welke appel gebruik je voor appeltaart of appelmoes en welke neem je mee?

Het lijkt wel of er elk jaar nieuwe appelrassen bijkomen, terwijl er tegelijkertijd oude appelrassen verdwijnen zoals de James Grieve, de Notarisappel en de Bellefleur. Zie je door de bomen het fruit niet meer? Hier lees je welke appel je waarvoor gebruikt.

Delcorf

Geelrode sappige, zoetzure appel. Lekker voor zo uit de hand maar ook super voor appelmoes. Voor moes en compote wil je namelijk een sappige appel met een klein zoetje, die ook nog genoeg frisheid geeft. Je kunt de Delcorf daarom heel goed mengen met een Jonagold als je de lichtzure smaak wil accentueren in je appelmoes.

Jazz

Kruising tussen de al langer bestaande braeburn en royal gala. Zoetzure, frisse appel met een stevige schil en dus de ideale meeneem-appel.

Kanzi

Een iets kleiner, zoete en sappige appel met een knapperige schil. Een echte handappel.

Junami

Aromatische appel met een rode blos die het goed doet in salades. De junami blijft na het bakken ook mooi heel, dus zeker appeltaart– materiaal! Want je wil geen melige taart, dus kies altijd een zure, stevige (hand)appel.

Pink lady

Niet zo’n nieuwe soort meer, maar wel een appel met een opvallend roze-rode schil. In tegenstelling tot de meeste nieuwe appelrassen niet zoet, maar iets frisser en zuurder. Lekker in salades.

Dit artikel komt uit het oktober-nummer van delicious. en bestel je hier.

appel unsplash