19x recepten met walnoten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het walnotenseizoen is weer aangebroken. Ben je gezegend met een walnotenboom – en dus honderden kleine, romige smaakbommetjes in je tuin – dan kan het verwerken van ál die noten misschien als een uitdaging voelen.

Geen notenboom, geen nood: want bij diverse boeren, markten en winkels kun je nu voor een goede prijs verse en gedroogde noten halen. Zorg dat je altijd een voorraadje in huis hebt, om zo ieder gerecht een extra crunch te kunnen geven. Walnoten doen het perfect in je granola, stamppot, over een pannenkoek, bij groenten, in een dressing, taart, cake, brood of een dip (muhammara!).

Voor wat kersverse inspiratie hebben we 19 baksels en gerechten met walnoten voor je op een rij gezet. Van taart tot brood en stoof tot salade: we hebben een recept voor je.

Bakken met walnoten

walnotentaart met gegrild fruit en sinaasappel-brandyroom
Deze walnotentaart met gegrild fruit van Yvette van Boven ziet er niet alleen spectaculair uit, zo smaakt hij ook! Het is even een werkje en je komt verschillende technieken tegen, maar met de duidelijke instructies van Yvette moet dat zeker weten goedkomen.
naar recept
walnotentaart met gegrild fruit en sinaasappel-brandyroom
chocolade-walnotentaart
Voor chocolade kun je ons midden in de nacht wakker maken. Voeg daar noten aan toe en we zijn om. Een gevalletje 1 + 1 = 2. Heel fijn aan dit recept van chocolade-walnotentaart: je kunt ‘m ook no-bake maken! De bodem maak je dan van gemalen koekjes en boter.
Ook zo lekker: chocolade-hazelnoottaart.
naar recept
chocolade-walnoottaart - delicious
cruffins met kaneel en walnoten
Gek op croissants? Maak dan ook zeker deze cruffins. Een combinatie tussen een klassieke croissant en muffin. Lekker met kaneel en walnoten, maar ook natuurlijk met Nutella.
Tip: heb je kant-en-klaar croissantdeeg in huis en weinig tijd? Maak de cruffins met kant-en-klaar deeg!
naar recept
speculaasswirls met pruimen en walnoten
Iets lekkers bakken voor Sinterklaas? Deze speculaasswirls zijn een soort speculaaskoekjes, gevuld met pruimen en walnoten.
Iets anders met speculaas maken? Maak dan ook eens deze speculaaswafels met kaneel.
naar recept
hand pie met appel en walnoten
In Janneke Phillipi's appeltaartboek vind je meer dan 70 originele appeltaartrecepten. Zo ook de appelflap. Met de klassieke appelflap kun je volop variëren. Aan deze rechthoekige ‘hand pie’, zoals de Amerikanen deze traktatie zo mooi noemen, voegen we nog wat walnoten toe.
Als je van appelflappen houdt, moet je zeker eens deze appeltaartjes met sauternes-stroop proberen.
naar recept
walnotenbrownies zonder bloem met ricottaglazuur
Heerlijke walnotenbrownies met een flinke lik ricottaglazuur. Kom maar door! Deze chewy brownies hebben een heerlijke specerijen-sinaasappelsmaak. Het geheim van dit recept? De keukenmachine, want die doet bijna al het werk. Minimale inspanning en groots effect dus!
naar recept
walnotenbrownies met ricotta | delicious
vijgen-walnotenrol
Vijgen kun je zowel met zoete- als hartige gerechten combineren. Omdat ze zo fijn zijn delen we een aantal heerlijke recepten ermee. Dit keer: vijgen-walnotenrol.
naar recept
vijgen-walnotenrol-delicious
brood gevuld met walnoten en vijgen
De vulling van walnoten en vijgen geeft het brood een heerlijke nootachtige en zoete smaak. Heel lekker als je ‘m toast en besmeert met delicious.jam. 
naar recept
baklava met noten en sinaasappel-honingsiroop
Loopt het water jou ook in de mond bij het zien van de vitrine van de Midden-Oosterse bakker? Wat een heerlijke zoetigheid! delicious.friend Eke Mariën verdiepte zich in de kunst van baklava maken, het bekendste Midden-Oosterse zoet. ‘In mijn baklava gaan ook walnoten en kaneelpoeder en aan de suikersiroop voeg ik citrus toe, als frisse tegenhanger voor het mierzoete.’ Wij zeggen: try this at home!
naar recept
baklava maken - delicious

