zo maak je de beste guacamole

Weinig dips zo lekker als guacamole. Gemaakt van rijpe avocado’s en een handjevol andere ingrediënten. Zo maak je guacamole het best.

3 tips voor de perfecte guacamole

  • Kies avocado’s die rijp zijn, maar niet overrijp. Een kleine kneep moet kunnen, maar hij moet niet in de schil al te zacht zijn. Geen bruine plekken: alleen fris, groen vruchtvlees.
  • Zorg dat je ingrediënten en dus ook je guacamole op kamertemperatuur zijn: de vettige nuances komen beter tot hun recht wanneer ze niet te koel gegeten worden.
  • Serveer met het juiste dipgereedschap. Liever geen felgele, goedkope nacho’s uit de supermarkt. Ga voor echte Mexicaanse totopos: dit zijn gefrituurde chips van maïstortilla’s.

Guacamole recept

vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht, hapje | | mexicaans | vegetarisch
Natuurlijk onmisbaar in een guacamole is avocado. Boter uit het bos, zo werd de peervormige vrucht door de Spanjaarden genoemd toen ze de avocado ontdekten in Zuid-Amerika. Boterzacht is het vruchtvlees dan ook ten voeten uit. Geen andere vrucht bevat zoveel (goede) vetten, afhankelijk van de soort tot maar liefst 25%! 
voorbereiding15 minutes
totale tijd15 minutes

ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 limoen
  • 2 el zure room
  • naar eigen smaak: blokjes tomaat fijngesnipperde sjalot, rode peper of tabasco en versgehakte koriander of munt

instructies

  • Halveer de avocado’s en draai de helften tegengesteld van elkaar. Verwijder de pit, schil de helften en snijd het vruchtvlees in stukken. Of schep het vruchtvlees voorzichtig met een lepel uit de schillen en besprenkel de binnenkant van de schillen met limoensap zodat je ze als kommetje kunt gebruiken. Besprenkel ook het vruchtvlees met limoensap zodat het z’n groene kleur houdt. Pureer het avocadovlees met een staafmixer of prak het met een vork. Voeg de zure room toe en maak je favoriete guacamole af met blokjes tomaat, sjalot, rode peper of tabasco en/of verse kruiden.
  • Schep de guacamole in de uitgeholde schillen of een kom. De guacamole kun je meteen serveren, of bewaar ‘m goed afgedekt in de koelkast. Steek er de pit in, ook dit zorgt dat de dip zijn frisgroene kleur beter houdt.
  • Geef er maïschips bij om te dippen, of smeer de avocadodip op een sandwich met gerookte kip, tomaat en verse koriander of munt.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Verschillende soorten avocado voor je guacamole

Tientallen avocadosoorten bestaan er, variërend van groen tot zwart en met geel tot groen vruchtvlees. De kleur van de schil zegt echter niets over de rijpheid: een rijpe avocado geeft licht mee wanneer je voorzichtig op de schil drukt. De kleinere Hass-avocado vormt een uitzondering, deze kleurt tijdens het rijpen wel naar diepgroen, haast zwart. 

Wanneer zijn avocado’s in het seizoen?

Avocado’s komen het hele jaar op de markt, zowel onrijp als eetrijp. Een onrijpe avocado kun je gerust kopen, want de vrucht rijpt prima na op kamertemperatuur. Door de onrijpe avocado in een open zak met een rijpe banaan of appel te stoppen versnel je het rijpingsproces. Een rijpe avocado bewaar je het beste op een koele plek, buiten de koelkast! 

Hoe kun je het beste een avocado snijden?

Snijd de avocado rond de pit in en draai de helften tegengesteld van elkaar los. Wip de pit eruit en schil de helften. Nu kun je het vruchtvlees in blokjes of repen snijden, prakken of pureren. Besprenkel het vruchtvlees meteen met citroen- of limoensap zodat het zijn frisse kleur houdt. 

Hoe maak je authentieke guacamole?

Over één ding zijn we het allemaal eens: guacamole is groen en wordt gemaakt van avocado. Maar dat is meteen ook het enige wat vast lijkt te staan over deze klassieker. Overal vind je namelijk verschillende recepten en in Mexico eten ze ‘m al helemaal anders dan in Nederland en België.

Voor we verdergaan nog een kleine disclaimer: het belangrijkst is natuurlijk dat eten lekker is. Neem de tips dus als leidraad, maar staar je er niet op blind.

Guacamole maken zoals het hoort

Hoe maak je een echte guacamole? We gingen te raadde bij de experts op dit boterzachte vlak. Nina Bogaerts van Mexicaans restaurant Rosario wilde maar wat graag haar geheim voor de gouden (ok, groene) formule delen. Eigenlijk is dit een gevalletje myth busting, want ze wist direct wat misverstanden voor ons recht te zetten. Notitieboek in de aanslag? Vamonos. 

Klassieke guacamole
Guacamole zoals hij bedoeld is. In dit recept lees je precies hoe je een klassieke guacamole maakt. Lekker romig, fris en vol van smaak.
naar recept
guacamole maken

Vergeet limoen

Nina Bogaerts: Volgens Diane Kennedy hoort limoen niet thuis in een guacamole, maar wordt het wel vaak toegevoegd. Volgens haar zou de tomaat precies voldoende aciditeit moeten geven, in combinatie met de vettige avocado. Teveel limoen laat de delicate smaak van de andere ingrediënten verloren gaan.” 

Zie je? Daar gaan we al. Even een beetje minderen met die limoenen, dus. Maar laten we vooral ook in acht nemen dat tomaten, limoenen en avocado’s aan deze kant van de oceaan nou eenmaal iets anders kunnen smaken.

Het is daarom van belang dat je altijd eerst je ingrediënten proeft: blind alles in een blender mikken is echt verleden tijd. Afhankelijk van de rijpheid van je ingrediënten voeg je elementen toe of laat je deze juist weg. En proeven, proeven, proeven!

De perfecte structuur voor guacamole

Een authentieke guacamole is romig van karakter, maar “niet helemaal glad gedraaid”, vertelt Nina. “Hij hoort een beetje chunky”. Zo vinden wij hem ook het lekkerst, want extra bite kan nooit kwaad. De vette basis wordt vervolgens aangevuld door zuur (tomaat, eventueel wat limoen), hitte (verse serrano chile), zoet (witte ui) en fris (koriander). Dat is de basis, meer heb je niet nodig. Ook geen crème fraîche of zure room dus.

Traditioneel bereid je guacamole in een molcajete, een grote Mexicaanse vijzel. Heb je die niet? Dan werkt prakken ook prima. Gebruik in dat geval een kom en een vork. 

Guacamole variaties

Vind je dit basisrecept voor guacamole niet voldoende en ga je het liefst los met variaties en add ons? Dat kan natuurlijk gewoon. Het is extra leuk om die kunst dan af te kijken in Mexico, waar guacamole in verschillende regio’s op allerlei manieren wordt bereid. 

We zetten de variaties per regio voor je op een rij:

  • Oaxaca: meer water en meer limoen voor een romiger resultaat
  • Veracruz: iets meer kick door de toevoeging van knapperige radijs
  • Mexico City: extra crunch door gefrituurde chapulines (sprinkhanen) 
  • Centraal Mexico: groene tomaat in plaats van rood voor een frisser geheel

Of volg het voorbeeld van Enrique Olvera (Pujol): voeg gelijke delen verse basilicum, munt, dragon en koriander toe voor een kruidige guacamole. Niet traditioneel, wel vet lekker. 

Lees ook: supereasy lasagne met frisse avocado