De zomer is aangebroken, en dat kan maar één ding betekenen: maïs! Zoet, sappig en zonovergoten — het liefst eten we zo’n kolf direct van de bbq, uit het vuistje, en ingesmeerd met zaligmakend veel boter.
Of je ’m nu grilt tot hij knispert, rauw door een frisse salade schept of verwerkt in een dampende ovenschotel, maïs is de ultieme zomergroente waar we geen genoeg van krijgen.
Dus voor je met je linnen tas richting de markt sjeest om in te slaan voor elote (die Mexicaanse klassieker met kaas en limoensap), maïssoep of een decadent stuk maisbrood: lees eerst even dit. Want hoewel mais heel vergevingsgezind is in de keuken, zijn er een paar slimme trucs om hem écht tot zijn recht te laten komen.
Het blad van je maïs heeft een functie
Allereerst: koop met blad. Het blad houdt de maïs vers en sappig, en beschermt de korrels tegen uitdroging. Laat die neiging om meteen te pellen dus even voor wat het is — op de markt is dat not done, en je wil geen boze blikken van de verkoper. Thuis kun je rustig checken of je een topkolf te pakken hebt.
Bewaren
Koel en in het blad is het devies. Maïs verliest snel zijn zoetheid als je hem laat liggen, dus verwerk ‘m het liefst dezelfde dag nog. En qua bereiding? Laat je creativiteit los. Maïs werkt verrassend goed in alles van taco’s tot hartige taarten, of simpelweg met wat boter en zout — soms is dat meer dan genoeg.
Deze zomer draait om maïs. Mas maïs! Nog meer recepten om ervan te genieten:
Nog een extra tip van de redactie: 'Het is ook lekker om stukjes kaas door de maïssalade te mengen. En ben je op zoek naar een spicy touch? Verse jalapeñopeper in ringetjes door de salade is een aanrader.'
naar receptKokosmelk maakt deze Indiase linzensoep – dahl – nog romiger. Speel vooral met de specerijen, en vervang het kerriepoeder door garam masala of een mix van geroosterde, en gemalen korianderzaadjes, komijn, Kashmiri-chili (een milde, dieprode chili), en kurkuma.
naar receptCasarecce betekent letterlijk 'huisgemaakt'. Deze heerlijke pastasoort komt oorspronkelijk uit Sicilië. Wij eten 'm met garnalen en een pittige pangrattato, maar de s-vormige uiteinden van de pasta maken 'm ook heel geschikt om te serveren met een dikke saus. Die neemt de pasta namelijk extra goed op. Ook heerlijk: casarecce met chorizo en ricotta.
naar receptJersey-vlees is goed dooraderd en vol van smaak. Daarom is het heerlijk om niet te veel smaken aan deze burger toe te voegen. Een simpele avocado salsa en een geroosterde maïskolf is alles wat je verder nodig hebt voor deze zomerse burger.
naar receptZooo lekker deze fritters, een stevige groentegerecht in een knapperig jasje. Hoewel er ook zoete fritters bestaan, serveren wij als lunch de hartige versies boordevol groenten plus bijpassende sausjes. Wat dacht je van een pittige chili-mayo om je maïsfritters in te dippen?
naar receptEen beetje old school, soep met vermicelli, maar dat mag wel een keer toch? Verwacht geen typische kippensoepsmaak, want dat takje droppige dragon maakt 'm onverwachts fris!
naar receptMoo, zegt de koe en oink, zegt het varken in het Engels. Moink is een combi van deze twee, oftewel varkens- en rundvlees. Deze ballen zijn vol smaak en hebben een knapperig jasje van spek.Liever garnalen? Maak stralende pasta al limone
naar receptGeen zin om uitgebreid te koken? Relax, deze lichte en makkelijke tortilla's zet je binnen 20 minuten op tafel en zijn ideaal om in de schaduw te eten met een karaf koele cider of lichte rosé erbij. Tip: voor een glutenvrije versie gebruik je maistortilla's. Ook lekker snel klaar: koolblad met zwarte bonen, aubergine en kip.
