31 simpele voorgerechten – koud, want je kunt ze zó op tafel zetten

Culinair gezien is het voorgerecht misschien wel het spannendste onderdeel van het kerstdiner. Want het hoofdgerecht is vaste hap: een goede klassieker zoals hert, boeuf bourguignon, of zalm. Het dessert dito; vast een Italiaanse lieveling. Maar dat voorgerecht… dáár ligt de uitdaging.

Laten we eerst op een rijtje zetten waar een geslaagd voorgerecht aan moet voldoen. Dat zo’n eerste gang niet te machtig mag vallen op de maag en tegelijkertijd moet aanzetten tot zin, trek, en verlangens naar het hoofdgerecht – of tussengerecht natuurlijk – staat vast, toch?

Nog twee voorwaarden voor geslaagde voorgerechten

Dan voorwaarde twee: het moet met een beetje gemak op tafel staan. Het is tenslotte de start van het maal. Daarom zijn wij erg voor simpele koude voorgerechten. Uiteraard heb je daarom deze lijst aangeklikt. Dat soort voorgerechten koud, kun je uit de koelkast trekken (wel even op kamertemperatuur laten komen voordat je het serveert) en hoef je idealiter alleen even af te maken met een dressing, een paar mooie blaadjes of een krokant nootje.

En dan de laatste, maar misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor simpele voorgerechten koud, is dat je ze tot in detail wil kunnen voorbereiden. Van het snijden van de verse kruiden tot het uit elkaar trekken van de makreel voor de salade. Als je de mise en place onder controle hebt, dan kan je gerecht eigenlijk niet meer mislukken. En die garantie heb je nodig op een toch al vrij stressvolle kerstavond.

Vlees

carpaccio met truffeldressing
Authentiek, eenvoudig en vol passie. Dat typeert de Italiaanse keuken, plus natuurlijk het gebruik van de beste en meest verse ingrediënten die er bestaan. Zo zetten Italianen het liefst hun gerechten op tafel, ervaar en proef het zelf in deze té lekkere carpaccio met truffelmayonaise!
naar recept
carpaccio met truffeldressing
buffelmozzarella met coppa
Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
naar recept
italiaans voorgerecht buffelmozzarella met coppa
kaki’s met rauwe ham, witlof en walnoten

De kakisoort die op Sardinië groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. Ze schreeuwen om een friszure tegenhanger.
In dit gerecht combineert Letitia Clark ze met wat zout, wat bitter en wat crunch. De geraspte schil en het sap van sinaasappel halen het beste uit de kaki’s naar boven!
naar recept
witlofsalade
bresaolarolletjes met gerookte-knoflookcrème en pistache
Met slechts zes ingrediënten en 20 minuten zet jij dit feestelijke voorgerecht zo op tafel. Vind je de knoflookcrème iets te sterk smaken, roer dan geknipte bieslook en fijngesneden kervel door de crème fraîche.
En voor daarna: ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maandzaadboter.
naar recept
bressaolarolletjes met gerookte-knoflookcreme en pistache - delicious
gegrilde eendencarpaccio met stoofpeer & amandeldressing
Stoof de peertjes, maak de amandeldressing en bak het amandelschaafsel 3 dagen van tevoren. Bewaar afgedekt op een koele plek. Gril de eendenborstfilets ½ dag van tevoren, snijd in flinterdunne plakjes en bewaar gekoeld. Reken op nog ± 5 min. bereidingstijd voor het eten.
naar recept
carpaccio van eend met stoofpeertjes

Vis

gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
Het wachten wordt beloond, want deze vis doet twee overnachtingen in de koelkast, maar dan heb je wel een smaakbom van jewelste. Serveer de zalm als voorgerecht of als onderdeel van een uitgebreide brunch.
Maak ook eens: tempura van oesters met spicy dipsaus
naar recept
gemarineerde zalm venkel
tartaar van coquilles met pata negra & citroenolie
Sint-jakobsschelpen = zoet, pata negra = zout, citroenolie = fris, lavas = kruidig… en dat allemaal in een handomdraai op tafel!
Meer weten over schaal- en schelpdieren? Ontdek hier meer over de verschillende soorten in Nederland!
naar recept
tartaar van sint-jacobsschelpen delicious.
oesters met pancetta-limoenkruim
Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak. Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.
naar recept
recepten met limoen
rillettes van witvis en krab met pittige zure room, peterselie, ansjovis en zeekraal
Deze heerlijke rillettes van witvis is perfect voor een hapje om te delen of als voorgerecht! Serveer de rillettes met lekkere krokante crackers.
naar recept
rillettes van witvis
tartare van witvis met citroenolie, hazelnoot en sumak
Rauwe witvis is een ideale basis voor tartare: voeg je eigen smaken en een lekkere crunch toe. Superlekker en zo klaar! Probeer ook eens tartare van rauwe rivierkreeft.
naar recept
tartare van witvis citroenolie
ceviche van witvis met campari
Kies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Start de lunch met deze naar sinaasappel ruikende witvis. Campari geeft de Sardijnse 'ceviche' een lekkere kick.
Alles over ceviche: vis bereiden in zuur
naar recept
Ceviche van witvis en campari
garnalencocktail met avocado en gefrituurde basilicum
Vega tip: Vervang de garnalen door grof gehakt gekookt ei of uitgestoken rondjes omelet.
naar recept
garnalencocktail met avocado en gefrituurde basilicum
Makreelsalade in roodlofblaadjes met citrusparels
Voor je het weet is het feest al begonnen met deze makreelsalade hapjes.
Je kunt zowel de citrusparels als de makreelsalade een dag eerder bereiden. Bewaar in afgesloten bakjes in de koelkast.
naar recept
makreelsalade in roodlofbladeren
gravlax met koriander en bietensalade
Koriander, hét kruid van Thailand en Vietnam heeft de weg naar onze keuken al lang geleden gevonden. Vandaag de dag gebruiken we het behalve in oosterse gerechten vaker en vaker in andere gerechten. Ook Kirsten ging ‘out of the box’ met dit kruid en maakt gravlax met koriander in plaats van dille.
naar recept
gravlax-delicious
zoetzure knolselderij met gerookte forel & groene kruiden
De romige forelvulling verstop je tussen flinterdunne plakjes gemarineerde knolselderij!
Wil je dit gerecht voorbereiden? Je kunt de gemarineerde knolselderij, peterseliesaus en gerookte-forelvulling al 1 dag eerder maken. Bewaar ze apart van elkaar en zet het gerecht vlak voor serveren in elkaar.
naar recept
kerst voorgerecht forel

