De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kimchi – gefermenteerde Chinese kool

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
kimchi chinese kool | delicious


vegetarisch
aantal | bijgerecht | | koreaans |
Omdat we het Amsterdamse restaurant Yokiyo geweldig lekker en leuk vinden. Omdat de Koreaanse keuken onterecht nog onbekend is. Omdat Koreaans in opkomst is. Maar vooral omdat het een keuken vol spannende, rijke smaken is! Hier het recept voor kimchi.
kooktijd40 minuten
totale tijd40 minuten

ingrediënten

  • 2 Chinese kolen toko of supermarkt
  • 200 g zeezout grof

marinade

  • 1 el suiker
  • 3 el vissaus Koreaans, toko*
  • 3 el garnalenpasta Koreaans, zout, diepvries**
  • 3 el knoflook fijngesneden
  • 1 tl gember geraspt
  • 6-8 el rode peper*** Koreaans, grof gemalen

vulling

  • 2 lente-uitjes
  • 100 g wortel
  • 100 g rettich

bloemsaus

  • 65 g rijstebloem natuurwinkel, toko of gewone bloem
  • 450 ml water
  • 65 g suiker

instructies

  • Snijd de kolen in de lengte doormidden. Haal de bladeren los, bestrooi ze met zout en leg ze op elkaar. Laat de bladeren 4-6 uur staan. Spoel de koolbladeren goed af en laat ze goed uitlekken (‘knijp’ overtollig water eruit).
  • Maak nu de marinade. Roer de suiker, vissaus, garnalenpasta, knoflook, gember en Koreaanse rode peper door elkaar.
  • Snijd voor de vulling de lente-ui fijn en de wortel en rettich in dunne reepjes (julienne). Meng voor de saus de bloem en het water in een steelpan, roer met een garde glad, breng aan de kook en voeg de suiker toe. Laat 1 min. zachtjes doorkoken en haal de pan van het vuur. Laat afkoelen. Meng nu de marinade met de fijngesneden groente en de bloemsaus. Smeer de koolbladeren dun in met deze dikke saus/marinade en rol ze op. Doe zin in een schone pot (uitgekookte weckpot of grote jampot) zodat ze goed op elkaar zitten en druk goed aan zodat de pot helemaal vol komt te zitten.
  • Laat de pot een nacht buiten de koelkast staan en zet daarna in de koelkast. Na 2-3 dagen is de kimchi lekker: nog knapperig en niet te zuur. Na 1-2 weken is de kimchi sterker van smaak en op z’n best. Je kunt de kimchi een paar maanden gebruiken. Dan wordt hij steeds sterker. Vind je de smaak te sterk, dan kun je ‘m perfect gebruiken voor de Kimchi jjigae (stoofsoep).
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Vervang evt. door Thaise vissaus.
** Te koop bij online shops met Koreaanse producten of laat het weg.
*** Vervang evt. door grove chilivlokken of pul biber (Turkse winkel).
Recept: Yokiyo. Bereiding: Jaymz Pool. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jan Willem van Riel. Productie: Merijn Tol
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


kimchi chinese kool | delicious