Deze krachtpatsers zijn groen, ze zijn knapperig, ze zijn fantastisch! Doperwten – of tuinerwten – doen het al snel goed bij een breed publiek en zorgen jaarrond voor een hoop vreugde in de keuken.
Misschien is het omdat we ze (bijna) met de paplepel ingegoten krijgen, misschien is het omdat ze lekker low-budget zijn, lang houdbaar en extreem veelzijdig. De eerste, verse doperwten in de lente zijn onnavolgbaar. Knapperig, sappig en heldergroen sieren ze onze borden vol ander lekkers van die eerste oogst.
Hoewel ze in verse vorm fantastisch zijn, kun je ons minstens zo blij maken met ingevroren doperwten. Deze blijven namelijk lekker lang vers én behouden hun voedzame karakter, omdat ze direct na de oogst ingevroren worden.
Ingeblikte erwten of erwten in glas zijn een prima alternatief. Zorg dan wel dat je voor een verpakking gaat waar zo min mogelijk zout aan toegevoegd is. Hoe dan ook: doperwten zijn ideaal om achter de hand te hebben.
Doperwten of tuinerwten?
Het verschil tussen doperwten en tuinerwten is namelijk minimaal: doperwten zijn gedopt en iets groter dan tuinerwten, die nog in een vliesje zitten. Op smaakniveau zijn ze eveneens inwisselbaar. Met tuinerwten krijg je dus hetzelfde (heerlijk!) resultaat.
39 recepten met doperwten
Van zichzelf smaken ze al geweldig en met een portie peentjes en spek ga je voor een nostalgische beleving, maar er kan nog véél meer! Ga je voor een Britse klassieker (mushy peas, please!), liever op de Hollandse tour of laat je je door de doperwten naar een ander continent voeren? Tijd om te ontdekken wat je allemaal met die fijne erwten kunt maken. Eet smakelijk!
Neem oortjespasta, daar kleeft de ragù zo lekker omheen. Doe er wat verse spinazie, erwtjes, en parmezaan door en over en val aan!
naar receptMet hun knalgele bloemen kun je er niet omheen, paardenbloemen zijn overal! Pluk de jonge blaadjes als je gek bent op bittere slasoorten zoals witlof, radicchio, of friseesla: dit is een zalig alternatief. Tip: Versier de salade met gele paardenbloemblaadjes, die kun je ook gewoon eten!
naar receptIn dit recept combineert Bas Robben twee Italiaanse hits: kip Milanese en vitello tonnato.
naar receptTip voor een diner: Maak het recept klaar tot en met stap 3. Maar voeg de doperwten pas voor het serveren toe. Warm voor het bereiden de jus en de lamsschenkels weer even door voordat je het gerecht gaat gratineren.
naar receptItaliaanse stoof op haar best. Door het vlees langzaam te garen in een saus van wijn, bouillon en groenten krijg je supermals comfortfood. Met verse doperwten maak je het lekker lente-proof.
naar receptEen trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power! Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris. Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.
naar receptZin in zomer! Zodra de zomer echt losbarst, wordt het tijd om samen buiten te genieten. Voor een picknick, tuinfeestje of burenborrel is een pastasalade het perfecte gerecht dat je easy meeneemt. Houd het hoofd koel, pak je mooiste schaal erbij en je bent zo klaar.
naar receptOnverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar receptTijdens de lockdown genoten we online bijna dagelijks van de culinaire capriolen van Mae & haar moeder Minta, adjunct-hoofdredacteur van delicious. Vanaf nu vind je elke maand twee vegetarische recepten van Minta & Mae in delicious. magazine, elke maand met een andere seizoensgroente in de hoofdrol. Deze maand staat in het teken van raapstelen, met onder andere dit heerlijke recept voor limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta. Een fris groentegerecht boordevol seizoensgroenten.
naar receptDeze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
naar receptMexicaanse avond bij delicious. en bij jou op tafel, dankzij dit recept voor taco’s met doperwten-paprikavulling en gehakt. Ga je liever voor een vega versie? Vervang dan het rundergehakt voor quorngehakt. Easy!Maak deze guacamole voor on the side.
