herfstgerechten om deze maanden te maken

Je snapt dat wij het seizoen vooral beleven achter het fornuis en op de markt, daar waar de herfst te proeven valt! Want herfst betekent oogst en dus een overdaad aan appels, peren, walnoten en prachtige pompoenen waar je de lekkerste herfstgerechten mee maakt. Aan de bak dus!

Risotto opwarmen? zo pak je het goed aan

Pompoentaart

Als je nog geen pompoentaart hebt gebakken, hartig of zoet, dan moet deze als eerste op je herfstgerechten kooklijst. Niet alleen ziet zo’n pompoentaart er zongekust en knuffelig uit, de stevige zoete smaak is favoriet bij velen.

Voor een twist voeg je smaakvrienden salie toe, rinse geitenkaas, of warme specerijen zoals kaneel, piment en nootmuskaat.

pompoentaart met geitenkaas
Makkelijker kan niet! Met een paar ingrediënten zet je deze heerlijke pompoentaart met warme, gesmolten geitenkaas op tafel.
En die overgebleven pompoenpitten? Maak daarmee spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoentpitten.
naar recept
pompoentaart
Voel je de knisperende lucht? Het geluid van krakende blaadjes onder je laarzen? En kun je alleen maar denken aan pompoen op elk moment van de dag? Het kruidige herfstseizoen is begonnen, en dat betekent aan de bak!
Trap het seizoen af met deze Amerikaanse darling: pumpkin pie. Helemaal niet moeilijk en angstaanjagend verslavend.
pumpkin spice: wat is het en hoe maak je het zelf?
naar recept
pompoentaart
Omgekeerde pompoentaart met waterkers & blauwaderkaas-crème
Feestelijk etentje? Maak dan deze prachtige pompoentaart! Serveer 'm met pittige waterkers, gember-vinaigrette en een royale dot room.
naar recept
Omgekeerde-pompoentaart-met-gezouten-karamel-waterkers-met-gembervinaigrette-en-creme-crue

Maak een van deze herfstgerechten met paddenstoelen

Lange boswandelingen en daarna met een bordje gebakken paddenstoelen op schoot warm worden: dát is volgens ons het ultieme herfstgevoel.

Roer jezelf een ongeluk voor een van de romigste polenta’s met wilde paddenstoelen die je dit seizoen gaat eten, of dek een wulpse paddenstoelenlasagne toe met een bechamelsaus. Welk herfstgerecht je ook kiest uit dit lijstje, ze zijn allemaal verrukkelijk comfortabel.

pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan.
Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee.
In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
naar recept
pompoensoep paddenstoelen
romige polenta met wilde paddenstoelen en tijm
De Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar.
Van polenta kun je ook heerlijke frietjes of krokante balletjes met gorgonzola maken.
naar recept
romige polenta met wilde paddestoelen en tijm | delicious - recepten met paddenstoelen
paddenstoelenlasagne
Herfstfavorieten als lasagne, pilav, curry en bolognesesaus maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfort food vol smaak.
naar recept
paddenstoelenlasagne vegetarische lasagne
risotto met cavolo nero en paddenstoelen
Cavolo nero kun je zeker bij de biologische supers krijgen, maar ook bij de meeste gewone supermarkten. Kun je het niet vinden, vervang het dan door kleingesneden boerenkoolblad.
naar recept
risotto cavolo nero
paddenstoelensoep met mascarpone
delicious. friend Yolanda stelde met onze andere delicious.friends een op-en-top feestmenu samen! Slim en easy: bereid haar paddenstoelensoep een dag van tevoren, vervolgens geniet je er met volle teugen van.
naar recept
paddenstoelensoep

Knolgroenten

De gedeelde noemer van herfstgerechten? Stevig, zoet, comfort! Als de zon vaker wordt gevolgd door koelere avonden, gaan we vanzelf over op wat steviger en verwarmende gerechten.