Vegetarische voorgerechten koud

vegetarische carpaccio van wintergroente
Ook flinterdunne reepjes savooiekool zijn lekker in deze carpaccio.
naar recept
vegetarische carpaccio van wintergroente
burrata caprese met aubergine en tomatenzaadjes
Burrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
naar recept
salade van witlof met schapenkaas & peer
Dat tikje bittere van lof, de pittige kaas, zoete peer plus de bite van pompoenpitcrunch… deze salade is een smaakexplosie!
Probeer ook eens de gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes!
naar recept
witlofsalade delicious.
winterse salade met karnemelkdressing
Snijd je venkel, appel en radijsjes flinterdun op een mandoline en hussel ze om met een frisse karnemelkdressing.
naar recept
wintersalade
salade van dadels, sinaasappel, amandel en waterkers
Sabrina: ‘Dadels hebben een heerlijke, intens zoete smaak, maar mogen wel aangevuld worden met een zure smaak. Deze salade zit boordevol smaken die goed bij de dadels passen; van verfrissend zoete sinaasappel tot krokante amandelen.’
naar recept
sirocco-salade-delicious
vijgencarpaccio met dragon en olijfolie
Deze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.
Verrassend nagerecht: olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout.
naar recept
Carapelli_VijgenCarpaccio_delicious
tartare van aardappel, kappertjeszout en cornichons
Tartare is een feest van structuur & smaak: je kunt er alles in doen! Er hoeft niet eens vlees of vis in te zetten. Neem deze heerlijke tartare van aardappel of probeer eens tartare van biet met appel en radicchio.
naar recept
tartare van aardapel
artisjokken-tomatensalade met radicchio en burrata
Serveer de authentieke smaken van onze favoriete cucina! Met deze salade met artisjokken en tomaten start jij je Italiaanse diner heel goed.
naar recept
artisjokken tomatensalade en burrata | delicious
salade met avocado en geitenkaas met kruidenkruimelkorstje
Zoek je een vegetarisch voorgerecht voor je diner? Of wil je een stevige salade als bijgerecht serveren? Maak dan deze salade met avocado en krokante geitenkaas. Ook lekker: deze salade van linzen en spruiten met geitenkaas!
naar recept
avocado geitenkaas
tartare van biet, karwij, appel en radicchio
De klassieke steak tartare kent iedereen. Fijngesneden vlees met kruiden, augurkjes en een eidoor in het midden. Culinair redacteur Merijn tol gooit ’t over een heel andere boeg en bouwt deze heerlijke tartare van bietjes!
Ook heel lekker: steak tartare tonnato met kruidenboter.
naar recept
carpaccio van coquille, gebruinde boter, calvadossiroop & peer
Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans. Perfect om te serveren tijdens kerst.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Carpaccio van coquille met gebruiken boter, calvadossiroop & hazelnoot
Ottolenghi’s panzanella met saffraantomaten en gepekelde rode ui
Deze panzanella is een klassieker op de Florentijnse menukaart. Het is een salade die valt of staat met de kwaliteit van ingrediënten: haal ze het liefst op de boerenmarkt. Deze versie is er eentje à la Yotam met spannende honing-saffraantomaten. Probeer ook deze panzanella met burrata en avocado.
naar recept
Panzanella Ottolenghi - delicious
witte gazpacho
Deze witte gazpacho maakt Yvette regelmatig: ‘Dit is een vast recept op mijn repertoire. Ik maak het steeds een beetje anders: soms met meer druiven, dan met meer komkommer of brood. Dit is het perfecte koelkast-opmaak-recept.’
naar recept
witte-gazpacho-delicious
meloencarpaccio met gorgonzola en rucola
Een bijzondere combinatie die geweldig uitpakt.De aromatische meloen is heerlijk met rucola en mild pittige blauwe kaas. En supersnel klaar. Een elegant en té lekker voorgerecht!
12x paksoi recept voor wie ook van knapperig houdt
naar recept
meloencarpaccio
rode kool salade, peertjes en blauwe kaas
Op zoek naar een rode kool recept? Zoek niet verder en maak deze kleurrijke salade. In een half uurtje zet je ‘m in elkaar.
naar recept
rode kool salade recept voorgerecht vooraf klaar te maken
crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino
Een blad vol heerlijke crostini is super als voorgerecht of bij een glas wijn. Rooster brood, wrijf het in met knoflook en schep er verschillende toppings op. Geef er eventueel ook nog buffelmozzarella met kerstomaatjes en Taggiassche olijven bij.
naar recept
crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino

Bekijk ook: zo maak je zelf het allerlekkerste vanille-ijs

garnalencocktail met avocado en gefrituurde basilicum