Italiaans tussengerecht: 30x primo – gnocchi, risotto en pasta!

Waar wij met alle liefde gnocchi, risotto – en publieksfavoriet nummer één: pasta! – wegprikken op een doordeweekse avond, eten ze deze gerechten in de laars, heel beleefd, als Italiaans tussengerecht: de primo.

Wie zich wijdt aan de kunst van het pastamaken, weet dat het essentieel is om de juiste vorm te combineren met een passende saus die goed hecht aan de pasta. Dan heb je nog de perfecte al dente consistentie, en de kwestie wat beter is: gedroogde pasta of verse, met de hand gerolde exemplaren?

Hetzelfde geldt voor risotto en gnocchi – met name als trouwe delicious. lezer kun je de technieken met je ogen dicht oplepelen. Van het roeren van de risotto en de mantecare tot de verhouding van de hoeveelheid aardappelen op bloem voor de gnocchi. Kun je dat nog niet? Lees dan dit 101 artikel over het maken van risotto en deze 5 geheimen voor de beste gnocchi of bestel hier onze kersverse Italië-special:

Maar hoe goed je de technieken ook beheerst, de vraag die op den duur beantwoord moet worden is: wel gerecht je het beste kunt serveren als Italiaans tussengerecht. Niet elke risotto, gnocchi of pasta leent zich namelijk evengoed als tussengerecht!

De criteria van een geslaagd Italiaans tussengerecht

Een Italiaans tussengerecht, of primo piatto, is een subtiele kunst op zich. Het moet licht zijn — geen borden die je al bij de eerste hap in een food coma duwen! Denk aan gerechten die elegant het midden houden tussen ‘ik heb nog wel een gaatje’ en ‘mag ik alsjeblieft mijn bovenste knoop losmaken?’

Een goed tussengerecht maakt gebruik van wat het seizoen biedt: in de herfst bijvoorbeeld romige risotto met paddenstoelen, en in de lente een fijne pasta met doperwten of asperges. Seizoensgebonden betekent ook dat het gerecht fris en vol smaak is, zonder dat het in de smaakafdeling overdrive gaat. En zeg nou zelf, wie wil er nu geen gerecht dat meegaat met de seizoenen, net als onze kledingkast?

Ten slotte moet het gerecht wat spanning opbouwen. Het mag dan licht zijn, het moet je wel doen verlangen naar dat wat daarna komt. Of je nu kiest voor een fluweelzachte pasta of een heerlijk soepje, een goed tussengerecht laat je proeven hoe geweldig de Italiaanse keuken kan zijn — maar dan zonder je bord vol te leggen.

Kies uit deze lijst je favoriete primo piatto voor een groots Italiaans menu en geef er een stuk brood bij om de saus mee op te vegen!

Gnocchi

citroen-rozemarijngnocchi in pittige tomatensaus
Perfect gezelschap voor vis, vlees of als vegagerecht, deze gnocchi met lekker pittige tomatensaus! Slim en makkelijk: met kokend water uit de waterkoker (of Quooker) is tomaten pellen en gnocchi koken zo gepiept.
naar recept
gnocchi van geroosterde biet met verse ricotta
Homemade gnocchi is top. Zeker met geroosterde bietjes en nóg lekkerder in combi met superverse ricotta.
naar recept
gnocchi van rode biet
bietengnocchi met mini-burrata & sinaasappelolie
Een handige tip: maak de gnocchi alvast wanneer je tijd hebt en vries ze in één laag op bakpapier in. Zodra de gnocchi bevroren zijn, bewaar je ze samen in een diepvrieszakje of -bakje. Doe ze dan voor serveren bevroren en al in ruim kokend water om weer op te warmen en kook 1½ -2 min. Dus laat ze niet eerst ontdooien.
naar recept
Bietengnocchi met mini-burrata en sinaasappelolie Italiaans tussengerecht
gnocchi van boekweit met cavolo nero
Italiaanse klassieker met de delicious. twist.
naar recept
gnocchi van boekweit
feestelijke gnocchi met cavalo nero, venkelzaad & pecorino 
Het nieuwste kookboek van Janneke en Serge is helemaal vega. Voor het delicious. jubileumnummer selecteerden we een paar waanzinnige feestgerechten en een goede gnocchi mocht niet ontbreken. Deze maak je met het Italiaanse zusje van onze boerenkool, verfrissend venkelzaad en licht-zilte pecorino.
Oh, en natuurlijk helemaal in stijl van Janneke: binnen 30 minuten klaar. Kom maar door met zo’n bordje comfort food deluxe!
naar recept
gnocchi cavalo nero
gebakken gnocchi met tomaatjes, parmezaan & munt
Gebakken gnocchi? Gnocchi kennen we als zachte kussentjes. Bakken is minder bekend, maar heel erg lekker. Vooral kinderen zijn dol op die krokante Italiaanse aardappelkussentjes.


