Als er nog iets mist, iets fris, iets hartigs, iets zilts, dan is een recept met feta bijna altijd het antwoord. Het is de kaas die we zowel warm willen eten – in een hartige taart – als koud, bovenop een grote Griekse salade met rijpe tomaat en knapperige komkommer. Uitzicht over de Middellandse Zeeerbij, en niks meer aan doen!
Sinds 2022 mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland verkocht worden als feta. Feta uit buurlanden moet dus ‘witte kaas’ worden genoemd. Nog een belangrijke regel: Griekse feta moet van minimaal 70% schapenmelk worden gemaakt en maximaal 30% geitenmelk. Er bestaat dus geen feta van koemelk.
Dit recept met feta is superpopulair
Als dip, rijkelijk uitgesmeerd op een warm stuk toast met honing of een lepel voor in de soep: opgeklopte feta is helemaal hot! En dat snappen we, want feta is heel veel, maar alles behalve romig en glad.
De oplossing? Met een staafmixer pureer je een kruimig blok feta tot een zijdezachte dip. Doe er wat yoghurt en knoflook bij, eventueel wat citroenschil en een rijkelijke scheut olijfolie en je hebt een recept met feta om nog heel vaak te maken.
Het ultieme zomerrecept: watermeloensalade
Zoete watermeloen, zoute feta en frisse munt is een klassieke combinatie. Heb je een recept nodig? Nee, eigenlijk niet. Maar we kunnen je wel wat tips geven. Zo wil je de zoetste watermeloen uitzoeken voor deze salade en is de snijtechniek niet onbelangrijk.
Je kan allerlei cheffy vormen bedenken, maar wij zijn fan van simpele blokjes. Dat hapt zo lekker weg en mengt zich goed met de andere ingrediënten. Wat betreft de feta: verkruimel de kaas pas op het laatst over de salade, daardoor krijgt de salade meer contrast.
Nog één extra tip! Voeg wat limoen- of citroenschil toe om de smaak van watermeloen naar boven te halen.
Go green en maak deze romige risotto met onze lentelievelingen; doperwten, tuinbonen en asperges. De ingemaakte citroen en feta geven het Italiaanse gerecht een mediterrane knipoog. Nog meer uit één pan: rijst met groenten, gerookte forel & yoghurt
Stoof van prei, snijbiet en cavolo nero maak je helemaal af met gerijpte feta. Als je met wat meer aandacht kiest voor authentieke kaas-soorten, proef je dat zeker terug in je gerechten.
Door de aardappeltjes te pletten na het bakken, en ze daarna nóg een keer te roosteren, worden ze ongelofelijk krokant. Geen wonder dat smashed potatoes – vaak geserveerd onder een berg van Parmezaan – een geliefde (bar)snack is in Amerika.
Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!Nog een delicious.recept voor vega soep!
Donna Hay laat je doordeweeks eenvoudig heerlijk koken en met kerst is dat niet anders. ‘Neem een smaak of ingrediënt waarvan je weet dat je gezin er dol op is en gebruik je fantasie! Verander gewoon de presentatie of maak het in een nét andere combinatie en je wordt beloond met flexibele gerechten die passen bij elke stemming en in elk seizoen.’ Verrukkelijk & voedzaam, daar draait alles om bij Donna! ‘Geschroeid tot gekaramelliseerd diep goudbruin: dit is absoluut mijn favoriete manier om kool te eten. Met blakeren breng je kool op een fonkelnieuw, verrukkelijk niveau. Verse bietjes en kruiden zorgen voor een uitgekiende smaakbalans.’
gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Het is géén pizza, hield Noor vol toen ze het over deze ovengebakken polenta had, hoewel die toch echt op een enorme pizza lijkt. Het eindigde uiteindelijk met een hele reeks namen in de Testkeuken, zoals: ‘polenta-pizza’, ‘polizza’ of ‘polenta not-a-pizza’. Hij ziet er bijzonder lekker uit, met de gele en rode kleuren en de prachtige gouden randen. Serveer er een witlofsalade of een groene bladgroente bij. U kunt hem, als u wilt, glutenvrij houden door de bloem door glutenvrije bloem te vervangen.
kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta
Kritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
Jamie Oliver kookt in 7x anders met zijn 18 favoriete ingrediënten steeds andere gerechten. Alles even makkelijk, snel en erg lekker, zoals we van hem gewend zijn. Deze zoete-aardappelstoof eet je makkelijk iedere week opnieuw. Wil je meer inspiratie van Jamie? De chef is deze maand gasthoofdredacteur van delicious. magazine (bestel 'm hier). En: je krijgt zijn nieuwste kookboek EEN (met eenpansgerechten) nu bij 3 nummers delicious.. Meer weten? Kijk hier!
