Meer lekkere koffierecepten én lezen over Nancy’s bezoek aan de koffieplantages van India? Shop het juli-nummer van delicious. hier!
Espresso-martini cheesecake
aantal 12 |
gebak, taart, zoet |
feestdagen, feestelijk, weekend |
internationaal |
All day koffieclub, van ontbijt tot toetje, koffie is een 24/7 Italiaanse klassieker. Hoofdredacteur Nancy Berendsen bracht op uitnodiging van Nestlé een bezoek aan een koffieplantage in India en kwam terug met dit recept voor espresso-martini cheesecake. Begin minstens 8 uur eerder met dit recept.
Kookgerei
- keukenmachine
- Springvorm van 22 cm Ø, bekleed met bakpapier
- Standmixer met garde of handmixer
- Ronde quichevorm van aardewerk van 24 cm Ø
Ingrediënten
- 150 g biscotti, Italiaanse amandelkoekjes
- 1 el bruine suiker
- 90 g ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
- 80 ml koffielikeur, bijv. Kahlúa
- 1 tl instant koffiepoeder, Nescafé Espresso original oploskoffie
- 320 g monchou, op kamertemperatuur
- 500 g ricotta, op kamertemperatuur
- 200 g kristalsuiker
- 2 tl vanille-extract
- 4 eieren, L, op kamertemperatuur
- 1½ el gewone bloem
- Cacaopoeder, om mee te bestrooien
Espresso-martini-siroop voor 90 ml
- 80 ml koffielikeur, bijv. Kahlúa
- 55 g kristalsuiker
- 3 tl wodka
Geklopte mascarpone
- 250 g mascarpone
- Rasp en sap van 1 biosinaasappel
- 20 g poedersuiker
- ½ tl vanille-extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de biscotti en bruine suiker in de kom van de keukenmachine en maal tot poeder. Voeg de gesmolten boter toe en mix tot het goed is gemengd. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk het stevig aan tot een gladde, gelijkmatige laag. Bak 10 minuten in de oven en laat afkoelen tot gebruik. Verlaag de temperatuur van de oven naar 160°C.
- Roer de 80 ml koffielikeur en 1 tl koffiepoeder in een kommetje tot de koffie is opgelost. Klop de monchou in de standmixer met garde of met de handmixer glad. Voeg de ricotta, 200 g kristalsuiker en 2 tl vanille-extract toe en meng erdoor. Voeg de eieren een voor een toe, terwijl je na elk ei blijft kloppen tot het mengsel glad is. Voeg het koffiemengsel toe en klop goed door. Zeef de bloem erover en spatel erdoor, zorg dat er geen bloemklontjes zichtbaar zijn. Giet het mengsel over de koekbodem in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Plaats de springvorm in de quichevorm.
- Plaats het geheel in een diepe bakplaat en zet in de oven. Giet voldoende kokend water in de bakplaat zodat het halverwege de zijkant van de quichevorm komt. Bak 1 uur en 15 minuten, of tot de cheesecake is gestold maar nog een lichte beweging in het midden heeft. Hij zal verder garen tijdens het afkoelen.
- Haal voorzichtig de bakplaat uit de oven en laat de cheesecake 30 minuten in het waterbad staan. Zet de springvorm in de koelkast en laat minstens 4-6 uur of 1 nacht koelen voordat je de taart uit de springvorm haalt om te serveren.
- Breng intussen voor de siroop alle ingrediënten in een steelpannetje met 1½ el water aan de kook. Laat 10 minuten koken of tot het is ingekookt tot een siroopachtige consistentie. Neem van het vuur en laat afkoelen.
- Klop voor de geklopte mascarpone alle ingrediënten tot een glad mengsel.
- Zet de cheesecake op een serveerschaal. Verdeel geklopte mascarpone over de bovenkant en strijk glad met een spatel. Maak met een kleine lepel spiraalvormige geultjes in de bovenkant om de siroop in op te vangen. Bestrooi de bovenkant met cacaopoeder. Besprenkel de taart met een beetje siroop en serveer de resterende siroop erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 501kcal
eiwit: 11g
vet: 31g
koolhydraten: 40g
RECEPTEN, FOODSTYLING: JULIAN PARISI, MATTEO TINE, AOIFE NOONAN, FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY, CHRIS COURT, STYLING: DAVID MORGAN, BERNI SMITHIES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 15 espresso recepten voor de échte koffieliefhebber