Iets meer tijd? Maak dan deze vega gnocchi uit de oven.
naar recept
gebakken gnocchi met tomaatjes
speltgnocchi met spinazie
Deze gnocchi gemaakt met speltbloem en spinazie valt zeker in de smaak. Voeg voor een hartige smaak wat geraspte parmezaanse kaas toe.
naar recept
ossenstaart
gnocchi met gorgonzola en peer
Blauwe kaas en peer zijn een match made in heaven. En al helemaal in combinatie met zoete gnocchikussentjes. Maak het klassieke Italiaanse gerecht met dit recept en je wil nooit meer anders.
naar recept
gnocchi gorgonzola-delicious

Risotto

basisrecept risotto
In Nederland is dit een voor- of hoofdgerecht. Het hangt af van wat je met het basisrecept doet. Je kunt risotto ook als bijgerecht geven i.p.v. aardappels.
naar recept
gerookte risotto met gorgonzola en citroen
Risotto is in Nederland vaak deel van een hoofdgerecht, in plaats van pasta of aardappels. Maar in Italië is risotto een trots, op zichzelf staand gerecht. De uitgesproken smaak van gorgonzola combineert geweldig met zelfgerookte risottorijst!
naar recept
venkel-aspergerisotto
Asperges zijn lekker in een voorjaarssalade, op een pizza of in een shakshuka. En, misschien niet het gerecht waar je als eerst aan denkt: in een risotto. Wij combineren in deze risotto asperge met venkel en Hollandse geitenkaas: lékker! 
naar recept
venkel_aspergerisotto_goodcook-deliciousmagazine
risotto met boerenkool, taleggio en citroenpangrattato
Dit noemen we nog eens perfecte winterkost: smeuïge risotto met boerenkool en pittige taleggio. Boerenkool niet meer in het seizoen? Vervang ‘m dan door raapstelen, rucola of veldsla die je er op ’t laatst rauw doorheen roert. De taleggio kan je vervangen door een zachtere kaas zoals mozzarella of zachte brie.
Meer risottorecepten en inspiratie vind je hier.
naar recept
risotto met taleggio, bloemkool en hazelnotenpangrattato
Dit is misschien wel de lekkerste risotto die je in tijden hebt gegeten! Carnarolirijst wordt met vialone nano als de beste soort risottorijst beschouwd. Ze behouden hun vorm en ‘beet’ en hebben een heerlijk romige textuur.
naar recept
risotto met taleggio
risotto met prei en ansjovis
Je herkent het vast: één hap van een fijn bord risotto en je bent gelijk terug in Italië! Deze risotto met prei en ansjovis maak je met visfond. Een flinke schep mascarpone erop en klaar ben je, binnen 30 minuten.
Geef er gestoomde broccoli bij, besprenkeld met notenolie, en strooi er nog wat gehakte hazelnoten overheen. Houd je van uitgesproken smaken? Stop er dan gerust wat meer ansjovis in!
Minder fan van ansjovis, maar wel van spek? Dan is deze risotto met radicchio en gorgonzola iets voor jou.
naar recept
risotto met prei en ansjovis
risotto met lof, walnotenboter en taleggio
Niks lekkerder dan een bordje smeuïge risotto met walnotenboter en romige kaas. Taleggio is zachte roodschimmelkaas uit Italië, heerlijk als smeltkaas over deze risotto. Te koop bij alle kaaswinkels en sommige supermarkten. Comfortfood pur sang!
Risotto + taleggio + boerenkool: nóg zo’n topcombi!
naar recept
risotto met lof
paddenstoelenrisotto met pancetta en waterkers
Roeren, roeren, roeren… Dat is de essentie van risotto! De hete bouillon, verse groenten en parmezaan geven smaak!
Op zoek naar meer inspiratie voor risotto? Hier vind je een fijne lijst met heel veel risottorecepten!
naar recept
paddenstoelenrisotto pancetta waterkers - delicious
risotto met venkel en gegrilde asperges
Geweldige maaltijden met weinig ingrediënten, die gegarandeerd binnen 30 min. op tafel staan. Dat kan! Deze smeuïge risotto met asperges en venkel bijvoorbeeld. Gril meteen een extra portie asperges voor je lunch de volgende dag. Heerlijk! Je hebt mensen die je ’s nachts wakker mag maken voor risotto. Daarom nóg een recept, met zeevruchten en bleekselderij.
naar recept
venkel-risotto
risotto met tuinbonen, krab en munt
Risotto met tuinbonen en krab is een Italiaans gerecht van chef-kok Matt Moran. Matt is dol op Italië. Uitgangspunt voor al zijn gerechten: écht goede ingrediënten. Weinig in aantal, maar van superieure kwaliteit.
naar recept
risotto met tuinbonen - delicious
roodbaarshaasje met romige saffraanzeekraalrisotto
Dit zalige risotto-gerecht van Janneke Philippi valt onder de categorie: easy en zó vol van smaak. Janneke: ‘Extra feestelijk: deze risotto maak ik ook graag met gegrilde coquilles of grote garnalen in plaats van roodbaars.’
naar recept
roodbaarshaasje met romige saffraanzeekraalrisotto - delicious
brandnetelrisotto
Letitia Clark: 'Je herkent de geur van brandnetel zodra de blaadjes liggen te zweten in de pan, want dan is het net of je door het struikgewas loopt en de stengels onder je voeten plet. Ze zijn echt fantastisch in risotto. De room, hoewel zelden gebruikt op Sardinië en al helemaal niet in risotto, vind ik zelf een fijne toevoeging.'
naar recept
brandnetel risotto