Knol- of wortelgroenten als knolselderij en pastinaak lenen zich daar bij uitstek voor. Heb je de pastinaakstoof al geproefd?

gegratineerde pastinaakrisotto met 2 kazen en krokante rozemarijn
Leg, voor wat extra diepte in smaak, nog wat plakjes pancetta tussen de kaas.
naar recept
risotto uit de oven met pastinaak
knolselderij met gebakken appel, misoroom en amandel
Yvette van Boven kookt graag met fruit. Het liefst een bijzonder gerecht met fruit van het seizoen. Geen toetje of taart, maar juist iets hartigs! Want fruit en hartig is een topcombinatie.
Welke appel je lekker vindt, is voor iedereen verschillend. Bijt erin. Het eerste wat je ervaart, is de beet, het mondgevoel. Daarna komt de smaak: zuur of zoet. Pas als je erop kauwt, komt het aroma volledig tot z’n recht. Samen met knolselderij en misoroom komt jouw favoriete appel nog beter uit de verf!
naar recept
knolselderij appel miso Yvette van boven
zoete-aardappelpastinaakstamppot met krokante klapstuk
Niets lekkerder met koud weer dan een goede stamppot. Deze bijvoorbeeld, met zoete aardappel en krokante klapstuk.
naar recept
klapstuk-delicious
pastinaakstoof met kastanjechampignons & walnoten
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten.
Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
naar recept
pastinaakstoof met kastanje- champignons en walnoten - delicious

Kastanjes

Zachte, zalvige herfsttraktaties: kastanjes!

linguine met pancetta, salie en kastanjes
Wanneer je pasta verrijkt met flinke smaakmakers zoals kastanjes, salie en pancetta heb je weinig andere ingrediënten nodig. Wij kiezen hier voor linguine, een pastasoort die iets dikker, breder en platter is dan spaghetti.
naar recept
linguine-delicious
ragout van haas met kastanjes en kruidkoek
Door toevoeging van donkere chocolade wordt deze ragout van haas met kastanjes en kruidkoek een klein beetje bitter.
naar recept
ragout van haas
kwartels met pompoen-kastanjepuree en morieljes
Merlot herken je aan de geur van een nat herfstbos (ja..het is echt zo!), sappige zwarte kersen en pruimen, laurier en – als de wijn wat ouder is – tabaksbladeren of leer. Het is een echte herfstwijn. Zacht van smaak, uit de warmere wijnstreken bijna romig tot zwoel. Het is de cabernet zonder pijn! Aan tafel passen er gestoofde gerechten bij, die ook zacht in de mond zijn. Herfstsmaken als paddenstoelen en pompoen zijn helemaal top. Nou…laat het deze dagen perfect weer zijn voor een recept met deze ingrediënten!
naar recept
kwartels met pompoen-delicious

(Kwee)peer

Zie daar maar eens vanaf te blijven: herfsttaart en toetjes met stoof-, kwee- of normale peren. Hoeft ook niet want we hebben er 4 voor je onder elkaar gezet, met een hartig bonus herfstgerecht.

rijstpudding uit de oven met kweepeergelei & bramen
Diana: ‘Het duurde jaren voor ik echt goed rijstpudding kon maken. Ik probeerde hem steeds te snel te bakken. De goudbruine korst en de dikke, romige rijstkorrels zijn het heerlijke resultaat van langzame garing in de oven’.
Ook heel lekker uit de oven: appeltaartjes met sauternes-stroop.
naar recept
Rijstpudding met kweeperengelei & bramen - delicious
Piepkuikens met saffraan, olijven en kweeperen
Nu het buiten weer wat frisser wordt, genieten we optimaal van herfstige ingrediënten, van het ontbijt tot het avondeten. Seizoensproducten zijn troef bij Mike McEnearney van restaurant Kitchen by Mike in Sydney.
Mike: 'In de braadpan blijven piepkuikens lekker mals en sappig in de jus. Deze bereiding houdt het midden tussen braden en stomen.'
Restje saffraan over? Maak ossobuco met verjus, venkel en saffraan
naar recept
piepkuiken kip met kweepeer en saffraan
perenplaatcake met ricotta en hazelnoten
Peren worden veel minder vaak in cakes gebruikt dan appels. Zonde eigenlijk, want een goede perencake is minstens zo lekker als een appelcake.
De ricotta in dit recept maakt de cake heerlijk zacht van structuur, terwijl de hazelnoten juist weer voor een knapperige bite zorgen. Onweerstaanbaar!
Zin in meer met peer? Hebben we voor je! Deze lijst geeft je inspiratie voor 15x bakken met peren.
naar recept
perenplaatcake rutger - delicious
cobbler met honingkaramelperen
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.
Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
naar recept
cobbler makkelijke desserts voor grote groepen
gekaramelliseerde stoofperen
Deze overheerlijke stoofpeertjes zijn het allerlekkerst met een glaasje ruby port en stukjes olde remeker.
Meer weten over stoofpeertjes en hoe je ze kan klaarmaken? Lees alles over dit heerlijke peertje in ons grote stoofperendossier.
naar recept

Appel

Vers geplukt het lekkerste! Varieer met verschillende appelrassen.

