Dit gerecht is geïnspireerd op de couscous met tomaat en ui van Sami Tamimi’s moeder. ‘Het is een slimme manier om een restant couscous te verwerken, en het is ook nog eens snel en makkelijk te bereiden’, schrijft de Palestijns-Britse chefkok in Boustany.
‘Met een simpel mengsel van ingrediënten wordt de couscous tot lekkere fritters omgetoverd die in de pan mooi goudbruin worden gebakken.’

Couscousfritters met yoghurt met ingemaakte citroen (Aqras kuskuskon)
vegetarisch
aantal 4 |
hapje, snack |
|
palestijns |
vegetarisch
Deze troostrijke fritters worden geserveerd met een frisse yoghurt met ingemaakte citroen.
Voor een vegan versie vervang je het ei gewoon door 1-2 eetlepels extra maizena, al hebben de fritters dan wel een iets minder compacte en kruimeligere textuur dan de versie met ei.
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 1 middelgrote ui, fijngesnipperd (160 g)
- 1 el tomatenpuree
- 1 el rodepaprikapasta blz. 29
- 1 rode paprika, fijngesnipperd (200 g)
- 4 zeer rijpe tomaten, in blokjes van ½ cm (350 g)
- 3 middelgrote wortels, geschaafd en grof geraspt (185 g)
- 150 g couscous
- 220 ml kokende groentebouillon
- 1 ei
- 4 el maizena
- 1 el geraspte biologische citroenschil
- 4 el zonnebloemolie, voor het bakken
Voor de yoghurt met ingemaakte citroen
- 150 g yoghurt Griekse stijl
- 1 el fijngesneden ingemaakte citroen
- 1 el fijngesnipperde kappertjes
- 1 el fijngesnipperde dille
- 1 el smalle reepjes blaadjes munt
- zout en zwarte peper
Instructies
- Maak eerst de yoghurt met ingemaakte citroen: doe alle ingrediënten samen met ¾ theelepel zout en een draai zwarte peper in een middelgrote kom. Klop goed, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
- Verhit de olijfolie in een hapjespan van 30 cm doorsnee op halfhoog vuur. Bak de ui regelmatig roerend 5 minuten tot hij zacht maar nog net bruin is. Roer de tomatenpuree en rodepaprikapasta erdoor, en bak alles nog 1 minuut. Voeg de rode paprika, tomaten, 1 theelepel zout en een flinke draai zwarte peper toe, en bak alles nog 3 minuten. Doe de wortels erbij en bak alles nog 3 minuten.
- Voeg de couscous aan de pan toe en roer goed door. Schenk de hete bouillon erbij, roer nogmaals en leg het deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat het 10-12 minuten koken tot alle vloeistof is geabsorbeerd en de couscous zacht en opgezwollen is.
- Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Voeg het ei, de maizena en geraspte citroenschil toe, en meng goed. Vorm er 12-13 fritters van (ca. 60 gram per stuk) van 6 cm breed en 3 cm dik.
- Verhit de oven tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit de zonnebloemolie in een grote koeken- of hapjespan met antiaanbaklaag op halfhoog-hoog vuur en bak de fritters 3 minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Leg ze op de beklede bakplaat en bak ze nog 5 minuten in de oven tot ze vanbinnen goed heet zijn.
- Serveer de fritters warm, met de yoghurt met ingemaakte citroen en een salade.
Voedingswaarde
Oorspronkelijke titel Boustany. A celebration of vegetables from my Palestine
Verschenen in 2025 bij Ebury Press, imprint van Penguin Random House group
© 2025 Tekst Sami Tamimi
© 2025 Fotografie Ola O. Smit behalve bladzijde 12, 25, 124, 125, 128, 129. 141, 144,163, 166, 167, 176, 177, 180, 181, 183, 240, 248. 250, 251, 253, 254, 255. 263, 269, 275 en 317 Issy Croker
© 2025 Nederlandse vertaling Aniek Njiokiktjien / Fontaine Uitgevers
Verschenen in 2025 bij Ebury Press, imprint van Penguin Random House group
© 2025 Tekst Sami Tamimi
© 2025 Fotografie Ola O. Smit behalve bladzijde 12, 25, 124, 125, 128, 129. 141, 144,163, 166, 167, 176, 177, 180, 181, 183, 240, 248. 250, 251, 253, 254, 255. 263, 269, 275 en 317 Issy Croker
© 2025 Nederlandse vertaling Aniek Njiokiktjien / Fontaine Uitgevers
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!