Misschien denk je bij winter aan zware stoofgerechten met stoofvlees of aan stamppot met worst. Maar er zijn meer dan genoeg hele winterse gerechten die vegetarisch zijn.
Van soepen tot pasta’s én zelfs die stoofpotten – de winter is ook hartstikke lekker zonder vlees of vis!
De juiste ingrediënten om vegetarische winterse gerechten te maken
Het mooie van winterse gerechten is namelijk dat ze vaak vol zitten met vullende ingrediënten waardoor je dat stukje vlees of vis helemaal niet mist. Wat dacht je bijvoorbeeld van knolselderij of paddenstoelen? Die zijn al zo umami en lekker hartig dat je heel weinig nodig hebt om er hele lekkere vegetarische én winterse gerechten van te maken.
Meer inspiratie om dit seizoen te eten? Met deze winterse seizoensgroenten kun je alle kanten op – 16 gerechten om deze maanden te maken
Meer winterse inspiratie? Shop vandaag nog delicious. januari, bomvol heerlijke recepten.
Vegetarische soepen om deze winter op tafel te zetten
We vieren de – aanstaande – herfst met deze vegan erwtensoep bomvol groente. In plaats van doperwten kun je ook spliterwten voor dit recept gebruiken. Ga in dat geval uit van 350 g spliterwten, week ze 1 nacht van tevoren en kook ze in 35-40 min. gaar. Voeg halverwege de kooktijd de gesneden groenten toe.
naar receptYvette: ‘Zelfgemaakte bouillon is altijd het lekkerst. Elk eenvoudig gerecht knapt enorm op van de indringende smaak van een zelfgetrokken bouillon. Overigens is de geur van een grote pan bouillon, trekkend op het fornuis, ongeëvenaard.'
naar receptSoep geef je met knolselderij een extra diepe dimensie. Proef Kirstens knolselderijsoep met gedroogde paddenstoelen en tijm maar.
naar receptDe miso geeft een heerlijke umamismaak aan deze supersnelle koolraapsoep, die ook nog eens vegan is.En de restjes koolraap? Die gaan in deze gratin met pastinaak en salie. Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
naar receptDoor de hartige miso mis je het rundvlees niet in deze klassieke Hongaarse paprikasoep. Janneke: 'Ben je net als ik een bonenfan, vervang dan 1 blik kikkererwten door witte (cannelini)bonen.'
naar receptEr is soep en er is supersoep. Deze pittige pompoensoep met kokos valt helemaal in die laatste categorie: barstensvol smaak, extra gevuld en dus écht een gerecht.
naar receptHet is even schillen, hakken en snijden, maar daarna doen specerijen, kruiden en de tijd het werk. Zo maak je makkelijk een eenvoudig soepje, waarvan de smaak je nog lang bij zal blijven! Pit van gember, frisheid van sereh en limoen en ook aardse zoete aardappel en wortel maken dit een verslavend lekkere combinatie. Heb je onze nieuwe Marokkaanse wortelsoep met kruidige couscous al eens geproefd?
naar receptOm je aan op te warmen: flinke, gevulde minestrone met cannelinibonen. Houd ‘m vega door het brood met boerenkoolpesto te besmeren, maak ‘m Italiaans door de bruschetta met pancetta te beleggen. Fijne bonus: dit soeprecept laat zich makkelijk verdubbelen. Ideaal om een deel in te vriezen!
naar receptVegetarische stoofgerechten
Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Begin de avond van tevoren en zet de gedroogde bonen in de week, of gebruik een snelkookpan als fijne shortcut!Ook het wachten waard: onze feestelijke knol-au-vin.
naar receptDol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten.
naar receptStoof van prei, snijbiet en cavolo nero maak je helemaal af met gerijpte feta. Als je met wat meer aandacht kiest voor authentieke kaas-soorten, proef je dat zeker terug in je gerechten.
naar receptEen goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Hier komen geen vleesvervangers bij kijken, aan deze voedzame groentestoof heb je genoeg!In tomatensaus garen groenten wat minder snel dan in water of bouillon. Dat komt omdat tomatensaus zuur is en zuur verlengt de gaartijd. Tegelijkertijd krijgt het gerecht zo wel meer tijd om goed op smaak te komen.
naar receptOok als vegetariër kun je genoeg stoven. Bijvoorbeeld deze spitskool met cider, appel & mosterd. Heerlijk zoetig met het pittige van de mosterd. Een glaasje appelcider in de hand en je kunt aan tafel.
