibbeh hoef je geen losse porties te maken: je bereidt het gewoon in één beweging in een ovenschaal. Wel zo makkelijk. Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Voor de bereiding maakten we gebruik van de inductiekookplaat en de oven met Slide&Hide® deur.
Kikkererwten zijn oergezond, dus maken we kikkererwten-citroen falafel met tahinidressing. Maak je het falafel mengsel de avond van tevoren al, dan ben je in een halfuurtje klaar. Prima voor een doordeweekse dag! Je bakt de falafel in de oven, dus met weinig vet. Verantwoord én superlekker! Ook lekker: mini falafel burgertjes met munt-avocado en yoghurt-saus
Alleen al bij het zien van de foto loopt ons het water in de mond. En wát een prachtige kleuren! Dit flatbread met gekruid lamsvlees eet je als een soort wrap.
Verse munt is zeer smaakbepalend en veel meer dan een blaadje voor de sier. Dit zoet-frisse kruid voelt zich thuis in heel veel keukens en past perfect in zoete én hartige gerechten. Bijvoorbeeld in deze verrukkelijke Midden-Oosterse tabouleh. Verse munt vind je op de markt, in de supermarkt en bij tuincentra. Steeds vaker zijn ook andere muntsoorten verkrijgbaar, als appel-, chocolade-, aardbeien- en de sterk aromatische pepermunt. Leuk om mee te experimenteren op je balkon, in de tuin en vooral ook in de keuken! Maar voor nu pakken we deze tabouleh goed in en nemen we ‘m mee naar het park.
Neem de tabouleh en een citroen los mee en stel je salade ter plekke samen. Het vlees verwarm je in een… tostigrill! Vegavariant: met tofoe of halloumi.
Doordeweeks snel maar wel gezond eten? Met aubergines en kikkererwten maak je in supertempo deze geweldige salade. Geen ingewikkelde ingrediënten en in 20 min. klaar. En nog vega en glutenvrij ook!Gek op alles met aubergine? Je kunt ze ook heel goed vullen, bijvoorbeeld met vegagehakt! Of check deze lijst: recepten met aubergine in de hoofdrol! De 17 beste gerechten.
Deze mediterrane salade is lekker én verantwoord. De feta-rijstsalade zit vol met verse kruiden en specerijen. De druivenbladeren maken de salade helemaal af.
Frisse groene brocollicouscous die snel op tafel staat. Daar hebben we zin in! Janneke: ‘Voor een vegamaal vervang ik de ansjovis door gerookte amandelen. Hak ze lekker grof en strooi ze met de feta over de couscous.’
Nadia & Merijn: ‘Dit is dé salade van Libanon. Wij hebben er onze eigen twist aangegeven; rucola in plaats van tomaat en meer andere groene slasoorten. Deze fattoush smaakt nog lekkerder als je tegelijkertijd luistert naar de stem van Libanon, Fairouz.’
Uitgelekte hartige yoghurt met zout: tussen verse kaas en zuivel in. Labneh is klassiek een dip, maar je kunt er lekker mee freestylen, als een soort dressing of als een white sheet voor allerlei geweldige ingrediënten. Het is niet moeilijk te maken en als je ervan houdt, zorg je dat je altijd een batch laat uitlekken in de koelkast.
In Libanon en het Midden-Oosten is labne – hartige uitgelekte (geiten)yoghurt – een graag geziene gast op de mezzetafel. En omdat labne eigenlijk een soort hangop is, kun je ‘m prima zoet eten. Probeer deze honinglabne met vanille en supersappige watermeloen maar eens. Een zomerdessert waarmee je gegarandeerd (nieuwe) vrienden maakt, let maar op!
Van dukkah heb je nooit genoeg! Bewaar in afgesloten doos of pot en gebruik op labne, maar ook als dip met olijfolie, over eitjes, in saladedressings etc. etc. Kortom: onmisbaar in de delicious.keuken!
vis uit de oven met dukkah en geroosterde-knoflookmayo
Dukkah is een Egyptisch specerijen-notenmengsel dat je in een handomdraai zelf kunt maken. Dit kruidigmensel combineert zich prachtig met de zachte witvisfilets. Heerlijk voor een doordeweekse avond. Fan van dukkah? Maak dan ook eens de noten-zadencrunch van Merijn!
Ok, daar is hij dan: de noten-zadencrunch die je óveral in Café Mazahar terugziet! Emma de Thouars kwam er speciaal een keer voor eten. Maar vrees niet, want het is belachelijk makkelijk te maken en in een wip heb je een flinke pot vol. Handig, want deze crunch wil je nu altijd klaar hebben staan. Opwindend goedje, deze verslavende crunch. Daar hoort dan ook een dito nummertje bij: Yekfini nesma’ sotak van Libische Egyptenaar Hamid al Shaeri, uit de Habibi Funk-compilatie.