Pasta

pasta alla norma van Toscanini
Op Sicilië is dit dé vegetarisch pasta. Zachte blokjes aubergine worden door de tomatensaus gehusseld samen met versgeraspte ricotta salata. Met Maud Moody en Leonardo Pacenti van Toscanini als leermeesters, maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf.
Kan je geen genoeg krijgen van pasta (wie wel?), haal dan hun nieuwe kookboek in huis met alle beproefde pastarecepten uit de keuken van Toscanini.
naar recept
pasta alla norma
spaghetti met courgette (spaghetti alla Nerano)
Deze pasta komt uit het dorp Nerano in Campania. Voor dit gerecht moeten de plakjes courgette gefrituurd worden in een laagje olijfolie, totdat ze mooi goudbruin zijn. Vervolgens wordt de pasta vermengd met de courgettes en de olijfolie die de smaak van de courgettes heeft opgenomen.
Meer zin in een tomatensaus? Maak de pasta alla Norma met aubergine van Toscanini.
naar recept
spaghetti met courgette (nerano)
pasta met knoflookgarnalen, tomaatjes & basilicum-pangrattato
Haal de beach vibe naar je balkon of terras met deze pasta. Garnalen maken namelijk van elk gerecht een zomerfeestje. Pangrattato wordt ook wel armeluisparmezaan genoemd, omdat je in plaats van kaas, broodkruim opbakt tot het net zo'n lekkere hartige smaak heeft.
naar recept
pasta garnalen
orecchiette met bimi en paddenstoelen
Zin in een smaakbom maar geen zin om uren in de keuken te spenderen? Wij hebben de oplossing: deze easy pasta met porcini zit vol stevige smaken en staat binnen een halfuur op tafel.
naar recept
orecchiette-delicious
orecchiette met bocconcini
Orecchiette met bocconcini klinkt héél lekker, maar je kunt ook zeggen: pasta met balletjes. Want héél véél gehaktballetjes maken van deze pasta een echte kindervriend. Zelf balletjes draaien is lekker, maar niet nodig, want kant-en-klare soepballetjes zijn hier ideaal voor! Snel klaar dus en super makkelijk om te maken. Geef er groene sla bij met een lekkere dressing en klaar ben je, in niet meer dan 20 minuten. Easy does it!
naar recept
orecchiette met bocconcini
pasta met pompoen, pecorino en citroentijmkruim
Echt comfortfood deze pasta met milde pompoensaus en lekker veel pecorino.
Heb jij ook zo'n zin in pompoen met druilerig weer? Hier zijn onze 10 lekkerste recepten.
naar recept
pasta met pompoen
spaghetti alla carbonara
De succesfactoren voor een goede spaghetti alla carbonara? De juiste ingrediënten (niet meer dan 5), al dente pasta, smeuïge saus van net gestolde eieren én direct opeten!
naar recept
spaghetti carbonara - delicious
cacio e pepe
Met maar vijf ingrediënten is cacio e pepe – letterlijk kaas en peper – het toonbeeld van Italiaanse eenvoud. En daarom moet elk ingrediënt perfect zijn. Versgemalen zwarte peper uit India, kazen van de traiteur, de allerlekkerste olijfolie en uiteraard goede spaghetti, pici of bucatini. Ken je klassiekers!
naar recept
cacio e pepe
tortellini met puttanescasaus & gremolata
Zelf pasta vullen is leuk maar vraagt veel tijd. Dus wordt het afhalen of zelf maken? Hier hoef je niet te kiezen. Haal gevulde pasta bij de deli en ga er zelf mee aan de slag: maak tortellini alla puttanesca. Ofwel: pasta puttanesca!
naar recept
pasta puttanesca tortelloni Italiaans tussengerecht
pasta met ‘nduja en tomaat
Zondoorstoofd en creatief met wat de aarde biedt: zo wordt er gekookt in het vaak straatarme Zuid-Italiaanse Calabrië. Maar de smaken zijn vol en rijk, zoals deze pasta in olijfolie met daarover de beroemde ui uit Tropea, dungesneden pecorino en 'nduja. In alle eenvoud verrukkelijk.
naar recept
pasta nduja

Bekijk ook dit recept: teriyaki kipvleugels uit de oven met koolsla

Bietengnocchi met mini-burrata en sinaasappelolie Italiaans tussengerecht