Een tafel vol met makkelijke hapjes – buffet stijl – is volgens ons dé manier om een feest stressvrij te beginnen. Iedereen pakt waar-ie zin in heeft, inclusief jij als gastheer- of vrouw!
Een buffet samenstellen is een feest op zich! Of je nu een kerstfeest, verjaardag of borrelavond met vrienden organiseert, een goed gevulde buffettafel maakt het extra gezellig.
Met een mix van makkelijke hapjes buffet–opties zorg je voor een tafel waar iedereen iets lekkers vindt. Denk aan smeuïge dips met warme kaas, bieten met vijgen, ajvar of opgeklopte feta; allemaal perfect om brood of crackers in te dippen. Vul aan met hartige hapjes in deeg, zoals mini-saucijzenbroodjes of bladerdeeghapjes, en verras je gasten met luchtige ricotta-pannenkoekjes die zowel hartig als zoet ongelofelijk lekker zijn.
Vergeet de bordjes niet!
Een goede buffettafel draait niet alleen om de hapjes, maar ook om de looks en planning. Kies voor schalen op verschillende hoogtes om een speels effect te creëren, en zet de warme en koude gerechten handig bij elkaar. Denk ook praktisch: zorg dat borden, bestek en servetten overzichtelijk klaarstaan. Maak het extra makkelijk voor je gasten en zet een mandje met servetten en een stapel kleine bordjes naast de hapjes neer.
Extra leuk om de tafel aan te vullen met wat (zelfgemaakte) condimenten zoals pickles, kimchi, een lekkere pittige salsa, chutney, of een knapperig specerijenmengsel zoals dukkah.
Tijd om lekker aan de slag te gaan met de hapjes.
31x makkelijke hapjes voor een buffet
Dips
Opgeklopte romige geitenkaas wordt lekker luchtig. Een super combi met de frisse en pittige mangosalsa.
naar receptRavinder: 'Koude zilte feta onder een laag tomaten –verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.'
naar receptMet kaas wordt álles lekkerder! Maak deze heerlijk smeuïge kaasdip, perfect om restjes kaas op een slimme (en vooral lekkere) manier te gebruiken. Serveer met knapperig stokbrood en gedroogde vijgen voor de ultieme borrelhap.
naar receptDip deze vegafritters met een Frans tintje in crème fraîche met mierikswortel en munt. Echt een hit op feestjes!
naar receptHet gerookte-paprikapoeder in deze mediterrane dip geeft precies die rokerige touch: geweldig met de umami en romigheid van de kazen.
naar receptOmarm deze frisse tzatziki saus net zoals de Grieken, en besmeer er je pitabroodjes mee, serveer naast gegrild vlees of dip er groenten in. Deze Griekse recepten wil je maken of bestellen als je in Griekenland bent.
naar receptDeze pompoen ajvar is het perfecte gerecht voor de herfst. Ajvar is een zachte spread van paprika en aubergine. Voor deze herfstvariant is een deel van de paprika vervangen door geroosterde pompoen. De rauwe knoflook en gerookte-paprikapoeder geven nog wat extra pit.
naar receptRavinder: 'Koude zilte feta onder een laag tomaten –verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.'
naar receptDit is een perfect hapje of lunchgerecht om te delen. Maak de bietencrème 1 of 2 dagen van tevoren en bewaar in de koelkast. Laat 30 min. voor serveren op temperatuur komen en garneer vlak voor serveren.
naar receptHmm Italiaans flatbread met gesmoorde courgette! De courgettes laat je in 45 minuten zacht worden in de pan waarna je er een dip van maakt met citroen, munt, oregano en crème fraîche. Aromatisch, fris en lekker chunky.
naar receptSmeltend zachte aubergine in een zoetzure saus met rozijnen, kappertjes en pijnboompitten. Een Italiaanse klassieker! Veeg de saus op met brood of serveer met een bol burrata of gebakken vis.19x Italiaans voorgerecht – heerlijke antipasti
naar receptMakkelijke vega hapjes voor het buffet
Deze troostrijke fritters worden geserveerd met een frisse yoghurt met ingemaakte citroen. Voor een vegan versie vervang je het ei gewoon door 1-2 eetlepels extra maizena, al hebben de fritters dan wel een iets minder compacte en kruimeligere textuur dan de versie met ei.
naar receptBen je tot nu toe niet zo’n fan van tofoe? Probeer dan vooral dit originele recept van Luisa Brimble. Je zult je al snel afvragen waarom je deze kameleon onder de eiwitten nooit eerder op tafel hebt gezet.
naar receptWie met kerst z'n gasten wil verrassen moet zeker deze halloumifrieten serveren. Van die citroenmayo van ingelegde citroen wordt het helemaal een spectaculair hapje.