naar receptComfort food met een vleugje lente! Deze hartige taart is fris en zoet door de dopertwen en licht zilt door de pancetta. Ook nog eens super simpel: je hoeft de bodem zelfs niet voor te bakken! Serveer je hem tijdens een feestje of brunch? Maak hem dan een dag van tevoren, net zo lekker. Liever een vegetarische versie? Laat dan de pancetta weg en geef er een waterkerssalade bij of vervang de pancetta door plantaardig spek.
naar receptAls er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
naar receptDeze frisse doperwten-courgettesoep past perfect bij dit heerlijke zonnige weer. Ook fijn: je kunt ‘m tot 12 uur van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Liever een twist? Vervang een deel van de doperwten met spinazie.
naar receptFeesthapje vooraf? Deze toastjes met mozzarella, doperwten, oude kaas en basilicum smaken naar meer! Ook fijn: deze heerlijke toastjes staan binnen 15 minuten op tafel. Genoeg tijd voor je gasten dus!Nog zo'n heerlijk feesthapje: gevulde eitjes met avocadocrème.
naar receptChili sin carne: vegetarisch comfort food. Deze variant maakten we met doperwten en kidneybonen. Want ook als je vegetarisch eet kun je genieten van chili. Toch liever met vlees? Maak deze verrassende stoof!
naar receptTagliatelle wordt vaak geserveerd met een bolognese. Een waanzinnig rijke vleessaus die veel liefde en tijd kost. Wij hebben een vlug en vegetarisch alternatief: een frisse, romige saus gemaakt van de klassieke combinatie doperwten en munt.
naar receptRomige puree, knapperige venkelsalade en easy zalm. In een half uur staat dit elegante gerecht op tafel. Haal wel de mooiste olijfolie die je hebt uit de kast, maar dat hoeven we je vast niet meer te vertellen.
naar receptEen kom vol comfort: dat is deze rotelle met doperwten en ham. De pesto in dit gerecht is gemaakt van doperwten en ja, dat smaakt góed. Ook fijn: de rotelle staat binnen 20 minuten op tafel.
naar receptThaise vissoep is van velen een favoriet. Daarom is het altijd fijn om een goed recept bij de hand te hebben. Zoals deze vissoep met koriander, rode currypasta en rijstnoedels.Deze Thaise doperwten-kokossoep is ook erg lekker!
naar receptOud brood weggooien is echt verleden tijd. Het is namelijk een prachtig ingrediënt om elk gerecht meer structuur en body te geven! Niet alleen aan een lekkere Toscaanse broodsalade met vijgen of zoete aardappels met pangrattato, maar ook aan een caesarsalade met krokante Scotch eggs. Gooi brood dus niet weg, maar geef het – volledig no waste – een nieuwe bestemming. Zin gekregen in meer inspiratie voor gerechten met brood? Check onze lijst met 154 recepten!
naar receptKedgeree, een bekend Indiaas rijstgerecht, is ideaal om een flinke portie groenten in te doen. Zorg dat de bereidingstijd van de groenten niet langer dan 10 min. is. Maak anders de stukjes groenten kleiner, dan is de bereidingstijd korter.
naar receptGek op zalm? Dit recept met freekeh en honing-paprikaglazuur is een echte aanrader! Nog een lekker recept met freekeh: een salade met freekeh, koriander en merguez.
naar receptWeinig tijd en toch lekker koken en eten? Deze spaghetti met krokante makreel, feta en harissa maak je met minder dan 10 ingrediënten in slechts 20 minuten. Dat is geweldig toch?Maak deze pasta nóg lekkerder met homemade harissa.
naar receptDeze paprika-paella maak je met chorizo en inktvis, risottorijst en rode puntpaprika. Chorizo en inktvis zijn echt een lekker duo, gebruik ze dus niet alleen samen in deze paprika-paella, maar ook in stoofgerechten, pasta’s en salades.
