De zon schijnt en de eerste vraag die dan komt opborrelen: is het barbecue-weer? Voor een vlees-, vis- ofvega-gerecht heb je misschien al inspiratie. Maar hoe zit het met de salade voor bij de bbq?
‘Ik vind vooral alle niet-vlees-gerechten die bij een barbecue horen lekker’, hoe vaak heb je deze quote al gehoord in je leven? Gaat het om grillen, dan worden veel mensen vooral vrolijk van alle heerlijke bijgerechten. Toe aan wat kersverse inspiratie? In dit artikel zetten we wat opties voor salades voor je op een rij.
Het barbecueseizoen draait voor velen om sappige stukken vlees, smaakvolle marinades en rokerige aroma’s. Maar te midden van al dat barbecue-geweld wordt er vaak één element over het hoofd gezien: de salades. Absoluut niet minder belangrijk dan dat stukje vlees. Salades zorgen voor frisheid en een welkome afwisseling in smaken en texturen.
De perfecte salade voor bij je barbecue
Waar moet een goede salade voor bij je bbq aan voldoen? Allereerst kies je ingrediënten die goed passen bij gegrild eten. Denk aan knapperige groenten, zoals komkommer, paprika of radijsjes. Zij vormen een lekkere tegenhanger voor het vlees. Fruit zoals watermeloen, ananas of perzik maken je salades lekker zoet en zomers.
Kies voor een dressing die wat lichter is en niet te veel overheerst. Denk aan een dressing op basis van citroen of balsamicoazijn. Voeg nog wat verse kruiden (uit eigen tuin?) toe – basilicum, munt of koriander – en klaar ben je!
Het oog wil ook wat, dus houd daar rekening mee tijdens het boodschappen doen. Kies voor kleurrijke ingredienten en een lekkere, crunchy topping van bijvoorbeeld geroosterde noten, zaden of croutons.
Geen zin in denkwerk? Ga dan aan de slag met een van de salades in onderstaande lijst.
Deze kleurrijke pasta combineert perfect met allerlei verse ingrediënten in een frisse salade. Een pastasalade is een lekkere, volwaardige hoofdmaaltijd, maar kan ook prima worden geserveerd als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de barbecue. Blijft er wat over, geen probleem! Deze pasta blijft heerlijk stevig en wordt niet klef, dus is ook heerlijk als je hem de dag erna als lunch wilt eten.
In deze pastasalade zit de zoete smaak van perzik, de stevige smaak van blauwe kaas én het hartige van olijven… Geniet van zo’n perfecte aanvulling op een mooie zomerdag!
Janneke Philippi bedacht voor ons deze doe-het-zelf-pastasalade. ‘Ik vind het verrassend om de ingrediënten van een salade apart te presenteren, zodat iedereen z’n eigen salade kan samenstellen. Alle ingrediënten kun je van tevoren voorbereiden!’ Binnen een half uur staat deze salade op tafel en nog beter; in het park, op je balkon, in de tuin, als het maar al fresco is!
Zo nu en dan houden we van écht powerfood. Daarom kiezen we ingrediënten die ons lijf net dat beetje extra kunnen geven, bijvoorbeeld walnootolie. Dat bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren en ook omega-3 olie, de olie die ook in vette vis zit en die we bijna allemaal te weinig eten. Gezonde vetten dus! Onze volkorenpastasalade bevat naast de walnootolie ook sproutmix: een mix van jonge, net ontkiemde zaadjes die boordevol vitaminen, mineralen en voedingsstoffen zitten.
Tekscoördinator Laura legt uit waarom zij zo van Yotam’s recepten houdt.'The happiest food in the world', zo wordt het eten van Yotam Ottolenghi getypeerd en ja ook mij maakt het blij! Neem nu zijn salade met radijs, tuinbonen en groene tahinsaus… dat is zo'n lekkere frisse lunch door de citroen, verse koriander, bladpeterselie en het komijnzaad. Ik gebruik royaal komijnzaad, niet gemalen maar gewoon heel en ik verheug me nu al op een versie met verse tuinboontjes!' Maak ook eens: Ottolenghi’s gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Janneke Philippi geeft Europese klassiekers graag haar eigen twist. Zoals tabouleh met quinoa – dus glutenvrij! De granaatappelpitjes zorgen voor frisse mini-explosies in je mond.
tomaten-perziksalade met basilicum & miso-sesamdressing
Lange tijd waren fruitsalades een no go. Hoogste tijd om ze van dat imago te verlossen. Geef ze bij de BBQ, als voorgerecht of serveer ze op warme dagen als lunch. Dit is een topcombi van Hollands zomerfruit + Italiaanse basilicum + dressing met Japanse twist!
Souvlaki is ook heerlijk om op de barbecue te roosteren! Extra lekker met notenrijst of een gepofte aardappel. Lekkere afsluiter: Griekse sinaasappel-revani met metaxa
Spaanse wittebonensalade met artisjok & tomaat-ansjovisdressing
Culinair redacteur Merijn Tol duikt in de bonen. En wel bij 'bonengek' Henk Zuidema, die het Friese Woudboontje en meer lekkere Hollandse bonen teelt in Friesland. Natuurlijk maakt ze er heerlijke recepten mee, zoals deze Spaanse bonensalade met een zilte ansjovisdressing en geroosterde tomaat. Bekijk ook: peulvruchten: alles over de (bijna) heilige bonen + recepten
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing
Dit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!
Bij delicious.redacteuren thuis wordt hij al vaak gemaakt: de venkel-tuinbonensalade uit ons Italiaanse zomernummer. Met zoute, romige feta, krokante hazelnoten en veel knapperige zuurdesemcroutons!Ook lekker met feta: garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit Bakplaatbijbel.
salade met frambozen, buffelmozzarella en groene asperges
In de zomer eten wij niets liever dan frisse, groene salades. Deze jonge salade met frambozendressing, mozzarella en groene asperges één van de redactie-favorieten, daarom delen we het recept graag!
Een frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas.
Vier de nazomer met deze verrukkelijke peulen-kruidensalade, een maaltijdsalade met een feestelijk tintje. Peulvruchten zijn fantastisch, helemaal als ze ultravers zijn. Heerlijk met royaal kruiden, romige burrata en knapperige grissini. Je verdubbelt of verdriedubbelt de hoeveelheden van deze salades ook heel gemakkelijk, als je meer eters aan tafel hebt!
De zon schijnt en deze kleurrijke maaltijdsalade past daar érg goed bij. Puntpaprika´s zijn net even wat zoeter dan gewone paprika’s. Samen met de dadels krijgt je salade een zomers-zoete smaak.
Fruitsalades zijn onze oude-nieuwe liefdes! Met eigentijdse smaakmakers en moderne twists blazen we ze nieuw leven in. Perfect voor dagen waarop het te heet is om warm te eten, maar ook te gek als verkoelend element bij een heerlijk hete BBQ-sessie. Deze watermeloensalade met frisse radijsjes, romige avocado en knapperig flatbread heeft het allemaal.
De Italiaanse broodsalade krijgt hier een seizoensupgrade met raapstelen. Lekkere knapperige steeltjes die je heel goed rauw kunt eten, bijvoorbeeld zo: gehusseld door een tomatensalade met grote zuurdesemcroutons. Tip: In plaats van raapstelen kun je ook rucola nemen.Probeer ook eens deze salade met aardappels en andijvie.
aardappel-andijviesalade met mosterd-parmezaandressing
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
aardappel-doperwtensalade met zalm & karnemelk-knoflookdressing
Een trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power! Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris. Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.