met winterse seizoensgroenten kun je alle kanten op – 16 gerechten om deze maanden te maken

Buiten is het koud, donker en zelfs een beetje somber. Maar binnen maak je het extra warm en cozy met de lekkerste gezonde (of juist guilty pleasure comfort food) gerechten. Uiteraard maak je die met winterse seizoensgroenten. Er is namelijk van alles in het seizoen waar je heerlijk mee kunt koken.

Spruiten

In januari zijn spruitjes op hun best qua smaak en structuur. Vergeet alles wat je dacht te weten over saaie spruitjes en geef ze een kans door ze te roosteren.

Een snufje olijfolie, een vleugje knoflook en wat zeezout toveren deze kleine kooltjes om tot knapperige, smakelijke hapjes die zelfs de grootste spruitjeshaters zullen bekoren. Gebruik ze bijvoorbeeld in een ovenschotel of serveer ze als bijgerecht bij een (klassiek) stuk vlees.

Bieten

Bieten zorgen niet alleen voor feestelijke kleuren op je bord, maar ze voegen ook echt wat toe aan je gerechten. Maak bijvoorbeeld salades mee met bieten, walnoten en geitenkaas of pureer bieten eens tot een fluweelzachte soep. En vergeet ook de stamppotten niet!

Boerenkool

Boerenkool is de koning van de winterse seizoensgroenten. Hij verdient dan ook een ereplek op je wintermenu als je het ons vraagt. Boerenkool zit vol met voedingsstoffen en houdt je dus ook gezond in de wintermaanden. Maak er een stevige stamppot mee of ga voor een minestrone of stoof.

Winterpeen

Hoe kan het anders met zo’n naam? Dit seizoen eet je natúúrlijk winterpenen. Die zorgen voor een knapperige, zoete en vooral voedzame bijdrage aan je maaltijd. Eet ze rauw als gezonde snack, gestoomd als bijgerecht of voeg ze toe aan stoofschotels.

Of ga voor zuurkool: 4x comfort food zuurkoolschotels

Dit maak je met winterse seizoensgroenten

stamppot van spruitjes, wortel en prei
Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze. Als de basis goed is, is het meeste werk al gedaan! Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. En dan krijg je een veel vollere smaak.
naar recept
Winterstoemp spruiten-delicious
linzensoep met wortel en sinaasappelgremolata
In maart lopen de meeste bewaargroenten op hun eind en laten de nieuwe lentegroenten nog op zich wachten. Dus het is ook een optie om nu te kiezen voor groenten uit diepvries, blik of pot. Zoals deze linzensoep!
naar recept
linzensoep met wortel en sinaasappel-tijm-komijngremolata_preview wat eten bij griep ziek verkoudheid
salade van witlof en wortel
Dat je best een dagje zonder kan, liet Mister Kitchen ons zien. En dan heeft Mister Kitchen het niet over dat saaie blaadje sla of kapot gekookte groentjes maar over Stoere Groente met smaak en een bite, die je vlees compleet doen vergeten! Zoals deze salade van witlof, wortels en sinaasappel.
naar recept
salade witlof en wortel - delicious
geroosterde-wortelsalade met kip en dragonboter
Een maaltijdsalade met vrolijke kleuren. Zachte kip, krokant brood, zilte spekjes en frisse peterselie. Deze wortelsalade heeft het allemaal! Ook perfect als bijgerecht voor een feestelijk diner.
Dit vind je waarschijnlijk ook lekker: knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel.
wortelsalade
spruitjesgnudi met salie-knof-chili-boter & parmezaan
Culinair redacteur Merijn Tol zag hoe spruitjes waanzinnig goed groeien in de vruchtbare grond van Goeree-Overflakkee en bekijkt ze nu met andere ogen. Ze nam een grote zak spruiten mee en stopte ze in zelfs in ultraverse groene gnudi. Conclusie? Nieuwe liefde voor spruitjes.
Gnudi betekent 'naakt' in het Italiaans. En dat is ook precies wat het is: een ravioli van ricotta, dus zónder pasta. Ofwel: een uitgeklede variant. Denk gnocchi, maar dan zonder aardappel.
naar recept
gnudi met spruitjes
spruitjesstoof in tomatensaus & vis in chermoula
Spruitjes zijn natuurlijk echt niet alleen Nederlands. Dat proef je in deze Marokkaans geïnspireerde stoof met veel specerijen.
naar recept
spruitjesstoof
mosterdkarbonade met aardappels, spruitjes & salie

