22x salade voor bij de bbq

22x salade voor bij de bbq
STUDIO PHILIPPI

De zon schijnt en de eerste vraag die dan komt opborrelen: is het barbecue-weer? Voor een vlees-, vis- of vega-gerecht heb je misschien al inspiratie. Maar hoe zit het met de salade voor bij de bbq?

‘Ik vind vooral alle niet-vlees-gerechten die bij een barbecue horen lekker’, hoe vaak heb je deze quote al gehoord in je leven? Gaat het om grillen, dan worden veel mensen vooral vrolijk van alle heerlijke bijgerechten. Toe aan wat kersverse inspiratie? In dit artikel zetten we wat opties voor salades voor je op een rij.

Het barbecueseizoen draait voor velen om sappige stukken vlees, smaakvolle marinades en rokerige aroma’s. Maar te midden van al dat barbecue-geweld wordt er vaak één element over het hoofd gezien: de salades. Absoluut niet minder belangrijk dan dat stukje vlees. Salades zorgen voor frisheid en een welkome afwisseling in smaken en texturen.

De perfecte salade voor bij je barbecue

Waar moet een goede salade voor bij je bbq aan voldoen? Allereerst kies je ingrediënten die goed passen bij gegrild eten. Denk aan knapperige groenten, zoals komkommer, paprika of radijsjes. Zij vormen een lekkere tegenhanger voor het vlees. Fruit zoals watermeloen, ananas of perzik maken je salades lekker zoet en zomers.

Kies voor een dressing die wat lichter is en niet te veel overheerst. Denk aan een dressing op basis van citroen of balsamicoazijn. Voeg nog wat verse kruiden (uit eigen tuin?) toe – basilicum, munt of koriander – en klaar ben je!

Het oog wil ook wat, dus houd daar rekening mee tijdens het boodschappen doen. Kies voor kleurrijke ingredienten en een lekkere, crunchy topping van bijvoorbeeld geroosterde noten, zaden of croutons.

Geen zin in denkwerk? Ga dan aan de slag met een van de salades in onderstaande lijst.

BBQ special

Meer inspiratie? De delicious. special BBQ is nog altijd online te bestellen, op dit moment met korting! In deze delicious. BBQ special staan ideeën voor je on the go-bbq en snelle doordeweekse recepten. En ook recepten voor groente van de grill en voor culi-feestjes + alles voor erbij! Je bestelt hem hier.