naar receptDoor een paar lepels miso toe te voegen aan opgeklopte boter, maak je een geweldige smaakmaker voor allerlei verschillende groenten. Zoals verse maiskolven van de bbq! Op zoek naar nog meer lekkere bijgerechten: ijsbergsla met doperwten en muntdressing
naar receptZo'n knetterverse gegrilde maiskolf is op zichzelf al waanzinnig lekker, maar met een lik chipotlemayonaise en fijngeraspte manchego wordt het pas echt een smaaksensatie. Zoete mais, smoky chipotle en zoute kaas, een topcombinatie!Nog meer lekkers uit zonnig Mexico: van taco tot tortilla
naar receptMaisbrood is vaak iets voor erbij, maar met wat extra kruiden en een romige guacamole, kan het net zo goed een op zichzelf staand gerecht zijn. Ook een goed idee: serveer zo'n lekker stukje fluffy maisbrood tijdens een uitgebreide brunch!
naar receptEen befaamd Surinaams gerecht, maïspap, vormde de inspiratie voor Londons Vrijheidssoep 2023. 'Om toch mijn roots er een beetje in te houden. En maïssoep is gewoon lekker: zoet, romig en je kunt het ook nog pittig maken.'
naar receptSformatino is een zijdezachte hartige flan met pittige saus!In de Noord-Italiaansebergen – of het nu Trentino, Lombardije, Aosta of Piemonte is – zul je veel minder pasta, tomatensausen olijfolie op je bord krijgen dan in het zuiden. Hier krijg je royale porties polenta, rijst, kaas, room en boter opgeschept. Het leven in de bergen was voorheen niet makkelijk, de meeste bewoners waren arm en tijdens de lange winters was een goed gevuld bord essentieel. De traditionele keuken bestaat dan ook voornamelijk uit lokale ingrediënten: wild, vis uit de bergrivieren, paddenstoelen, aardappels, noten en stevige groenten als kool, wortel en pompoen.
naar receptOp naar de kust – of naar de viskraam op de markt – voor strandkrab! Mister Kitchen koestert die duurzame schaaldieren en maakt er fantastische bisque mee! Volg hun recept en maak ook zo’n dieporanje, geurige soep.
naar receptOntdek de charme van nieuwe smaken met deze pittige sojakip met maïs-zwartebonensalsa. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, marineer de kip dan de avond van tevoren en bereid de salsa alvast voor. De cajunkruiden geven het gerecht een sterke, pittige en licht gerookte smaak.
naar receptZin in lekker zomers streetfood, maar dan thuis? Ga voor deze geroosterde maïs met limoenyoghurt, pancetta en geitenkaas van Janneke Philippi. Door het roosteren krijgt de maïs een extra volle smaak. Hap lekker af!
naar receptTartare nieuwe stijl, en dan op z’n Mexicaans: fris, pittig en kruidig. Of ga jij liever voor de andere kant van de wereld: steak tartare op z'n Aziatisch.
naar receptEet je liever zonder vis of vega? Deze taartjes zijn ook heerlijk met reepjes ardennerham of schouderham. Laat voor vegetarische taartjes de vis weg en voeg een handvol grof gehakte noten toe aan de maïs.Serveer er een lekkere peulen-kruidensalade met burrata en grissini erbij.
naar receptIn Noord- en Zuid-Amerika vind je veel maïssoep, zoals Mexicaanse pozole, die al eeuwenlang wordt gegeten. Niet zo lang geleden werd het bewijs gevonden dat de Azteken bij speciale religieuze gelegenheden mensenvlees in pozole deden. Gevangenen werden samen met maïs tot soep gekookt en door de hele stad opgepeuzeld. Brrr… laten wij maar feta nemen!
naar receptZelfgemaakte tortilla’s zijn zoveel lekkerder dan kant-en-klare. Yvette van Boven maakt ze van masa harina én van gewone bloem. Ze zijn in een mum van tijd klaar en eigenlijk kan alles erin. Meteen uitproberen: maïstortilla met carnita en ananassalsa.
naar receptCorny vraag, maar waarom zijn cornflakes uitgevonden? Dat is de meest gegoogelde vraag.



















