comfort food op z’n Italiaans – 4x ossobuco recepten

Is er iets meer winters dan stoofvlees? Als het aan de Italianen ligt niet. Zij eten in de koude wintermaanden namelijk graag hun eigen variant: ossobuco recepten. Er zijn een heleboel variaties voor deze klassieke Italiaanse stoof, maar de gemene deler: het vlees is zo zacht dat het van het bot af valt.

Meer Italiaanse stoofgerechten? Heel fijn comfort food: 21x Italiaanse stoofgerechten

Wat is ossobuco precies?

Ossobuco wordt meestal gemaakt van stukken kalfsvlees, meestal gesneden uit de schenkel. De naam komt van het Italiaanse “osso” voor bot en “buco” voor gat, verwijzend naar het merg in het bot.

Wat het zo speciaal maakt, is de langzame bereiding, waarbij het vlees gestoofd wordt in een smaakvolle saus op basis van tomaten, wijn, ui en diverse kruiden. Hierdoor wordt het vlees heel mals en sap. Vervolgens wordt het vaak geserveerd met bijgerechten zoals risotto of polenta.

Waar komt het vandaan?

Oorspronkelijk komt ossobuco uit Milaan, gelegen in het noorden van Italië. De Milanese keuken staat bekend om zijn rijke smaken en traditionele gerechten, en ossobuco is daar geen uitzondering op. De klassieke Milanese versie eet je met saffraan risotto.

Meer kerstinspiratie?

Klinkt lekker he? Dit zijn onze beste ossobuco recepten

ossobuco met verjus, venkel en saffraan
Traditionele ossobuco wordt meestal in een tomatensaus bereid. Onze versie heeft een saus met verjus of witte wijn en venkel. Eventuele restjes vlees kun je in flinters uiteentrekken en samen met de groenten en een beetje extra vergine olijfolie verwarmen in een pan met dikke bodem. Eet deze saus met gekookte pasta, bijvoorbeeld penne of fusili.
naar recept
ossobuco
ossobuco
Deze stoof van kalfsschenkels in een rijke groentesaus is een echte Italiaanse klassieker. Maak de ossobuco extra lekker met een frisse gremolata.
Iets minder lang de tijd? Maak dan deze stoof van kippendij met abrikozen.
naar recept
osso buco met tuinbonen en gremolata_preview (1)
ossobuco met guinness
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af.
Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
naar recept
ossobuco ossenstaart
italiaans draadjesvlees met geroosterd merg & saffraanrisotto
Een klassieker uit de Italiaanse keuken!
naar recept
italiaans draadjesvlees met beenmerg en saffraanrisotto

Liever vegan? Dit is onze vegan ossobuco

italiaans draadjesvlees met beenmerg en saffraanrisotto