Venkel heeft een heerlijk zoete anijsachtige smaak en combineert goed met veel andere ingrediënten. Je verwerkt de knol gemakkelijk in een soep, maar kan ‘m ook grillen, bakken, konfijten of heel dun snijden en rauw aan een salade toevoegen. Dit zijn onze favoriete gerechten met venkel.
Venkel willen we, en dan het liefst dungeschaafd in de meest klassieke venkelsalade ter wereld (gokken we) met sinaasappel en olijven. De knapperige structuur verveelt nooit, en de zoete smaak past heel goed bij talloze ingrediënten.
Denk aan kip, zalm, scherpe blauwe kaas, besjes, en frisse dragon. En stop ook eens een portie van de gemasseerde knol op een broodje, of een hotdog voor een te gekke snack!
Venkel stelt nooit teleur
Naast salades kun je nog zoveel meer met deze groente. Bak een paar kwarten in de pan met flink wat knoflook en blus af met saffraanwater en honing. Laat stoven tot de venkelknol boterzacht is. Verrukkelijk met een scherp condiment. Roosteren gaat al even goed, daar wordt de venkel nog zoeter van, en dan die randjes, die worden heerlijk knapperig.
Kook je de venkel dan heb je een smaakvolle basis voor soep. En heb je nog een paar stuks over, leg ze dan in het zuur voor een aromatische pickle. Genoeg inspiratie, maar als je nog wat extra suggesties kunt gebruiken, bekijk dan vooral deze recepten:
22x recepten met venkel
kip met venkel, snijbiet en aardappels
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
Bij delicious.redacteuren thuis wordt hij al vaak gemaakt: de venkel-tuinbonensalade uit ons Italiaanse zomernummer. Met zoute, romige feta, krokante hazelnoten en veel knapperige zuurdesemcroutons!Ook lekker met feta: garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit Bakplaatbijbel.
In het land van oorsprong Tunesië een klassieker en hier nu een trend, waarop talloze variaties mogelijk zijn. Zoals deze met venkel en gekonfijte citroen.Er zijn nog meer recepten voor zachte eitjes. Cocottes bijvoorbeeld!
zalm met zoutkorst, venkel, citroencrème
Wie gek is op zalm uit de oven, wil ook zeker deze zalm in zoutkost maken. De oven is bij dit gerecht je beste vriend. De venkelzoutkost geeft extra smaak en crunch.
Lasagne à la Jamie Oliver: met langzaam gegaarde florentijnse venkel, zoete prei en kazen
Bij deze briljante lasagne draait alles om het optimaal benutten van de geweldige zoete smaken van de venkel en prei. Als je ‘m met liefde en aandacht opbouwt, zet je hiermee een volmaakte klassieker op tafel. Maak ook eens deze heerlijk krokante cobb salad van Jamie Oliver.
Kun je wel een lekkere opwarmer gebruiken? Deze soep met langzaam gegaarde kip, zachte venkel en voedzame rijst zal je beste vriend zijn. Niet alleen het huis zal heerlijk geuren terwijl de pan staat te pruttelen: de soep geeft je precies wat je nodig hebt in de koudere maanden. Maak hem gerust in grote hoeveelheden, want een dag later is hij nóg lekkerder. Zin in meer kommetjes kippensoep met een twist? We hebben er 5 voor je op een rijtje gezet!
Maak maar een dubbele hoeveelheid van deze gyoza's, want ze zijn superlekker! De officiële naam is potstickers, omdat ze na het stomen gebakken worden en dan een beetje aan de pan plakken.
gepocheerde vis met weizen-beurre blanc, venkel en venkel-ansjovisolie
Dat gepocheerde vis perfect samengaat met een weizen biertje, bewijst dit recept. Culinair expert Merijn daalde af naar Limburg voor ál het goede van onder de rivieren en bedacht dit recept met lokale ingrediënten, zoals weizen bier. Bekijk ook dit recept van Merijn voor uiensoep met bier, gepocheerd ei en chili-olie.
Romige puree, knapperige venkelsalade en easy zalm. In een half uur staat dit elegante gerecht op tafel. Haal wel de mooiste olijfolie die je hebt uit de kast, maar dat hoeven we je vast niet meer te vertellen.