Shashuka is onze go-to als het gaat om gezond en snel eten op tafel. Dit is een van onze favorieten: met kikkererwten en harissayoghurt. Fan van shakshuka? Deze variant is ook heerlijk!
Een flinke pan of grote schaal is wat je nodig hebt voor dit hartige Midden-Oosterse brunchgerecht. Klassieke shakshuka wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een tomatensaus met chili, uien en rokerige specerijen zoals komijn en paprika. Dit recept is extra smoky dankzij de chipotlesaus. Wist je al dat chipotle chili de gedroogde en gerookte variant is van een groene jalapeño? Zet deze goddelijke shakshuka op tafel tijdens een uitgebreide zaterdagbrunch.Goed idee: zelf flatbreads maken om lekker mee in de saus en eieren te dippen. Dit recept is afkomstig uit het maartnummer 2022 van delicious. magazine. Bestel het magazine in de shop.
In het land van oorsprong Tunesië een klassieker en hier nu een trend, waarop talloze variaties mogelijk zijn. Zoals deze met venkel en gekonfijte citroen.Er zijn nog meer recepten voor zachte eitjes. Cocottes bijvoorbeeld!
Falafel en hartige koekjes
pita’s met erwtenfalafel
Wist je dat pita brood al eeuwen oud is? Het platbrood werd al door de oude Grieken en Arabieren geserveerd bij traditionele gerechten. In Italië verbasterde het woord pita tot pizza en werd het met beleg en al in de oven gebakken. In dit recept vullen we de pita broodjes met falafel van kikkererwten.
Een goede vegetarische optie voor de barbecue zijn deze spicy falafelspiesjes. De yoghurt, peterselie en citroenschijfjes zorgen voor een fris contrast tegenover de pittige harissa.
Jill Dupleix serveert haar krokante wortelkoekjes met yoghurt en harissa. Door harissa door de yoghurt te roeren wordt deze niet alleen lekker spicy, maar ziet hij er ook super mooi uit!
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze courgettekoekjes met halloumi eens: extra lekker met de green-goddessdressing.
knapperige vijgenrolletjes met amandel en honing-limoensiroop
In de zomer trekken we graag zuidwaarts. Op vakantie – en lang daarna – koken we lekker simpel & snel, maar we blijven wel graag in die ontspannen sfeer. Janneke’s mezze-menu zorgt daar precies voor en is een feestje om in het weekend te maken én te delen. Deze vijgenrolletjes zijn het perfecte nagerecht waardoor je nog net even iets langer in mediterrane sferen blijft. Zin in meer Mediterraan? Maak deze mini-mussakhan!
Deze filopastei is niet alleen een beauty, maar ook een smaakbom! Hij doet het perfect tijdens een elegante kerstbrunch met een Midden-Oosters tintje. Wil je dit recept voorbereiden? Bereid de filodeegpastei 1 tot 2 dagen eerder, maar bak hem af op de dag zelf. Bewaar tot die tijd afgedekt in de koelkast.Tip: Houd je van pittig? Roer wat aleppo-peper of harissa door het gehakt.
Naanbrood is een supersnel alternatief voor een pizzabodem. De tomatensaus laten we staan, in dit recept speelt muhammara de hoofdrol. De verkruimelde geitenkaas on top zorgt voor een heerlijk romig accent.
perzisch brood met knoflook en gekaramelliseerde rode ui
Je kunt het makkelijk zelf maken: Perzisch brood met knoflook en gekarameliseerde rode ui. Verse oregano, nigella- en karwijzaad maken het brood nóg lekkerder.
Minta & Mae delen elke maand twee vegetarische recepten met seizoensgroenten in de hoofdrol. Juli staat in het teken van bloemkool, met als resultaat deze kleurrijke flatbreads met geroosterde bloemkool, yoghurt en granaatappelpitjes. Met dit recept maak je de flatbreads heel makkelijk zelf. Nog makkelijker? Ga dan voor kant-en-klare uit de supermarkt.
Panzanella is een traditionele Toscaanse salade met stukjes oud brood en tomaten die in vinaigrette gemarineerd zijn. In deze moderne versie wordt platbrood gebruikt als bordje.
Turks platbrood (gözleme) met spinazie-kaasvulling
Gözleme is gevuld Turks platbrood. Gouden tip: gebruik twee koekenpannen, dan ben je sneller klaar. In het recept vind je ook provolone dolce: een harde koemelkkaas die op dezelfde manier wordt gemaakt als mozzarella en burrata. Te koop bij ruim gesorteerde supermarkten en kaaswinkels. Je kunt ook geraspte mozzarella nemen, die is wel een stuk milder van smaak en smelt sneller.
Klassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner. Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!