Wie had ooit gedacht dat hartige kaas in een zoete taart zo’n unaniem belachelijk groot succes zou zijn? Inmiddels weten we bijna allemaal dat cheesecakes absoluut onweerstaanbaar zijn. Daarom hebben we onze lekkerste taarten voor je verzameld: met deze cheesecakerecepten heb je voor ieder moment de perfecte taart!
We schrijven de populariteit van cheesecake vaak toe aan de Amerikanen, maar de oude Grieken waren de echte grondleggers van deze gelaagde taart.
Al in de 5e eeuw voor Christus waren recepten en beschrijvingen van cheesecakes te vinden en in 1390 dook de receptuur aan de andere kant van het water op, in Engeland!
In die geschriften werd het een sambocade genoemd en Heston Blumenthal durft zelfs te stellen dat de cheesecake daarom een Engelse uitvinding is, geen Amerikaanse.
Cheesecake of monchoutaart?
Waar de receptuur ook vandaan mag komen, duidelijk is dat er over de hele wereld fans te vinden zijn. Zo ook in Nederland! Een cheesecake heeft veel weg van onze eigen monchoutaart, maar het verschil is dat een cheesecake traditioneel met roomkaas gemaakt wordt en een monchoutaart met het Nederlandse merk roomkaas waar het zijn naam aan te danken heeft.
En niet onbelangrijk: zo’n Hollandse bodem wordt doorgaans gemaakt van bastognekoeken, terwijl cheesecakes een bodem hebben van minder uitgesproken koekjes.
Een instap-cheesecake bevat meestal roomkaas, suiker, eieren, bloem en vanille-extract. Sommige recepten gebruiken ook zure room of slagroom om de cheesecake romiger te maken. Geliefde smaakcombinaties zijn citroen, aardbei, bosbessen, frambozen, karamel en chocolade.
Naast alle duizenden smaakcombinaties die je kunt bedenken, kan de bereiding van zo’n zoete kaastaart ook nog verschillen. Je kunt hem maken in de oven, waardoor je een baked cheesecake krijgt met een gebruinde bovenkant. Of maak een ongebakken cheesecake: met roomkaas en slagroom in plaats van eieren, die je een aantal uur laat opstijven in de koelkast. Dit zorgt voor een subtiele, romige textuur.
In andere wereldkeukens bestaan er meer soorten cheesecakes of vergelijkbare recepten. In Italië vind je de ricotta cheesecake, die gemaakt wordt met ricotta kaas in plaats van roomkaas en een koekjesbodem heeft. In Japan is er rare cheesecake, een ongebakken cheesecake gemaakt met een laagje gelatine om het steviger te maken. En in Israël is er knafeh, een zoete taart gemaakt met fijne deegslierten, kaas en suikersiroop.
Welke variant je ook kiest: zo’n romige cheesecake is niet moeilijk om te maken en je kunt er ook nog eens eindeloos mee variëren! Zoet, fris, zwaar, luchtig: er is voor iedereen een perfecte combinatie. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een aantal cheesecakerecepten voor je op een rij gezet.
Bekijk de zomer eens door een roze bril en serveer deze prachtige cheesecake in paarse, roze, of roodtinten. Met zacht zoet kleinfruit als aardbeien maak je zelf de állerlekkerste zomertaart. Tip: begin een dag eerder aan dit recept. Een cheesecake met ander fruit? Probeer deze variant met kersen.
Of een eenpansgerecht ook zoet kan zijn? Tuurlijk! Jamie Oliver laat in zijn nieuwste boek 'EEN' zien (en proeven) hoe lekker dat is. Deze gebakken cheesecake is zijn nieuwe favoriet, en ook die van ons. Het voelt een beetje als smokkelen, maar je bakt hem toch echt in één pan. Denk aan een boterige speculoosbodem, zachte roomkaas en frisse frambozen. Genoeg voor 12, maar die hoef je natuurlijk niet allemaal uit te nodigen. Enjoy!
Wéér een cheesecake? Jazeker, misschien wel de luchtigste tot nu toe. De textuur is zijdezacht dankzij de ricotta, en de koffie geeft 'm de perfecte bittere tegenhanger. Wedden dat je voor een tweede punt gaat?
Sinds Rutger ontdekte dat gebakken cheesecake wél lekker is, bakt hij ze zelf. Proef zijn zomervariant met nectarine en passiefruit en je wilt niets anders meer!
Voor koele toetjes hoeft de oven niet aan en dat is wel zo fijn bij zomertemperaturen. Je maakt ze makkelijk van tevoren en bewaart ze in je koelkast of vriezer. Perfect na een BBQ of een dagje strand of stad. Maak alvast wat ruimte vrij in de koelkast en het plezier kan beginnen. Deze cheesecakebars met passiefruit zijn de beste combinatie tussen spannend en zoet. Crispy basis, romige cheesecake en fris fruit on top!
Een cheesecake met een knapperige rand van filodeeg en eroverheen zoete aardbeien, rozenwater en gehakte pistachenoten. Zalig! Wedden dat hij in één keer opgaat. Begin minstens 7 uur van te voren aan dit recept.
Rutger bakt voor delicious. mini cheesecakejes met een frisse topping van bramen in muntsiroop. Zoet en toch lekker fris dankzij de munt. Tip van Rutger: Om na het afkoelen en opstijven de papiertjes makkelijker van de cheesecakejes af te halen, zet je ze 15 minuten van tevoren in de vriezer.
De margarita: een klassieker onder de cocktails. Razend populair over de hele wereld en heerlijke fris met limoensap en tequila. Maak er een taart van en je hebt een match made in heaven! Kan je geen genoeg krijgen van cocktails? Neem dan een kijkje bij onze 6 onweerstaanbare cocktail-desserts!
Je hebt brownies. En je hebt cheesecake. En je hebt brownies mét cheesecake. Dit is een regelrechte blijmaker: easy te maken en zó lekker. Ook lekker: pistachebrownies.
We trakteren vandaag op lekker frisse lemon & lime cheesecake. Weer eens wat anders dan de klassieke citroentaart en zo lekker dat je hem morgen weer wil maken. Beloofd!Of probeer deze kersen-cheesecake.
We geven je een onovertroffen NY cheesecake met royaal veel roomkaas. laat de cheesecake afkoelen in de oven, dan is de kans op barsten miniem. Kleine barstjes verstop je gewoon onder een dikke laag chocoladeglazuur…Bekijk hier onze 9 tips voor de perfecte cheesecake!
Heb je veel oogst van je kersenboom? Heb je lekker een kistje geplukt in de boomgaard? Of ben je gewoon dol op kersen? Maak dan deze zalige zoete en frisse zomertaart. Niemand die bestand is tegen deze kersen-cheesecake.
Het zoet in deze raw cheesecake komt van abrikozen, dadels en rauwe honing. Cashews geven een extra romige smaak en maken de taartvulling fluweelzacht.
Deze kruidige ricotta-perentorta is licht én glutenvrij. De peren zorgen voor het zoet en een beetje citroen en kaneel geven pit. Wedden dat je er nog een stukje van neemt? En als je meer zin hebt in chocolade, ga dan voor deze chocolade-walnotentaart.
Deze geniale gebakken citroentaart van Jamie Oliver is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen.
ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello
Romig en fris, decadent en easy. Deze ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello is minder zoet dan normaal, fijn voor iedereen die niet van té zoet houdt! Ook lekker: deze subtiele ricottataartjes voor naast een verse espresso.