Voel jij vooral stress als het op de feestdagen aankomt? Kijk dan even hieronder, want waarom zou je ingewikkelde fratsen uithalen als er ook gemakkelijke kerstrecepten zijn? Een gerecht hoeft geen lange bereidingstijd te hebben om er mooi en feestelijk uit te zien.
Neem bijvoorbeeld de zalmmoot met champagne-kokossaus. Niemand gelooft dat je deze luxe zalmmoot met champagnekokossaus binnen 30 min. op tafel zet. Of de tiramisu affogato, die zelfs binnen 15 minuten klaar is.
Je mengt de mascarpone met de slagroom, verdeelt het mengsel over de glazen samen met de lange vingers en je topt het af met cacao en een koffiemengsel. Met deze drie makkelijke stappen heb je zo een heerlijk, feestelijk dessert op tafel staan, waar iedereen van staat te kijken.
20x gemakkelijke voorgerechten
De romige forelvulling verstop je tussen flinterdunne plakjes gemarineerde knolselderij! Wil je dit gerecht voorbereiden? Je kunt de gemarineerde knolselderij, peterseliesaus en gerookte-forelvulling al 1 dag eerder maken. Bewaar ze apart van elkaar en zet het gerecht vlak voor serveren in elkaar.
naar receptMet dit vegan voorgerecht of bijgerecht van groene asperges met cranberry’s maak je veel mensen blij! En supermakkelijk: je kunt de asperges met de cranberry’s ‘s ochtends al maken. Zet de asperges na uitlekken en afkoelen afgedekt koel weg. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen en meng met de dressing.
naar receptDe klassieke steak tartare kent iedereen. Fijngesneden vlees met kruiden, augurkjes en een eidoor in het midden. Culinair redacteur Merijn tol gooit ’t over een heel andere boeg en bouwt deze heerlijke tartare van bietjes!
naar receptBij de borrel mogen deze bollen niet ontbreken. Bedek ze met verschillende soorten noten en vruchten voor een extra luxe effect!
naar receptDe volle smaak van hert wordt heerlijk in balans gebracht door de frisse druiven walnootdressing. Super feestelijk voor kerst. Maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
naar receptZintuigen kunnen je bedriegen… je ruikt en proeft tomatensoep, maar wat je in je bord ziet, is helemaal helder. Deze heldere tomatensoep – consommée is de chique naam – kun je heel makkelijk 1 dag van tevoren maken en later langzaam verwarmen. De soep is vegan, maar ook heel lekker met in elk bord een kort gegrilde coquille.
naar receptDe perfecte opening voor een feestelijk diner is dit gerecht met geroosterde pijlinktvis. Serveer het met frisse chili-limoenolie.
naar receptBurrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
naar receptMaak deze bietensalade met de ronde, platte, langwerpige, rode, gele of witte bietjes. De rode exemplaren smaken doorgaans wat aardser dan de gele, die wat frisser van smaak zijn. Kies je favorieten in deze salade met haring, appel en dragon.
naar receptGeef je een feestje met kerst of oud & nieuw? Dan zijn kleine hapjes een perfecte starter voor een feestelijke avond! Wij geven suggesties voor een aantal simpele hapjes op een lepel. Makkelijk om te maken en makkelijk om op te eten!
naar receptWarm, koud of regen: soep kan altijd! En deze wortelsoep tjokvol groenten en dragonknoflookcroutons is écht genieten. De croutons zorgen voor een delicate smaakexplosie.
naar receptHet is weer tijd voor het wildseizoen! De mannen van Mr Kitchen gingen weer op jacht, met als resultaat deze geroosterde eendenborst met radicchiosalade en walnoot.
naar receptVolle wind tegen, dalende temperaturen en overal liggen gouden blaadjes; de herfst is in full swing! Vier de pracht van de herfst met deze Italiaanse wilde-paddenstoelenbruschetta. Simpel en snel, maar oh zo lekker!
