maïstortilla met carnita en ananassalsa

De Mexicaanse keuken associeerden wij altijd met een instant-tacopakket, totdat Mister Kitchen vorig jaar met té lekkere nieuw-Mexicaanse recepten aankwam. Zij ontdekten dat er achter deze culinaire kitsch een authentieke keuken verscholen zit. Onze favoriet: onderstaande maïstortilla met carnita en ananassalsa.

maïstortilla met carnita en ananassalsa

hoofdgerecht | 4 personen

8 (diepvries) maïstortilla’s*, ontdooid
1/3 krop romaanse sla, gewassen, in hele dunne reepjes
½ zakje geraspte Cheddar of Emmentaler

carnita**:
6 jeneverbessen
1 tl gedroogde tijm
1 laurierblad, verkruimeld
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl zeezout
500 g varkensschouder*

ananassalsa voor erbij (zie recept hieronder)

Verwarm de oven voor op 85°C. Stamp alle kruiden en specerijen in een vijzel redelijk fijn. Bestrijk het vlees met 1 tl zeezout. Verwarm een droge koekenpan goed heet voor en braad het vlees hierin rondom aan (zonder toevoeging van vet). Neem uit de pan, laat iets afkoelen en bestrijk dan met het kruidenmengsel. Leg het vlees in een ovenschaal en zet 2 uur in de oven totdat de kerntemperatuur*** 73°C is. Laat afkoelen en snijd in dunne plakjes van ½ cm. Snijd de plakken weer in reepjes en houd warm in aluminiumfolie tot gebruik, of warm even in de oven op vlak voor gebruik.

Verwarm de tortilla’s volgens de beschrijving op het pak. Beleg de warme tortilla’s met wat vlees, romaanse sla en bestrooi met de kaas. Geef er ananassalsa bij.

* Maïstortilla’s zijn bij toko’s te koop en vaak bij Surinaamse winkels. Sommige supermarkten verkopen ook maïstortilla’s, maar daar zit ook tarwemeel in. Of kies gewone tarwetortilla’s.

** Carnita is het Mexicaanse woord voor gebraden varkensvlees. I.p.v. varkensschouder kun je ook varkensnek gebruiken. Ook schouderkarbonaden zijn bruikbaar, maar koop ze dan aan één stuk en verwijder het bot.

*** Een kernthermometer koop je bij de keukenspeciaalzaak. Zonder thermometer kun je een satéprikker middenin het dikste deel van het vlees steken; komt er helder vocht uit dan is het goed, komt er roze vocht uit, laat dan nog 15 min. in de oven staan.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 2 uur en 10 min.

 

ananassalsa

bijgerecht | 4 personen

½ verse ananas
1 rode paprika
1½ chipotlepeper*, fijngesneden
15 g koriander*, fijngesneden
sap van 1 limoen
1 el appelazijn*
1 el suiker

Schil de ananas rondom dik zodat ook de pitjes eruit zijn. Halveer de ananas en snijd de harde kern eraf. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van 3-3 mm????. Snijd de paprika ook in kleine blokjes en hak de peper heel fijn. Meng alle ingrediënten, breng op smaak met zout en zet minimaal een uur afgedekt in de koelkast.

*Chipotle peper is gerookte, gedroogde jalepeno-peper, verkrijgbaar bij sommige toko’s en Surinaamse winkels. Of bestel ze online. Je kunt ook jalepeno-peper uit pot gebruiken, of een klein beetje gedroogde rode chilipeper (is nl. veel heter). Of gebruik een gewone rode peper. Appelazijn is bij grotere supermarkten te koop en bij de natuurwinkel.

Bereiden ± 15 min. / intrekken ± 1 uur

PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE VAN ENKELAAR STYLING DESIRÉE VAN DIJK BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

*Dit recept verscheen eerder in delicious. – maart 2012. Heb je ‘m  nog niet in  huis? Download het maartnummer van 2012 dan nu op je iPad, via de app van Tijdschrift.nl óf bestel ‘m in de webshop!

maïstortilla met carnita en ananassalsa - delicious
maïstortilla met carnita en ananassalsa - delicious