nasi lemak met makreel en aubergine

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
nasi lemak
aantal 4 | hoofdgerecht | | indonesisch |
Nasi lemak is een Indonesisch gerecht van in kokosmelk gekookte rijst met pandanblad, citroengras en gember. Er wordt zoetzuur en op smaak gemaakte sambal bij gegeven. Je kunt de sambal behalve met gember ook met wat vissaus hoger op smaak brengen.
kooktijd30 minuten
totale tijd30 minuten

ingrediënten

  • 300 g pandanrijst
  • 400 ml kokosmelk (1 blik)
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 stengel citroengras
  • 3 cm gemberwortel
  • 2 aubergines
  • 350 ml wittewijnazijn
  • 1 el sambal
  • ± 250 g gerookte makreelfilet (1 pakje)
  • 3 el ovenroasted pinda’s
  • 5 el rijstolie
  • 75 g suiker

instructies

  • Verhit in een pan met dikke bodem 2 el olie. Schep de rijst erdoor en bak 1 min. Voeg de kokosmelk met het bouillontablet, citroengras en 250 ml water toe. Rasp 2 cm gember boven de pan, roer om en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijst afgedekt in 10 min. gaar.
  • Snijd intussen de aubergines in stukken van 3-4 cm. Verhit in een koekenpan de resterende 3 el olie. Bak de aubergine in 10-12 min. bruin en gaar.
  • Verwarm intussen in een steelpan de azijn met de suiker; laat de suiker al roerend oplossen. Schenk over de aubergines en laat iets afkoelen.
  • Rasp de laatste 1 cm gember en meng met de sambal. Verdeel de makreel in vlokken en hak de pinda’s grof.
  • Schep de kokosrijst op 4 borden. Schep de makreel, aubergine en gembersambal erbij. Bestrooi de rijst met pinda’s.
Voedingswaarde:
calorieën: 943kcal
|
eiwit: 24g
|
vet: 54g
|
koolhydraten: 89g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING STUDIO PHILIPPI
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!