Hoofdgerechten met walnoten

lamsstoofschotel met walnoot en ananas
Matt Preston: culinair journalist, restaurantcriticus én kookboekauteur! In het septembernummer van delicious. geven we je een preview van zijn eerste kookboek: Matt Preston’s 100 beste recepten. Het recept voor gesmoord lam met walnoten en ananas móesten we echt proeven van Matt. Het recept komt van zijn schoonmoeder en is verrassen lekker én makkelijk te maken. Let’s try…
naar recept
Lamsstoofschotel met walnoot en ananas - delicious
fesenjan uit Noomi van Sara
Sara: 'Fesenjan is een ode aan de granaatappel en granaatappelmelasse. Je herkent een goede granaatappelmelasse heel makkelijk aan de ingrediëntenlijst: bij 100% granaatappel zit je goed. Deze luxe granaatappel-walnootstoof gaat goed samen met saffraanrijst.'
Meer proeven van de Iraakse keuken? Bekijk dan ook de vegan kubbeh van Sara
naar recept
fesenjan noomi sara shawkat
dronken kip met walnoten en bosui-olie
Bas schreef twee kookboeken over de onderwerpen Zuur en Vet: in beide maakt hij spannende gerechten met verrassende blik. Vet bekijkt hij van alle kanten: het kan in drankjes (hete boterrum) je kunt erin frituren, konfijten of gebruiken in emulsies, infusies en sauzen. Allemaal vét lekker. Wij geven je het recept voor zijn dronken kip!
naar recept
dronken-kip-delicious
rodekooltaart met walnoten, appel en cognacroom
Rodekool te gewoontjes voor kerst? Echt niet! Kirsten bakt er deze elegante taart van.
naar recept
rodekooltaart met walnoten
risotto met lof, walnotenboter en taleggio
Niks lekkerder dan een bordje smeuïge risotto met walnotenboter en romige kaas. Taleggio is zachte roodschimmelkaas uit Italië, heerlijk als smeltkaas over deze risotto. Te koop bij alle kaaswinkels en sommige supermarkten. Comfortfood pur sang!
Risotto + taleggio + boerenkool: nóg zo’n topcombi!
naar recept
risotto met lof
pastinaakstoof met kastanjechampignons & walnoten
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten.
Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
naar recept
pastinaakstoof met kastanje- champignons en walnoten - delicious
rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten
Hier zijn we dol op; rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten. Gezond en voedend met lekker veel smaak. Zo zien we salades graag.
Ook lekker: parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar recept
rode-rijstsalade met roodlof

Overige recepten met walnoten

kaki’s met rauwe ham, witlof en walnoten

De kakisoort die op Sardinië groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. Ze schreeuwen om een friszure tegenhanger.
In dit gerecht combineert Letitia Clark ze met wat zout, wat bitter en wat crunch. De geraspte schil en het sap van sinaasappel halen het beste uit de kaki’s naar boven!
naar recept
geroosterde-tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta
Een juweel van een soep! Merijn schreef voor ons kerstnummer 5 fantastische soepen die stuk voor stuk indruk maken qua smaak én presentatie. Onze stiekeme favoriet is deze tomatensoep, die van zichzelf al lekker is, maar door de geroosterde tros druiven er überfeestelijk uitziet. 
naar recept
tosti deluxe met belegen kaas, gekaramelliseerde ui, walnoten en tijm
Ook tussen de middag wil je natuurlijk lekker eten. Heel makkelijk zijn dan de plakken Old Amsterdam Belegen. Daarmee maak je in no time zo’n melted sandwich.
Old Amsterdam, nu ook in Belegen. Superhandig, en dan die smaak… Met de pittige, zilte, licht zoete smaak waar Old Amsterdam beroemd om is, maar dan een tikje milder. Kaas met karakter dus!
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Old Amsterdam. Kans maken op een jaarabonnement op delicious.? Laat hier je gegevens achter en doe mee!
naar recept
tosti deluxe met old amsterdam belegen
chocolade-walnotentaart deliciousmagazine.
chocolade-walnotentaart deliciousmagazine.