naar receptBeetje experimenteren met ingrediënten levert de allerlekkerste combinaties op. Pompoen krijgt de hoofdrol in deze salade, erbij gegrilde garnalen, knapperige bleekselderij, rode ui en taggiasche olijven. Mogen we nog een bordje…
naar receptDeze gevulde paddenstoelen met geitenkaas staan snel op tafel en zien er heel mooi uit. De combinatie van geitenkaas, spinazie en citroen is om je vingers bij af te likken. Lekker als voorgerechtje tijdens een feestelijk diner. Eetsmakelijk!
naar receptDat tikje bittere van lof, de pittige kaas, zoete peer plus de bite van pompoenpitcrunch… deze salade is een smaakexplosie!
naar receptTartare nieuwe stijl, en dan op z’n Mexicaans: fris, pittig en kruidig. Of ga jij liever voor de andere kant van de wereld: steak tartare op z'n Aziatisch.
naar receptVan Jamie mogen ze in geen keukenkastje ontbreken: smaakmakers! Jamie: ‘Een briljante manier om snel veel smaak toe te voegen. Ik gebruik zelf graag mosterd, mangochutney, BBQ- of hoisinsaus. Er zijn zo ontzettend veel lekkere smaken in de wereld, dus gooi die keukenkastjes maar vol!’ Die van Yvette van Boven zijn dat natuurlijk al lang. Zij zet smaakmakers in voor de lekkerste Bloody Mary garnalen!
naar receptDe garnalencocktail mag dan een echte klassieker zijn. Met romige romige avocado(saus) en gefrituurde basilicum geef je er een spannende twist aan.
naar receptEen feestelijke carpaccio hoeft echt niet van vlees te zijn. Deze vegetarische carpaccio van gekleurde flinterdunne plakjes wintergroente is de ster van het kerstmenu.
naar recept20x gemakkelijke hoofdgerechten
Wist je dat het gemiddeld zo’n 30 minuten duurt voordat een afhaalmaaltijd bij je thuis belandt? Kookboekauteur Manon Van Aerschot bedacht dat je in diezelfde tijd beter gewoon iets lekker vers kunt koken. Doeltreffend eenvoudig en… lekker simpel! Deze orecchiette met paddenstoelenragout staat binnen 20 minuten op tafel.
naar receptNiemand gelooft dat je deze luxe zalmmoot met champagnekokossaus binnen 30 min. op tafel zet. De zalm is mals en sappig en de champagnekokossaus maakt het heerlijk romig en vol. Ook lekker: zalm met geroosterde wintergroenten.
naar receptMet pastinaakpuree zet je net even iets anders op tafel dan gewone aardappelpuree. Pastinaak is familie van de wortel en heeft een zoete, anijsachtige smaak. Daarom passen de karbonades er zo goed bij.
naar receptProbeer deze onweerstaanbare favoriet met hertenbiefstuk en peterselie knoflookolie. Perfect als je iets te vieren hebt maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
naar receptEters op bezoek? Dan is deze zeebaars perfect om te maken. Deze mediterrane vis oogt chique, maar staat al binnen 45 minuten op tafel. Zo gedaan dus!
naar receptWie houdt er niet van een gerecht dat in een mum van tijd op tafel staat? Deze stamppot van knolselderij met kalkoen klinkt chique, maar staat in slechts 30 minuten op tafel. Door de vadouvan krijgt het gerecht hinten van ui, mosterzaad, komijn en fenegriek. Ben je vegetarisch? Maar wel op zoek naar een recept met knolselderij? Bekijk dan deze knolselderijsoep met paddenstoelen.
naar receptOok zo gek op wild en spruitjes? Speciaal voor delicious. maakte Janneke Philippi deze hert bourguignon met spruitjespuree. Een heerlijk winters stoofgerecht dat niet misstaat tijdens een feestelijke avond zoals Sinterklaas of kerst.Tip: maak je het gerecht tijdens Sint en eten de kinderen ook mee? Vervang eventueel het hertenstoofvlees door sukade en voeg 2 tl speculaaskruiden toe.

