deze Griekse recepten wil je maken of bestellen als je in Griekenland bent

Het is zonde om in een land met een culinaire rijkdom als Griekenland te eten bij de pizzeria of een patatje te bestellen – behalve als dat patatje opgerold zit in een stevige pita gevuld met gyros. Daarom een kleine eetgids: dit wil je bestellen als je geland bent op een van de betoverende eilanden.

Bekijk ook: 39 recepten met feta – ieders favoriete witte kaas

Denk aan die stralend zonnige sfeer vol spierwitte en hemelsblauwe tinten en ga mee naar Griekenland! Zet je tafel vol eiland-mezedes en proef zeker een van de volgende gerechten.

Één van de bekendste Griekse recepten: moussaka

Het grootste souvenir uit eigen keuken, want reken maar dat je het recept voor deze Griekse ovenschotel mee naar huis neemt! Moussaka is een laagjes gerecht met een rijke (lams)gehaktsaus, aardappeltjes, zijdezachte aubergine en een bechamelsaus die alles bij elkaar houdt.

Vaak wordt de smaak van de saus bepaalt door de plezierige combinatie van kaneel en oregano – en heel soms een snuf piment.

moussaka met lamsgehakt
Zolang het mooi weer is en we ’s avonds buiten kunnen eten, maken we zomerse gerechten van rond de Middellandse Zee. Vanavond deze heerlijke Griekse moussaka! Je kunt de moussaka ook maken zonder aardappelschijfjes en er rijst bij geven. In Griekse sferen blijven? Maak morgen deze plaattaart met feta
naar recept
Moussaka met lamsgehakt - delicious

Gyros

Gyros is de Griekse aanverwant van de kebab, het vlees wordt namelijk op een zelfde soort verticale manier geroosterd aan het spit en er zachtjes afgeschaafd zodra het sappig en gaar is. Het (lams)vlees eet je vervolgens in een gevouwen pita met een frisse schep tzatziki en frietjes.

Spanakopita

De bekende Griekse spinaziepastei. De ene Griek maakt ‘m met filodeeg, en de ander met bladerdeeg, maar de vulling is altijd een combinatie van spinazie, feta (soms met wat gerapste kefalotiri), uitjes of prei en verse kruiden zoals munt en dille.

Griekse spanakopita met feta en spinazie
Spanakopita is een echte Griekse klassieker. Lekker hartig met krokant filodeeg, zilte feta en frisse spinazie.
naar recept
Spanakopita

Souvlaki

Souvlaki is een vleesgerecht op een stokje – souvlaki betekent letterlijk ‘spiesje’ – en wordt geserveerd met (tomaten)rijst, friet of verse pita. Kip- of varkensvlees zijn de meest gebruikte vleessoorten, maar in sommige gevallen wordt souvlaki met lamsvlees gemaakt. Zo’n spiesje is populair streetfood, wat door de Grieken zelden thuis wordt gegeten.

lamssouvlaki met tomaten-fetasalade
Souvlaki is ook heerlijk om op de barbecue te roosteren! Extra lekker met notenrijst of een gepofte aardappel.
Lekkere afsluiter: Griekse sinaasappel-revani met metaxa
naar recept
souvlaki met tomaten-fetasalade

Pastitsio

Kaneel is met volle wind in de zeilen het hart van de Griek binnengezeild toen het eeuwen geleden geïntroduceerd werd. Het is een van de belangrijkste ingrediënten in pastitsio: een comfortabele pasta ovenschotel die het midden houdt tussen een moussaka en lasagne. Laagjes macaroni worden afgewisseld met een gekruide tomaten-gehaktsaus, en daarna ondergestopt onder een dikke deken van bechamel.

Griekse salade

Beter bekend als horiatiki, wat je losjes kunt vertalen in dorpssalade, staat overal in Griekenland op de kaart. De salade zonder blaadjes sla is een knapperige combinatie van tomaten en komkommers, feta, uitjes en olijven in een olijfolie-dressing met oregano. De groenten zijn vaak lekker grof gesneden.

Klassieke dips

Met een paar goede dips gaat de maaltijd levendiger smaken. Dus zet je tafel vol eiland-meza. Maak een klassieke tzatziki met pittige knoflook en komkommer – soms gaat er ook wat postelein door -, melitzanosalata met aubergine en feta, vergeet de fava niet en maak zeker de goddelijke romige taramasalata: een romige dip met wit- of roze viskuit op basis van aardappel of brood. Maak ‘m af met een drizzle olijfolie of een kneepje citroensap.

Dolmades

Wist je dat de Griekse dolmades, de opgerolde gevulde wijnbladeren van Ottomaanse oorsprong zijn? Ottomanië was het Turkse sultanaat dat heerste over een groot deel van het Mediterrane gebied van de Middeleeuwen tot de 20e eeuw. Ook Griekenland hoorde daarbij.

Kolokythokeftedes

Courgettekoekjes, but make it Greek! Je vindt deze heerlijke gefrituurde courgettekoekjes in de meeste tavernas en restaurants. Een lekkere vega snack met feta en munt.

Briam

Start de avond met een bordje briam met brood: een soort Griekse ratatouille van courgette, aubergine en paprika die samensmelten in je mond.

Griekse recepten met sardines

De zee is nooit ver weg in Griekenland, en dus vind je in de meeste restaurants knetterverse vis. Van sardientjes tot calamares en hele gegrilde dorade op de bbq.

Bouyiourdi

Gebakken feta bovenop een stoof van tomaten, knoflook en chili: verrukkelijk als onderdeel van een lome meze-lunch. Met worst erbij en paprika heb je een andere favoriet, namelijk spetsofai.

spetsofai: geroosterde worstjes in pittige tomatensaus met paprika & ui
In Athene, waar dit gerecht met pittige worstjes en tomatensaus zijn roots heeft, is de zon net zo gul als de keuken.
naar recept
gezonde herfstrecepten

Bekijk hier al onze Griekse recepten met een delicious. twist!

Meer inspiratie voor de zomer? Haal de laatste nummers van delicious. in huis!

gezonde herfstrecepten