Lees ook: welke appel gebruik je voor appeltaart of appelmoes en welke neem je mee?

warme appeltjes met koekkruimels en ijs
Warme appeltjes, zoete amandelspijs en vanilleroomijs, dat is nog eens een zoete traktatie. De PX sherry geeft het nagerecht een extra zoete smaak en met de krokante koekkruimels is het feestje helemaal compleet. Heerlijk als winters dessert.
naar recept
Warme appeltjes met speculaaskruimels en ijs prod
zuurkoolschotel met rode wijn, appel, brie & tijm
Het nieuwste kookboek van Janneke en Serge is helemaal vega.
naar recept
zuurkoolschotel
gestoofde spitskool met cider, appel & mosterd
Ook als vegetariër kun je genoeg stoven. Bijvoorbeeld deze spitskool met cider, appel & mosterd. Heerlijk zoetig met het pittige van de mosterd. Een glaasje appelcider in de hand en je kunt aan tafel.
Ook lekker: gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon.
naar recept
appelgalette
Dol op appeltaart? Let dan even op bij het recept voor de appelgalette. Serveer 'm warm en geef er – lekker luxe – een bolletje ijs bij, of een flinke dot slagroom.
Ook lekker: snelle appeltaart met rozemarijn-honingsiroop.
naar recept
appelgalette | delicious
crumble-brioche met appels en bessen
Warme fruitcompote van appels en bessen in zachte boterbrioche en bovenop crunchy crumble: wat wens je nog meer als dessert?
naar recept
crumble-brioche-delicious

Walnoten

kaneelbroodtoetje met walnotenboter
Zijn kaneelbroodjes nog lekker als je ze oud laat worden? Zeker, voor dit toetje laat je ze graag wat dagen staan.
naar recept
toetje van kaneelbroodjes
brood gevuld met walnoten en vijgen
De vulling van walnoten en vijgen geeft het brood een heerlijke nootachtige en zoete smaak. Heel lekker als je ‘m toast en besmeert met delicious.jam. 
naar recept
chocolade-walnotentaart
Voor chocolade kun je ons midden in de nacht wakker maken. Voeg daar noten aan toe en we zijn om. Een gevalletje 1 + 1 = 2. Heel fijn aan dit recept van chocolade-walnotentaart: je kunt ‘m ook no-bake maken! De bodem maak je dan van gemalen koekjes en boter.
Ook zo lekker: chocolade-hazelnoottaart.
naar recept
chocolade-walnoottaart - delicious
lamsstoofschotel met walnoot en ananas
Matt Preston: culinair journalist, restaurantcriticus én kookboekauteur! In het septembernummer van delicious. geven we je een preview van zijn eerste kookboek: Matt Preston’s 100 beste recepten. Het recept voor gesmoord lam met walnoten en ananas móesten we echt proeven van Matt. Het recept komt van zijn schoonmoeder en is verrassen lekker én makkelijk te maken. Let’s try…
naar recept
Lamsstoofschotel met walnoot en ananas - delicious
kaki’s met rauwe ham, witlof en walnoten

De kakisoort die op Sardinië groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. Ze schreeuwen om een friszure tegenhanger.
In dit gerecht combineert Letitia Clark ze met wat zout, wat bitter en wat crunch. De geraspte schil en het sap van sinaasappel halen het beste uit de kaki’s naar boven!
naar recept
witlofsalade
risotto met lof, walnotenboter en taleggio
Niks lekkerder dan een bordje smeuïge risotto met walnotenboter en romige kaas. Taleggio is zachte roodschimmelkaas uit Italië, heerlijk als smeltkaas over deze risotto. Te koop bij alle kaaswinkels en sommige supermarkten. Comfortfood pur sang!
Risotto + taleggio + boerenkool: nóg zo’n topcombi!
naar recept
risotto met lof

Op zoek naar nog meer recepten met walnoten? Bekijk dan deze lijst.

pastinaakstoof met kastanje- champignons en walnoten - delicious