citroenrisotto met lamsvlees en eekhoorntjesbrood

citroenrisotto met eekhoorntjesbrood

Deze citroenrisotto met zacht lamsvlees en porcini brengt je in één klap terug naar winters Italië. En daar weten ze dat slow stoven een topresultaat brengt. Want tijd = smaak!

In het Italië-nummer delen we nog veel meer stevige stoofpotten. We koken runderstoof met aardappels en doperwtjes, lasagne met lamsragù, ricotta en cavolo nero en kippensoep met bonen en salsa verde.

Stevige gerechten met vlees – zeg maar smaakbommen – die generaties lang worden doorgegeven. Neem de tijd voor deze goedgevulde stoof- en ovengerechten die je hele huis vullen met hun heerlijke aroma’s. Dit wil je toch?

Bestel hier de nieuwe delicious.

Citroenrisotto met lamsvlees, eekhoorntjesbrood en witte wijn

aantal 4 | hoofdgerecht | | italiaans |
Low & slow lamsvlees garen tot het vanzelf van het bot valt. Beter dan de combi met deze romige, frisse citroenrisotto wordt het niet!
kooktijd45 minutes
stoven3 hours 30 minutes
totale tijd4 hours 15 minutes

ingrediënten

  • 4 lamsschenkels, bot schoongesneden (bestel bij je slager)
  • 4 el bloem
  • 6 el extra vergine olijfolie
  • 3 tenen knoflook gekneusd
  • 2 uien, waarvan 1 in ringen en 1 fijngesneden
  • 1 wortel, in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in blokjes
  • 4 takjes tijm + extra voor erover
  • 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
  • 200 ml witte wijn
  • 500 ml kippen- of runderbouillon
  • 200 g kastanjechampignons, gehalveerd
  • 250 g risottorijst
  • rasp van 1 biocitroen, daarna in partjes gesneden

instructies

  • Bestuif de lamsschenkels met de bloem en bestrooi met zout en peper. Verhit 3 el van de olie in een grote braadpan op matig tot hoog vuur en braad de lamsschenkels in 6-8 min. rondom aan tot ze bruin kleuren. Schep ze op een bord.
  • Voeg 1 el olie toe aan de pan en bak de knoflook, uiringen, wortel, bleekselderij, tijm en de helft van het eekhoorntjesbrood met wat zout en peper 4-5 min. Voeg de wijn toe, draai het vuur hoog en schraap de aanbaksels van de bodem van de pan los. Laat de alcohol in ± 1 min. verdampen.
  • Voeg de lamsschenkels weer toe aan de pan. Schenk de bouillon erbij en vul aan met water tot de lamsschenkels onderstaan. Draai het vuur laag en stoof de lamsschenkels afgedekt in 3 uur tot 3 uur en 30 min. botermals. Schep ze op een bord en scheur het vlees in stukjes. Zeef de bouillon in een maatbeker en vul aan met water tot je 1,2 liter overhoudt. Houd de bouillon warm.
  • Laat intussen de rest van het eekhoorntjesbrood weken in heet water. Laat goed uitlekken en snijd in stukjes.
  • Verhit 1 el olie in een pan met dikke bodem. Schep evt. bovendrijvend vet uit de bouillon en voeg het vet toe aan de pan. Bak hierin de kastanjechampignons 2-3 min. en schep ze op een bord. Voeg nog 1 el olie en de fijngesneden ui toe en bak hem 3-4 min. Voeg de rijst toe en schep om tot de korrels glazig zijn. Voeg steeds een soeplepel van de warme bouillon toe en roer tot die bijna is opgenomen. Voeg zo geleidelijk en al roerend de bouillon toe, tot de risotto na 20-25 min. beetgaar is en je nog 250 ml bouillon over hebt. Voeg het lamsvlees, de gebakken champignons en het fijngesneden eekhoorntjesbrood toe en roer de rest van de bouillon door de risotto. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met de citroenrasp en extra tijm. Geef de citroen er in partjes bij.
Voedingswaarde:
calorieën: 889kcal
|
eiwit: 52g
|
vet: 40g
|
koolhydraten: 68g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING: SILVIA COLLOCA | FOTOGRAFIE: NIGEL LOUGH | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Dit vind je vast ook lekker: Italiaans draadjesvlees met geroosterd merg & saffraanrisotto

citroenrisotto met eekhoorntjesbrood
RECEPTEN, FOODSTYLING: SILVIA COLLOCA | FOTOGRAFIE: NIGEL LOUGH | STYLING: KIRSTEN JENKINS.