naar receptNog meer vegetarische gerechten om deze winter te eten
Gnudi zijn eigenlijk niets anders dan 'naakte' ravioli, zonder hun deegjasje. Dankzij het rijstmeel is dit recept ook nog eens glutenvrij.Varieer eens met deze 27x perfecte pastasauzen met een twist
naar receptStevige soep van aardappel en prei die je pit geeft met chilivlokken, knoflook en Parmezaanse kaas. Want juist in het najaar krijg je vanzelf meer zin in steviger eten. Lekker voor erbij: breekbrood met bier, kaas en spek
naar receptKnolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk! 14x gratin – romig, kazig en zó delicious!
naar receptIedereen vindt wat van spruitjes. Wij vinden ze vooral fantastisch, want de mogelijkheden met spruitjes zijn eindeloos. Culinair redacteur Merijn zag hoe de groente waanzinnig mooi groeit in de vruchtbare grond van Goeree Overflakkee en bekeek ze met andere ogen. Ze maakte er meerdere gerechten mee, waaronder deze prachtige galette.Het knapperige deeg, de geroosterde spuiten en de volle smaak van geitenkaas maken samen het perfecte herfstgerecht.Ook zo gek op spruitjes? In dit artikel geven we je 10 slimme tips voor koken met spruitjes.
naar receptWie heeft er vroeger als kind geen vies gezicht getrokken, als je moeder weer eens met een pan vol kleine geurende kooltjes uit de keuken kwam lopen? Volgens Kirsten van Gartine kun je met de eigenwijze smaak van spruiten juist lekker experimenteren. Met iets zoets of zouts of iets fris, zuurs of romigs erbij, ontstaat telkens een nieuwe, verrassende smaak (waarmee je misschien – heel misschien – zelfs de haters verleidt)…
naar receptBoerenkool of (winter)spinazie over? Maak de boerenkoolsalade van het menu of de snelle spinazie met chili-linzen en een eitje. Het paddenstoelengehakt kun je ook zelf maken door 300 g kastanjechampignons fijn te hakken, gebruik evt. de hakmolen van de staafmixer. Kastanjechampignons zijn extra stevig en hebben een volle smaak.
naar receptEigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroente nemen om puree en stamppot op te leuken. Lekkere combi’s met aardappels: pastinaak, pompoen, wortel, knolselderij, aardpeer, of koolraap! Deze winterstamppot maken we met paddenstoelen, snijbiet en pittige Hollandse blauwaderkaas.
naar receptHoe heerlijk is een koude winterdag, als er binnen een pan kaasfondue op tafel komt!
naar receptDit noemen we nog eens perfecte winterkost: smeuïge risotto met boerenkool en pittige taleggio. Boerenkool niet meer in het seizoen? Vervang ‘m dan door raapstelen, rucola of veldsla die je er op ’t laatst rauw doorheen roert. De taleggio kan je vervangen door een zachtere kaas zoals mozzarella of zachte brie.Meer risottorecepten en inspiratie vind je hier.
naar receptBuiten dat dit gerecht er prachtig uitziet, zet je met deze tian met pompoen, pastinaak en bulgur ook nog eens heerlijke aardse smaken op tafel. Het is een winters recept dat bij velen in de smaak zal vallen. Beloofd!Serveer er een salade bij zoals deze parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar receptNu het toch niet écht winter wordt, is het tijd om de ouderwetse boerenkoolstamppot om te toveren in een boerenkoolrisotto. Compleet met gerookte paprika* en tête de moine. Je kunt de paprika roken of roosteren. Veel mensen hebben zo’n rookoventje of rookzak en het geeft het gerecht nét de lift die het nodig heeft.
naar receptWinter = stamppottijd, wij houden van spruitjesstamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!

Ovengerechten zijn perfect om weer op temperatuur te komen met dit koude, druilerige weer. Deze hartige taart met knolselderij heeft een goudbruin knapperig korstje en is heel geschikt om voor een groter gezelschap te koken en samen te delen. Om daarna op de bank met z’n allen een grote pot thee leeg te drinken terwijl de regen tegen het raam tikt… Herfstweer is zo erg nog niet!
naar receptFeestelijk en toch makkelijk, dat is deze pasta carbonara met boerenkool. Binnen een half uurtje staat-ie op tafel.Het is ook lekker om de boerenkool in 75 ml droge witte wijn te smoren. Voeg voor wat pit een snuf chilivlokken toe.
naar receptEen klassieke, maar toch helemaal vegetarische zuurkoolschotel met paprika, appeltjes en lekker veel brie.
naar recept


