Asperges zijn lekker in een voorjaarssalade, op een pizza of in een shakshuka. En, misschien niet het gerecht waar je als eerst aan denkt: in een risotto. Wij combineren in deze risotto asperge met venkel en Hollandse geitenkaas: lékker!
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing
Dit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!
gestoomde zeebaars gevuld met dille, venkel en citroen
Stomen is geweldig: het is gezond, lekker en ideaal voor gerechten zoals deze gevulde zeebaars met dille, venkel en citroen. In een stoomoven van NEFF stel je de heteluchtfunctie en stoomintensiteit perfect op elkaar af, zodat je gerechten meer structuur behouden én een smaakboost krijgen.Om je te helpen een oven te vinden die voldoet aan al jouw (kook)wensen, is deze speciale online keuzehulp superhandig.Ook heel lekker uit de oven: gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon!
gekonfijte venkel en wortel met citroen en walnoten
Ja, konfijten duurt lang – al doen wij wel aan snel konfijten! – maar één hap van deze gerechten en je bent verkocht. De venkel en wortel smaken nóg rijker. Meer weten over konfijten? Wij vertellen je alles over het konfijten van vis, venkel en fruit.
Wij gaan nu voor luchtige en frisse salades als deze wortelsalade met biet en venkel. De venkel geeft je salade een lichte anijssmaak. Ook fijn: binnen 15 min. op tafel, genoeg tijd om van de zon te genieten dus.
hotdog met venkelsalade, knoflook, basilicum en salamikruim
De hotdog is de ultieme snack, maar waar komt die naam vandaan? Het verhaal gaat dat hij uit Frankfurt komt. Cartoonist Tad Dogan maakte tijdens een polo-evenement een cartoon van een teckel tussen een broodje, omdat er worstjes voor de honden werden verkocht.
geroosterde knolselderij, venkel en clementine met amandelaioli
Anna Jones hoort bij de nieuwe lichting chefs zoals Gill Meller en Joshua McFadden, die gezond maar vooral met heel veel smaak koken. Anna brengt je op ongelofelijk leuke frisse ideeën en gebruikt naar hartelust specerijen en groente. Ze haalt inspiratie uit India en het Midden-Oosten die ze moeiteloos mixt met haar Engelse achtergrond.
Het Italiaanse Puglia in de hak van de laars heeft een eerlijke en eenvoudige keuken. oud brood en frisgroene olijfolie zijn de ingrediënten in signature dishes in de ‘arme’ keuken van Puglia. De grassige olijfolie maakt de smaak van deze gekonfijte venkel onweerstaanbaar. Zo gedaan, dat venkel konfijten. Maar met maar een paar ingrediënten heb je zo de lekkerste venkel ooit!
Comfort food uit de oven: in deze vispastei vind je de perfecte combi van vis, room en anijs. Lekker met een krokant dakje van bladerdeeg. Perfect voor een zondagslunch!
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
Maak de groente schoon, snijd een dun plakje van de onderkant en snijd de venkel door de wortelaanzet in kwarten. Haal de kwarten door een scheutje olijfolie zodat ze met een dun laagje olijfolie zijn bedekt en rooster ze op de bbq knapperig gaar. Schenk nog een beetje olijfolie erover, knijp er wat citroen boven uit en bestrooi met fleur de sel en eventueel wat zachte venkelveertjes.
2 Venkelpakketjes
Maak de groente schoon, snijd een dun plakje van de onderzijde en snijd in partjes. Leg per persoon op een vel aluminiumfolie 2-3 partjes venkel, vouw de folie iets omhoog en schenk er een paar lepels witte wijn in. Leg een klontje roomboter op de groente, bestrooi met zout en peper en vouw de pakketjes losjes maar goed dicht. Leg de venkelpakketjes zo’n 15 minuten op de bbq, afhankelijk van de afstand en warmte van het vuur.
3 Gepofte venkel
Hiervoor gebruik je het beste de slanke platte variant, op (biologische) markten heb je de meeste kans. Met dikke kwarten lukt het ook. Verpak de groente in aluminiumfolie en pof h’m tussen de kooltjes tot je met een spies of punt van een scherp mes makkelijk in de venkel kunt prikken. Lekker met citroenboter.