Buiten is het koud, donker en zelfs een beetje somber. Maar binnen maak je het extra warm en cozy met de lekkerste gezonde (of juist guilty pleasure comfort food) gerechten. Uiteraard maak je die met winterse seizoensgroenten. Er is namelijk van alles in het seizoen waar je heerlijk mee kunt koken.
Spruiten
In januari zijn spruitjes op hun best qua smaak en structuur. Vergeet alles wat je dacht te weten over saaie spruitjes en geef ze een kans door ze te roosteren.
Een snufje olijfolie, een vleugje knoflook en wat zeezout toveren deze kleine kooltjes om tot knapperige, smakelijke hapjes die zelfs de grootste spruitjeshaters zullen bekoren. Gebruik ze bijvoorbeeld in een ovenschotel of serveer ze als bijgerecht bij een (klassiek) stuk vlees.
Bieten
Bieten zorgen niet alleen voor feestelijke kleuren op je bord, maar ze voegen ook echt wat toe aan je gerechten. Maak bijvoorbeeld salades mee met bieten, walnoten en geitenkaas of pureer bieten eens tot een fluweelzachte soep. En vergeet ook de stamppotten niet!
Boerenkool
Boerenkool is de koning van de winterse seizoensgroenten. Hij verdient dan ook een ereplek op je wintermenu als je het ons vraagt. Boerenkool zit vol met voedingsstoffen en houdt je dus ook gezond in de wintermaanden. Maak er een stevige stamppot mee of ga voor een minestrone of stoof.
Winterpeen
Hoe kan het anders met zo’n naam? Dit seizoen eet je natúúrlijk winterpenen. Die zorgen voor een knapperige, zoete en vooral voedzame bijdrage aan je maaltijd. Eet ze rauw als gezonde snack, gestoomd als bijgerecht of voeg ze toe aan stoofschotels.
Of ga voor zuurkool: 4x comfort food zuurkoolschotels
Dit maak je met winterse seizoensgroenten
Wil je daar ook iets bij drinken? Maak dan bijvoorbeeld deze winterse winterberry cocktail