aantal 4 |
nagerecht |
valentijn |
belgisch |
In delicious. maart 2014 ontmoette delicious. de sympathieke Belgische tv-kok Jeroen Meus. Behalve het hemd van het lijf, vroegen we hem ook naar zijn favoriete dessert uit zijn boek Dagelijkse Kost 1. Jeroen: ‘Met een chocoladedessert tover je gegarandeerd een glimlach op de gezichten van je tafelgenoten. Veel mensen wagen zich niet aan de bereiding van een warme moelleux, en toch is het heel eenvoudig. Mijn recept voor dit chocoladegebak met een vloeibare kern kan niet mislukken!’
Oven10 minutes minutes
ingrediënten
- 100 g chocolade donker
- 4 eieren
- 110 g boter
- 50 g bloem gezeefd, patisseriebloem
- 100 g suiker
- voor erbij: vanille-ijs en/of wat vers rood fruit
- ook nodig: 4 metalen serveerringen diameter ca. 7 cm, zeef, (plastic) spuitzak, bakpapier of siliconen bakmat
instructies
- Meng twee volledige eieren en de dooiers van de twee overgebleven eieren met de suiker. Zeef de bloem in de mengkom en klop het geheel goed los tot je een homogene massa krijgt. Smelt de chocolade samen met de boter en voeg ze toe aan het mengsel.
- Giet het geheel in een gesloten spuitzak. Laat die afkoelen in de koelkast, zodat het mengsel wat kan opstijven. Let op: bak de moelleux vlak voor het serveren. Tot die tijd kun je het beslag in de koelkast laten staan.
- Verwarm de oven voor op 210° C. Hou de bakplaat apart.
- Wrijf de binnenzijde van de serveerringen in met een beetje boter en strooi er vervolgens wat bloem over. Zo komen de gebakjes later makkelijker los uit de vorm.
- Plaats de ringen op de bakplaat, op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Spuit dan het beslag in de vormpjes. Let op: vul elke ring slechts voor 2/3 met het beslag, het gebak zal immers rijzen in de oven.
- Bak de moelleux ongeveer 8 à 10 minuten in de oven op 210° C.
- Maak de gebakjes voorzichtig los en zet er eentje op elk dessertbord. Het hart van de moelleux moet vloeibaar zijn. Meteen opdienen is belangrijk!
- Serveer de warme moelleux met een bolletje vanille-ijs en/of wat vers rood fruit.
auteur: delicious.
Tip: weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Dat is zeer belangrijk voor het eindresultaat.
Dagelijkse kost één
In Dagelijkse kost één geeft tv-kok Jeroen Meus geweldige recepten voor alledag die iedereen kan maken. Van basisrecept voor bouillon tot een recept met een feestelijk tintje als tartaar van rode biet, appel en gerookte paling met mierikswortel.
Dagelijkse kost één | Uitgeverij J.H. Gottmer/ H.J.W. Becht BV | ISBN 978 90 230 1407 2 | € 19,95
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!