Kook weer eens met een Hollandse twist en zet puree op tafel. Natuurlijk wel in een culinaire variant, bijvoorbeeld in de vorm van mierikswortelcrème. Heerlijk met hertenbiefstuk, bessensaus en biet.
naar receptDe Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar.
naar receptJanneke Philippi is al helemaal in de stemming om extra feestelijk en toch makkelijk te koken. Ze doet dat graag met seizoensgroenten, zoals pastinaak. En, zoals we van haar gewend zijn met een originele twist.Waterkers smaakt pittig, vervang het eventueel door veldsla voor een zachtere smaak.
naar receptWél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
naar receptWeinig tijd? Maak de soep alvast en bewaar in de koelkast. Kook de mosselen pas tijdens het opwarmen van de soep. Zo blijven ze mals en sappig!
naar receptMeestal is haricots verts in spek gerold een bijgerecht. Bij deze haricots verts gratin zitten de krieltjes in dezelfde schaal en is het ook heerlijk als hoofdgerecht.Janneke houdt van kerstklassiekers, maar wel op haar manier: met een verrassende twist, méér smaak en een originele presentatie of combinatie.
naar receptKnolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk!
naar receptMaak maar een dubbele hoeveelheid van deze gyoza's, want ze zijn superlekker! De officiële naam is potstickers, omdat ze na het stomen gebakken worden en dan een beetje aan de pan plakken.
naar receptCrispy ravioli zijn naast een hoofdgerecht óók een steengoede borrelhap, prikkers erin en happen maar. Pssst… Met een glas wijn erbij per favore Grazie!Serveer je deze ravioli als borrelhap? Geef de artisjokkensaus en stracciatella dan apart erbij als dip.
naar receptMet mooie verse ingrediënten hoef je niet veel te doen om een feestelijk gerecht te maken. Neem deze heerlijke ossenhaaspuntjes met kruidige stamppot. Simpel, maar oh zó lekker!
naar receptVan zo'n dik kabeljauwhaasje maak je heel eenvoudig een luxe vistournedos. Extra lekker met frispittige salsa van garnalen, waterkers, kappertjes en citroen.
naar receptEen extra tip: geroosterde spruitjes met bacon en appel zijn ook heerlijk als salade voor erbij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en hussel er 50 g rucola door. Breng de salade op smaak met extra vierge olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
naar recept20x gemakkelijke nagerechten
Niet zo’n zoetekauw? Sluit het kerstdiner af met een hartige kaastaart van brillat savarin. Garneer met abrikozen, walnoten, peer en stroperige oude balsamico. Ook lekker op een kaasplankje: dit prachtige perentaartje met notenhoning!
naar receptIn onze keukens blijft het tijdens het koken vaak netjes, maar met 1 gerecht móet het wel een zooitje worden: Eton Mess. Maar dan wel een zinderend zooitje met scharlakenrode frambozen, adellijke aardbeien & knapperige verkruimelde vanille meringues.
naar receptDe romige ricotta en het zachte perenvruchtvlees smelten op je tong met de honingrozemarijnsiroop. Wegspoelen is haast niet nodig maar als je dan toch een flesje opentrekt kies dan voor een zoete Riesling. Maar welke?
naar receptRiz brulée, parfait au vanille, tarte Normande en gateau aux chocolat. Het Franse leven is zoet. Oók met minder tijd en een handvol ingrediënten zet je een fraai Frans dessert op tafel. Probeer deze luchtige sabayon met frambozen. Een echte klassieker die je niet alleen met frambozen maar met van alles kunt combineren. Fluweelzacht, een echte guilty pleasure. En een reden om je au bain marie skills even te testen. Irrésistible!
naar receptBinnen een kwartier zet je iets op tafel om je vingers bij af te likken. Extra lekker: schep nog een bol notenroomijs of vanilleroomijs bij de zabaglione.
naar receptNiets gaat boven zelfgedraaid ijs! Met goede basisingrediënten maak je verrukkelijk chocolade-ijs. Wij delen twee variaties met chocolade-ijs: een met koffie en de andere met chocolate chip cookies. Een ijskoud kunstje!