naar receptEen deeg met kwark geeft een andere structuur en een lekkere frisse smaak. Het wordt bovendien lichter verteerbaar. Tip: Bestrooi de deegbodem van tevoren met paneermeer. Kip verliest tijdens het bakken veel vocht en daardoor kan de bodem nat worden. Het paneermeel houdt dit vocht vast.
naar receptVerrukkelijk, zo’n sappige entrecote met lekkere saus en een flinke berg knapperige groenten ernaast. Kies sperziebonen, snijbonen, doperwten of maak je eigen combi. En je kunt gerust zijn: hollandaisesaus maken is supermakkelijk. Je maakt deze hollandaise met de staafmixer. Zo klaar dus en je hebt saus om indruk mee te maken!
naar receptDé klassieke, Italiaanse starter vitello tonnato kun je heel makkelijk uitbouwen tot een zomerse maaltijdsalade. Ik maak hem met rosbief in plaats van kalfsvlees.
naar receptAlle dagen zondag! Je zou het bijna denken met alle feestdagen komende tijd. Vier de zondagen met delicious.friend Janneke en haar simpele, maar verrukkelijke gerechten die net even dat extraatje hebben.
naar receptDeze paëlla met mosselen, zeebaars en chorizo is een pareltje. Je waant je na één hap al op een terras aan de Spaanse kust. De saffraan, die het gerecht de kleur van de ondergaande zon geeft, versterkt dit effect nog meer.
naar receptZó lekker, en het ziet er ook nog eens geweldig uit op je bord: deze zalm-nori pakketjes met groente en wasabimayo.Ook lekker: tarte flambée met zalm.
naar receptVoor liefhebbers van een hartig en stevig ontbijt: probeer eens deze Italiaanse frittata. Extra lekker met asperges en erwtjes.
Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
Deze heerlijke tagliatelle met verse erwten, snijbonen, en karbonade zit bomvol smaak. Laat in de saus nog een restje verbrokkelde gorgonzola smelten voor wat pit!Of kies uit deze handige lijst, pasta met weinig ingrediënten: 15 heerlijke recepten.
naar receptVier de nazomer met deze verrukkelijke peulen-kruidensalade, een maaltijdsalade met een feestelijk tintje. Peulvruchten zijn fantastisch, helemaal als ze ultravers zijn. Heerlijk met royaal kruiden, romige burrata en knapperige grissini. Je verdubbelt of verdriedubbelt de hoeveelheden van deze salades ook heel gemakkelijk, als je meer eters aan tafel hebt!
Nog een lekkere salade met peultjes
Risottata betekent letterlijk: bereid als risotto. Dit is een vrij onbekende, maar briljante manier van pasta bereiden. De pasta krijgt zo een intense smaak, is zijdezacht en houdt toch beet.
naar receptVoor een extra hartig accent kun je aan de radijssalade wat snippers gebakken parmaham of pancetta toevoegen. Geen fan van haring? Kies dan voor gerookte makreel.
naar receptBij de vishandel en sommige supermarkten kun je ook een mix van verschillende soorten vis kopen, vaak speciaal samengesteld om te wokken. Ook ideaal voor deze vispie, en een flinke hand garnalen maken hem extra lekker.
naar receptZet speciaal voor ‘Meatless Monday’ deze courgette-erwtensoep met kruidenomelet op tafel. Liever alvast voorbereiden voor morgen? Koud is ‘ie ook heel lekker, dus een lunch is zo gemaakt.
naar receptZoete-aardappelliefhebbers opgelet! In dit recept vul je de zoete aardappel met een mix van onder andere pancetta en oude kaas. Een match made in heaven, als je het ons vraagt. Meer lekkere gerechten? Kijk hier voor onze favoriete recepten met zoete aardappel.
naar receptMeer doen met erwten en bonen uit blik? We hebben een lijst met 29x inspiratie voor je!






































