deze foodvraag werd massaal gegoogeld: Waarom zijn cornflakes uitgevonden?

Cornflakes! Deze krokante, flinterdunne krachtpatsers in het schap met ontbijtgranen gaan al flink wat decennia mee. Maar waarom zijn cornflakes uitgevonden? In België werd in 2022 massaal gegoogeld naar dit eigenaardige verhaal.

We vonden wat bijzondere feitjes en durven te wedden dat je vanaf nu heel anders naar die kartonnen pakken in het schap kijkt…

Hoe zijn cornflakes ontstaan?

Meneer Kellogg bracht dit product rond 1894 met een sterke overtuiging op de markt. Een voedzame, goedkope start van de dag in de vorm van een schaaltje maïsvlokken met melk of yoghurt. Klinkt aannemelijk toch? Gek genoeg zit het heel anders in elkaar.

De oprichter van dit immer populaire merk hield er namelijk sterke principes op na. John Harvey Kellog studeerde medicijnen en was lid van de Adventkerk. Deze stroming van gelovigen leeft doorgaans sober en streng vegetarisch.

Dat ligt redelijk in lijn met het karakter van de ontbijtgranen: cornflakes zijn niet bijzonder feestelijk qua smaakbeleving en er komt ook geen vlees aan te pas. So far redelijk logisch dus. Maar nu komt de twist: cornflakes werden gemaakt om seks en masturbatie tegen te gaan.

De overtuigingen van meneer Kellogg

De diepe overtuigingen van John zorgden ervoor dat hij niets wilde weten van de meeste geneugten des levens. Hij en zijn vrouw sliepen apart van elkaar en ook hun kinderen werden geadopteerd. Seksueel genot was volgens hem uit den boze, dus vermeed hij geslachtsgemeenschap als de pest. Ook solitaire seksuele handelingen waren verboden terrein. Dát is waarom hij cornflakes in het leven riep.

Hoe hij dat zag? Een dieet rijk aan dierlijke producten, vet en smakelijke kruiden zouden lustgevoelens opwekken en versterken: precies wat John zo graag wilde voorkomen. Hij besloot daarom een product te maken dat zo vlak en sensatieloos zou zijn, dat het de geest van de bevolking koest zou houden. 

Lees ook: onze beste tips voor een gezond ontbijt + 18 heerlijke recepten (vól smaak)!

Sobere propaganda

Hij was er echt van overtuigd dat het bedrijven van de liefde – de activiteiten die je eigenhandig uitvoert in het bijzonder – zou leiden tot een fikse reeks aandoeningen. Groeistoornissen, stramme gewrichten, acne en epilepsie: stuk voor stuk schreef hij ze toe aan seks en masturbatie. Hoe flauwer het dieet, hoe lager het libido. Cornflakes zouden de ultieme remedie voor een hoop ellende zijn.

Deze celibate levensvisie wilde meneer Kellogg zo wijd mogelijk verspreiden. Daarom trok hij zijn broer Will Keith aan boord waarna ze samen enorme hoeveelheden ontbijtgranen produceerden. Na verloop van tijd mocht er van Will wel wat meer vreugde in brave ontbijtproduct worden gestopt.

De evolutie van Kellogg’s

Hij nam suiker op in de ingrediëntenlijst, wat de smaak ten goede kwam. Dit vormde ook meteen de splijtzwam in de band van de broers. Het lukte Will om John uit te kopen en richtte de vernieuwde versie van het bedrijf op in 1909: Kellogg Toasted Corn Flake Company.

Op dat moment lag de productie van de ontbijtgranen op 120.000 dozen per dag. Grote reclamecampagnes opgezet en er werd continu gewerkt aan productverbetering. De slogan “Kellogg’s puts more into your day” – een uiting waar John het onmogelijk mee eens kan zijn geweest – bleef goed plakken bij het publiek en Kellogg’s groeide in populariteit. Van het gedachtengoed van John bleef weinig overeind, maar Kellogg’s bestaat nog steeds.

Nog even dit

Noot van de redactie: of het écht allemaal zo gelopen is, is lastig te checken. Verschillende websites vermelden uiteenlopende verhalen over de geschiedenis van het bedrijf. Toch doet het ons deugd dat de kans dat je voortaan gniffelt wanneer je een pak cornflakes voor je neus hebt, vrij groot is. 

En wat betreft geheelonthouding: dat kun je onzes inziens juist het beste toepassen op de ideeën van John. Het leven is te kort om niet te genieten, en smaak en plezier moet je jezelf nóóit ontzeggen.

Recepten met cornflakes

Heb je je niet laten afschrikken door de harde overtuigingen van meneer Kellogg en heb je wel trek gekregen in een gerecht met cornflakes? Pak die kartonnen doos erbij en ga lekker aan de slag! Hier een paar ideeën:

  • Koude bereidingen – cornflakes kunnen worden gebruikt als een krokante toevoeging aan yoghurt, melk, fruit of zelfs salades.
  • Gebak – cornflakes kunnen worden toegevoegd aan beslag voor koekjes, taarten of gebak voor een subtiele crunch.
  • Snacks – cornflakes kun je gebruiken voor een krokant laagje om gefrituurde snacks zoals kipcorn, kipnuggets of krabkoekjes.
  • Zoet/desserts – cornflakes kunnen worden gebakken met boter, suiker en melk om een zoete crunchy snack te maken. Ook als bodem of topping geven ze een lekkere bite aan je zoete baksels.
  • Mixen met andere granen – cornflakes kun je mengen met andere granen zoals haver, muesli of pindakaas voor een voedzame snack. Ook rozijnen, dadels of vijgen passen er goed bij! Je kunt zo een eigen trail mix maken, of wat dacht je van deze home made mueslirepen?

BEELD: UNSPLASH.

cornflakes