naar receptOld school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze pittige auberginekoekjes eens. Je weet niet wat je proeft!
naar receptDit is dus echt megalekker: kleine paprika's van de barbecue gevuld met een rijke knoflookyoghurt. Om het af te maken strooit Janneke er een krokant mengsel van pistache met korianderzaad overheen.
naar receptGeen zin om alles zelf te rollen? Doe zoals Julie en organiseer een DIY (Do It Yourself) roll-party met allerlei bakjes met de lekkerste ingrediënten op tafel zodat iedereen ze naar eigen smaak kan vullen. Rock & roll én supergezellig! Tip: Ook lekker met een veeg sriracha-mayo voor wat extra pit.
naar receptMakkelijke hapjes met vis
Deze zilte viskroketjes heten in het Portugees pastéis de bacalhau. Superlekker als hapje bij een glas witte wijn, als het kán buiten. Of bij vinho verde, om in Portugese sferen te blijven. Bacalhau of bakkeljauw is gedroogde, gezouten kabeljauw. Je vindt het in de diepvries van grotere supermarkten.Ook vegakroketjes op tafel? Bak polentakroketjes!
naar receptHoe lang heb je de tijd om te koken? Wil je het snel, steek dan alvast de bbq aan of zet de grillpan op het vuur en begin stukjes zalm op spiesjes te rijgen. Deze zalmsaté is zó klaar!Ook lekker op een stokje: geroosterde hoisin-kipspiesjes
naar receptTraditioneel worden deze Joodse aardappelkoekjes geserveerd bij het Chanoeka-feest in december, maar ze zijn té lekker om maar één keer per jaar te eten. Omdat je latkes in een handomdraai hebt gemaakt, zijn het handige hapjes voor gasten. Tip: Zorg ervoor dat je alle vocht uit de groente knijpt met een theedoek. Zo bak je de krokantste koekjes.
naar receptHeerlijke lichte ricottapannenkoekjes met zelfgemaakte bietenrelish en forel. Als je de relish van te voren maakt, dan is het nog binnen een half uur klaar ook!
naar receptMet de zomer in de lucht is de Italiaanse keuken extra verleidelijk.Zet het raam open, je pannen op het vuur en een karaf wijn binnen handbereik. Ga voor deze gefrituurde sardientjes!
naar receptSloof je eens uit en serveer sardientjes met venkel bij de borrel. Een Siciliaanse droom, vooral als je er goed gekoelde wijn bij schenkt en de borrelplank aanvult met geroosterde pistachenoten en een citroenige ricottadip.
naar receptNiemand weerstaat deze pasteitjes met garnalen & sesam. Serveer voor iedereen een crispy snack en maak je feest compleet met een paar heerlijk hartige hapjes.
naar receptMakkelijke hapjes met vlees
Met slechts zes ingrediënten en 20 minuten zet jij dit feestelijke voorgerecht zo op tafel. Vind je de knoflookcrème iets te sterk smaken, roer dan geknipte bieslook en fijngesneden kervel door de crème fraîche.En voor daarna: ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maandzaadboter.
naar receptKnapperige pappadums zijn super met beef in deze marinade van zoute, zoete, hete & frisse smaken. Erbij: wasabi met Japanse mayo. In een woord? GODDELIJK!
naar receptZin in een feestelijk hapje? Deze courgette-rolletjes met ricotta en bresaola zijn zo gemaakt en ook zo op – zo lekker zijn ze.
naar receptHapjes met deeg
Maak de saucijzenbroodjes en de dip 1 dag van tevoren en zet koel afgedekt weg. Warm ze vlak van tevoren 3 min. op in de oven.
naar receptSay cheese eehh…formaggio! Of je nu van zoet of hartig houdt: grijp vooral naar Italiaanse kaas. In deze snelle vega taartjes speelt krachtpatser gorgonzola de hoofdrol. Verschrikkelijk lekker, zo samen met uitjes gekaramelliseerd in balsamico en tijm.
naar receptIn veel landen ligt filodeeg standaard in de vriezer. In Marokko voor de beroemde kippenpastei b’stilla, in Egypte voor gehaktpastei en in Libanon voor deze te lekkere rolletjes gevuld met gehakt.
naar receptHoisinsaus is de ultieme umamibom die het broodje de perfecte smaak geeft. Macadamianoten geven de vega-vulling van deze broodjes die lekker vettige smaak die je normaal van vlees krijgt. Wil je liever een vegan variant? Kijk onder aan het recept voor vegan-tips!
naar recept





























