Waar wij met alle liefde gnocchi, risotto – en publieksfavoriet nummer één: pasta! – wegprikken op een doordeweekse avond, eten ze deze gerechten in de laars, heel beleefd, als Italiaans tussengerecht: de primo.
Wie zich wijdt aan de kunst van het pastamaken, weet dat het essentieel is om de juiste vorm te combineren met een passende saus die goed hecht aan de pasta. Dan heb je nog de perfecte al dente consistentie, en de kwestie wat beter is: gedroogde pasta of verse, met de hand gerolde exemplaren?
Hetzelfde geldt voor risotto en gnocchi – met name als trouwe delicious. lezer kun je de technieken met je ogen dicht oplepelen. Van het roeren van de risotto en de mantecare tot de verhouding van de hoeveelheid aardappelen op bloem voor de gnocchi. Kun je dat nog niet? Lees dan dit 101 artikel over het maken van risotto en deze 5 geheimen voor de beste gnocchi of bestel hier onze kersverse Italië-special:
Maar hoe goed je de technieken ook beheerst, de vraag die op den duur beantwoord moet worden is: wel gerecht je het beste kunt serveren als Italiaans tussengerecht. Niet elke risotto, gnocchi of pasta leent zich namelijk evengoed als tussengerecht!
De criteria van een geslaagd Italiaans tussengerecht
Een Italiaans tussengerecht, of primo piatto, is een subtiele kunst op zich. Het moet licht zijn — geen borden die je al bij de eerste hap in een food coma duwen! Denk aan gerechten die elegant het midden houden tussen ‘ik heb nog wel een gaatje’ en ‘mag ik alsjeblieft mijn bovenste knoop losmaken?’
Een goed tussengerecht maakt gebruik van wat het seizoen biedt: in de herfst bijvoorbeeld romige risotto met paddenstoelen, en in de lente een fijne pasta met doperwten of asperges. Seizoensgebonden betekent ook dat het gerecht fris en vol smaak is, zonder dat het in de smaakafdeling overdrive gaat. En zeg nou zelf, wie wil er nu geen gerecht dat meegaat met de seizoenen, net als onze kledingkast?
Ten slotte moet het gerecht wat spanning opbouwen. Het mag dan licht zijn, het moet je wel doen verlangen naar dat wat daarna komt. Of je nu kiest voor een fluweelzachte pasta of een heerlijk soepje, een goed tussengerecht laat je proeven hoe geweldig de Italiaanse keuken kan zijn — maar dan zonder je bord vol te leggen.
Kies uit deze lijst je favoriete primo piatto voor een groots Italiaans menu en geef er een stuk brood bij om de saus mee op te vegen!
Gnocchi
citroen-rozemarijngnocchi in pittige tomatensaus
Perfect gezelschap voor vis, vlees of als vegagerecht, deze gnocchi met lekker pittige tomatensaus! Slim en makkelijk: met kokend water uit de waterkoker (of Quooker) is tomaten pellen en gnocchi koken zo gepiept.
Een handige tip: maak de gnocchi alvast wanneer je tijd hebt en vries ze in één laag op bakpapier in. Zodra de gnocchi bevroren zijn, bewaar je ze samen in een diepvrieszakje of -bakje. Doe ze dan voor serveren bevroren en al in ruim kokend water om weer op te warmen en kook 1½ -2 min. Dus laat ze niet eerst ontdooien.
feestelijke gnocchi met cavalo nero, venkelzaad & pecorino
Het nieuwste kookboek van Janneke en Serge is helemaal vega. Voor het delicious. jubileumnummer selecteerden we een paar waanzinnige feestgerechten en een goede gnocchi mocht niet ontbreken. Deze maak je met het Italiaanse zusje van onze boerenkool, verfrissend venkelzaad en licht-zilte pecorino. Oh, en natuurlijk helemaal in stijl van Janneke: binnen 30 minuten klaar. Kom maar door met zo’n bordje comfort food deluxe!
