Citroen-frambozencheesecake


aantal 12 | dessert, gebak | doordeweeks, pasen, weekend | internationaal |
Bak een romige cheesecake met frisse frambozen en citroen. Ideaal bij de koffie of als onweerstaanbaar dessert.
voorbereiding25 minutes
kooktijd1 hour 10 minutes
Afkoelen5 hours
totale tijd1 hour 35 minutes

ingrediënten

  • 1 rol quiche- en taartdeeg Tante Fanny, vers
  • 500 g roomkaas naturel, kamertemperatuur
  • 115 g suiker + extra om te bestrooien
  • 115 g mascarpone
  • citroen rasp
  • ¼ citroen sap
  • 1 tl kardemom gemalen
  • 3 eieren L + extra om te bestrijken
  • 100 g frambozen
  • ook nodig: ± 24 cm Ø ingevette quichevorm
  • blindbakbonen of keramische bonen
  • koekstekers in de vorm van hulstblaadjes of sterren

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Mix de roomkaas met de suiker, mascarpone, citroenrasp, kardamom en het citroensap. Klop één voor één de eieren erdoor. Wrijf de helft van de frambozen door een zeef in een bakje en gooi de zaadjes weg.
  • Bestrooi het deeg met wat suiker en rol iets uit. Bekleed de vorm met het deeg. Snijd het teveel aan deeg eraf maar zorg dat een randje van ± 1 cm deeg over de rand van de vorm hangt. Zet de vorm met het deeg ± 1 uur in de vriezer. Leg het deeg met bakpapier in de vorm en vul met blindbakbonen. Bak ± 25 min. in het midden van de oven.
  • Neem de bonenvulling en het bakpapier uit de vorm. Verdeel de helft van de frambozen over de bodem. Giet de vulling in de vorm en verdeel met een theelepel de frambozensaus in dikke druppels over de bovenkant. Trek met de achterkant van een lepel een streep door elke druppel. Zet op de onderste richel in de oven en rol intussen de rest van het deeg uit en steek er blaadjes of sterren uit. Gebruik eventueel een extra rol deeg hiervoor. Bestrijk met ei en bestrooi met suiker. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Neem na ± 15 min. de taart uit de oven, schakel terug naar 160°C en schik de blaadjes aan de zijkant. Bak in nog 25-30 min. gaar. De vulling moet net gestold zijn, maar mag nog een beetje wiebelen als je de vorm een zetje geeft. Laat de cheesecake in de uitgeschakelde oven met de deur op een kier ± 2 uur afkoelen en minstens 3 uur in de koelkast koud worden.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Tip: koel het deeg vóór het bakken, dan krimpt het minder. En de blaadjes en sterren die je maakt voor decoratie blijven mooier in vorm.
*Hulp nodig bij het maken van de perfecte cheesecake? Lees de gouden regels!
Recept: Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Yvonne Jimmink. delicious. samen met Tante Fanny
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!