naar receptDeze heerlijke taart vol noten en chocolade is afkomstig van het Italiaanse eiland Capri. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig dingen zó lekker als Italiaanse desserts. Extra fijn: de taart is glutenvrij!
naar receptHemels: zacht smeltende semifreddo, met een crunchy bite van de meringuekruimels. Niemand die gelooft dat dit nagerecht in 10 (!) minuten is gemaakt. Ideaal voor een easy doordeweeks dessert of als afsluiter van een lang weekend met vrienden!
naar receptWaarom kiezen als je het allebei kan doen? Met deze bellini-trifle heb je een cocktail en dessert in één. De perzik en mascarpone houden het gerecht fris & luchtig, terwijl de amaretti aanvult met een smaak van bitterkoekjes. Saluti!
naar receptDol op chocolade? Dan kun je je hart ophalen bij onze driedubbel chocoladekoekjes! Serveer ze met een flinke dot fris frambozenijs!
naar receptTiramisu + affogato = tiramisu affogato! Het ultieme makkelijke toetje. Ideaal voor 1 of 2 personen, maar ook voor een grote groep.
naar receptToetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
naar receptEen echte herfstige taart bakken? Deze rijke chocoladetaart is lekker machtig, maar ook fris door de appel. Mét een originele twist door het zeezout.
naar receptGeef klassieke tiramisu een upgrade met romige ricotta, krachtige rum en kruidige nootmuskaat. Dat is een nagerecht vol smaak om indruk mee te maken voor kerst. Deze ricotta-tiramisu met rum en nootmuskaat is een echt feestnummer.
naar receptTiramisu staat voor delen, voor lang blijven zitten en praten over de avond en het leven. Alles wat lekker is, gaat erin. De stukjes chocolade zorgen voor wat bite. Deze tiramisu met specerijen en frangelico heeft het allemaal.
naar receptDe smaken van koffie en nootmuskaat versterken elkaar in deze fantastische crème brûlée. Het klassieke dessert zoals je ‘m gewend bent, maar dan tien keer lekkerder!
naar receptSmeltende, zijdezachte chocoladecake met een romige kern die gaat lopen zodra je in de cake snijdt. Krijg je al trek? Begrijpen we, want wie is het niet gek op lava cake: ook bekend als moelleux au chocolat. Ons recept voor dit chocoladegebak kan niet mislukken!In dit artikel delen we alles wat je moet weten om zelf een perfecte lava cake te maken.
naar receptDit ricotta-ijs met pijnbooompit-amandelhoning komt uit Lazio. Lazio heeft een keuken waar de recepten van familie op familie worden doorgegeven. Het is een streek waar ze van simpele ingrediënten iets verrukkelijks maken. Deze ricotta gelata is daar een goedvoorbeeld van. En ook de vele beroemde pasta’s die uit Lazio komen als all’amatriciana etc.Psst… Dit toetje wordt fenomenaal als je de allerlekkerste verse ricotta scoort bij een Italiaanse delicatessenwinkel. Buonissima!
naar receptDeze warme chocoladepudding met kersen komt uit het laatste weekendmenu van Janneke. Wil je ook de rest van dit warme wintermenu op tafel zetten? Je vindt alle gerechten in ons nieuwste nummer. Bestel ‘m hier:
naar receptMinta en Mae – moeder en dochter – maakten samen dit recept. Of je met de kerst nu kookt voor jong of oud, beiden vinden dit lekker!Wil je dit recept voorbereiden? Maak de ricotta-anijsroom 1 dag eerder en bewaar koel. Rooster ook de hazelnoten 1 dag eerder. Maak de rest af op het laatste moment.
naar receptHeb je wel zin om een iets uitgebreider kerstmenu te maken? culinair kerstmenu | delicious.magazine

























