Salade voor bij de bbq

waldorfsalade
Deze waldorfsalade is supergroen door de frisse citroenmayo met dille, peterselie en basilicum. Met extra crunch van pistache.
naar recept
waldorfsalade stap voor stap
pastasalade met pesto
Deze kleurrijke pasta combineert perfect met allerlei verse ingrediënten in een frisse salade. Een pastasalade is een lekkere, volwaardige hoofdmaaltijd, maar kan ook prima worden geserveerd als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de barbecue. Blijft er wat over, geen probleem! Deze pasta blijft heerlijk stevig en wordt niet klef, dus is ook heerlijk als je hem de dag erna als lunch wilt eten.
naar recept
Grand_Italia_Salade_Pasta_Penne_met_Pesto (1)_delicious
pastasalade met gegrilde perziken
In deze pastasalade zit de zoete smaak van perzik, de stevige smaak van blauwe kaas én het hartige van olijven… Geniet van zo’n perfecte aanvulling op een mooie zomerdag!
naar recept
pastasalade met gegrilde perzik | delicious
pastasalade met tonijn & ansjovisdressing
Janneke Philippi bedacht voor ons deze doe-het-zelf-pastasalade. ‘Ik vind het verrassend om de ingrediënten van een salade apart te presenteren, zodat iedereen z’n eigen salade kan samenstellen. Alle ingrediënten kun je van tevoren voorbereiden!’ Binnen een half uur staat deze salade op tafel en nog beter; in het park, op je balkon, in de tuin, als het maar al fresco is!
naar recept
pastasalade tonijn - delicious
volkorenpastasalade met rosbief
Zo nu en dan houden we van écht powerfood. Daarom kiezen we ingrediënten die ons lijf net dat beetje extra kunnen geven, bijvoorbeeld walnootolie. Dat bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren en ook omega-3 olie, de olie die ook in vette vis zit en die we bijna allemaal te weinig eten. Gezonde vetten dus! Onze volkorenpastasalade bevat naast de walnootolie ook sproutmix: een mix van jonge, net ontkiemde zaadjes die boordevol vitaminen, mineralen en voedingsstoffen zitten.
naar recept
volkorenpastasalade asperges | delicious
salade van radijs, tuinbonen en groene tahinsaus
Tekscoördinator Laura legt uit waarom zij zo van Yotam’s recepten houdt.'The happiest food in the world', zo wordt het eten van Yotam Ottolenghi getypeerd en ja ook mij maakt het blij!
Neem nu zijn salade met radijs, tuinbonen en groene tahinsaus… dat is zo'n lekkere frisse lunch door de citroen, verse koriander, bladpeterselie en het komijnzaad. Ik gebruik royaal komijnzaad, niet gemalen maar gewoon heel en ik verheug me nu al op een versie met verse tuinboontjes!'
Maak ook eens: Ottolenghi’s gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
naar recept
salade radijs-delicious
quinoa-tabouleh met granaatappel
Janneke Philippi geeft Europese klassiekers graag haar eigen twist. Zoals tabouleh met quinoa – dus glutenvrij! De granaatappelpitjes zorgen voor frisse mini-explosies in je mond.
naar recept
quinoa tabouleh met granaatappel - gezonde recepten met quinoa
tomaten-perziksalade met basilicum & miso-sesamdressing
Lange tijd waren fruitsalades een no go. Hoogste tijd om ze van dat imago te verlossen. Geef ze bij de BBQ, als voorgerecht of serveer ze op warme dagen als lunch. Dit is een topcombi van Hollands zomerfruit + Italiaanse basilicum + dressing met Japanse twist!
naar recept
tomaten perzik salade
lamssouvlaki met tomaten-fetasalade
Souvlaki is ook heerlijk om op de barbecue te roosteren! Extra lekker met notenrijst of een gepofte aardappel.
Lekkere afsluiter: Griekse sinaasappel-revani met metaxa
naar recept
souvlaki met tomaten-fetasalade
Spaanse wittebonensalade met artisjok & tomaat-ansjovisdressing
Culinair redacteur Merijn Tol duikt in de bonen. En wel bij 'bonengek' Henk Zuidema, die het Friese Woudboontje en meer lekkere Hollandse bonen teelt in Friesland. Natuurlijk maakt ze er heerlijke recepten mee, zoals deze Spaanse bonensalade met een zilte ansjovisdressing en geroosterde tomaat.
Bekijk ook: peulvruchten: alles over de (bijna) heilige bonen + recepten
naar recept
Spaanse bonensalade
italiaanse bonensalade met tonijn en pistachenoten
Deze overheerlijke salade boordevol bonen heb je in no time op tafel staan. Heerlijk met zachte tonijn, maar laat die weg als je ‘m vega wilt houden.
naar recept
italiaanse bonensalade | delicious
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing
Dit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!
naar recept
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing | delicious
venkel-tuinbonensalade met hazelnoten en feta
Bij delicious.redacteuren thuis wordt hij al vaak gemaakt: de venkel-tuinbonensalade uit ons Italiaanse zomernummer. Met zoute, romige feta, krokante hazelnoten en veel knapperige zuurdesemcroutons!
Ook lekker met feta: garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit Bakplaatbijbel.
naar recept
venkelsalade tuinbonen salade
parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing
Precies waar je zin in hebt wanneer de dagen lengen, deze parelcouscoussalade met heerlijke Midden-Oosterse smaken en veel groenten!
naar recept
parelcouscous salade met asperge - delicious
salade met frambozen, buffelmozzarella en groene asperges
In de zomer eten wij niets liever dan frisse, groene salades. Deze jonge salade met frambozendressing, mozzarella en groene asperges één van de redactie-favorieten, daarom delen we het recept graag! 
naar recept
salade met frambozendressing en mozzarella | delicious
peulvruchtensalade met manchego
Een frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas. 
naar recept
peulvruchtensalade met manchego | delicious
peulen-kruidensalade met burrata en grissini
Vier de nazomer met deze verrukkelijke peulen-kruidensalade, een maaltijdsalade met een feestelijk tintje. Peulvruchten zijn fantastisch, helemaal als ze ultravers zijn. Heerlijk met royaal kruiden, romige burrata en knapperige grissini. Je verdubbelt of verdriedubbelt de hoeveelheden van deze salades ook heel gemakkelijk, als je meer eters aan tafel hebt!

Nog een lekkere salade met peultjes
naar recept
peulen-kruidensalade met burrata - delicious
geroosterde-paprikasalade met dadels en merguez
De zon schijnt en deze kleurrijke maaltijdsalade past daar érg goed bij. Puntpaprika´s zijn net even wat zoeter dan gewone paprika’s. Samen met de dadels krijgt je salade een zomers-zoete smaak.
naar recept
geroosterde paprika salade met dadels | delicious
zoetzure watermeloen met radijsjes & flatbread
Fruitsalades zijn onze oude-nieuwe liefdes! Met eigentijdse smaakmakers en moderne twists blazen we ze nieuw leven in. Perfect voor dagen waarop het te heet is om warm te eten, maar ook te gek als verkoelend element bij een heerlijk hete BBQ-sessie.
Deze watermeloensalade met frisse radijsjes, romige avocado en knapperig flatbread heeft het allemaal.
naar recept
watermeloen recept zoetzure watermeloen radijs
panzanella met raapstelen
De Italiaanse broodsalade krijgt hier een seizoensupgrade met raapstelen. Lekkere knapperige steeltjes die je heel goed rauw kunt eten, bijvoorbeeld zo: gehusseld door een tomatensalade met grote zuurdesemcroutons.
Tip: In plaats van raapstelen kun je ook rucola nemen.
Probeer ook eens deze salade met aardappels en andijvie.
naar recept
panzanella met raapstelen

Aardappel salade voor bij de bbq

aardappel-andijviesalade met mosterd-parmezaandressing
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
naar recept
aardappel-andijvie salade met mosterd-parmezaandressing
aardappel-doperwtensalade met zalm & karnemelk-knoflookdressing
Een trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power!
Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris.
Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.
naar recept
aardappelsalade doperwten

Toch liever een rijstsalade? Bekijk dan deze lijst met 17 recepten!