Gebakken gnocchi? Gnocchi kennen we als zachte kussentjes. Bakken is minder bekend, maar heel erg lekker. Vooral kinderen zijn dol op die krokante Italiaanse aardappelkussentjes.
Blauwe kaas en peer zijn een match made in heaven. En al helemaal in combinatie met zoete gnocchikussentjes. Maak het klassieke Italiaanse gerecht met dit recept en je wil nooit meer anders.
In Nederland is dit een voor- of hoofdgerecht. Het hangt af van wat je met het basisrecept doet. Je kunt risotto ook als bijgerecht geven i.p.v. aardappels.
Risotto is in Nederland vaak deel van een hoofdgerecht, in plaats van pasta of aardappels. Maar in Italië is risotto een trots, op zichzelf staand gerecht. De uitgesproken smaak van gorgonzola combineert geweldig met zelfgerookte risottorijst!
Asperges zijn lekker in een voorjaarssalade, op een pizza of in een shakshuka. En, misschien niet het gerecht waar je als eerst aan denkt: in een risotto. Wij combineren in deze risotto asperge met venkel en Hollandse geitenkaas: lékker!
risotto met boerenkool, taleggio en citroenpangrattato
Dit noemen we nog eens perfecte winterkost: smeuïge risotto met boerenkool en pittige taleggio. Boerenkool niet meer in het seizoen? Vervang ‘m dan door raapstelen, rucola of veldsla die je er op ’t laatst rauw doorheen roert. De taleggio kan je vervangen door een zachtere kaas zoals mozzarella of zachte brie.Meer risottorecepten en inspiratie vind je hier.
risotto met taleggio, bloemkool en hazelnotenpangrattato
Dit is misschien wel de lekkerste risotto die je in tijden hebt gegeten! Carnarolirijst wordt met vialone nano als de beste soort risottorijst beschouwd. Ze behouden hun vorm en ‘beet’ en hebben een heerlijk romige textuur.
Je herkent het vast: één hap van een fijn bord risotto en je bent gelijk terug in Italië! Deze risotto met prei en ansjovis maak je met visfond. Een flinke schep mascarpone erop en klaar ben je, binnen 30 minuten. Geef er gestoomde broccoli bij, besprenkeld met notenolie, en strooi er nog wat gehakte hazelnoten overheen. Houd je van uitgesproken smaken? Stop er dan gerust wat meer ansjovis in! Minder fan van ansjovis, maar wel van spek? Dan is deze risotto met radicchio en gorgonzola iets voor jou.
Niks lekkerder dan een bordje smeuïge risotto met walnotenboter en romige kaas. Taleggio is zachte roodschimmelkaas uit Italië, heerlijk als smeltkaas over deze risotto. Te koop bij alle kaaswinkels en sommige supermarkten. Comfortfood pur sang!Risotto + taleggio + boerenkool: nóg zo’n topcombi!
Roeren, roeren, roeren… Dat is de essentie van risotto! De hete bouillon, verse groenten en parmezaan geven smaak!Op zoek naar meer inspiratie voor risotto? Hier vind je een fijne lijst met heel veel risottorecepten!
Geweldige maaltijden met weinig ingrediënten, die gegarandeerd binnen 30 min. op tafel staan. Dat kan! Deze smeuïge risotto met asperges en venkel bijvoorbeeld. Gril meteen een extra portie asperges voor je lunch de volgende dag. Heerlijk!
Je hebt mensen die je ’s nachts wakker mag maken voor risotto. Daarom nóg een recept, met zeevruchten en bleekselderij.
Risotto met tuinbonen en krab is een Italiaans gerecht van chef-kok Matt Moran. Matt is dol op Italië. Uitgangspunt voor al zijn gerechten: écht goede ingrediënten. Weinig in aantal, maar van superieure kwaliteit.
roodbaarshaasje met romige saffraanzeekraalrisotto
Dit zalige risotto-gerecht van Janneke Philippi valt onder de categorie: easy en zó vol van smaak. Janneke: ‘Extra feestelijk: deze risotto maak ik ook graag met gegrilde coquilles of grote garnalen in plaats van roodbaars.’