Het is alles wat je wil én meer: een makkelijke maaltijd die barst van de smaak!
Deze sappige karbonades maak je – of nouja, je oven doet het meeste werk – op een luie zondag of een doordeweekse thuiswerkdag. Dan dineer je ’s avonds als een keizer terwijl je zelf uitgerust aan tafel schuift. Het enige dat je nog hoeft te doen is genieten.
Nog zo'n easy maar royaal diner: makkelijke viscasserole.
naar recept
mosterdkarbonade met aardappels
boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s
Bij koud weer willen we maar één ding… Hollandse stamppot! Deze boerenkoolstamppot krijgt een heerlijke twist door de zoete aardappel. De spekjes en pinda's geven het gerecht een lekkere bite.
Eet je graag vegetarisch? Ga dan voor deze spruitjesstamppot.
naar recept
Boerenkoolstamppot met zoete aardappel
spruitjesgratin met aardpeer & bechamel met kaneel en rozemarijn
Spruitjes combineren heel goed met een aardse wintergroente als aardpeer. En als je ze zo bereidt, onder een comfy dekentje van bechamel en rozemarijn, lust iedereen spruitjes! Je zou er zelfs een handje kaas aan kunnen toevoegen.
naar recept
spruitjesgratin
aardpeer-boerenkoolstamppot met spek
Aardpeer, heb je daar ooit van gehoord? Deze groente is terug van weggeweest en zal je boerenkool stamppot een andere smaak geven dan je gewend bent! Dit is je lekkerste aardpeer recept.
Tip van Janneke: ‘Voor een vegastamp vervang ik het gerookte spek door een handvol walnoten en wat blokjes kaas’
naar recept
stamppot
hert met druiven-walnootdressing en bietensalade
De volle smaak van hert wordt heerlijk in balans gebracht door de frisse druiven walnootdressing. Super feestelijk voor kerst. Maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
naar recept
hert met druiven delicious.
vegetarische curry met pompoen en bieten
In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
naar recept
vegetarische curry - delicious
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
vegetarische pithivier
boerenkoolsoep met raasdonders
Genieten van een gulle kom boerenkoolsoep met raasdonders om even aan te sterken? Dit recept is perfect voor een natte zomer- of koude winteravond
naar recept
boerenkoolsoep met kapucijners
gnudi met geitenkaas en champignon-boerenkoolpesto
Gnudi zijn eigenlijk niets anders dan 'naakte' ravioli, zonder hun deegjasje. Dankzij het rijstmeel is dit recept ook nog eens glutenvrij.
Varieer eens met deze 27x perfecte pastasauzen met een twist
naar recept
gnudi met geitenkaas en boerenkoolpesto
chipotle-bonen met boerenkool, spek & ei
Deze Mexicaanse bonenschotel kun je heel makkelijk aanpassen naar eigen smaak. Eet niet iedereen tegelijk? Maak een eenpersoonsportie en voeg het ei pas op het laatst toe.
Nog meer smaak? Bak wat knoflook mee met de uien voeg 1 tl gemalen komijn en 1 tl gemalen koriander toe.
Voor de bonenliefhebber hebben we een hele lijst met recepten samengesteld, bekijk 'm hier!
naar recept
chipotle bonen

Wil je daar ook iets bij drinken? Maak dan bijvoorbeeld deze winterse winterberry cocktail

linzensoep met wortel en sinaasappel-tijm-komijngremolata_preview wat eten bij griep ziek verkoudheid