Soep doet het eigenlijk altijd goed! Dus ook deze vegetarische tomaten-paprikasoep met feta wordt jouw nieuwe favoriet. Tomaat en paprika vormen de perfecte basis en de oregano en venkelzaad zorgen voor de warme smaak. Maak stiekem iets te veel, dan heb je meteen een goede lunch!Nog meer zin in soep? Deze kruidige linzensoep is ook heel lekker!
limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta
Tijdens de lockdown genoten we online bijna dagelijks van de culinaire capriolen van Mae & haar moeder Minta, adjunct-hoofdredacteur van delicious. Vanaf nu vind je elke maand twee vegetarische recepten van Minta & Mae in delicious. magazine, elke maand met een andere seizoensgroente in de hoofdrol. Deze maand staat in het teken van raapstelen, met onder andere dit heerlijke recept voor limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta. Een fris groentegerecht boordevol seizoensgroenten.
De combi zoete aardappel en feta is een gouden vondst! De quiche krijgt extra pit door tijm in het deeg en rozemarijn in de vulling. Lekker voor een feestelijke lunch of als hapje bij de borrel.
Weet je dat je zoete aardappels ook heel goed kunt vullen met pancetta en oude kaas?
Bruschette met paddenstoelen… Makkelijk eten voor een doordeweekse dag of als lekkere weekendlunch. De feta met een beetje extra pit, maakt dit gerecht helemaal af!Nog een lekker hapje: pizzaspiraaltjes.
In Noord- en Zuid-Amerika vind je veel maïssoep, zoals Mexicaanse pozole, die al eeuwenlang wordt gegeten. Niet zo lang geleden werd het bewijs gevonden dat de Azteken bij speciale religieuze gelegenheden mensenvlees in pozole deden. Gevangenen werden samen met maïs tot soep gekookt en door de hele stad opgepeuzeld. Brrr… laten wij maar feta nemen!
Misschien wel het meest romantische cartoonstelletje ooit: Popeye en zijn geliefde Olive Oyl. De gespierde matroos hield er een niet zo geheime affaire met spinazie op na. Eigenlijk kun je deze taart van filodeeg een Popeyetaart noemen. Hij combineert namelijk Popeye’s grote liefdes: spinazie en olijfolie (Olive Oyl). Knisperend krokant en met een rijke, smakelijke, vegetarische vulling. Ai Ai!
September en oktober zijn oogstmaanden. Tomaten, courgettes en uien zijn op hun best en voor een prikkie te koop. En deze week wel het allerbelangrijkst: ideaal om flexitarisch mee te koken tijdens de delicious.flexweek.
mexicaanse salade met maïs, avocado en feta met chipotlesaus
Denk eens aan deze Mexicaanse salade en geef de maïs, avocado en tortilla in je salade de kruidige rooksmaak van Calvé Mexican style Chipotle en geroosterde paprika’s mee.
Doordeweeks snel maar wel gezond eten? Met aubergines en kikkererwten maak je in supertempo deze geweldige salade. Geen ingewikkelde ingrediënten en in 20 min. klaar. En nog vega en glutenvrij ook!Gek op alles met aubergine? Je kunt ze ook heel goed vullen, bijvoorbeeld met vegagehakt! Of check deze lijst: recepten met aubergine in de hoofdrol! De 17 beste gerechten.
Met het bladerdeeg van Tante Fanny zet je in een handomdraai de lekkerste gerechten op tafel. Verlekker je bijvoorbeeld aan deze spinaziegalette met feta.Klik hier voor meer inspiratie!
salade van speltcouscous, kikkererwten, feta & kruiden
Een frisse Arabische avondmaaltijd met zoete paprika’s, speltcouscous en feta. Wees niet te zuinig, als je iets over houdt heb je alvast een heerlijke lunch voor de volgende dag!
