18 pasta’s met een scheutje wijn, want daar wordt alles lekkerder van

Pasta en Italiaanse wijn: het zijn slechts twee van de briljante uitvindingen uit het land van de laars. Tijd voor een ode in de vorm van dit lijstje. Pak de fles er maar bij, deze pasta’s worden nóg lekkerder van een scheut wijn.

De delicious.redactie is gék op Italiaans. De afgelopen jaren verzamelde onze online redactie al tal van favorieten in lijstjes. Een lijstje met de 19 lekkerste pizza’s, 66x snel Italiaans, Italiaanse hapjes voor elk moment, 4x ossobuco, desserts voor la dolce vita en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ook de pasta’s mochten niet ontbreken. Zo maakte we al een overzicht met onze snelle pasta-recepten, onze beste recepten voor pasta carbonara of ovenschotels met pasta. En zo zijn er nog talloze variaties. Wat nog ontbrak? Een pasta-lijstje met een specifiek ingrediënt: wijn! Want tja, een pastaatje wordt toch lekkerder van een scheutje wijn.

Rood voor de versies met rode saus of vlees, wit voor de romige exemplaren. Voor iedereen zit er wel wat bij.

18 pasta’s met wijn in de ingrediëntenlijst

pasta met courgette en snijbonen in kaassaus
Deze pasta wordt ook wel pasta risottata genoemd, pasta net zo bereid als risotto. Elke korte pastasoort kun je ervoor nemen, bijvoorbeeld schelpjes, penne of fusilli.
naar recept
Pasta met courgette, snijboontjes en oudekaasroom-crop
snelle pasta met paddenstoelenbolo en winterpesto
Boerenkool of (winter)spinazie over? Maak de boerenkoolsalade van het menu of de snelle spinazie met chili-linzen en een eitje. Het paddenstoelengehakt kun je ook zelf maken door 300 g kastanjechampignons fijn te hakken, gebruik evt. de hakmolen van de staafmixer. Kastanjechampignons zijn extra stevig en hebben een volle smaak.
naar recept
snelle pasta met paddenstoelenbolo en winterpesto
pasta met chorizo, vongole & garnalenolie
Surf en turf! Chorizo geeft pit aan deze pasta met schelpen en garnalen. Een ideaal recept, want juist nu wil je buiten zijn en ongecompliceerd lekker eten.
naar recept
pasta chorizo
Spaghetti met schelpen in witte wijn
Romig én met de friszure touch van citroen. De ideale maaltijd als de zon zijn best doet. Vongole en tapijtschelpen maken gewone spaghetti bijzonder. Wijn, chili en room erbij en het smaakt volmaakt!
Nog meer schelpen: zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen
naar recept
spaghetti met schelpen in witte wijn
Pasta met ragù alla potentina
Pasta met ragù. De overtreffende trap van een pasta bolognese! Geduld en liefde zijn de belangrijkste ingrediënten bij het bereiden van deze saus. Dan wordt het vlees boterzacht. Het is het wachten meer dan waard!
naar recept
pasta met ragu
pastarol van aubergine met mozzarella
Bij de Italiaanse keuken denk je misschien niet zo snel aan vegetarische gerechten. Maar de Italianen zijn meester in het bereiden van side-dishes waar je met een paar kleine trucs zo een vegetarisch hoofdgerecht van kunt maken.
naar recept
pastarol-delicious
romige posteleinpasta met zalm
Romige pasta met postelein en zalm is hét gerecht voor als je weinig tijd hebt en je avondeten toch een feestje mag zijn. Gebruik postelein en raapstelen voor in de romige saus (nu volop in het seizoen), of ga voor wilde spinazie. Nog meer koken met postelein?
naar recept
pasta met zalm
spaghetti marinara met witte wijn en kappertjes
Deze spaghetti marinara is een echte klassieker. Voeg al jouw favoriete zeefruit toe en geniet! Dit gerecht is alles wat je nodig hebt: een rijkgevulde pasta met jouw favorieten uit zee.
naar recept
spaghetti marinara
pappardelle met cherrytomaatjes, geitenkaas & saliepesto
De lange, brede linten van de pappardelle brengen je direct in Italiaanse sferen. De cherrytomaatjes, geitenkaas en saliepesto zorgen voor een smaak sensatie op je bord. En dit alles in slechts 20 minuten. Wat wil je nog meer?
Tip: Bestrooi voor wat extra pit de pasta met een snuf chilivlokken.
naar recept
snel Italiaans Papardelle met cherrytomaatjes en geitenkaas - delicious
spaghetti met tomatensaus
Klassieke spaghetti met tomatensaus, ansjovis en knoflook met bovenop panko en feta. Wikkel dat maar om je vork!
Panko over? Maak deze pokebowl met (vega) kip en soja-gembermayo
naar recept
spaghetti met tomatensaus
tagliatelle al ragù bianco e fave
Fris en toch romig, deze zomerse pasta met kalfsgehakt, tuinbonen en bleekselderij. Janneke Philippi ziet de Zuid-Europese keuken als ideale inspiratiebron. Haar gerechten zijn extra lekker met zondoorstoofde groenten en verse kruiden, en subliem in hun eenvoud.
naar recept
Tagliatelle-al-ragù-bianco-e-fav
gerookte risotto met gorgonzola en citroen
Risotto is in Nederland vaak deel van een hoofdgerecht, in plaats van pasta of aardappels. Maar in Italië is risotto een trots, op zichzelf staand gerecht. De uitgesproken smaak van gorgonzola combineert geweldig met zelfgerookte risottorijst!
naar recept
tagliatelle met lamsbolognese
Deze tagliatelle met lamsbolognese is vol smaak, met bijzondere twist en tóch gewoon voor doordeweeks. Je maakt hem namelijk met maar 10 ingrediënten en het staat binnen 30 minuten op tafel. Beloofd!
naar recept
Tagliatelle lamsbolognese - delicious
citroenrisotto met lamsvlees, eekhoorntjesbrood en witte wijn
Low & slow lamsvlees garen tot het vanzelf van het bot valt. Beter dan de combi met deze romige, frisse citroenrisotto wordt het niet!
naar recept
citroenrisotto met eekhoorntjesbrood
pappardelle met portobello-parmezaanragù
Wél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.
Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
naar recept
pappardelle met portobello-parmezaanragù
tagliatelle met kikkererwten bolognesesaus
Herfstfavorieten als ragù maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfortfood vol smaak.
35x de lekkerste recepten met kikkererwten
naar recept
tagliatelle met kikkererwten bolognesesaus
spinazierisotto met krokante pancetta
Het geheim van geslaagde risotto zit ’m in het gebruik van bouillon van goede kwaliteit en de mantecatura– de laatste stap die voor die perfecte al dente-textuur zorgt.
naar recept
spinazierisotto met krokante pancetta
orecchiette met spitskool, crème fraîche, citroen en zalm
Dit gouden trio van zalm, crème fraîche en dille doet het ook goed in snelle pasta.
naar recept
Orecchiette met spitskool, crème fraîche, citroen en zalm
Pasta met courgette, snijboontjes en oudekaasroom-crop
STUDIO PHILIPPI