Letitia Clark: 'Je herkent de geur van brandnetel zodra de blaadjes liggen te zweten in de pan, want dan is het net of je door het struikgewas loopt en de stengels onder je voeten plet. Ze zijn echt fantastisch in risotto. De room, hoewel zelden gebruikt op Sardinië en al helemaal niet in risotto, vind ik zelf een fijne toevoeging.'
Op Sicilië is dit dé vegetarisch pasta. Zachte blokjes aubergine worden door de tomatensaus gehusseld samen met versgeraspte ricotta salata. Met Maud Moody en Leonardo Pacenti van Toscanini als leermeesters, maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf. Kan je geen genoeg krijgen van pasta (wie wel?), haal dan hun nieuwe kookboek in huis met alle beproefde pastarecepten uit de keuken van Toscanini.
Deze pasta komt uit het dorp Nerano in Campania. Voor dit gerecht moeten de plakjes courgette gefrituurd worden in een laagje olijfolie, totdat ze mooi goudbruin zijn. Vervolgens wordt de pasta vermengd met de courgettes en de olijfolie die de smaak van de courgettes heeft opgenomen.Meer zin in een tomatensaus? Maak de pasta alla Norma met aubergine van Toscanini.
pasta met knoflookgarnalen, tomaatjes & basilicum-pangrattato
Haal de beach vibe naar je balkon of terras met deze pasta. Garnalen maken namelijk van elk gerecht een zomerfeestje. Pangrattato wordt ook wel armeluisparmezaan genoemd, omdat je in plaats van kaas, broodkruim opbakt tot het net zo'n lekkere hartige smaak heeft.
Zin in een smaakbom maar geen zin om uren in de keuken te spenderen? Wij hebben de oplossing: deze easy pasta met porcini zit vol stevige smaken en staat binnen een halfuur op tafel.
Orecchiette met bocconcini klinkt héél lekker, maar je kunt ook zeggen: pasta met balletjes. Want héél véél gehaktballetjes maken van deze pasta een echte kindervriend. Zelf balletjes draaien is lekker, maar niet nodig, want kant-en-klare soepballetjes zijn hier ideaal voor! Snel klaar dus en super makkelijk om te maken. Geef er groene sla bij met een lekkere dressing en klaar ben je, in niet meer dan 20 minuten. Easy does it!
Echt comfortfood deze pasta met milde pompoensaus en lekker veel pecorino. Heb jij ook zo'n zin in pompoen met druilerig weer? Hier zijn onze 10 lekkerste recepten.
De succesfactoren voor een goede spaghetti alla carbonara? De juiste ingrediënten (niet meer dan 5), al dente pasta, smeuïge saus van net gestolde eieren én direct opeten!
Met maar vijf ingrediënten is cacio e pepe – letterlijk kaas en peper – het toonbeeld van Italiaanse eenvoud. En daarom moet elk ingrediënt perfect zijn. Versgemalen zwarte peper uit India, kazen van de traiteur, de allerlekkerste olijfolie en uiteraard goede spaghetti, pici of bucatini. Ken je klassiekers!
Zelf pasta vullen is leuk maar vraagt veel tijd. Dus wordt het afhalen of zelf maken? Hier hoef je niet te kiezen. Haal gevulde pasta bij de deli en ga er zelf mee aan de slag: maak tortellini alla puttanesca. Ofwel: pasta puttanesca!
Zondoorstoofd en creatief met wat de aarde biedt: zo wordt er gekookt in het vaak straatarme Zuid-Italiaanse Calabrië. Maar de smaken zijn vol en rijk, zoals deze pasta in olijfolie met daarover de beroemde ui uit Tropea, dungesneden pecorino en 'nduja. In alle eenvoud verrukkelijk.