Bij delicious.redacteuren thuis wordt hij al vaak gemaakt: de venkel-tuinbonensalade uit ons Italiaanse zomernummer. Met zoute, romige feta, krokante hazelnoten en veel knapperige zuurdesemcroutons!Ook lekker met feta: garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit Bakplaatbijbel.
Deze mediterrane salade is lekker én verantwoord. De feta-rijstsalade zit vol met verse kruiden en specerijen. De druivenbladeren maken de salade helemaal af.
Makkelijk doordeweeks eten, maar dan met een slimme twist zodat je het ook aan gasten kunt serveren: dat is hoe wij het graag zien. delicious.friend Janneke maakt vandaag voor ons deze Griekse plaattaart met gemarineerde feta.
Alleen maar ‘oh’s’ en ‘ah’s waren er te horen op de redactie, na het zien van dit picknickbrood van Rutger. En lékker dat-ie was! Rutger: ‘De combinatie van krakend vers brood en gegrilde groenten is waanzinnig!’
Garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit Bakplaatbijbel
Dit recept uit Janneke's kookboek Bakplaatbijbel is lekker met witte rijst of pitabrood.Je kunt blind vertrouwen op Jannekes recepten, want die zijn makkelijk te maken én je oogst er altijd succes mee. Als geen ander verstaat ze de kunst om met een simpele draai van gewone ingrediënten iets bijzonders te maken.
Frisse groene brocollicouscous die snel op tafel staat. Daar hebben we zin in! Janneke: ‘Voor een vegamaal vervang ik de ansjovis door gerookte amandelen. Hak ze lekker grof en strooi ze met de feta over de couscous.’
Weinig tijd en toch lekker koken en eten? Deze spaghetti met krokante makreel, feta en harissa maak je met minder dan 10 ingrediënten in slechts 20 minuten. Dat is geweldig toch?Maak deze pasta nóg lekkerder met homemade harissa.
VEGA(N) TIP: Gebruik vegan chorizo en bak de stukjes lekker knapperig of gebruik vegan spekjes. Vervang de mayonaise en zure room voor vegan variaties en gebruik vegan feta. Bij ruim gesorteerde supermarkten vind je een groot assortiment aan vegan kazen.
Maak vanavond kip met feta. Groene sla erbij, eventueel rijst of wat brood en klaar ben je, binnen 30 minuten. Easy! Het recept is voor vier personen, maar je maakt het net zo makkelijk voor acht.
Souvlaki is ook heerlijk om op de barbecue te roosteren! Extra lekker met notenrijst of een gepofte aardappel. Lekkere afsluiter: Griekse sinaasappel-revani met metaxa
Deze dumplings kun je ver van tevoren maken. Bewaar ze in de vriezer, dan hoef je ze op de dag zelf alleen nog maar maar gaar te koken, te besprenkelen met gebrande boter en gul te bestrooien met dragonblaadjes.
couscoussalade met watermeloen, feta en lamsreepjes
Frisse watermeloen vormt een droomcombinatie met mals lam, waterkers en parelcouscous met honing en citroen. Daarom vind je deze couscoussalade en nog 99 andere salades in ons saladeboek!
Een flinke pan of grote schaal is wat je nodig hebt voor dit hartige Midden-Oosterse brunchgerecht. Klassieke shakshuka wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een tomatensaus met chili, uien en rokerige specerijen zoals komijn en paprika. Dit recept is extra smoky dankzij de chipotlesaus. Wist je al dat chipotle chili de gedroogde en gerookte variant is van een groene jalapeño? Zet deze goddelijke shakshuka op tafel tijdens een uitgebreide zaterdagbrunch.Goed idee: zelf flatbreads maken om lekker mee in de saus en eieren te dippen. Dit recept is afkomstig uit het maartnummer 2022 van delicious. magazine. Bestel het magazine in de shop.
Je hebt geen vliegticket nodig om in een andere wereld te belanden. Voorzie je voorraadkast van smaakmakers uit alle windstreken, en je bent er zo! Met Midden-Oosterse ingrediënten als baharat, za’atar en toum voeg je in no time heel veel smaak toe, waardoor je je even ver weg en toch dichtbij waant. Ga los met pittig gevuld filodeeg.
Een tostada is een knapperig gebakken tortilla die je met allerlei toppings kunt beleggen. Je kunt ze ook in de koekenpan bakken of op de bbq grillen.Eet je minder vlees? Vervang de helft van het gehakt door 250 g linzen uit blik.