Burrata, het gezellige zusje van de welbekende witte kaas uit Italië, is bij ons al tijden favoriet. Ze is alles wat mozzarella is, maar dan nét een beetje beter. Deze verse, Italiaanse kaas komt uit de Italiaanse streek Puglia (Apulië). Je maakt er eindeloos veel lekkers mee, zoals burrata salades, truffelrisotto en parmezaanse kippensoep. Trek gekregen? We geven je een lekker lijstje met 17 favorieten.
Lees ook: alles over witte kazen.
Wat is burrata?
Laten we eerst de anatomie van zo’n witte bol vol goeds induiken. Dat gaat het beste aan de hand van mozzarella: de kaas die van zowel buffelmelk als koemelk gemaakt kan worden. Buffelmozzarella is helder wit van kleur en een delicatesse, mozzarella van koemelk is meer crème van kleur en qua smaak en kosten minder uitgesproken.
Burrata komt uit Puglia, Italië en lijkt voor een groot deel op mozzarella. Door aan mozzarella extra wrongel en room toe te voegen, ontstaat er een nieuwe samenstelling. Deze bol is stevig van buiten, maar lobbig en romig van binnen. Snijd burrata maar eens open, dan zie je gelijk hoe de room uit de buitenste laag vloeit. De kaas eet je het liefst zo vers mogelijk en wij raden je aan hem lekker bij een speciaalzaak te kopen.
Waar eet je burrata bij?
Daar kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn: burrata is een kampioen wanneer het op combineren aankomt. De smaak is neutraal genoeg om overal bij te passen terwijl de structuur interessant genoeg is om maar weinig extra nodig te hebben.
De opengesneden kaas drapeer je heerlijk over een bord warme pasta voor een pasta burrata, salades upgrade je minstens zo makkelijk met een goede bol. Of wat dacht je van frisse, gestoomde groenten met de verse kaas, of een knapperige galette? Burrata gaat ook heerlijk op een toastje met olijfolie en geroosterde amandelen.
17 x recepten met burrata
Onze favoriete Italiaanse kaas doet ons het water in de mond lopen en jou waarschijnlijk ook. Tijd om de keuken in te duiken! Welk recept maakt jij vandaag?
Nog een lekkere salade met peultjes